Acasa Opinii Poliţistul « Neica-nimeni »

Poliţistul « Neica-nimeni »

scris de Teodor Seran
4 afisari

În cei douăzeci de ani de capitalism mizerabil românesc, în niciun domeniu al vieţii sociale nu s-a reuşit atingerea unor parametri de funcţionalitate maximă.

teodor seranTot ceea ce se întâmplă rău în prezent în viaţa noastră se datorează în proporţie covârşitoare incompetenţei crase de care au dat dovadă toţi guvernanţii aflaţi la putere. Actul de guvernare actual se caracterizează printr-o lipsă cronică de responsabilitate din partea celor care deţin puterea decizională asupra banului public. Zeci de miniştri s-au aşezat şi au plecat de pe fotoliul ministerial fără să dea socoteală de modul în care au gestionat fondurile publice. «Apres nous le deluge!», a fost politica permanentă dusă în special de miniştrii care au deţinut portofoliul ministerelor de mare importanţă economică.

Nici miniştrii care au avut de gestionat banul public în folosul comunităţii nu au dat niciodată socoteală pentru ceea ce au făcut. Ministerul Afacerilor Interne a avut în permanenţă un sac de bani fără fund, destinat funcţionării acestuia în condiţii optime. Bugetul alocat acestui minister a permis fără condiţionări extreme achiziţionarea de echipament necesar, de materiale şi armament specific şi de maşini noi, în fiecare an bugetar. Ceea ce nu au avut niciodată miniştrii noştri este ceea ce se cheamă lipsa de inspiraţie managerială, inadaptarea la vremurile prezente şi viitoare, lipsa de flexibilitate în gândire şi în actul decizional.

Nu a existat niciun ministru de la Interne care să nu fi făcut deplasări în străinătate, în clasicele «schimburi de experienţă», toate acestea încheindu-se cu documentări sterile şi cu non-preluarea experienţelor pozitive de la cei vizitaţi. Chiar şi după intrarea în NATO şi în Uniunea Europeană captarea experienţelor pozitive din ţările europene a rămas deficitară. Respectând proverbul “plecat vacă, venit bou!”, miniştrii noştri s-au întrors de fiecare dată cu desaga goală, sau chiar dacă au avut ceva în ea au aruncat-o la gunoi. Deciziile au fost luate în stil pompieristic şi mulate după pretenţiile de nerefuzat ale clientelei politice. Structura Ministerului de Interne a fost întotdeauna realizată în conformitate cu slabele cunoştinţe pe care le deţineau miniştrii aflaţi în funcţie. Nicio structură nu a ţinut cont de realităţile existente în teren şi de necesităţile imperative şi reale ale prezentului. S-au aplicat norme învechite de personal sau nu s-au aplicat deloc în cazul satisfacerii unor interese clientelare sau având drept scop promovarea nepotismului. Oficial, la ora actuală, România dispune de 500 de poliţişti la 100000 de locuitori, ceea ce depăşeşte cu mult media europeană, unde există 400 de poliţişti la 100000 de locuitori. Cu toate acestea, în ţările europene, poliţiştii par a fi de două ori mai mulţi pe străzile oraşelor. Şi totuşi, peste 100000 de poliţişti „nevăzuţi, necunoscuţi” au activat în România până pe data de 06 octombrie 2011, când ministrul Traian Igaş a aruncat 2000 dintre aceştia în stradă. Cifra exactă este de 2142, respectiv 500 de cadre din Poliţie şi 1400 de cadre din Poliţia de Frontieră. Şi totuşi, numărul cadrelor din Ministerul de Interne este în continuare foarte mare. Dacă ar fi să aplicăm normele europene ar fi necesar să avem un total de 85-86000 de poliţişti, numărul acestora învârtindu-se în prezent în jurul cifrei de 100000. În condiţiile în care aplicăm normele europene pentru o populaţie de 21,5 milioane locuitori. Ceea ce din nou reprezintă un neadevăr, populaţia reală a României fiind probabil de 18-19 milioane de locuitori datorită emigrării masive pentru căutarea unui loc de muncă. Ar însemna în aceste condiţii că de fapt, numărul real al poliţiştilor angajaţi în MAI ar trebui să fie conform normelor europene de maxim 75000 de poliţişti!

Ceea ce ar presupune ca ministrul Igaş să fie obligat să disponibilizeze încă un an de zile, în fiecare lună, câte 2000 de poliţişti! Necesar şi absurd în acelaşi timp! De ce au fost angajaţi atât de mulţi poliţişti, dacă nu era nevoie de ei? Ce fac aceşti poliţişti, dacă ei nu sunt percepuţi de către populaţie ca o prezenţă activă în societate? Răspunsul la aceste  întrebări este simplu: incompetenţă+ clientelism+ birocraţie! Peste acest cocktail, angajaţii Ministerului de Interne au turnat întotdeauna un strat gros de lene profesională, un fel de „antimaterie” pentru profesia de poliţist.

De ce par mult mai mulţi poliţiştii din Occident şi din America? Pentru că aceştia muncesc „pe bune” şi se zbat efectiv pentru ca profesia pe care o practică să fie bine făcută. Aţi văzut vreodată vreun poliţist român să alerge un kilometru-doi în urmărirea unui infractor? Una, că nu pot pentru că aproape toţi au burtă şi două, pentru că aproape toţi nu au curaj de poliţist adevărat. Adică, acel gen de poliţist care îşi riscă viaţa pentru liniştea comunităţii. Poliţiştii români, de orice categorie, ar putea fi categorisiţi în anumite conjuncturi, drept nişte „cabotini” destul de reuşiţi, care încearcă să îşi joace rolul cât mai credibil cu putinţă, dând dovadă mai mult de bravadă decât de curaj. În aceste condiţii, este firesc ca populaţia să perceapă faptul că avem mai puţini poliţişti decât alţii, în realitate ei fiind mai mulţi decât necesarul impus de norme.

Chiar dacă normele europene impun reducerea drastică a numărului de poliţişti din România, nimic nu justifică „tăierea în carne vie”. Aceşti oameni nu sunt vinovaţi pentru faptul că au fost angajaţi, dorind să muncească pentru existenţa lor. De obicei aceste momente când trebuiesc aruncaţi oameni în stradă, fiind lăsaţi fără un mijloc de existenţă, sunt momente critice în viaţa unui prim-ministru şi mai ales a unui ministru. În astfel de momente se poate dovedi nu atât măiestria profesională, cât gradul de adaptare, de flexibilitate şi de inspiraţie în găsirea unor soluţii care au drept punct de plecare excluderea din start a variantei defavorabile pentru oameni. În astfel de situaţii, de regulă guvernanţii devin laşi, dând vina pe situaţiile de criză conjuncturale sau pe necesitatea alinierii la unele norme europene.

Modelul „Boc” a proliferat rapid, primul-ministru având numeroşi prozeliţi pentru justificarea unor acte ineficiente de guvernare. Aţi observat cât de simplu motivează primul-ministru orice decizie profund nepopulară luată? „Nu are ţara bani! Atât poate ţara să asigure!” Un ministru onest, în astfel de situaţii critice ar trebui să demisioneze. Să îi lase pe alţii care ar putea să fie mai inspiraţi şi profesionişti mai buni. Care ar putea să găsească alte soluţii, evitând aruncarea oamenilor în stradă în braţele disperării. Cum să mai fie poliţistul temerar, în condiţiile în care trăieşte cu teama în suflet? Cum să mai fie poliţistul curajos, în condiţiile în care, ştie că un singur cuvânt al unui politician poate să îi frângă destinul?

Să ne mai mirăm atunci că Poliţia a devenit o instituţie de „doi bani”, fără nicio credibilitate din partea populaţiei şi chiar dispreţuită? Condiţia umană şi profesională a poliţistului este jalnică şi acestor oameni nu le-a mai rămas decât uniforma, prin care să încerce să impună o brumă de autoritate. Este posibil ca în curând să ne îndreptăm spre o evoluţie descendă galopantă a acestei instituţii, care să îl transforme pe poliţist într-un „neica-nimeni”. Care nu va avea niciun cuvânt de spus. Nici măcar în faţa unor banale găşti de cartier. Până atunci, aplicaţi politica de smart-live! Învăţaţi să vă păziţi singuri!

9 comentarii

gabi 12-10-2011 - 10:37

Dur, dar limpede, deci bun.

marran 12-10-2011 - 17:04

Nu va inteleg atitudinea duplicitara fata de noi, acum ne scuipati si apoi ne sarutati locul batjocurii dvs. Sa inteleg ca doriti sa va pliati pe imaginea generala a populatiei dar apoi suflati cu mucii in fasole aparandu-ne un pic. Daca ridicati piatra, atunci loviti-ne, mergeti pina la capat cu problema. Credeti cumva ca sunteti singurul? Nici noi nu mai avem incredere in popoulatie. mergem la lucru ca la uzina, doar pentru pontaj. Nu stiu daca partea financiara ne doare mai mult ci mai ales demnitatea. Va dau un exemplu:dau o amenda unui boschetar, colorat sau nu, credeti ca masura mea are efect? Ce sa-i execute fiscul? Prin analogie:instanta da o amenda penala unui interlop, care are casa, masina, bani, etc. pe numele lui masa, tasu, bunici, etc, ce sa-i faca justitia? Noi n-avem dreptul la politica,vezi 24 septembrie 2010,ne-au decimat, dar dvs. sunteti in posesia unei arme politice: ziarul. Vreti liniste acasa, mai putini politisti si mai multi bani in buzunar: indrumati politicul sa dea legi clare, ferme si dure(dobitocul nu pricepe decat de bici, invata-l sa devina om si va stii de lege).

Politia 13-10-2011 - 14:28

chibit
stii ce inseamna?

Andrei 13-10-2011 - 19:23

„Vreti liniste acasa, mai putini politisti si mai multi bani in buzunar: indrumati politicul sa dea legi clare, ferme si dure(dobitocul nu pricepe decat de bici, invata-l sa devina om si va stii de lege).”

Are dreptate!
Cei 300 de fantastici deputati senatori ..”jigodiile” cum bine le numeste presedintele USL dl.Ion Iliescu ar trebuii sa actualizeze legile conform specificului interlopului infractor mioritic .

Dati-le politistilor..”scule ” adecvate si dupa aceia le cerem performanta !

Nu poti merge la „pescuit cu pusca „si la „vinatoare cu undita „.

Cred ca e mai jmult decit necesar reducerea nr de incapabili in parlament Ar fi o forma de trezire la realitate ,un efect „domino” altfel ..vom citi oribilati de faptele „vitejesti ” ale interlopilor…..pina la victoria cea mare DESTRAMAREA ROMANIEI !

urbos 13-10-2011 - 19:43

Poate e ma-ta presedintele USL si nu stiam.

Andrei 13-10-2011 - 19:23

oripilati

turbinca 14-10-2011 - 14:38

Traim in tara lu neica-nimeni,ca la noi la nimeni, marim tva,taiem salarii si pensii pentru ca sa facem, ce ? stadioane de sute de milioane de euro?sali de sport si patinoare avem nevoie acum ?o fi nevoie dar nu acum in vremurile acestea grele cind cei mai multi nu au ce pune pe masa.Alocatia de hrana ptr. un copil institutionalizat e de 7 lei iar ptr. un caine comunitar din adaposturi e de 10 lei pe zi !Am auzit cu urechile mele cand a zis Boc ca va face in asa fel ca criza sa nu afecteze pe cei cu venituri mici si pana la urma a bagat in aceiasi oala si pe cel cu venit de 6000 si cel cu 600 iar pe bugetari ia casapit ,si cu taierea de salarii si cu tva-ul marit !Pacat, credeam ca totusi se va urni ceva in tara asta dar mergem din rau in mai rau !!!!!

katmandu 14-10-2011 - 14:46

m-am saturat, emigrez din tara asta de rahat!!

Ciu Huhu 14-10-2011 - 15:22

Unde emigrezi, in ce tara?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult