Acasa Opinii „Ziua Internationala a Cancerului? Exista o astfel de zi?”

„Ziua Internationala a Cancerului? Exista o astfel de zi?”

scris de Ziua Veche
2 afisari

Joi, la vremea pranzului, Piata Romana gemea de lume, poate si din cauza soarelui generos care topea periculos turturii si micsora, salvator pentru obrazul primariei, gramezile de zapada murdara care inca „decoreaza” inestetic trotuarele. Era ora la care de obicei ni se face foame si umblam cu ochii dupa locurile in care ne-am putea-o potoli. Locul este plin de tentatii pentru dejunuri frugale sau copioase, depinde si de cati bani ai in buzunar, dar si de cat pret pui pe sanatatea ta. Stiind ca este Ziua Internationala a Cancerului, am incercat sa aflu cat de prezenta este in randul populatiei informatia si care sunt obiceiurile alimentare ale tinerilor, majoritari in aceasta zona. Despre semnificatia zilei, zero raspunsuri corecte.

Iar cele mai sanatoase alimente din toata erau covrigii, iaurturile si fructele. In rest, totul parca e destinat sa indemne la incalcarea principiilor unei alimentatii sanatoase. Cand am intrat in vorba cu trecatorii sau sezatorii la mase si le-am spus, nu ca sa le stric pofta, ca 40% dintre imbolnaviri ar putea fi prevenite doar prin renuntarea la proastele obiceiuri – alimentatie nesanatoasa, sedentarism, fumat si alcool, n-au parut deloc impresionati. Cand le-am spus ca unul din opt decese la nivel global are drept cauza o forma sau alta de cancer si ca pana in 2030 rata deceselor va creste de la 7,6 milioane in acest an, la 17 milioane, am vazut acea reactie a omului tanar si sanatos: mie nu mi se poate intampla. Una peste alta, mi s-a parut nefiresc ca dintre cei peste 100, cred, de tineri cu care am vorbit sa nu aiba habar de eforturile OMS de a populariza metodele de prevenire a acestei boli necrutatoare, care a inceput sa atace alarmant si segmentul 16-25 de ani. Mi se pare in continuare nefiresc cat de putina educatie pentru sanatate se face in Romania de teama sa nu suparam un producator sau altul. La fel, e ingrijorator cat de putini tineri fac miscare, cat de multi fumeaza si beau, cat de multi sunt obezi. Probabil ca stiti deja, dar intre Romana si Universitate, o zona cu mare trafic de studenti, nu exista niciun banner cu avertismente, niciun loc unde sa poti gasi la preturi rezonabile mancaruri sanatoase, ceaiuri de plante sau sucuri naturale. Studentii de azi sunt cei care, presupunand ca nu vor pleca din Romania dupa o viata mai buna, au toate sansele sa ajunga adultii bolnavi inainte de vreme sau sa chiar sa nu mai imbatraneasca pur si simplu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult