Acasa Opinii Prostia ca mijloc de îmbogăţire a vocabularului

Prostia ca mijloc de îmbogăţire a vocabularului

scris de Marin Neacșu
212 afisari

Toţi spunem prostii din când în când. Mulţi mai şi facem, dar asta nu devine o regulă decât la cei proşti prin definiţie, pentru care prostia este o caracteristică. Ea ţine de educaţie, cultură, dotare, structură, capacitate de adaptare.

Marin NeacsuEste adevărat acum că şi definiţia, sensul  prostiei, diferă de la individ la individ, de la o zonă la alta, de la o perioadă de timp la alta, de la o cultură la alta. În epoca primitivă erai prost dacă nu ştiai sa faci ca Tarzan, să foloseşti piatra sau să fugi. În sclavagism erai prost dacă nu ştiai să ţii o sabie în mână sau să tragi cu arcul. În Laponia eşti prost dacă nu ştii să faci un iglu. În concepţia lui Becali eşti prost dacă nu ştii să mulgi o oaie, iar în cea a vărului său, dacă nu ştii să te  învârteşti, să speculezi, să profiţi. Odată cu trecerea în alt timp, în alt areal, în altă vârstă, noţiunea se modifică, se schimbă sistemul de valori, aproape se întoarce lumea cu fundul în sus. Pentru un vânător este „fazan“  cine nu nimereşte o potârniche în zbor, iar pentru un lăcătuş e prost cine nu poate monta o broască la uşă.  Nu de puţine ori, ne-am spus fiecare  „băi ce prost am putut să fiu să cred în tipul sau tipa aia!!” sau ,”măi, dar ce prost am fost să mă duc la şefu să îi spun că a greşit. Ce cap am avut ?” Evoluţia face să vedem lucrurile altfel în timp. Şi toate aceste prostii adunate formează un sistem de valori, o ierarhizare şi de cele mai multe ori o evoluţie, o experienţă care se transmite şi face ca cei ce vin după noi să nu repete anumite greşeli. În ziua de azi, datorită tehnicii avansate, acumularea, înmagazinarea şi transmiterea acestor date, experienţe, este mult uşurată şi în avantajul celui ce doreşte să cunoască.

Dar este o sabie cu două tăişuri. Aceeaşi tehnică sau tehnologie, face ca omul să fie mai delăsător, mai puţin preocupat de a acumula, mai puţin interesat de alte experienţe. Copiii de azi nu mai învaţă formule matematice sau chimice, sau de fizică, aşa cum învăţam de exemplu  când eram copil. Este mai simplu acum să le bagi în telefon sau să faci o fiţuică, să o printezi sau să le bagi într-un stick sub formă audio sau mai ştiu eu cum. Şi uite aşa, le foloseşti când ai nevoie. Anumite informaţii însă nu le foloseşti zilnic şi dacă nu le uzitezi, ele se pierd acolo, undeva în memoria telefonului sau a calculatorului şi acolo rămân . Uiţi cu timpul şi unde le-ai pus şi rămâi în memorie numai cu ceea ce auzi zilnic. Şi din cauza acestui prost obicei de a-ţi folosi cât mai puţin propria memorie, atât procesul de memorare în sine cât şi memoria  vor rămâne goale, nedezvoltate. Vei găsi acolo numai ceea ce auzi zilnic. Limbajul tău se va limita la ceea ce există în memoria personală şi cum auzi din ce în ce mai puţine, vei şti din ce în ce mai puţine.

Pe lângă asta, mai există un mare dezavantaj. Acela că numărul celor care sunt  în această situaţie creşte exponenţial şi în curând societatea va fi formată din indivizi a căror experienţă şi capacitate sau bagaj de cunoştinţe este limitat  şi se va forma un cerc de cuvinte, cunoştinţe folosite stereotip aproape, dar limitat. Ce este mai grav însă este că nimănui nu îi va mai păsa dacă ceea ce aude sau foloseşte este corect, pentru că toată lumea face acelaşi lucru şi atunci nu mai are nici cine să corecteze greşelile, nici cine să ţină cont de corectitudinea sau valoarea unui lucru sau a unei expresii. Repetând la infinit aceeaşi prostie, aceasta ia valoare de postulat şi devine regulă. Şi aşa se îmbogăţeşte vocabularul cu termeni deformaţi, se pierde forma corectă şi ne trezim că vorbim „ca proştii”.

Să luăm câteva exemple:

  1. Cuvântul care prosteşte . Toată lumea a  auzit de fata cu succesuri. Este deja atât de cunoscut termenul încât  la „mişto” îl foloseşte toată  lumea. Suntem în faza în care nu mai miră pe nimeni când aude pe cineva spunând succesuri în loc de succese. Mâine vom trece la faza a doua,  când auzind pe cineva spunând succese vom privi puţin miraţi , apoi vom realiza că asta era forma  corectă, care se folosea cândva. În faza următoare, ne vom uita miraţi când cineva va folosi cuvântul  succese apoi vom râde de el. La fel şi cu „almanahele” Şi aşa am ajuns să îmbogăţim vocabularul cu o prostie. Din păcate televiziunile ajută la răspândirea acestei boli.
  2. Cuvântul care modifică. Acest fenomen s-a manifestat recent cu ocazia unui incident mediatic, când un moderator a jignit în direct un membru al CNA. Realizând gafa făcută şi nedorind să rezolve problema bărbăteşte, prin scuzele de rigoare, personajul în cauză şi cu el tot postul de televiziune, prin toţi moderatorii şi redactorii au pornit o campanie de modificare a sensului cuvântului Dobitoc, încât dacă mai ţinea un pic, ajungeau să susţină că a spune cuiva că e dobitoc, este un compliment. Şi toate astea pentru a nu recunoaşte că a spus o prostie, toate astea din orgoliu.  Şi toate astea, pentru că un „dobitoc” a făcut „dobitoc” alt „dobitoc”. Acum fiecare va înţelege ce vrea din acest cuvânt, fiecare să îl interpreteze în funcţie de ceea ce a mai rămas în cutia de valori. Eu l-am folosit pentru a demonstra riscul la care ne supunem ascultând la infinit o prostie.
  3. Cuvântul care greşeşte. Există şi o metodă de a fi prost, încercând să te dai deştept. Este cazul „proştilor culţi”, a snobilor. Care povestesc sau traduc din alte limbi, dar şi traduc aşa cum ştiu ei. Pe când lucram la Centru Regional de Pregătire NATO PfP, aveam din partea britanică un consilier. Primul a fost Robert. Un „britiş” sadea, cu un umor şi un spirit de observaţie ieşit din comun . Cursurile se ţineau în limba engleză. Om trecut prin lume, Robert a sesizat că noi nu vorbeam english, ci ronglish, adică o engleză adaptată la … nevoile interne. Fenomenul de “furcularizare” era aşa de frecvent încât până şi Robert l-a sesizat. Mulţi foloseau „furculeişăn” după  sistemul coanei Chiriţa. Acum câteva zile,pe blogul, său Hari Bucur –Marcu sesiza o gafă a „marelui” Stelian Tănase care a tradus “ THE BACK SEAT OF THE CAR “  prin portbagaj. Greşeală evident minoră pentru unul din cei ce nu sunt obişnuiţi cu limba engleză, dar pentru cineva care se declară scriitor, este impardonabilă. Cine nu citeşte textul  la care domnul Tănase făcea referire, rămâne cu impresia că un individ se otrăveşte în portbagajul unei maşini şi apoi de aici poate trage concluzia că aşa o fi obiceiul prin zonă. Celebră a rămas şi traducerea interpretului de la vizita lui Bush în România în 2002, când “shoulder by shoulder”  a fost tradus prin şold lângă şold. E cert, aici a fost vorba de o greşeală datorată emoţiei, grabei, dar cei care nu cunoşteau limba engleză, au rămas cu impresia că şold se spune aproape la fel şi în română şi în engleză.
  4. Cuvântul care impresionează. Este tot o dovadă de snobism. Uneori e o încercare de a acoperi un adevăr sau de a aburi. Răducioiu săracu, este primul român al epocii moderne, care după 2 ani de fotbal în Italia, venit în ţară, nu mai ştia “come se zice” unui cuvânt în limba română. Acela  este un caz cât de cât scuzabil, dar sunt câţiva care nu au călcat în afară decât pe hartă şi deja au uitat cuvintele româneşti, folosind “ fineţuri“, pentru a arăta că sunt în ton cu termenii “de specialitate“ . Aşa se face că nu mai avem directori , avem manageri, nu mai executăm operaţiuni de întreţinere a tehnicii, ci de mentenanţă, nu mai suntem suţinuţi, avem sustenabilitate,  nu mai  înaintăm cereri de încadrare, aplicăm,  nu mai avem minusuri  în producţie, avem creşteri negative. Şi toate astea, deşi avem corespondenţi ai termenilor în limba română, nu este nevoie de împrumuturi forţate.
  5. Cuvântul care scurtează. Aici specialişti sunt tinerii din ziua de azi iar  internetul zona de responsabilitate. CF, LOL, STF, BRB, MASS, sunt numai câteva exemple de prescurtări, abrevieri, folosite în limbajul internautului, care pentru cei care navighează în lumea virtuală sunt deja  consacrate şi nu mai au nevoie de traducere. S-au întâlnit cazuri de astfel de expresii în lucrări şi teze ale elvilor şi normal că au fost foarte miraţi şi revoltaţi când aceste abrevieri şi expresii au fost considerate greşeli. Peste nici 10 ani, beizadelele de azi, deveniţi Canacheii  şi Igaşii de mâine, vor vota în parlament introducerea acestor termeni în limbajul oficial, iar CCR formată  din actualii avocaţi cu 3 mastere într-un an, vor constata că Legea lui OHM nu este constituţională şi o vor înlocui cu legea lui Om adică “eşti om cu mine, sunt om cu tine “.

Până una alta, azi constatăm aceste fapte, unii trec pe lângă ele fără să le observe măcar, ne obişnuim cu ele până vor deveni invizibile, aşa cum ne-am obişnuit cu Udrea şi cu Băsescu, o să ni se pară că fac parte din cotidian şi nu se poate altfel, aşa cum Rasputin a fost învăţat cu arsenic. Prostia va deveni regula, prostul  etalon, iar cel ce va mai avea un dram de cunoştinţe va fi privit drept un ciudat. Nu este de râs, nu este este o exagerare sau o părere, este un fapt care se întâmplă zilnic, atât de frecvent încât nu îl mai sesizăm. Îl primim odată cu aerul – de altfel din ce în ce mai poluat – pe care îl inspirăm. Iar un popor needucat este un popor uşor de prostit şi de condus. Indiferenţa este arsenicul nostru.

Pentru a demonstra cât de uşor acceptăm greşelile şi le introducem în sistem, vă dau spre citire un text plin de greşeli, pe care sunt convins că îl veţi citi cu uşurinţă şi nu vă va deranja.

Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa in ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvant, signruul lcuru ipmotarnt e ca pirma si utlima lierta sa fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta si tot o vei ptuea ctii fraa prboelme. Atsa e din cuzaa ca nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul ca un irtneg.”

Aţi văzut ce uşor e ? După ce veţi citi o pagină întreagă cu un astfel de text, când veţi trece la citirea unui text normal vi se va părea mult mai greu şi chiar ciudat.

Şi ca să ne delectăm, hai să ascultăm o traducere în rongliş model Vacanţa Mare.

Vacanta Mare _ Film Tradus De Irina Nistor

Asculta mai multe audio diverse

35 comentarii

milosul 12-03-2012 - 18:43

Acest fenomen s-a manifestat recent cu ocazia unui incident mediatic, când un moderator a jignit în direct un membru al CNA. Realizând gafa făcută şi nedorind să rezolve problema bărbăteşte, prin scuzele de rigoare, personajul în cauză şi cu el tot postul de televiziune, prin toţi moderatorii şi redactorii au pornit o campanie de modificare a sensului cuvântului Dobitoc, încât dacă mai ţinea un pic, ajungeau să susţină că a spune cuiva că e dobitoc, este un compliment

Da Neacsu, pentru tine dobitoc este un compliment! Bai acesta, de ce nu vorbesti despere oamenii care mor de cancer? Oameni care mor in chinuri!!!! Pt tine ce este mai grav, faptul ca acel individ a fost facut dobitoc sau faptul ca multi oameni se chinuie fara morfina datorita acestiu dobitoc, pe care il aperi? Bai NEACSULE, esti un caine!!!! Idolul tau se simte umilit. Tu cum te simti? Iti spun eu, te simti ca un pupincurist scarbos.

Voi continua cu noi consideratii pe baza tampeniilor tale, spuse in acest ‘articol’. Sper sa fiu mai percutant si pe intelesul tau.

urbos 12-03-2012 - 19:06

Barbateste era sa NU prezinte nici un fel de scuze. Nu a fost nici o gafa. Nici o gafa regulamentara ca sa zic asa, caci comportamentul era problema personala a moderatorului.
N-a fost nici o modificare a sensului dobitoc, discutia a fost utila in sensul LITEREI de care se leaga javre precum cele din CNA.
CNA trebuie sa dispara.

Iar omul a prezentat scuze de nu stiu cate ori. Deci cred ca vorbesti aiurea-n tramvai. Asta ca sa nu zic mai mult.

dxn 13-03-2012 - 00:23

SOBRULE,
„Toţi spunem prostii din când în când. Mulţi mai şi facem, dar asta nu devine o regulă decât la cei proşti prin definiţie, pentru care prostia este o caracteristică. Ea ţine de educaţie, cultură, dotare, structură, capacitate de adaptare.”

Prostia mai este reprezentata si de comportamentul unora care la adapostul anonimului se cred „cine’s io c***m’as foc” si improasca laturi din gura-i stramba.
Astia trebuie plezniti fara nicio remuscare!
Ca sa la sara sechelele din frustrarile antice sau primitive.

milosul 12-03-2012 - 18:49

Există şi o metodă de a fi prost, încercând să te dai deştept.

Cat de sincer esti, individule!!!!!!!!!! Mare adevar graiesti. Cine zice………….. ala este!!!!!!!!!

DXN 12-03-2012 - 21:16

Cretinosule,
dar tu „ne esti prost”.
Nu stiai asta, ce dracu’?!

milosul 12-03-2012 - 18:52

Pe când lucram la Centru Regional de Pregătire NATO PfP, aveam………

Ceva timp in urma te-am intrebat: cu ce te-ai ocupat inainte de ’89. Acum am primit raspunsul. Multumesc!!!!!!!!!

milosul 12-03-2012 - 19:07

comnule neacsu,CARE ESTE PAREREA dumneavostra DESPRE CEREREA UDMR, PRIVITOR LA TG. MURES UNIVERSITY???

milosul 12-03-2012 - 20:15

iar CCR formată din actualii avocaţi cu 3 mastere într-un an, vor constata că Legea lui OHM nu este constituţională şi o vor înlocui cu legea lui Om adică “eşti om cu mine, sunt om cu tine

Neacsule, te referi la legatura dintre CCR si basescu, nu?, “eşti om cu mine, sunt om cu tine !!!!!!????????

DXN 12-03-2012 - 20:35

Certinosole (misloule), poti faec ceva itnelignet: citeste si intelege articolul.
Chiar asa de multe leba la rand, la rand, nu facea nici dESNIUL (ditigal= deteg fara ughnie).
Te bagi peste tot doar ca sa-ti vezi comentariul, ca marele Matsubrator!

dxn 12-03-2012 - 21:29

Care lege a lui Ohm: pentru o portiune sau pentru un circuit?
De K1 si K2 ai auzit?
Tu ai si uitat ce scrie in articol.

milosul 12-03-2012 - 20:39

DXN = NEACSU? Tu esti, neacsule?

dxn 12-03-2012 - 20:51

Doamne, nu esti Cretinos esti CRETIN.
Ma’ copile de ce te bagi in „sarba batranilor”?
Nu ti-am scris c-o sa-ti trimit un PM?

digital 12-03-2012 - 20:57

d-le neacsum ar fi bine pentru d-voastră să nu mai înjurați sub nick-ul dxn,pentru onestitatea d-voastră!

dxn 12-03-2012 - 21:03

dENISULE era un dialog cu Cretinosul, nu cu tine. Nu injuram.
Injuratura iti este specifica. Eu, doar va reduceam la tacere, cel mult va insultam. 😉
Acuma ca m-ai „ghicit” voi deveni mai circu_spect!
Dar tot deget fara unghie ramai.

digital 12-03-2012 - 21:14

să-ți fie rușine,nu ești și nu vei fi onest niciodată,Neacșule,faci umbră degeaba pe lume.avea dreptate urbos….

neacsum 12-03-2012 - 21:45

Digital., Habar nu am cine este dxn, nu am nici o legatura cu el, credeam ca ma cunosti.

dxn 12-03-2012 - 21:55

Va cuonaste. Sugir. Dar „confuzeaza”.
De la … musrtararbea pe furis, va rog sa-l intelegeti.
Oricum, fara el, nu-i o pierdere mare!
„Pierderea” ar fi daca dvs. ati inceta scrierile …
Ce face Hari?
Multa lume il asteapta!

urbos 13-03-2012 - 00:02

Necsulica nu esti handicapatul dxn, esti insa tot penibil cum facie pe curva virgina, tu, care scriai sub numele Spartacus, Oblio sau Sageata…ca sa injuri si tu, mai ales pe mine. Hahahaha!

De ce nu vrei tu sa nu mai atat de infantil.

digital 12-03-2012 - 20:51

d-le neacsum,ați face bine să nu mai înjurați sub pseudonimul,dxn,nu cred că faceți bine ceea ce faceți….măcar fiți bărbat…nu muiere….

dxn 12-03-2012 - 22:26

dESULENI,
Cat de neterminat poti fi daca nu intelegi ca mai pot exista oameni care sa nu fie de acord cu tine! „Neacsu” habar n-are cine-i dxn, asa cu „DXN” nu stie cine-i celalalt.
Vrei sa traduc?
Pana acuma ai facut ce ai vrut tu cu gura ta spurcata. TI-A PLACUT, juisai.
Acum incepe sa ti se infunde. NU-TI PLACE, esti constrans sa fii civilizat.
Apropo> Ai primit PM-ul?

digital 12-03-2012 - 23:16

continuă-ți polemica cu neacșu adică cu tine însuți,ești un gunoi ordinar,asta ești,nu credeam….dar asta e….așa ceva nu se face…știi cu siguranță ce vorbesc!

neacsum 12-03-2012 - 23:37

Digital,
habar nu am cine e acest individ dxn , aveam certitudinea ca stii ce fel de om sunt si ca nu as face astfel de lucruri mai ales cu o cunostiinta veche. Chiar acum cateva zile imi reprosai ca sunt prea calm si accept toate porcariile unor comentatori fara sa le raspund. Nu le raspund pentru ca nu imi sta in caracter. Daca tu crezi ca eu sunt aceeasi persoana cu DXN sau dxn, imi pare rau, nu mai insist. Nu e vina mea. O noapte buna !

DXN 12-03-2012 - 23:44

Ce nu se face dENISULE?
Era mai bine cand ii improsca-i pe toti cu gunoi: editorialisti, reporterite, doamne, domnisoare, tineri, batrani …?
Acum ca te-am dibuit dai cu laturi precum curva violata?
Ti-am spus dENIS, dar de fapt esti similarul lui „bula”, care tot asa dupa ce a improscat peste tot cu laturi se da fata mare: nu mai vrea sa comenteze!
Mare paguba!
Nu sunt „neacsu” si chiar stii ca nu sunt EL. Te doare ca NU STII CINE-S.
dEGET FARA UNGHIE CE ESTI, gura scarbavnica!
Te-am iertat.
Ce-ai facut cu PM-ul de la mine?
SUCCES MULT DOMNILOR EDITORIALISTI!
SINCER.

milosul 12-03-2012 - 21:30

Domnule NEACSU, doresc sa stiu parerea dumneavoastra despre basescu. Sunteti de acord cu felul in care este condusa Romania? Vi se par democratice metodele folosite de basescu? Care au fost cele mai bune si cele mai rele actiuni luate de basescu, in cei 8 ani de domnie?

dxn 12-03-2012 - 21:43

CRETINOSULE,
Intrebarile tale nu ies din sfera limitata a amintirilor:”Pe când lucram la Centru Regional de Pregătire NATO PfP, aveam………
Ceva timp in urma te-am intrebat: cu ce te-ai ocupat inainte de ’89. Acum am primit raspunsul. Multumesc!!!!!!!!!”
Raspund in calitatea ce mi-ai alocat-o de a fi „DXN = NEACSU? Tu esti, neacsule?”:
– T. Basescu este presedintele RO;
– metodele sunt democratice deoarece nu contravin unor decizii majoritare<
– in 8 ani de domnie cele mai si cele mai actiuni pot face obiectul unor analize tipice sau atipice de evaluare, analiye care vor face obiectul unor teze de doctorat peste 25 de ani.
Cam ce-ai mai vrea sa sti? (citeste, te rog "siti")

milosul 12-03-2012 - 21:51

DXN = DOBITOC

dxn 12-03-2012 - 21:58

Se scrie DITOBOC. 😉
cretinosule.
Ai aflat ce-a patit dENISUL cu PM-ul?

milosul 13-03-2012 - 11:00

Dupa mintea ta, care sunt atributiile presedintelui RO?

– T. Basescu este presedintele RO;

milosul 13-03-2012 - 11:04

Citez din gandirea???lui dxn:

– in 8 ani de domnie cele mai si cele mai actiuni pot face obiectul unor analize tipice sau atipice de evaluare………

Ce gandire profunda………………..!!!!!!!!!!!!

milosul 13-03-2012 - 10:58

ma lasasi masca!!!!!??? Ce vrei sa spui cu:

– metodele sunt democratice deoarece nu contravin unor decizii majoritare<

Poti sa traduci?

digital 13-03-2012 - 00:20

@neacșum……măine e ziua ta,dar în lașitatea ta ai pierdut un la mulți ani și un bun prieten….orice disimulare cu tot feluri de nick-uri nu mă poate deturna de la ceea ce știu,și nici de la convingerile mele care se bazează pe certitudini…tacticile și mai ales strategiile le cunosc,dincolo de interesele sau scopurile unora….

să scrie-ți cît mai mult,și pentru cine vreți…..

neacsum 13-03-2012 - 00:36

Nu mai insist, nu vad de ce ai crede ca sunt eu acea persoana , doar pentru ca Milosu a spus ca as fi eu? Credeam ca atunci cand judeci pe cineva te bazezi pe logica si fapte, nu pe o vorba aruncata de un tertz. Daca tu insa crezi ca eu as fi DXN, iar eu credeam ca ma cunosti, se pare ca amandoi ne-am inselat. Ramai cu bine .

Ciu Huhu 13-03-2012 - 05:53

”nedorind sa rezolve problema barbateste, prin scuzele de rigoare…”. tocmai ca Gidea de la Antena 3 si-a cerut scuze de citeva ori pentru ca a pronuntat cuvintul dobitoc cind se adresa Marelui Escroc-Dobitoc Duta de la Casa de jefuiti, de sanatate si mai ales de bani multi, l-am auzit cu urechile mele si l-am vazut cu ochii mei, la doua emisiuni ”Sinteza zilei” cerindu-si scuze!

milosul 13-03-2012 - 09:35

neacsule, nici un cuvant desptre PONTA??? Ce se intampla cu tine, individule? Sa nu-mi spui ca ai inceput sa-l indragesti. Fii atent! Sa-r putea sa-ti superi idolul!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult