Acasa Opinii “Proiect de tara” – Marca Dan

“Proiect de tara” – Marca Dan

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ma alatur Ancai si lui Alin si prezint versiunea  mea de proiect de tara. Poate “proiect” e prea mult spus. Imi exprim, in limita a zece puncte, cateva idei care ar face tara in care locuiesc un pic mai buna, dupa umila mea parere. Unele sunt ambitioase, altele sunt doar pentru intrarea in normalitate, altele par SF. Discutati-le voi. Mai trebuie sa spun ca nu sunt naiv sa cred ca exista loc in lumea asta fara coruptie, fara lenevie, fara politicieni, fara probleme economice. Si nici nu cred ca pot schimba vreodata romanii, sa-i modelez dupa plac. Se pot schimba insa obiceiurile, luand cateva masuri eficiente. Personal, ma intereseaza sa traiesc cat mai simplu intr-o societate moderna si corecta. Iata si ideile mele:

1. Vreau o tara in care Justitia si Politia sunt incoruptibile. Atentie, nu magistratii si politistii, nu persoanele. Toti oamenii au un pret. Dar trebuie eliminata posibilitatea de a-i corupe. Procesul juridic ar trebui sa fie mai transparent, controalele mai stricte, salariile mai mari. Si DNA-ul asta al nostru ar trebui sa inceapa sa sperie coruptii cat de cat, nu doar in ajun de Raport UE.

2. Vreau o tara in care statul fie incearca sa se descotoroseasca de companiile pe care le detine, fie intelege sa le conduca la fel ca pe cele din mediul privat. Cum ar fi un spital condus ca o firma, in care angajatii sunt tratati cu respect, dar in care clientul este intotdeauna pe primul loc?

3. Si daca tot vorbim de politie si spital, n-ar fi rau ca politia, spitalele, scolile, sa fie trecute in sarcina autoritatilor locale. Cum sa-l tragi de urechi pe Costica din Cucuietii din Deal cand trage la masea, daca seful lui e tocmai la Bucuresti? S-a facut ceva descentralizare in ultima vreme, timid, dar n-ar fi rau sa se duca la bun sfarsit. Toate deciziile trec inca prin birourile din Capitala.

4. Vreau o tara in care sa fie rasplatita initiativa. Nu cer subventii si fonduri de la buget pentru orice idee trasnita care-mi trece prin cap, sunt multumit daca nu mi se pun bete in roate. Sa nu astept pe la ghisee jumatate din viata, Sa nu fiu tratat pe la oficii si birouri ca un nimic doar pentru ca nu reprezint o firma de “rechini”.

5. Iata o idee trasnita… Vreau o tara in care ai un singur card care e si act de identitate si abonament de transport si permis de conducere si card de debit/credit si carte de alegator. Totul computerizat. Te opreste un politist? Ii dai cardul, il baga in aparat, punctele sau amenda se deduc automat. Alegeri? Votezi in pijama, in fata laptop-ului. Cardul de debit/credit si abonamentul de transport nu trebuie sa le mai explic. Pare S.F.? Uitati-va la Estonia.

6. Vreau orase in care ai acces la internet oriunde, oricand, prin wi-fi, gratuit sau foarte ieftin. Ideea nu e noua, se numeste WAZ (Wireless Access Zone) si a fost implementata cu succes in Paris, Moscova sau Toronto. Si n-o sa va vina sa credeti, dar si in Romania, in orasul nemtean Roman, functioneaza o astfel de retea. Poate e cam mult totusi. Poate ar trebui sa ma multumesc deocamdata cu un WAZ de apa, electricitate si gaze.

7. Vreau o tara in care inovatia e incurajata si rasplatita. Poate reusim sa ne platim cercetatorii si sa le acordam conditiile necesare. Ministerul Educatiei poate baga mai adanc mana in buzunar, dar si universitatile pot acorda mai multa atentie propriilor institute de cercetare, din care ar putea scoate profituri insemnate.

8.Vreau ca institutiile statului sa nu-si mai bata joc de banii nostri cumparand pe milioane bune produsele mult prea scumpe ale domnului Bill Gates sau mai stiu eu al carui mogul informatic. Exista Linux. Exista OpenOffice. Exista o gramada de softuri open-source. Folositi-le!

9. Vreau o tara in care primarii au un plan de urbanism si se tin de el. Nu dau autorizatii pentru un nou Burj Dubai langa case cu un etaj sau pentru un bar de manele langa cimitir. Iar daca totusi vor sa se apuce de proiecte megalomane, macar au decenta sa angajeze arhitecti buni.

10. Vreau o tara in care demisia de onoare e inscrisa in lege. Cand ai ajuns la gradul de penibilitate 10 din 10, iti pui frumusel iscalitura pe o coala de hartie, o prezinti sefului, iti iei ficusul din birou si iti cumperi Anuntul Telefonic. Alo, Palatul Victoria, se aude?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult