Acasa Opinii Proiect de tara – marca Mihaela Carlan

Proiect de tara – marca Mihaela Carlan

scris de Ziua Veche
3 afisari

Proiectele de tara in 10 puncte imi par ca suna precum recomandarile in 10 pasi sa slabesti, sa fii irezistibil, sa dregi o relatie ori sa reusesti in viata: inevitabil incomplete si fatidic inutile. Dar, cum n-ar fi nici primul, nici ultimul strigat in desert, de dragul exercitiului, voi incerca si eu. Si as pleca de la credinta ca fiecare avem un dram de divinitate, ca totul este creatie si ca suntem, prin urmare, artizanii propriei deveniri. Desi nu toti avem talentul de-a ne croi existenta la scara viselor, e bine sa visam.


Fara vis n-ar fi posibil urcusul, dar fara actiune nu se intampla ce visam. Realitatea arata insa ca mai des suntem intransigenti cu altii si toleranti cu noi insine, viteji la critici, dar lasi in atitudini, foarte frumos visatori, dar mult mai putin frumos traitori. Iata ce-as vrea sa se intample in Romania, ca ea sa nu mai fie doar „the land” si „choice”-ul sa fie in alta parte.

1. De la nastere si pana la terminarea studiilor, romanii sa nu plateasca serviciile medicale. Incepand cu vaccinurile pentru sugari, ingrijirea dintilor, analizele anuale ori interventiile chirurgicale. Va mai amintiti de vizitele asistentelor la domiciliul lehuzelor, de cabinetele medicale din scoli, chiar si de cele stomatologice, de spitalele studentesti? Zapezile de altadata se mai intorc, ce-a fost bun odata in sanatate, nu.

2. In scoala sa se introduca cursuri obligatorii de bune maniere. Imaginati-va o Romanie in care aproape te-ar exaspera buna crestere, si in care „te rog” si „multumesc” s-ar auzi la tot pasul. Mi-a placut foarte tare modul in care se adresa un tatic fiului sau de 3 anisori: „te rog sa nu alergi pe scari, multumesc”. Faptul ca a plasat „multumesc”-ul inainte ca baietelul sa fi aratat vreo intentie de-a-l asculta, l-a obligat sa actioneze astfel incat sa-l merite. Foarte inteligent, nu?

3. Tinerii merituosi sa-si poata lua, la sfarsitul liceului, un an de pauza – gap year, sau pe parcursul studiilor superioare, un an sabatic, platit de stat. Sa calatoreasca in lumea larga, sa-i simta parfumurile si duhorile, diversitatea culturala, sa inteleaga cum functioneaza, ce o invarte si ce o impotmoleste pe alocuri. Sa revina acasa mai intelepti, mai copti, mai siguri de ei si de ceea ce vor sa faca in viata.

4. Sa fie instaurata meritocratia si astfel sa dispara si greaua dilema a parintilor ori cea a dascalilor referitoare la ceea ce ar trebui sa predice pentru ca invataceii sa izbandeasca in viata: onestitatea, altruismul, adevarul, curajul, implicarea, corectitudinea sau necinstea, egoismul, minciuna, lasitatea, indiferenta, incorectitudinea?

5. Televiziunea nationala sa fie purtatorul de stindard al educatiei. Lipsesc emisiunile educative, intr-un format atractiv, inteligent conceput, care sa foloseasca satira si umorul de calitate, sa iasa la rampa oamenii valorosi, modelele valide, pilonii morali de care este o imperioasa nevoie.

6. Accesul in politica sa fie conditionat de nivelul cunostintelor de limba romana, istorie si geografie. Apoi sa urmeze verificarea competentelor specifice. Nu cred ca mai e nevoie de argumente pentru o asemenea triere.

7. Tinerii care devin inca pe banii altora toba de carte pe la universitati celebre sunt solutia. Sa li se faca oferte de nerefuzat sa se intoarca. Numai asa Romania va cunoaste propasirea si nu prabusirea. (Va mai amintiti de gura „pacatosului” Ilie Serbanescu care a grait adevarul fara voia sa cand a depus juramantul ca ministru al Economiei? „Voi contribui la prabusirea Romaniei, aaa, pardon, la propasirea Romaniei…” :)) Stiu ca modelul politicianului tanar este compromis, pentru ca e crescut ca un vlastar din truchi de vechi si naravit in rele politician. Dar cei neintinati, idealisti si competenti peste puterea de intelegere a celor care se tem de revenirea lor, trebuie adusi acasa si pusi la treaba. Intrati pe www.lsrs.ro pentru a vedea ca ei abia asteapta si au infiintat Liga Studentilor Romani din Strainatate.

8. Politicienii incapabili, care nu-si respecta cuvantul ori promisiunile electorale, sa fie demisi de electori. Nu stiu cum ar putea deveni functionala o astfel de procedura, dar sunt convinsa ca daca ar exista vointa, s-ar gasi si solutiile. Patru ani de inconsecvente sunt prea mult. Altul la rand, pana vor invata sa-si respecte cuvantul sau sa promita doar ceea ce stiu ca pot face. Dar atunci cine i-ar mai alege, nu? Sunt curioasa daca mai exista vreun politician care sa fi semnat demisia de onoare ca o garantie a fidelitatii fata de electorat.

9. Jos cu privilegiile fara rost! Cum s-a dovedit ca graba spre o destinatie sau alta in numele treburilor statului nu duce si la rezolvarea lor, mi-as dori, daca tot e sa petrecem o buna bucata de viata in trafic, s-o facem democratic. Sa vedem in dreapta sau in stanga masina prezidentiala sau a unui parlamentar si sa injuram impreuna vreo autoritate extraterestra. Sa nu mai treaca ca Voda prin loboda, noi fiind loboda, nicio coloana tiuitoare care cere loc, ca noi le-am dat locul si ei il ocupa degeaba. Sa-si castige respectul si sa astepte sa fie recunoscuti si sa li se faca loc ca pe vremea lui Cuza, si nu de teama amenzilor.

10. Am vorbit de tineri, dar batranii dor la fel de mult. Avem nevoie pentru igiena noastra sufleteasca colectiva sa stim ca batranii nu ne sunt nevoiasi. E bine ca ingrijim si de animale, dar nu inainte de a avea grija de oameni. Trebuie incurajate compasiunea si voluntariatul. Exemplele conteaza.

2 comentarii

popicA 09-08-2010 - 14:06

te minca pielea cit crezi tu ca te mai suportam nu crezi ca si toleranta are o limita? ia mars la buda ajunge

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult