Acasa Opinii Războiul lui Sarkozy şi riscurile pentru Europa

Războiul lui Sarkozy şi riscurile pentru Europa

scris de A.A.
5 afisari

Războiul din Libia a fost pornit de preşedintele francez Nicolas Sarkozy în cadrul campaniei sale prezidenţiale şi cu un ochi aţintit asupra rezervelor de petrol. Atenţia presei s-a concentrat mai mult asupra spectaculoaselor lovituri aeriene şi mai puţin asupra cauzelor care au declanşat acest război. Atacurile declanşate sâmbătă seara împotriva forţelor loiale lui Moammar Ghaddafi au început printr-o lovitură a unui avion francez împotriva unui blindat libian. Franţa a avut onoarea primei lovituri.

George DamianDe altfel, în ultimele săptămâni cel mai vocal avocat al unui atac în Libia a fost preşedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat într-o cădere dramatică în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din 2012. Săptămâna trecută a obţinut o Rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, rezoluţia 1973 (2011) care autorizează folosirea mijloacelor militare pentru protejarea civililor supuşi represiunii din partea regimului lui Ghaddafi. Rezoluţia îi permite lui Sarkozy o explozie de imagine, dar conţine şi posibilitatea ca actualul preşedinte francez să îşi îngroape viitorul politic în această acţiune.

În decembrie 2007 Nicolas Sarkozy îl primea la Paris pe Moammar Ghaddafi şi îi permitea să îşi instaleze cortul de beduin lângă Elysee. Tot atunci Sarkozy îi admonesta pe jurnaliştii francezi spunând că Ghaddafi nu este perceput ca un dictator în lumea arabă. Conform unor recente afirmaţii ale fiului lui Ghaddafi, liderul libian a sponsorizat campania electorală a lui Sarkozy din 2007. Există promisiunea că documentele bancare care susţin aceste afirmaţii vor fi făcute publice cât de curând. Între timp, Ghaddafi a devenit un dictator pentru Sarkozy care şi-a mobilizat forţele pentru a obţine o rezoluţie favorabilă a Consiliului de Securitate. În acest sens a fost reactivat ca ministru de Externe al Franţei, gaullistul Alain Juppe, condamnat nu de mult la închisoare cu suspendare pentru corupţie şi aflat într-o amplă campanie de revenire pe scena politică franceză. La întrunirea Consiliului de Securitate de joi a luat cuvântul doar Juppe care a cerut o intervenţie pentru a proteja civilii ucişi de Ghaddafi în Libia. Rusia, China, Germania, Brazilia şi India s-au abţinut. Franţa, Marea Britanie, SUA, Bosnia, Columbia, Gabon, Liban, Nigeria, Portugalia şi Africa de Sud au votat pentru.

Rezoluţia 1973 (2011) autorizează impunerea restricţiilor de zbor pentru aviaţia libaneză şi blocarea acţiunilor împotriva civililor executate de forţele guvernamentale. Aceeaşi rezoluţie interzice orice fel de ocupaţie militară a oricărei porţiuni din teritoriul libian. Iar această interdicţie îl poate îngropa pe Sarkozy, cu tot cu războiul lui. Atacul coordonat de francezi (după cum a dezvăluit premierul belgian) poate cel mult să blocheze ofensiva guvernului de la Tripoli împotriva rebelilor din Benghazi. După care, Dumnezeu cu mila. Sarkozy va avea nevoie de o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate care să îi permită invazia terestră. George W. Bush nu a obţinut o astfel de rezoluţie pentru invadarea Irakului în 2003 şi a fost nevoit să pună cap la cap „Coalition of the Willing”. Să fie Sarkozy în stare să alcătuiască o astfel de coaliţie sau să realizeze invazia exclusiv cu propriile forţe? Până acum Germania a spus clar că nu va participa la o invazie, iar Statele Unite au anunţat că participarea lor va fi limitată (cel mai probabil la sprijinirea loviturilor aeriene împotriva forţelor lui Ghaddafi).

Astfel Sarkozy se va trezi cu un război neterminat – pentru că Ghaddafi nu se va grăbi să demisioneze în urma atacurilor aeriene, va fi nevoie de o invazie terestră. Între timp, acelaşi Ghaddafi are la îndemână mijloace mult mai puternice decât o aviaţie ultra-modernă. În trecut nu s-a sfiit să pună la cale sau să sponsorizeze atacuri teroriste. După victoria aeriană şi în lipsa unei invazii terestre, Franţa devine ţintă pentru atacuri teroriste. Iar câteva explozii la metroul din Paris chiar îl vor îngropa politic pe Sarkozy.

22 comentarii

Hu Yao bang 20-03-2011 - 14:52

Scris corect, dar aparenţele descrise nu corespund realităţii ştiute de cei ce i-au dat o şansă şefului statului francez.

Ciu Huhu 20-03-2011 - 14:55

G. Damian esti in continuare un fan inrait al lui Basescu pe care acum il razbuni pentru umilintele care le-a suferit din partea lui Sarkozy, acum lovind fara mila in Sarkozy, in acest articol! Halal caracter ai!

Liviu 20-03-2011 - 15:15

Buba sta sa se sparga ! In curand vom afla foarte multe lucruri … Depinde insa de unde le vom afla de la 1-2 metri sub pamant: din transee, imbracati in uniforme si servind drept carne de tun, sau avand deja pamant peste !!!

Treaba-i mult mai complicata decat interesele clovnului Sarkozy care oricum a iesit din scena in primele saptamani de cand a intrat ! Implicarea „organizatiei” fantoma ONU, care „da” cu rezolutiile care se aplica dupa cum bate vantul, este o bulversare suplimentara a situatiei si asa complicate … Tarile arabe sunt un butoi cu pulbere si miscarile de la inceputul acestui an nu au facut decat sa rastoarene butoaiele cu fitilele in jos !!! Egiptul de exemplu, care se afla la granita Libiei, este inca intr-o perioada complicata din care va iesi oricum cu fata intoarsa de la occident …

In mod cert lumii nu-i mai trebuia inca o astfel de incercare. Arabii s-au razboit de atat timp si se afla intr-o vesnica stare de razboi intre ei. Trebuiau lasati si libienii in pace sa-si regleze singuri conturile. A-i lovi in felul asta poate sa-i determine sa se uneasca asa cum tot ameninta. Situatia de fata nu are cum sa conduca la ceva bun ca sa nu mai vorbesc de faptul ca de abia acum vor muri mai multi decat ar fi omorat Gaddafi !

Ciu Huhu 20-03-2011 - 15:19

Adica tu preferi ca Gaddafi sa macelareasca jumatate din libieni, inseamna ca ai fi preferat ca Ceausescu sa macelareasca jumate din romani in virtutea ”neamestecului in treburile interne”, halal logica ai!

Liviu 20-03-2011 - 15:31

Nu stiu cine naiba mai esti insa prefer sa ne linistim dracului creierele astea firbinti si sa incepem sa gandim … Prea se actioneaza in mod animalic, din dorinta de a nu mai munci, de a obtine totul fara munca, sa munceasca sclavii ca noi suntem cei mai tari si o meritam ! Ce importanta are ca fraierii aia se afla acolo cu fundul pe un munte de bani ?! Daca ne trebuie nou ACUM atunci sa faca bine sa ne dea „la pretul pietii” !!! ACOLO NU POPORUL LIBIAN ESTE PROBLEMA CI PETROLUL SI GAZELE NATURALE LIBIENE ! Il doare pe Sarko si pe Obomba in cot de viata „maretului” popor libian … Daca se poate sa se omoare intre ei si sa nu mai fie niciunul asa incat „ai nostrii”, „ONU,’ sa puna stapanire pe zona aceea ar fi cel mai bine !!! Ipocrizia omenirii asteia o sa o duca cu siguranta la distrugere, dupa cum de altfel si asistam …

YAAKOV 20-03-2011 - 18:25

Daca ar putea, occidentalii i-ar omora pe toti libienii, asa de mult tin la ei. Vraja cu democratia este doar un pretext pentru acapararea rezervelor de petrol. Sunt convins ca dupa „implemetarea democratiei” (adica transformarea Libiei intr-o colonie), populatia o va duce mai greu decat acum. Va suporta si exploatarea nationala, pe langa cea interna, impusa de clasa bogata.
Cacanarii de francezi vor sa o duca bine luand cu japca de la altii. Nu s-au invatat minte de la razboaiele cu vietnamezii si algerienii. Nici cu noi nu se comporta corect. Pana la urma o vor lua peste bot. Franta nu are puterea economica si militara conform pretentiilor de mica putere coloniala, cum se pretinde.

ValVerde 20-03-2011 - 16:28

Asa e Liviule!
Conspiratia bate la use.
Sa fluieri înainte de a te arunca sub pat, sa-ți facă Neacsu loc…sa nu sari pe el.

Liviu 20-03-2011 - 17:44

Ipocrizia-matale, eu stiu ca cei de teapa LU matale E cu „poporu’ libian prieten” pe care vreti sa-l salvati de la moarte … Chiar si cu pretul vietii lui !!! Si mai stiu ca nu petrolu’ sau alte alea iti dau LU matale de mancare de stai aici pe forum … Nuuuu … Matale nu Iesti decat un cavaler al cacapitalismului gata oricand sa porneasca „cruciada” impotriva oricarui rebel care ameninta cacapitalismu’ si legile lui „de piata” ! Par examplu acum, daca Gadaffi nu mai da petrol atunci ce se intampla ? Cererea fiind aceiasi atunci pretul creste. Care ar fi posibilele solutii ?! Pai sa-i puna pe „fratii” arabi sa extraga mai mult (dar aia sunt la o distanta mai mare de Iuropa !) sau si mai bine sa inceapa si amerecanii sa extraga din rezervele acelea care le au dar care le tin pentru zile negre … Numai ca zilele acelea negre nu au venit inca atata timp cat pot sa dea cu bombardeaua „sa-i salvezii” pe „fratii libieni” dupa care sa le zica ca ei i-au „ajutat” si acum trebuie sa fie si ei ajutati la randul lor ! Neicusorule, ipocrizia asta merge la spalatii pe creier cu care esti matale obisnuit dar pe mine nu ma duci …

ValVerde 20-03-2011 - 17:52

Da mai Liviule, tu esti abil si cu idei penetrante.
Dar cum iti explici ca privind din punct de vedere economic, al linistii pietii si al traficului de petrol, Mubarak si Gadaffi le conveneau cel mai mult europenilor, americanilor si chiar evreilor???

zeitgeist 21-03-2011 - 14:02

Bravo Liviule! 🙂

ValVerde 20-03-2011 - 16:19

Franța nu va invada Libia cu trupele de Infanterie din lipsa de timp.
După doua sau trei săptămîni de conflict, in conformitate cu tradiție, Franța se va preda lui Gadaffi. Putinele avioane rămase operationale vor ateriza pe aeroportul din Tripoli (pe care in doua săptămîni de bombardament nu au reușit sa-l scoată din uz) cu un steag alb legat de coada avionului. Vopseaua încă proaspata pe steag, incercind stingaci sa mascheze sloganul „Votati Băsescu. Sa traiti bine”
Întru-n gest eroic ce se va celebra mulți ani in viitor, flota Franceza din Mediterana se va autoscufunda, preferind adincurile unei predari rusinoase.
Cuprinsi de un entuziasm patriotic molipsitor, francezii își vor scufunda toată flota de război, indiferent unde se afla, inclusiv navele aflate in docuri, la reparatie.
O mișcare de rezistența franceza luptind pentru o Franța liberă de arabi va începe sa functioneze firav, cu sediul in București.

SUA nu va avea alta alternativa decit sa cistige razboiul cu Libia si sa ii ia petrolul. Miscarea Franța fără Arabi se va întoarce la Paris si va da Washingtonul in judecată pentru 80% din petrolul libian. Va cistiga la ONU.

Parpanghel, , ,haha Leru CIU ,sa dea ..dezlegare... 20-03-2011 - 16:20

Altfel nici unul cu …bombardaua pe Mu ammaru!Doar deaqa HAhaLeruciu, da cu sobsemnatu!Sa ia aminte Sarko, Berlo si hahacolitzi!

Ciu Huhu 20-03-2011 - 18:22

Perpanghel esti intotdeauna beat cind intri pe Net, cind esri treaz nu ai curajul sa navighezi pe Net?

pkly 20-03-2011 - 18:03

Aversiunea pres Frantei fata de col Gaddafi ar data din perioada cand fosta prima D-na Sarkozy negocia eliberarea asistentelor bulgaroaice condamnate la moarte in Libia(imediat dupa eliberare…cuplul prezidential fracez a si divortat). Incurcate-s caile D-nului !

Ciu Huhu 20-03-2011 - 23:17

Pres. Frantei are ceva in comun cu Gaddafi, e evreu la fel ca el, are totusi o leaca de bun simt spre deosebire de al doilea!

Churchill 21-03-2011 - 15:07

Domnule Damian,

In nici un caz nu se poate discuta despre un razboi al Frantei. Initiativa Londrei la aceasta interventie a fost in egala masura. Apoi mai participa si alte tari: USA, Danemarca, Canada, Belgia, Italia Spania, Portugalia se numara printre ele. Germanii participa si ei indirect, marindu-si eforturile in Afganistan, in favoarea axei: Paris-Londra-Washington-Ottawa-Roma-Madrid-Bruxelles-Copenhaga.

Ciu Huhu 21-03-2011 - 15:36

Damian vede numai interesele stapinului lui, Basescu, in rest e total orb, nu vede!

Charles de Gaulle 21-03-2011 - 17:06

Bonjour,

Mitterand nu a fost bun, Chirac nu a fost bun, Sarkozy nu este bun! Unii europeni din Europa centrala si de est se tem ca puterile regionale ar putea roade din puterea globala a noului lor aliat suprem- USA. Ideea ca Franta este cea mai mare putere din bazinul Marii Mediterane ii nelinistete. Multi dintre acestia vor deschide o sticla de sampanie in cazul in care Gaddafi va inscena un atac terorist asupra metroului din Paris.

Demo Kratzia 21-03-2011 - 17:46

Adica sa trimita ONU obsevatori in Paris?

Dr. Helmut Kohl 21-03-2011 - 19:49

Schadenfreude este cuvintul german care descrie sentimentul de bucurie atunci cand o alta persoana sufera (de ex. un rival). Spre deosebire de celelalte emotii din familia fericirii, aceasta este considerata imorala – in cele mai multe culturi.

Schadenfreude apartine mindriei false, nu celei veritabile.

denali 21-03-2011 - 22:33

Dle Damian…titlul articolului este : Razboiul lui Sarkozy si riscurile pentru europa „…

Articolul se ocupa de „razboiul lui sarkozy „, care , in continutul articolului aflam ca de fapt acesta este razboiul ONU cu dictatorul libyan , impreuna cu multe tari din europa de vest , si in mod sfios si obama , tras , impins, cicalit si implorat , a implicat america cel putin temporar in acest razboi ” al lui sarkozy”…

Dle Damian, astept cu nerabdare ,in partea a doua a articolului ( pe care sunt sigur ca o vei scrie ) , care se va ocupa de partea a doua din titlu : „…si risurile pentru europa „…

Dta ce crezi dle Damian ?…CAND a fost sarkozy sincer ?…cand l-a primit pe gaddafi la palatul alizeelor sau astazi , cand il bombardeaza ??…

P.S. Nu va mai fi nici o rezolutie sa se invadeze libya…Al Doilea Consiliu de Securitate ( Liga araba ) si-a schimbat tonul…Nu mai vor nici un atac impotriva lui gaddafi…prea multi morti…spun ei…eu suspectez alte motive…

ma opresc aici cu speculatiile …voi astepta ca acest razboi :ONU-franco- britanic – semi obamanist sa se termine si cand vom fi invitati sa asistam o parada a: Incompetentei , a Lucrurilor pe Jumatate Rezolvate , a Inexperientei si a lipsei unui Lider Mondial , a Omenirii in Deriva, si la ce se poate intampla cand Azilul este condus de Pacienti…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult