Acasa Opinii Proiect de tara

Proiect de tara

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 

.Ziuaveche.ro propune cititorilor sai, oameni obisnuiti, sa intocmeasca un proiect de tara in maximum zece puncte. Un decalog al asteptarilor/prioritatilor/durerilor legate de Romania, care nu se doreste a fi o strategie savanta construita de specialisti, ci viziunea fiecaruia despre ce inseamna viata intr-o tara normala. Miercuri, 24 martie, cand ziuaveche.ro face doua luni de viata pe net, eu cetateanul Anca Hriban imi prezint proiectul. Urmeaza colegii de redactie. Administratorii post-decembristi ai Romaniei au pretins in multele campanii electorale ca au un proiect pentru tara pe care voiau sa o conduca. Nimic nu a fost dus pana la capat. Despre presedintele Ion Iliescu numai de bine, in zece ani si in mandate fara numar, si-a dorit sa se modifice, dar sa nu se schimbe nimic. Una din mladitele crescute de tatucu tocmai ne-a aratat cum voia sa construiasca el gherila urbana. Dar, nici macar Catalin Voicu nu si-a putut duce planul la indeplinire. Emil Constantinescu, autorul “Contractului cu Romania”, ne-a aburit cu 15.000 de specialisti si ne-a lasat mofluzi dupa ce s-a vazut invins de securisti. Traian Basescu in primul mandat s-a crezut “stapanul inelelor” si a pornit ofensiva deodata, pe toate fronturile, insa Calin Popescu Tariceanu a avut alt proiect de tara, iar razboinicul s-a trezit suspendat. La al doilea mandat, marinarul ne-a promis reforma statului. Mai are cinci ani fara trei luni. Poate singurul personaj care a avut si are un plan pentru tara lui este Mugur Isarescu. Dar nu l-a dezvaluit niciodata. 

 Postati proiectele voastre la rubrica comentarii!


 

1.Buruienile sa creasca linistite pe campuri in locul pet-urilor si pungilor de plastic. O fi asa greu sa invatam sa colectam selectiv gunoaiele? Doua sau trei zile pe an imi propun sa plantez copaci.

2.Reforma in Sanatate sa insemne masuri care au ca subiect bolnavul si care iau in considerare faptul ca si doctorii sunt oameni.

3.Reforma in Educatie sa aiba in centrul sau elevul, nu dascalul, si sa tina cont ca dascalii au fost elevi ai scolilor pe care vrem sa le reformam.

4.Functionarul la stat sa aiba statut de functionar si nu de cumatru al sefului si sa inteleaga ca cetateanul care il plateste e stapanul lui si nu statul.

5.Sa se inventeze parlamentarul roman care are un proiect de simplificare a legilor si nu de completare/modificare/amendare/schimonosire a celor existente. Mai mult, sa il declaram erou national si sa ii facem statuie politicianului care vine la putere, enumera una-doua prioritati si le duce la bun sfarsit la incheierea mandatului.

6.Guvernantii sa isi indrepte ochii spre satul romanesc – inainte de a visa la specialisti si ferme moderne – care nu beneficiaza de alimentare cu apa, electricitate si drumuri.Ziaristii din Romania sa-si faca treaba cu manutele lor si nu cu ale celor trei moguli cu grave probleme penale.

7.Edilii marilor orase sa puna boii inaintea carului si nu invers, cum ar fi intai sa construiasca parcari si apoi sa ridice masini, sa repare seselele inainte sa faca fantani arteziene.

9.Sa intelegem ce inseamna voluntariatul si sa punem umarul sa inteleaga si altii, ca nu e un capat de tara sa: ii cumperi o paine sau medicamente unui batran care nu se poate deplasa, ridici pe cineva cazut pe strada, curati un sac de cartofi la cantina saracilor etc.

10.Sa cautam zece motive pentru a nu pleca din Romania, despre care ne-am obisnuit sa spunem “Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult