Acasa Opinii Rateurile DNA compromit lupta anticoruptie

Rateurile DNA compromit lupta anticoruptie

scris de Ziua Veche
5 afisari

SavaliucApetitul unor procurori anticoruptie de a forta ca berbecii arestari, in dosare in care nu au alte probe decat interceptari audio – fara sa aiba rabdarea cuvenita pentru a realiza flagrante si a strange probe solide – compromite grav ideea de lupta anticoruptie.

 

Mai ales cand rateurile vin dupa super spectacole mediatice, care tin lumea cu sufletul la gura la televizor si s-au creat curente de opinie atat de puternice in societate, incat multor magistrati le-ar fi si frica sa nu-i lege pe acuzati. Este impardonabil, ca procuror, sa nu obtii arestarea, dupa ce presa i-a rastignit pe acuzati in piata publica.

Cazul Voicu a fost in buna masura compromis, din momentul in care Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti a decis punerea in libertate a lui Casuneanu, Costiniu si Locic. Ce ironie, azi doar “combinatorul”, adica intermediarul Voicu, mai sta in arest, in vreme ce prezumtivii generatori si beneficiari ai actelor de coruptie, adica ai mai periculosi, sunt liberi. Pe motiv de lipsa a probelor privind pericolul social. Nu-i asa ca e frumoasa Justitia noastra?

In curand va aparea si motivarea deciziei celor noua judecatori, care sigur va sanctiona subtirimea probelor si, mai ales, problema interceptarilor SRI si a interpretarii acestor inregistrari, in lipsa unor probe concrete care sa sustina situatiile de fapt infractionale prezentate de procurorii DNA. Am mai spus-o si o mai spun: daca noi jurnalistii am construi despre subiectii nostri scenarii infractionale pe baza unor discutii in limbaj cifrat, cu lejeritatea cu care o fac procurorii, si in lipsa unor dovezi concrete care sa ne sustina afirmatiile, am pierde procesele si am plati la greu pentru “inventivitatea” noastra.

Regret sa vad un caz penal care promitea o revolutie in societate – din ale carui inregistrari reiesea fara dubii ca urmaritii puneau la cale lovituri de anvergura – cum este ratat pentru ca nu a fost sustinut de  probe serioase. De vorbit la telefon, oricine poate pretinde ca a discutat in gluma ori a bravat. Inregistrarile nu constituie o proba suficienta –  o arata si legea, dar si practica Curtii Europene. De la vorba la fapta e cale lunga sa-l dovedesti pe infractor. Si procurorul tocmai de aceea i se spune procuror, ca sa administreze/procure probele necesare.

Ce naiba l-a impiedicat pe procurorul sef de sectie de la DNA, Lucian Papici, care e curajos, nimic de zis, sa mai astepte putin sa-si consolideze cazul, eventual sa puna si de un flagrant, si apoi sa ceara arestarea, cand era 100% sigur pe el?  DNA ar fi triumfat, iar Romania ar fi dovedit ca lupta eficient cu coruptia. Tare mie ca avantatul procuror Papici a speriat vanatul, oricat s-a caznit sa stea de fiecare data in sala de judecata, ore in sir, cu ochii tinta in ochii judecatorilor, ca si cand ar fi cautat sa-i intimideze. Nu avea treaba la serviciu in acele zile, de ce isi pierdea vremea privind fix la judecatori?

Hai sa va spun una tare! Stiati ca DNA, care l-a acuzat pe Costiniu ca ar fi intervenit pe langa judecatoarele din dosarul Casuneanu ca sa-i atribuie acestuia o licitatie, nici macar nu a audiat pe vreuna din cele trei judecatoare de la Sectia contencios-administrativ a Inaltei Curti? Cum e posibil, cand acuzi un om de trafic de influenta, sa nu ii audiezi ca martori pe cei pe langa care se pretinde ca ai fi intervenit?! Orice procuror ar fi facut-o. Nu insa si DNA. Culmea e ca a facut-o CSM, pe ancheta proprie, si toate cele trei judecatoarele au spus ca nu le-a intrebat nimeni despre dosarul lui Casuneanu. Cata stupizenie!

La ora actuala, in cercurile inalte ale Justitiei, a aparut dinspre zona judecatorilor un curent ostil DNA, intrucat institutia este etichetata ca face jocurile Puterii. Ca incearca sa-i elimine prin orice mijloace din sistem pe cate unii dintre ei. Au fost destui magistrati rasi din profesie pe anchete-spectacol: judecatoarea Andreea Ciuca (achitata), judecatorul Vasile Bac (achitat), judecatoarea Elena Blaga (achitata)…

Ne amintim de marele scandal al “examenelor fraudate de la CSM” unde mai multi magistrati au fost zburati din functii, in frunte cu ex-procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita… spectacolul s-a incheiat odata cu eliminarea acestora din sistem si e putin probabil ca vreunul sa ajunga sa fie condamnat vreodata, pentru ca si acolo totul s-a facut pe inregistrari. DNA a generat dupa un alt spectacol-bomba chiar si indepartarea din functie a ex-ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu. Odata revocat ministrul, nu s-a mai auzit nimic de dosarul lui. In ce tari se mai darama un ministru al Justitei, pe acuze de coruptie, dupa care parchetul numai face nimic? Un curent ostil DNA se manifesta si dinspre zona Opozitiei. Care imputa institutiei conduse de Daniel Morar ca ii vaneaza pe toti adversarii politici ai actualei Puteri. Acuze in acest sens sunt cu duiumul, le vedem zilnic la televizor.

Cetateanul de rand ce sa mai inteleaga? Ieri se bucura ca vede rechini dupa gratii, azi se plange ca din nou smecherii au scapat. In anti-coruptie, iarasi numai crede nimeni. Pentru ca procurorii de la DNA s-au  invatat sa lucreze numai pe interceptari, le este mai usor sa stea cu castile la urechi, decat sa faca teren. Si de aceea rateaza acolo unde nu au voie sa rateze.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult