Acasa Opinii Războiul fulger al coaliţiei de centru stânga

Războiul fulger al coaliţiei de centru stânga

scris de Ion Petrescu
23 afisari

Cum văd europenii popasul şefului executivului de la Bucureşti, la curtea U.E., din Bruxelles? Iată o întrebare justificată şi de eforturile unor oficiali români, de a reitera practic, în formulări noi, un apel lansat în decembrie 1989, de Elena Ceauşescu – către conaţionalii derutaţi, atunci, de dezordinea bruscă, apărută la mitingul oficial – de la balconul sediului actual al Ministerului de Interne:”Staţi liniştiţi pe locurile voastre!”Atunci se prăbuşea un regim. Dar azi?

Ion PetrescuNoi ca noi. Am mai fost şi vom fi induşi în eroare. Dar iată că ziarul “La Libre Belgique” constată că şeful guvernului de la Bucureşti a fost ofensiv , în capitala U.E. :”A venit pentru a linişti. Totuşi, primul ministru român, Victor Ponta a contraatacat, la sosirea sa miercuri, la Bruxelles, atunci când se presupunea că încerca să liniştească pe partenerii săi europeni, privind respectarea statului de drept, în ţara sa, după războiul-fulger al coaliţiei de centru stânga, pentru destituirea şefului statului, Traian Băsescu.”

Mai mult, observă acelaşi cotidian, premierul român nu a fost deloc timid, chiar dacă Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, “extrem de documentată asupra acestui dosar, avertiza că această criză a fost un mare pericol şi ar putea afecta progresele înregistrate de România spre o integrare deplină în Uniunea Europeană.”

“La Libre Belgique” face referire şi la declaraţia de miercuri a premierului român, care a apreciat că aceste temeri sunt nefondate, denunţând, “propaganda politică, inclusiv la nivel european şi a îndemnat partenerii europeni să ne judece după acţiunile noastre.”  Dar Viviane Reding, „nu a exclus, cu titlu personal, că Comisia va trebui să continue mai mulţi ani monitorizarea statului de drept în România, cu consecinţe pe care statele membre le-ar putea deduce pentru dezvoltarea zonei Schengen „.

Răspunsul va fi dat în raportul privind statul de drept în România, pe care Comisia trebuie, în mod normal, să îl publice în a doua jumătate a lunii iulie. Taman înainte de referendum! Oare asta nu ştia şeful executivului de la Bucureşti, înainte de a declanşa varianta politică, românească, a celebrei producţii cinematografice americane „The Long, Hot Summer/Lunga vară fierbinte”?

Raportul amintit va decide dacă olandezii îşi vor retrage, sau nu, rezervele lor, în septembrie, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, împreună cu Bulgaria. Sau poate tocmai acesta a fost calculul politic! Ca în septembrie să nu mai fie preşedintele suspendat la Palatul Cotroceni.

După dialogul său de miercuri, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Ponta a asigurat că „în cazul în care există dovezi convingătoare că am încălcat regulile Uniunii, ceea ce nu a fost niciodată intenţia noastră, noi vom schimba direcţia„.  Interesant! La Bruxelles, premierul este în stare să îşi pună, în mod aprioric, cenuşă în cap, ba chiar promite şi schimbarea macazului – evident politic – dacă i se va cere. Cuvinte deloc rostite în ţară. Nici de emitentul menţionat, nici de centurionii săi, din partidul propriu sau coaliţia guvernamentală. Dar sună bine, în urechile interlocutorilor săi europeni, deloc încântaţi de măsurile stupefiante, luate la Bucureşti.

Şi ca să aibă parte şi cei de la curtea Uniunii Europene de bomboana pe coliva fostei guvernări de la Bucureşti – evident odioasă – premierul României a mai promis ceva! După referendum, care ar trebui să valideze, sau nu, suspendarea lui Traian Băsescu, la 29 iulie, va prezenta un program de ” reforme pentru a face ireversibilă integrarea noastră deplină cu restul Europei. ”

De unde, posibile concluzii: reformele de până acum sunt reversibile – a se vedea schimbările rapide la cele mai înalte nivele ale statului român –, iar opinia preşedintelui suspendat, dacă va reveni la Palatul Cotroceni, sau a celui interimar, dacă va rămâne la timona ţării şi după 29 iulie, nu mai contează la finalizarea programului anunţat doar oficialilor europeni, nu şi votanţilor naivi de acasă. Aşa putem visa că, poate, datorită acelor noi reforme va curge lapte şi miere în casa fiecărui român, iar guvernarea portocalie şi cel care a tutelat-o vor constitui subiectul unui remake/ecranizare nouă a celebrului film “Ali Baba şi cei 40 de hoţi.” Cei vechi.

Stăm liniştiţi. Pe locurile noastre. Din faţa micului ecran. Aşteptând şi producţia autohtonă, despre hoţii noi. Deocamdată, cu cuvântul…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult