Acasa Opinii Provocarile dauneaza grav relatiilor interetnice

Provocarile dauneaza grav relatiilor interetnice

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Faptul ca europarlamentarul Tokes Laszlo, care canta de cand se stie o singura melodie monotona, ataca inca o data Romania nu reprezinta o mare surpriza. O surpriza este insa faptul ca un europarlamentar, pastor reformat, vicepresedinte al Parlamentului European incita lumea sa iasa in strada.

Joi, dupa ce CIJ a anuntat ca declaratia de independenta a Kosovo din 2008 nu a incalcat dreptul international, in cadrul Universitatii de Vara Tusvanyos, Tokes le-a cerut maghiarilor din Romania sa iasa in starda pentru a cere autonomia, asa cum fac catalanii. Se pare insa ca europarlamentarul, trimis in PE ca reprezentant al Romaniei, a uitat un mic detaliu, si anume ca el vorbeste despre o tara in care minoritatea maghiara se bucura de drepturi depline in privinta folosirii limbii materne in administratie, justitie, are dreptul la invatamant in limba materna, cultura si religie. Mai mult – si spun asta din propria experienta –  cu mici exceptii, romanii si maghiarii din HarCov se inteleg foarte bine. Si atunci care este scopul acestor provocari venite din partea unui oficial al PE? Destul de simplu: declaratiile sale fac parte din scenariul pe care il interpreteaza de 20 de ani si prin care urmareste sa discrediteze tara noastra si sa justifice necesitatea autonomiei asa – zisului Tinut Secuiesc, in loc sa promoveze, de exemplu, imensul bagaj cultural, multicultural si traditional al Ardealului, rezultat din convietuirea libera si linistita a romanilor si maghiarilor. Si daca tot veni vorba de “uitare”, as aminti aici si un interviu acordat in anul 2008 cotidianului italian “La Voce”, preluat si de cotidianul maghiar “Magyar Nemzet”, in care Tokes a raspuns afirmatiilor senatorului Francesco Cossiga care atentiona asupra faptului ca proclamarea unilaterala a independentei provinciei Kosovo “ar putea declansa un efect de domino si in alte regiuni, cum ar fi Transilvania”, precizand ca “maghiarii din Ardeal solicita mai multa autonomie, dar nu doresc independenta acestuia”. No comment!

In acelasi timp, interesanta este si pozitia aparent mai rezervata a presedintelui UDMR, Marko Bela, care a declarat in cadrul aceluiasi eveniment ca atat timp cat Uniunea se afla la guvernare, nu intentioneaza crearea unei regiuni pe criterii etnice, ci doar de dezvoltare economica. De fapt scopul este acelasi, dar Marko Bela, de altfel un abil politician, a inteles ca nu trebuie sa urmeze calea extremista a lui Tokes daca vrea ca UDMR-ul sa decida in continuare jocurile politice de la Bucuresti. Declaratia liderului UDMR s-ar putea traduce astfel: cat timp suntem la guvernare, noi nu vom solicita autonomia “Tinutului Secuiesc”. In caz contrar, situatia va fi alta!

0 comentariu

regele vantu 13-08-2010 - 17:38

Ce cauta rahatul OTV in rahatul Realitatea? Ce mizerieeeee….Domnu Dan sters la fund de Vantu, sau viceversa? Niste javre, amandoi care fura de la noi toti. Cand ne prindem?Le e frica de parnaie? Trebuia sa se gandeasca inainte sa fure!!!

make 14-08-2010 - 05:53

bai pena ca sa te citez : esti prost sau doar prost ?

popicA 14-08-2010 - 06:58

psd dixit pnl nau facut nimic pld mia dat teapa singuru care macar au un alt program economic il incerc ca doar no sal pun iar pe vosganian cu tariceanu sau pleaca udrea vine cocos cu bombonel imi iau inca o teapa asta e si asa miam ratat viata cu astia nam ce pierde mare lucru daca mai traiesc pina in 2016

Rasputin 14-08-2010 - 10:20

…pisica arătată de basescu e şchioapă, chioară d-un ochi, blana năpîrlită pe vecie şi are doar un ciot de coadă…

silviu dumitrescu 15-08-2010 - 15:02

dar debiteaza un suvoi de aberatii si elucubratii si nu este in nici un fel luat la intrebari de „interlocutori”

e pe fata manevra !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult