Acasa Opinii Razboiul care vine…

Razboiul care vine…

scris de Ziua Veche
3 afisari

Cu ani in urma am asistat, la Departamentul de Stat, la  prezentarea optiunilor SUA, in domeniul politicii externe, pentru actualul deceniu. In fata unei asistente formate din ofiteri si experti civili in securitate nationala, din state europene, un june politolog american a evaluat fiecare continent, oferind surprinzatoare predictii ale viitorului unor „zone calde”.  Expertul a sesizat ca unul dintre ofiterii rusi… atipise. La finalul expunerii, americanul a dorit o explicatie. Rusul a precizat ca a mimat adormirea, dar l-a ascultat atent. Motivatia? La Washington D.C. nu se anunta operatiunile fortelor armate, care se declanseaza fulgerator. Ofiterul rus a adaugat: ”Eu nu imi bazez evaluarile pe lectura ziarelor voastre sau vizionarea emisiunilor de televiziune. Desi, la voi nimic nu este lasat la intamplare. Astept decizia pe subiectele delicate. Aici sunteti ca noi, in 1968, cand am preluat controlul Cehoslovaciei, in cateva ore…

 

Acest remember are rostul sau.

 

Priviti harta Iranului. Dincolo de Golful Persic are vecini Omanul, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita. Duminica viitoare, secretarul de stat al SUA, doamna Clinton va intalni pe monarhul Qatarului, emirul seic Hamad Bin Khalifa al-Thani, iar luni si marti va avea dialoguri cu regele saudit Abdullah si ministrul de externe, printul Saud Al-Faisal. Oficial, vor lua in discutie accelerarea programului nuclear iranian, blocarea dialogului intre israelieni si palestinieni si alegerile parlamentare din luna martie, in Irak. Neoficial, Hillary Rodham Clinton va fi intrebata daca tot la Tel Aviv ramane initiativa temperarii Teheranului. Pentru ca, statele arabe din zona asteapta iesirea din defensiva a Casei Albe.

Mai la nord, Turcia a fost cu greu calmata de americani. Intentiona sa intre cu trupe in nordul Irakului, pentru a lichida formatiunile paramilitare kurde. Acum, generalii turci nu vad cu ochi buni conducerea de la Teheran, implicata in controlul religios al sudului Irakului, unde furnizeaza armament si finanteaza retele de contraspionaj.

Situat la frontiera de nord-est, Turkmenistanul ramane sub influenta totala a Turciei, asa ca nici vorba de sprijinire a liderantei islamice, din Iran. Aflat la est, Afganistanul este satul de infiltrarile agentilor iranieni, care finanteaza actiuni ale viitorilor martiri, printre tinerii fara nici un viitor din zonele rurale. Cat despre conducerea militara a Pakistanului, aceasta prefera limpezirea apelor, generalii fiind frustrati de distantarea provinciilor vestice, cu sprijin taliban si finantare iraniana, de deciziile guvernului de la Islamabad.

Pentagonul va prezenta actualului lider de la Casa Alba cele doua variante de actiune manu militari. Lovitura chirurgicala proprie. Cu efecte benefice pe termen lung, inclusiv consolidarea pozitiei de unica superputere.  Sau optiunea de back up/sprijin, nolens-volens, pentru actiunea armatei israeliane, care are acum capabilitatea de a dobora orice racheta care ar viza teritoriul Israelului.

Sanctiunile anuntate miercuri de presedintele Obama, vizand patru companii conduse de generalul Rostam Qasemi, din Garda Revolutionara Iraniana, implicate in producerea de arme de nimicire in masa au adus pentru prima oara o reactie surprinzatoare. China ia acum in considerare alaturarea la sanctiunile occidentale, desi s-a opus acestora pana acum.

Zilele trecute, presa israeliana semnala mobilizarea trupelor siriene si redislocarea, de catre Damasc, a sistemelor de lansare a rachetelor cu raza medie si lunga de actiune.

Este adevarat. Razboiul care vine nu se anunta oficial pe Internet. Se va declansa, pur si simplu. Intr-o dimineata.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult