Acasa Opinii Integritatea resapata pe genunchi

Integritatea resapata pe genunchi

scris de Ziua Veche
1 afisari

In viata mea n-am vazut o disperare mai mare ca la reconditionarea legii Agentiei Nationale de Integritate. Dupa tot scandalul cu Curtea Constitutionala si urecheala trasa de comisarii de la Bruxelles, in loc sa se pregateasca o lege care sa transforme ANI intr-un fisc veritabil, care sa nu mai dea prilejul unor controverse in societate, proiectul “Draga ANI” a recurs la doua stratageme. Una de cosmetizare, si alta de deturnare a atentiei. Sa ma explic. De pilda la partea cu cosmetizarea s-a recurs la un mestesug abil: expresia “declaratie de avere” a fost inlocuita cu cea de “declaratie de patrimoniu”.


Iar actul de constatare, a fost inlocuit cu “raportul de analiza”. Asa, ca sa nu se mai poata spune ca interdictiile trasate de blamata Curte Constitutionala s-ar mai referi la subiectele in discutie. Si ca sa facem haz de necaz, e bine de spus ca titlul initial al legii era de-a dreptul aiuristic: “lege pentru consolidarea integritatii”. Noroc ca a fost reparat la Camera! Ca si cum integritatea ar fi ceva ce se poate remedia din mers, in situatiile in care ea nu exista! Asta imi aminteste de prostia monumentala a unei inspectoare de la CSM, care s-a caznit acum vreo trei ani sa rezolve o cerere de aparare a reputatiei procuroarei Viorica Stoica, din Parchetul General, care se plangea ca a fost ponegrita pe nedrept in presa. Stiti care a fost verdictul ilustrei inspectoare? N-a putut face abstractie de ceea ce aparuse in presa, pentru ca erau lucruri prea evidente, dar reflexul i-a fost sa-si salveze cu orice chip colega de breasla. “Admite in parte cererea de aparare a reputatiei” – asta a fost verdictul ispravnicesei, in mintea careia reputatia se poate da pe bucatele.

Ca sa revin la subiect, o alta mica cosmetizare din lege este sortarea declaratiilor de avere (pardon, de patrimoniu), care vor fi grupate pe sortimente – cele publice, periate de datele cu caracter personal, si cele nepublice, care vor contine toate detaliile dar vor sta sigilate in plicuri.

In rest, sa trecem la partea cu deturnarea atentiei. In noua formula, Agentia nu va mai da propriile verdicte, pentru ca instanta constitutionala i-a luat puterile de cercetare. Asa ca ANI va ramane un organ de analiza si sesizare. Va sesiza, functie de calitatea persoanei, niste Comisii care existau candva pe Legea 115/1996 privind controlul averilor. Comisii care urmeaza a fi constituite pe la Parlament, CSM, consilii judetene si alte institutii, si care, pe baza analizelor ANI vor proceda la propriile verificari si aplica sanctiuni disciplinare celor care nu au respectat obligatiile de declarare a patrimoniului si intereselor. Sanctiuni care pot merge pana la eliminarea din functii a gresitilor nostri.

Practic, putem spune ca ANI se va transforma intr-un urias mecanism de sesizare a institutiilor competente, care ar putea face singure toata treaba ANI. Si fara alte costuri de la buget! In rest, totul ramane cum am stabilit, pare sa fie mesajul creatorilor actului normativ. Institutia ramane neatinsa si se va ocupa de exact aceleasi lucruri ca si pana acum, cu mici diferente de nuante. Cu rezultate controversate, pozitive moral sau dimpotriva, frectii la un picior de lemn. Pentru ca inca nu am vazut vreo mare avere confiscata. Sincer, ma asteptam ca noua lege a ANI sa transforme institutia intr-una subordonata Ministerului Finantelor si cu competente tipice unui fisc dur si implacabil, cum exista in statele cu economii puternice. Valabil nu doar pentru demnitari, ci pentru toti cetatenii care nu-si pot justifica averile. Nu s-a dorit insa una ca asta, pentru ca problemele de integritate trebuie tinute sub control si, pe cat se poate, sa fie in continuare asociate doar celor care nu se afla la Putere.

Ne vor face bine oare, aceste gaselnite tipic dambovitene? Pe termen scurt cu siguranta da. Vom evita probabil in vara un raport devastator pe Capitolul Justitiei, unde doar ANI si in mica masura si DNA au iesit pozitiv la mecanismele de verificare. Pe termen lung insa, ANI nu a va reusi sa-si schimbe imaginea de instrument politic aflat in slujba celor aflati la Putere. Motiv pentru care problemele de neconstitutionalitate, veti vedea, vor aparea iar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult