Acasa Opinii Presa – a doua putere în stat

Presa – a doua putere în stat

scris de Teodor Seran
5 afisari

Cineva nevăzut din spatele unei cortine invizibile le injectează românilor porţi uriaşe de irealitate, care acţionează ca o otravă dulce, paralizându-le acţiunile şi gândirea conştientă.

teodor seranAflaţi într-o transă colectivă inoculată printr-o persuasiune de tip goebbelsian, majoritatea privitorilor la televiziunile de mare audienţă uită de ce  trăiesc pe această lume, uită de salariile şi pensiile mici, uită de preţurile mari şi de faptul că şi mâine este o zi, în care trebuie să pună ceva pe masă. Derularea detaliată pe ecranele televizoarelor a vieţii particulare a unor cupluri imorale din înalta societate a fost acceptată de către români “sur le champ”, fără condiţionări şi fără resentimente. Nimeni nu şi-a pus o întrebare simplă: până la urmă cine sunt aceşti oameni de „bani gata” ca să merite întreaga noastră atenţie şi înţelegere? Ce au făcut ei pentru această ţară şi pentru cetăţenii ei pentru a merita frunze de laur? Cine îi legitimează ca reprezentanţi de necontestat ai acestei naţiuni?

Ceea ce dă acestor diversiuni caracterul de monstruozitate este pactul necunoscut şi ticălos dintre politic şi media. Motivele semnării acestuia sunt pragmatice şi mercantiliste pentru Media şi de conservare şi upgradare a imaginii pentru puterea politică. Orice întâmplare cu iz de senzaţional reprezintă pentru guvernanţi, indiferent de culoarea lor politică, o mană cerească. Pe de altă parte, Media, fiind o afacere, nu poate să câştige prea mult din prezentarea realităţii, chiar dacă ea este cenuşie.

„Breaking – news” nu poate fi niciodată faptul că un copil dintr-un sat românesc nu are nimic de mâncare pe masă, ci, fără niciun dubiu, divorţul dintre Monica şi Iri, dintre Pepe şi Oana sau dintre Prigoană şi Bahmuţeanu. De ce au sărit toate televiziunile ca leii pe o gazelă rătăcită în savană, să devoreze aceste subiecte? De ce nu există şi o parte a presei care să dezavueze acestă orientare? Este evident faptul că vânarea senzaţionalului şi promovarea unor subiecte siropoase persuasive, care au menirea de a adormi vigilenţa publică, este susţinută din umbră şi de către puterea politică.

Nici Parlamentul, nici Guvernul, nici Preşedenţia României nu au luat vreodată o poziţie publică de condamnare a mesajului diversionist al Presei. În timp ce televiziunile comerciale se umflă în pene, marşând pe un câmp de audienţe publice supradimensionat construit din carton, nu vorbeşte nimeni despre primăvară, despre lipsa locurilor de muncă, despre agricultura care nu se face, sau despre preţul alimentelor. Acestea sunt de fapt adevăratele drame reale ale societăţii noastre. Ele trec pe lângă noi, dureroase şi neştiute, purtându-ne fără să putem protesta către periferia lumii civilizate. Diversiunea persuasivă şi neprincipială practicată de către televiziunile de ştiri nu se putea desfăşura în niciun caz cu toate falangele, dacă nu ar fi existat un ordin secret dat de către patroni.

Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vântu mănâncă în fiecare zi „usturoi”, dar clamează public că nu au mâncat întrucât nu le miroase gura. În realitate, „partida de poker”, având drept miză viaţa românilor, se joacă în spatele unor culise neştiute, între doi actori generici care conduc România de astăzi, prin manipulare, pe primul loc fiind intoxicarea şi diversiunea. Forţele care acţioneză în democraţie: puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească, au rămas valabile doar la nivel teoretic, în prezent în România existând două forţe predominante: forţa executivă, cu latura prezidenţială şi cea de-a doua forţă: Presa. Celelalte două forţe care ar trebui să aibă un cuvânt de spus sunt doar forţe de figuraţie şi nicidecum decizionale. Chiar dacă Parlamentul emite legi, el s-a transformat de mult, aşa cum spun românii, doar într-un “aparat de taxare” al proiectelor de lege propuse de către Guvern, care la rândul lui este un alt “aparat de taxare” al ordinelor venite de la Preşedinţie. Toate aceste anomalii ale unei societăţi democratice nu ar fi posibile dacă nu ar exista un al treilea personaj, care are menirea de a le da tuturor celor care dispreţuiesc interesul public “apă la moară”.

Dacă toţi cei cărora le sunt nerespectate drepturile şi libertăţile constituţionale, dacă toţi cei care sunt înfometaţi şi discreditaţi şi dacă toţi cei care sunt cinstiţi şi de bună credinţă ar refuza din start, cu hotărâre şi responsabilitate pentru viaţa lor, să mai fie interesaţi de lenjeria intimă a Monicăi Columbeanu sau de felul în care face dragoste Pepe cu Oana Zăvoranu, fără îndoială că România ar arăta altfel. Ar fi subiecte de breaking–news munca, cinstea şi buna credinţă, în timp ce toate vedetele false de carton, care se lăfăie astăzi pe ecranele televizoarelor, nu ar mai valora nici cât o batistă „de doi lei”. Care nu ar putea să mai acopere cinismul, ipocrizia şi politicile neperformante ale guvernanţilor.

11 comentarii

Premosa 19-04-2011 - 10:10

Daca nu ar fi presa, in speta televiziunile care nu pleaca capul in fata lui Basescu (de fapt Antena 3 ca Realitatea e dupa cum mai bate vantul) am fi, intr-adevar o tara cu regim dictatorial.

Sincer 19-04-2011 - 11:53

Eu cred ca adevarul pe care il vedem la antena si la realitatea il deranjeaza pe d-ul basescu….daca ar fi un presedinte bun si competent, romanii l-ar iubi…daca mergi acum pe strada si ii rostesti numele, s-ar putea sa-ti iei un ou in cap!! Deci, problema este la Cotroceni, nu presa, moguli si alte astfel de pretexte spuse ca sa se ascunda incompetenta si tot raul pe care il face presedintele romanilor!

Ciu Huhu 19-04-2011 - 21:12

Nu primesti un ou in cap. PRIMESTI O PIATRA IN CAP CIND ROSTESTI NUMELE BASESCU IN PUBLIC!

Rusu 19-04-2011 - 12:55

Va rog sa ne mai scutiti cu afirmatii de genul :” si maine este o zi in care trebuie sa puna ceva pe masa”,sugerand ce mare foamete este la noi in tara.Aflati domnule jurnalist,ca mama mea nu a reusit sa gaseasca niciun roman lihnit de foame care sa o ajute la curatenia de Paste,iar eu am sapat si semanat in gradina de unul singur,findca niciun infometat de roman nu s-a indurat sa ma ajute.Stim doar sa ne vaicarim si sa ne cainam,doar doar va cadea ceva gratis din cer.

petrescu18 19-04-2011 - 13:32

Sistemul dictatorial impus de securistul de la Cotroceni este la un nivel foarte ridicat. Este evident faptul ca Antena 3 si Realitatea prezinta cu obiectivitate lucrurile asa cum sunt.

cornelius 19-04-2011 - 17:21

Fara presa nu am sti nimic din ce face nici pepe nici basescu…modul in care se realizeaza presa e important..momentan observ ca tinta atacurilor sunt mogulii in special voiculeacu si asta doa r pentru ca prezinta pana in cel mai mic detaliu toate mizeriile facute de cei de la guvernare.. totusi raman la concluzia ca presa este indispensabila

Negativ 19-04-2011 - 18:01

presa e acum sansa Romaniei.

digital 19-04-2011 - 18:09

voi cosiderati ca presa trebuie sa spuna adevarul si sa faca dreptate,pe cand institutiile statului comit abuzuri,ilegalitati,sunt indiferente si pe deasupra mai sunt si finantate cu bani publici??!!
ce justificare au ministerele care nu au obiectul muncii.va dau doar un ex:ministerul agriculturii fara agricultura si daca doriti mai sunt!cohorte de consilieri,departamente,comisii,inspectorate,platiti cu bani grei,in limuzine si birouri pazite care gestioneaza CE??!!-falimentul agriculturii romanesti de 20 de ani!
iar voi bagati presa la inaintare sa ne apere si sa ne spuna macar o parte din adevar.ar fi timpul sa puteti sesiza cu adevarat rolul si atributiile presei,ca de rezolvat oricum nu se rezolva nimic,cel mult totul este la nivel constatativ!!

Ciu Huhu 19-04-2011 - 18:41

Presa opusa PDL si lui Basescu e singura care mai spune ADEVARUL in Romania!

Ciu Huhu 19-04-2011 - 21:22

ASA-I 100%!

ANTON 22-04-2011 - 19:59

esti naiv, daca consideri presa a2-a putere in stat. Poate fi, doar atunci cand are novoie de contracte de publicitate. santajul in presa nu este nou, doar are alta imbracaminta.. Cine ate naiv sa crada ca presa are ceva putere in romania, fara interese?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult