Acasa Opinii Politica cu tichie de mărgăritar

Politica cu tichie de mărgăritar

scris de Teodor Seran
6 afisari

O nouă petardă fumigenă prezidenţială a fost aruncată de Preşedintele Traian Băsescu  în spaţiul public, de data aceasta şeful statului folosindu-se de un registru glumeţ, ca şi cum în România singurul lucru care ne-a rămas este să stăm relaxaţi la o şuetă  într-o seară de duminică, când românii sunt liniştiţi şi nu au nicio grijă legată de existenţa zilnică. O stare perfectă pentru a îl asculta pe Preşedinte promovându-şi logorea făra esenţă.

teodor seranÎncă de la începutul interviului susţinut la B1 TV, Preşedintele a vrut să pară „cool” şi hotărât să fie un interlocutor receptiv, plin de voie bună. L-a ajutat în acest sens şi moderatorul Ion Cristoiu care a adoptat o mină de moldovean hâtru, care părea tot timpul că se amuză sau că se miră sincer de răspunsurile interlocutorului. Deontologia profesiunii de ziarist nu prea a fost onorată, moderatorul alegând o abordare cu două tăişuri: aceea de „a face pe prostul”.

Această stare a reprezentantului Presei s-a menţinut de-a lungul întregului interviu, permiţându-i Preşedintelui să zburde şi să lanseze fel şi fel de năstruşnicii verbale. După consumarea acestui interviu hazoso-mincinos s-a consolidat în mentalul colectiv idea că din nefericire, avem în fruntea statului, un scamator politic care se joacă cu vietile noastre, vânzându-ne demagogic promisiuni care s-au dovedit întotdeauna deşarte. Ipocrizia şi cinismul lui Traian Băsescu au atins proporţii megalomagice şi imposibil de încadrat într-un anumit tipar moral. În condiţiile în care ai distrus speranţe şi destine umane, în loc să te ascunzi ca hârciogul în vizuină, dimpotrivă, eşti triumfător la suprafaţă şi clamezi că eşti cel mai bun şi că prestaţia ta nu trebuie să fie atinsă de nicio umbră de suspiciune. Ca să te comporţi astfel trebuie să ai un anumit soi de caracter, uşor de ghicit, care nu naşte niciodată mustrări de conştiinţă sau anumite scrupule nobile necesare în exercitarea funcţiei publice. Iată de ce i-a fost uşor Preşedintelui să sară cu mare uşurinţă din barca Preşedintelui-jucător ineficient direct pe grămada de gunoi din bătătura naţională, de unde a început să „cotcodăcească” cu mare enfază despre „mărgica” pe care a adus-o în dar poporului român. Orice om de bună credinţă din această ţară este tentat să iasă în tindă, în cerdac, pe balcon sau oriunde ar putea avea un moment de linişte, pentru „a sta strâmb şi a judeca drept”. Într-adevăr, toată lumea se întreabă ce se întâmplă cu Preşedintele. De ce trece cu atâta nonşalanţă de la o stare ultra-negativistă, la o stare total opusă, caracterizată de o deschidere pozitivă şi de un limbaj aparent foarte uman? Pentru a recăpăta echilibrul necesar, tulburat de acest tip de comportament prezidenţial, nu există decât o singură cale: cea a gândirii conştiente şi a aprecierii exacte a stării de fapt a lucrurilor. Curăţat de orice urmă de subiectivism, conştientul ne poate duce la concluzia care ne permite recâştigarea echilibrului sufletesc necesar pentru a accepta în continuare lupta cu provocările perfide şi cu diversiunile lansate de către Preşedinte.

Concluzia este lipsită de orice echivoc: Traian Băsescu îşi bate joc de noi! Acesta este un adevăr care se vede acum cu ochiul liber! Aflat în faţa unei perspective dezastruoase, de care ştie că nu poate scăpa, Preşedintele joacă tare, mai precis, la cacealma! Ceea ce înseamnă că se automobilizează să pară altfel decât este. Practic, suntem bombardaţi periodic cu diversiuni aiuritoare, menite a ne intoxica modul normal de a gândi a ne abate de pe calea cea bună sau chiar de a deveni fani ai unor idei care par la prima vedere că ar putea deveni realităţi. Care se dovedesc în final a fi doar „fâsuri”. Ultima diversiune a Preşedintelui, pe care o dezvăluie cu o sinceritate vicleană, se referă la propunerea pe care i-ar fi adresat-o lui Victor Ponta de a accepta funcţia de prim-ministru. Împotriva unor astfel de „gogomănii” politice trebuie luptat cu vaccinul indiferenţei, mentalul colectiv, taxând vorbele Preşedintelui ca pe nişte „vorbe de clacă”, fără nicio valoare. Culmea impertinenţei politice lansată tot de către Preşedinte, este aceea de a spera că vreodată ar putea să îi înveţe pe tineri cu ce anume „se mănâncă” politica. În mod sigur obţinerea unei „tichii de mărgăritar” pare a fi pentru actualul Preşedinte o şansă mult prea îndepărtată. Oare ce îi lipseşte lui Traian Băsescu pentru a înţelege acest lucru?

1 comentariu

milosul 20-03-2012 - 18:46

Domnule Teodor Seran, ce parere aveti despre Neacvsu? Dar despre domnul Catalin Pena?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult