Acasa Opinii Quo vadis România.Țara noastră, în 2016, văzută din Timișoara

Quo vadis România.Țara noastră, în 2016, văzută din Timișoara

scris de Doru Dragomir
25 afisari

A scrie in 2016, pe un ton optimist, tonic, despre țara noastră, este o faptă de curaj și speranța, prea puțin întâlnită în media de pe plaiurile mioritice, dar oricum un mod de abordare a libertății de exprimare.
marius popoviciAcest demers l-am gîndit pe trei paliere: câteva aspecte negative, argumentele statisticii și ale cifrelor, plus mai multe aspecte pozitive.
Am intrat în anul 10 de la aderarea la Uniunea Europeană, și totuși o treime a populației trăieste în sărăcie, corupția este încă la un nivel destul de ridicat, sistemul sanitar ți cel al educației au încă mult de recuperat, protecția mediului lasă de dorit, sistemul salarial și de pensii este la un nivel foarte scăzut, lipsa locurilor de muncă, în unele zone ale țării este alarmantă, infrastructura mai are mult de recuperat.
Dar ce spun cifrele și institutele de statistică, date pe care mulți le ignoră, cu argumentul că nu ne țin de foame?
Produsul intern brut a fost în 1992 de circa 20 miliarde de dolari, a crescut în 2014 la este 180 miliarde de dolari, deci de peste nouă ori.
Salariul minim pe economie, a fost in 2001 de 55 euro/lună, a crescut în 2016 la peste 220 de euro/lună, de 4 ori.
Dar indicele cel mai important pentru o țară este cel al dezvoltării umane. România se află, într-un clasament cu 190 de țări, pe locul 50, cu IDU de 0,785, față de 0,688 in 1990. Acest indice clasează țara noastră printre cele cu un grad înalt de dezvoltare, între 0,7 și 0,8. Șbiectivul nostru global, pentru 2025 este depășirea valorii de 0,8. Menționez că acest indice este dat de nivelul veniturilor, sănătate și educație.
La categoria aspecte pozitive, văd mai multe,care, după părerea mea, așează țara noastră printre cele care se poate prezenta, pe scena europeană, cu capul sus.
Consiliul Europei a afirmat recent că România manifestă o voință fără precedent în combaterea corupției, strategia atisărăcie a guvernului este remarcabilă, intențiile declarate, de către guvern, în reformarea sistemului de educație și a celui de sănătate par că vor fi o reușită, continuă modernizarea infrastructurii cât și eforturile pentru crearea de noi locuri de muncă.
Fața de alte țări europene, România nu are partide extremiste, suntem liberi de terorism și fapte de violența extremă, și, poate cel mai important, suntem cel mai credibil partener al UE și NATO din flancul est european.
Câteva cuvinte despre media românești. Departe de mine găndul de a fi doar laudativă, media este a patra putere în stat, paznicul democrației, iar critica este una din forțele sale. Cred totuși că doar dorința de rating nu justifică titluri ca – jaf, dezastru, terorism, catastrofe naturale, crime, boală. Aceste breaking news-uri provoacă adesea depresie, pesimism, neîncredere. Și să nu uităm de rolul educativ al media, veștile bune au darul de a descreții frunțile, de a da telespectatorilor încredere și responsabilitate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult