Acasa Opinii Pute a creier încins: PDL, UDMR, Kosovo şi „mâna pe arme”

Pute a creier încins: PDL, UDMR, Kosovo şi „mâna pe arme”

scris de Marius Bâtcă
17 afisari

Un creier care este folosit prea puţin şi se încinge brusc începe să pută a cordită. Sub aparenta tentă democratică a avertismentului cu proteste etnice, Kelemen Hunor se transformă într-o căpăţână de băţ de chibrit, care aprinde uşor fosforul unor minţi prea înguste, cu un puternic potenţial inflamabil-exploziv.

Marius Batca

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mimat luni un pas înapoi, declarând că Uniunea nu doreşte să iasă de la guvernare, dar că acest lucru nu depinde de aceasta. Speriat probabil de prostia pe care a putut să o facă, atunci când a sugerat, deloc voalat, că „secuii” (n.a. care secui?) ar putea ieşi în stradă, pentru a protesta împotriva proiectului de reorganizare administrativ-teritorială marca Băsescu, „nea’ Căliman” a dat-o la întors. Cum că, să mai vedem,… am zis, dar m-au înţeles jurnaliştii greşit. „Nu am îndemnat niciodată, au fost interpretări eu zic greşite sau manipulări subtile sau mai grosolane, depinde fiecare cum interpretează. (…) Protestul este o formă democratică, aşa cum se întâmplă în fiecare zi în România, în diferite localităţi, sunt proteste. Nu ştiu de ce s-a inflamat lumea”, a spus preşedintele UDMR pentru Agerpres. „Eu sunt convins că nimeni nu doreşte ieşirea noastră de la guvernare – vorbesc de Coaliţie, bineînţeles că alţii doresc – şi sunt convins că toata lumea doreşte o stabilitate politică în Coaliţie şi în Guvern şi nimeni nu are interesul să intram acum într-o instabilitate politică, în discuţii despre Guvern, despre Coaliţie, despre majorităţi. Noi nu dorim acest lucru şi nu va depinde de noi”, a răspuns Kelemen, fiind întrebat dacă UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul blocajelor pe marginea legii privind statutul minorităţilor naţionale şi a reorganizării teritoriale.

La rândul său, UNPR, celălalt partner de guvernare al PDL, prin vocea acid-acetic-ului vicepreşedinte Eugen Nicolicea, emite condiţii. „Statutul minorităţilor este trecut în protocolul coaliţiei de guvernare. Nu poate fi monedă de schimb între PDL şi UDMR pentru susţinerea regionalizării. Asta e invenţie de presă. S-au deblocat lucrările la comisie, o să ajungă curând la plen, deci nici nu se poate pune problema asumării”, a declarat pentru Realitatea.net, Eugen Nicolicea, care spune că, dacă, totuşi, UDMR va face presiuni asupra PDL ca statutul minorităţilor să fie adoptat prin asumare, UNPR va fi îndreptăţit să solicite aceeaşi metodă pentru legea impozitării averilor. „Dacă asumăm răspunderea pe orice, atunci o să cer şi eu asumare pe legea noastră. Noi cu legea asta aducem bani la bugetul de pensii, e ceva ce afectează direct populaţia şi economia ţării. De ce n-aş putea s-o fac ?”, completează Nicolicea potenţialul exploziv al stării din coaliţia de guvernare.

Capsa este deja pusă. Iar „fulminatul de mercur” este furnizat chiar de către PDL. „Cred ca ăsta este ţelul, totuşi, pentru care militează Kelemen Hunor şi UDMR, pentru o regiune liniştită şi prosperă. Dacă nu acesta este şi, practic, se doreşte un viitor Kosovo, atunci măcar să spună foarte clar de la început că ăsta este ţelul şi ştim cu toţii ce avem de făcut: ori punem toţi mâna pe arme, ori plecăm cu toţii către alte zone, mai liniştite, ale ţării sau ale lumii”, a afirmat preşedintele PDL Covasna, Dan Manolachescu, citat de Mediafax. Reprezentantul PDL continuă hemofilia „intelectuală”: „E păcat, pentru că sunt convins că preşedintele Kelemen nu-şi doreşte un ţinut secuiesc segregat, bombardat, plin de sânge, ci cred ca îşi doreşte un ţinut secuiesc sau o regiune liniştită, calmă, prosperă din toate punctele de vedere”.

Pe post de disruptor al Cotrocenilor, „Sever-ul voinesc” de serviciu a încercat o izolare perimetrală a situaţiei: „sunt, din păcate, oameni care înţeleg, din această dezbatere exterem de importantă pentru România, că este un fel de oportunitate pentru a-şi manifesta instincte naţionaliste primitive, rudimentare, reflexe de enclavizare şi aşa mai departe”.

P.S. Oricum, rămâne de văzut dacă, marţi, o să se reuşească dezamorsarea situaţiei explozive la Palatul de pe Bulevardul Geniului. Sau dacă, lui Traian Băsescu, o să-i explodeze în faţă acest dipozitiv politic improvizat.

9 comentarii

Rodu Aurelian 20-06-2011 - 22:52

Zoo Politikon

Romaneste asa o fost,
Toti magarii se cred genii
Daca-s secondati de tonti.

CZC 21-06-2011 - 20:13

Domnule Bâtcă, unde şi când aţi constatat dumneavoastră creier la cei menţionaţi? Ei au cap doar ca să “nu-i plouă în gât”, iar acele tărtăcuţe sunt umplute, aşa cum zicea Eminescu, cu “pleavă şi puzderii”. Totuşi, tărtăcuţa le funcţionează când e vorba de propriul buzunar.

spartacus 23-06-2011 - 16:50

Imi permit sa va contrazic domnule CZC. Sefii UDMR -imi place sau nu – au cap si si-l folosesc in interesul lor. Nici o declaratie, niciodata nu a fost data fara un scop si intotdeauna scopul a fost atins. Asta inseamna cap. Ar fi fost super daca toti sefii de partide care se dau patrioti si-ar fi folosit cuierul ca si maghiarii, pentru apararea drepturilor celor care i-au votat si nu doar pentru a avea pe ce pune palaria. Este un adevar pe care trebuie sa il acceptam .

CZC 23-06-2011 - 20:26

De acord. Am omis sa spun ca e vorba doar de cei care se dau ca fiind „ai nostri”. UDMR a lucrat si lucreaza cu cap. Nu stiu cat de mult s-a imbunatatit traiul maghiarilor si, in cazul autonom,iei,. cat le va creste nivelul de trai. Sanatate si toate cele bune. Am avea nevoie de un lider ca Spartacus.

Europeanuul 21-06-2011 - 20:44

Comparatiile Romaniei de azi cu fosta republica Iugoslava a lui Milosevic din anii ’90 sunt eronate.

Romania este o tara membra NATO si UE. Procesul reorganizarii regionale (procesul descentralizarii) fie el asociat si cu un fel de acordare a unor autonomii culturale si/sau administrative (in mod partial) nu are nimic comun cu segregarea tarii. Cine mai pune azi botul si mina pe arme la intrigiile si jocurile ieftine promovate de o mana de timpiti?

YAAKOV 21-06-2011 - 21:47

Du-te si …………, nu mai striga lozinci rasuflate. UE nu va rezista mai mult de 50 de ani. A fost croita prost de la inceput, pe baza de hotomaneala si de exploatarea economica a tarilor din Est. In loc sa dezvolte Est-ul si sa-l aduca la nivelul tarilor din Vest, printr-un fel de plan Marshall. l-au dezindustrializat total. Discrepanta economica si saracia din Est, lipsa unei limbi comune, diferentele culturale si revendicarile teritoriale ramase nerezolvate dupa ww2, fac imposibila coabitarea pe termen lung. Ungurii stiu asta si cauta sa ciupa din teritoriul Romaniei acum, cat timp lumea este inca aburita cu europenisme.

Florin 22-06-2011 - 13:11

Cum poti baga Tara Hategului cu Banatul intr-un judet sau cum poti numi Dobrogea Moldova de Sud?

Bumerang 22-06-2011 - 14:24

YAAKOV poate!
Pt el nu exista nici Banat nici Tara Hatzegului.
El ar impartii Romania precum colonialistii Africa, cu liniarul.

spartacus 23-06-2011 - 17:06

Domnule draga,
Te rog sa imi explici si mie , ca sa inteleg, de cand comasarea unor structuri mai mici in una mai mare se numeste descentralizare. Despre a cui descentralizare vorbesti talica ? A statului ? A suveranitatii ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult