Acasa Opinii ANI trebuie transformat intr-un fisc veritabil

ANI trebuie transformat intr-un fisc veritabil

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

O natie de nebuni – asa se poate cataloga ceea ce se intampla in prezent cu Agentia Nationala de Integritate, careia i s-a dat lovitura de gratie prin Curtea Constitutionala. Lovitura data cu concursul avocatei Alice Draghici – cea care a sustinut exceptia de neconstitutionalitate – dupa ce, in calitate de fosta membra a CNI a incasat bani grei de pe urma unei legi pe care, dupa ce si-a dat demisia, a descoperit brusc ca e neconstitutionala.

Da, ANI este neconstitutionala! Dar nu pentru ca exista, ci pentru ca ea a fost conceputa in mod discriminatoriu, doar pentru demnitari si functionari publici. ANI a fost din start infiintata ca o sperietoare pentru bugetari, pentru ca asta a fost nivelul de pricepere al fostei ministrese Monica Macovei, cea care a proiectat in stil pompieristic multe legi, care s-au dovedit imperfecte. Sa nu uitam ca proiectul initial conceput de Macovei, prevedea ca inspectorii ANI sa poata face perchezitii, fara mandat judecatoresc, pericolul “securistului fiscal” fiind sanctionat la vremea respectiva de opinia publica.

 

Insa “Draga de ANI”, cum i-a spus presedintele Traian Basescu, a devenit realitate. A inceput sa scormoneasca in locuri unde altii, inainte, nici nu gandeau ca e posibil. Aparitia ANI a taiat elanul celor care credeau ca nu vor da nimanui socoteala si a produs panica printre hotii din politic si din institutiile cheie ale statului. Si, inevitabil, ANI si-a atras dusmania multora dintre respectivii. Insa ANI a gresit fundamental, nu datorita activitatii depuse, ci datorita legii de functionare prost conceputa. Care i-a permis sa opereze doar in cazul demnitarilor/bugetarilor, permitandu-le tuturor celor luati la bani marunti sa se vaite ca sunt victimele unei vanatori politice. Si a limitat-o la statutul de simplu agent constatator al faptului ca un demnitar sau altul nu si-a depus la timp declaratia de avere si interese, drept pentru care trebuie sesizat parchetul. Ce ridicol! Adicatelea, doar demnitarii si functionarii publici sunt cei care pot avea probleme de integritate, care ar putea ascunde averi, nu si restul populatiei – aici sta esenta neconstitutionalitatii ANI!

Poate ca Romania va castiga de pe urma loviturii date de judecatorii Curtii Constitutionale. Dar numai daca grupul de lucru de la Guvern, care incearca sa adapteze legea ei de functionare, astfel incat institutia sa nu-si inchida portile, va tine cont de faptul ca Romania nu are un fisc veritabil pentru cea mai mare parte a populatiei. La avere trebuie controlati toti cetatenii, nu doar cei care fac politica sau sunt angajati in institutiile guvernamentale. S-au facut averi uriase, pentru care multi nu au platit un leu impozit la stat. Cetatenii raman masca cand vad la televizor palatele pe care si le ridica unii, masinile de lux si nuntile cu alaiuri ca-n povesti, atat la unii politicieni, dar si la o parte a populatiei de etnie roma sau a celei asociate cu lumea interlopa, care nu a muncit niciodata pe undeva, si nu poate justifica nicun fel de venit. Desi ne plangem ca nu se colecteaza suficiente impozite la buget, nicio autoritate din tara nu are competenta sa-i ia la intrebari pe acesti parveniti. Nu exista lege sa li se ceara socoteala, despre cum s-au imbogatit peste noapte, indiferent ca sunt demnitari sau oameni de rand. Daca nu exista dovezi ca averile provind din furt, nimeni nu le poate face nimic. Un fisc veritabil, dupa modelul american sau german, nu e interesat niciodata daca ti-ai facut averea din furat. Ci doar daca ai platit impozitele la stat. Ai un palat de un milion de euro? Foarte bine. Fiscul american nu te va intreba niciodata de unde ti-ai procurat banii pentru achizitionarea palatului. Te obliga sa faci dovada daca ti-ai platit impozitele la stat, la valoarea lui. Si daca nu poti, il confisca. Restul e treaba politiei si parchetului. Exact asta lipseste Romaniei! Multi au dat tunuri, s-au pus la adapost de lege, dupa care se afiseaza la vedere cu roadele praduielii, pentru ca legea le permite s-o faca, cat timp nimeni nu le poate dovedi infractiunea.

Ca sa mai existe fara sa fie contestata, ANI trebuie sa primesca competentele care ii trebuiau conferite de la bun inceput. Ale unui fisc veritabil, nu ale unuia schilodit!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult