Acasa Opinii Politică, politicieni şi lideri

Politică, politicieni şi lideri

scris de Doru Dragomir
7 afisari

Politica, în general, e punerea în practică a unei filosofii sociale. Activitatea politică, în particular, este punerea în practică a unei filosofii personale.

Stan Petrescu editorialist Ziua VechePrin urmare, un lider abil trebuie să știe că orice om înzestrat îi poate fi un bun consilier de practică politică, în afară de omul cunoscător de politică. Atunci când  liderul angajează un consilier de încredere el va lua act că toţi consilierii săi trebuie să fie de încredere,  pentru că toți consilierii trebuie să furnizeze o sumă de certitudini și argumente.

În politică are valoare ceea ce cade bine liderului și nu poporului, iar orice consilier folosește liderului, nu poporului, pentru că liderul ştie perfect de bine ce trebuie alegătorilor. Un politician, care învinge adversarul pentru a deveni lider, demonstrează că e un abil și viclean luptător de arenă și lipsit de dileme morale. Bătălia politică transformă, iată, un politician viclean într-un lider cinstit, adică într-unul excepție.

A trăi este vital, a câştiga alegerile este și mai vital. Conform acestui adevăr cinic, orice candidat cu bani face tot ce poate ca să găsească acel consilier electoral care să-l conducă la succesul asigurat. Liderii politici caută consilieri buni pentru a câştiga, acum, bătălia electorală și pentru a reuşi să îşi îmbunătăţească imaginea sa. A câştiga este atât de vital, încât nu are importanță de unde sosesc și ai cui sunt mercenarii politici.

Un gând dilematic mă pune să aleg între un bun lider ori un mare lider. De pildă, noul lider ales nu mai este acel visător candidat cum era pe timpul istovitoarelor sale campanii electorale. Când era candidat trebuia tot timpul să vorbească poporului despre bunăstarea pe care el o va oferi tuturor, cu condiția să fie ales. Orice lider bun s-ar bucura să devină un lider și mai bun. Se pune întrebarea dacă bunul lider, care întotdeauna este drept, va fi și un mare lider.  Pe bună dreptate el este, într-adevăr, un bun lider, dar, cu toate astea, el nu este încă un mare lider. Marele lider, pe lângă calitatea de a acţiona cu justiție, are obligaţia de a elimina vechile şi înrădăcinatele injustiţii ce au fost cu abilitate legalizate de către liderii răi, condamnabili lideri răi de dinaintea sa. Când un bun lider elimină minciuna şi amoralitatea ori marile nedreptăţi, acel lider devine un mare lider. Ţara mea, chiar dacă acum are lideri buni, are nevoie, totuși, de lideri și mai buni. Între noi fie vorba, toate ţările duc lipsă de mari lideri nu numai noi cei aflați la nord de bătrânul Danubiu.

Oricare dintre cetăţeani, care se decide să intre în viaţa politică, va deveni ori un om de stat ori va rămâne un modest om politic. Numai marii oamenii de stat cunosc care e diferenţa. Politicienii habar nu au. Unii politicieni vor cunoaşte aceasta mai târziu, când foarte puţini dintre ei vor deveni oameni de stat. Privind în ograda noastră trebuie să constat că adevărații oameni de stat români îi găsim doar în cartea de istorie.

Politica pragmatică este o indispensabilă şcoală pentru antrenamentul viitorilor oameni de stat. În tot acest timp, oamenii de stat, în apriga şi adânca lor foame de lideranţă, vor fi nevoiţi să îmbrace incomoda haină de politician în multe şi multe circumstanţe electorale. La români, lupta electorală este perpetuă, dar nu apar marii bărbați de stat. Păcat.

Aşa fiind, niciun cetăţean onest nu poate visa că ar putea deveni virtuosul Om de Stat cu înalte principii şi exemplară statură istorică, fără ca înainte el să fi fost un cameleonic politician, având  nenumărate înfățișări şi principii. Un cameleon îşi schimbă doar aparenţa, funcție de interes. El nu este frământat de felul cum arată.  Ci foarte preocupat de felul cum este văzut de ceilalţi. Politicianul de profesie, când se găseşte în situaţiile de a fi văzut în postura de lider sau de candidat, își păstrează spiritul intact, însă este necesar să-și adapteze aparenţa în armonie sau în sintonie cu situaţia.

Ca lider, este important să faci ceea ce este în interesul celor ce te-au ales. Din ipostaza de candidat, important este să faci ceea ce e în interesul tău, ca să fii ales. Observăm, că în ambele poziţii, orice faci e important. De fapt, orice face un politician pentru el este  important. Poporul se uită în mod constant să-l vadă cum face și cam câte parale face. Bine, bine, dar poate un om să facă lucruri importante tot timpul? Fără îndoială, că nu, dar tot factorul timp este acela care ne poate da certitudini. Cea mai buna scuză pentru că nu faci ceva important este să spui că vei face ceva şi mai important. Politicianul șiret care împodobeşte orice discurs politic cu amăgitoare  cuvinte şi-l pune pe o tavă de argint, va fi înghiţit rapid.

Așadar, liderul ales, adică minunatul și fericitul câştigător al unor alegeri, poate fi sau nu fi la înălțimea așteptărilor celor care l-au ales. Realitatea politică, adeseori, ne-a arătat că un candidat apărut peste noapte şi aproape necunoscut este învingător nu pentru  că a uimit prin popularitatea și determinarea sa, ci din cauză că majoritatea celor cu buletinul de vot în mână îi detestă pe toţi ceilalţi candidaţi. Este modelul românesc conform căruia se aruncă invective în tabăra adversă, pentru ca liderii opuși să  fie detestați de alegători. Cei care doresc a fi realeși trebuie să-și mențină în formă proaspătătă toate acele calităţi cu care a reușit să câștige anterior, că este necesar să descopere și alte trăsături nerelevate, să le cultive  cu acribie şi că trebuie să analizeze, cu minuție, orientările sugerate de către experţii de meserie – consilierii.

Cei care au dreptul și privilegiul de a deține un buletin de vot sunt oameni cu o cea mai mare putere, odată la patru ani, scopul unui lider, fiind acela de a-i convinge pe aceștia să voteze în favoarea sa, iar profesioniştii în materie de cunoaștere umană (experții) să creeze strategia campaniei electorale.

2 comentarii

digital 17-11-2012 - 18:28

mai du-te dreq de băsist!

DXN 17-11-2012 - 21:25

Privind în ograda noastră trebuie să constat că adevărații oameni de stat români îi găsim doar în cartea de istorie.
Asa-i.
Eminescu face parte din istoria noastra.
Hai sa citim macar IMPARAT SI PROLETAR!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult