Acasa Opinii Niste smecheri la sinecura Curtii Constitutionale

Niste smecheri la sinecura Curtii Constitutionale

scris de Ziua Veche
5 afisari

 

Sunt noua judecatori. Toti numiti la Curte ca recompensa din partea politicienilor, care i-au pipait pe indelete si au “garantat” pentru ei. Sunt plini de bani si onoruri, dar au obligatia sa dea si ei, anual, declaratii de avere si interese. Nu le convine, si aici ii credem, dar nu i-a obligat nimeni sa alerge dupa functii dintre cele mai bine platite in stat.


 

Am cunoscut indeaproape un presedinte (acum fost) de curte constitutionala. Nici cu prajina nu-i ajungeai la nas. La trei fraze, nu uita sa adauge ca e al cincilea om in stat. Pe calapodul lui mai sunt cativa in respectiva Curte. Baietii nu se obosesc cu munca, au “sclavi” care sa le faca treaba, si multi depun doar efortul sa dea la sfarsit cu batul. Frumoasa meserie – doar sunt cei mai mari demnitari din Justitie, vajnici aparatori ai Constitutiei Dar chiar o apara? Se vede ca nu. Felul in care cei noua judecatori au decis in cazul ANI ne acopera de ocara. Nu doar in fata cetatenilor din lumea civilizata, ci si in fata propriilor cetateni, scandalizati de isprava.

ANI a fost desfiintata practic, pe motiv ca ar constitui un soi de justitie paralela. Argumentele pe aceasta teza stau in buna masura in picioare. Asa este, am spus demult ca ANI e neconstitutionala pentru ca, desi a fost creata cu un scop nobil, util pentru societate, a fost din start prost legiferata de “ilustra” Monica Macovei, care a nascut-o moarta. Insa judecatorii de la Constitutionala nu s-au limitat sa scoata ANI in afara legii, ci cu de la sine putere au lovit brutal in democratie, interzicand practic publicarea declaratiilor de avere pe Internet. Si cu ce parada de argumente, cu texte servite din Constitutie si din Conventia Europeana a Drepturilor Omului! Cei noua juzi afirma ca declaratiile de avere puse pe internet ar nesocoti dreptul la viata privata. A cui anume? A celor platiti din banii publici? Adica si viata lor personala, pentru ca si ei juzii sunt obligati sa dea declaratii de avere.

Cu alte cuvinte, judecatorii de la Constitutionala si-au judecat, cu nesimtire, propria lor cauza! S-au prefacut ca nu stiu de legea care interzice oricarui magistrat sa intre in cauze in care are interese de orice natura. Ca sunt obligati sa se abtina. Si si-au facut legea cu mana lor. Astia-s juzii care ne pazesc noua democratia? Halal! Mai sunt 45 de zile pana cand decizia lor, odata publicata in Monitorul Oficial, va deveni izvor de drept.

La pariu ca de pe site-ul Curtii Constitutionale vor disparea imediat declaratiile lor de avere de interese. In care putem vedea cum s-au imbogatit unii peste poate ori cum altii declara, incredibil, ca la 70 de ani nu au nicio avere.

Sa luam un exemplu – judecatorul Ion Predescu, fost senator, fost ministru al Justitiei, declara cu mandrie ca el nu are nicio proprietate, afara de un teren (si ala mostenit) pe care l-a dat unui nepot-agricultor in folosinta. Sa innebunesti nu alta – un judecator de Curte Constitutionala nu sta la casa lui la o asemenea varsta?!? Eu unul l-as da afara imediat, pentru ca daca n-a fost in stare sa-si faca in toata viata o gospodarie, la functiile prin care a trecut, inseamna ca nu e in stare de nimic! Cum sa ne decida soarta un asemenea om? Dar poate minte si isi tine averile pe numele altora… Ce-am mai putea vedea in declaratiile de avere ale acestor juzi? Cate case, terenuri, masini si conturi are Petre Lazaroiu (pe care il chema Ceausescu pana sa-si schimbe numele), ala care a lucrat la Curtea de Conturi? Sau ce averi a acumulat presedintele Ioan Vida? Ce mari secrete? Dar nu e oare normal sa stim cate acareturi acumuleaza cei platiti cu banii nostri sa ne asigure ca drepturile nu ne sunt incalcate? Unde este aici incalcarea vietii private? Au devenit cumva privati pe banul public? Pentru ca in declaratiile de avere nu se dau adresele imobilelor si nu le intra nimeni in curti sa le tulbure viata privata. Se enumera doar acareturile, ca mijloc de verificabilitate ca nu se dedau la furaciuni. Prin urmare nu se incalca nicio viata privata.

Decizia de a interzice publicarea averilor demnitarilor si functionarilor publici face un rau imens Romaniei. Va incuraja imoralitatea si nelegiuirea, intr-o tara sufocata de coruptie. Va largi prapastia dintre cei aflati in fruntea tarii si cetatenii loviti de saracie. Si, ce e mai rau, e ca nu se mai poate face nimic. Gresesc, se poate face! In viitoarea Constitutie sa se prevada obligativitatea declararii averilor si intereselor. Doar asa putem sterge rusinea adusa de judecatorii Curtii Constitutionale!

0 comentariu

Pribeagul 10-08-2010 - 17:48

„Rusia nu este insa singura putere externa care vrea sa influenteze R. Moldova, un alt pretendent traditional fiind Romania, care are legaturi culturale si etice cu vecina sa din est.”

Ce pretendent poate sa fie Romania pentru RM. Romania este tara „RM”.

Numai niste conducatori nevolnici au facut ca situatia sa fie aceea de azi. Pina la urma de undeva tot se vor ivi… Halipa si Maniu.

Pantelimon Halipa: „… preşedinte al Sfatului Ţării….în 5/6 mai 1950 a fost arestat şi deţinut la Sighet până în 1952, când a fost predat URSS, unde a fost “judecat” de un tribunal ucrainean şi condamnat la 25 de ani muncă silnică în Siberia. În anii de lagăr a elaborat şi transmis numeroase memorii către toţi factorii responsabili ai politicii mondiale. În anul 1955 a fost predat guvernului român, fiind închis până în 1957.”

Iuliu Maniu: „…președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei…a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață. Este trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947. În august 1951 este transferat împreună cu Mihalache și alți național-țărăniști la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.”

Pribeagul 10-08-2010 - 17:49

„Imnul lui Maniu

Acest imn a fost scris în 1986 de un grup de aproximativ 16 tineri din Bădăcin în frunte cu Pop Ioan și intonat pentru prima dată în jurul datei de 5 februarie 1986, atunci când se împlineau 33 ani de la moartea lui Iuliu Maniu.[5]

Îl simt cum mai vine
Mai vine pe acasă,
Îl vad cum se așează
Cu satul la masă,
Și-și varsă durerea
Sădind-o în noi —
Generații ca mine,
Ca tine, ca voi.

Ref: Să cântăm despre Iuliu
Despre „Sfinx” să cântăm,
Toata lacrima noastră
Pentru el s-o vărsăm.

Dragii mei prin menire
Ne-e dat sa-l spălăm
De minciuni și de vorbe,
În noi sa-l schimbăm.
În mormânt să-i găsim —
Cum mormânt și-a dorit!
În pământul natal,
În pământul iubit.

De azi înainte generații vin,
Pentru tine, Iuliu,
„Sfinx” de Bădăcin,
Și-ți aduc ofranda
Și respect sincer
Țara românească
Îngerii din cer.”

alamar 10-08-2010 - 18:47

…o fi patriotul mioritic Bumerang?…

Mai acum cativa ani dl patriot miortic Bumerang , mi-a explicat( in detaliu) ca agreosorii din Caucaz au fost : georgienii si nu rusmanii…

Rusnacii colonelului Putin , mi-a explicat dl patriot Bumerang, nu au facut decat sa…elibereze…pe rusii din nordul Georgiei…

Eu am incercat sa-l avertizez pe dl patriot Bumerang, cu dupa Georgia, va urma Ukraina, si Moldova…

In Ukraina, dupa alegerile recenta , aceasta tara a fost re eliberata de Moscova, iar noul presedinte ukrainean , a semnat stationarea flotei rusnace in marea neagra , in perpetuitate, pe teritoriul ukrainei(in crimeea si azov)…

Acum probabil ca va veni randul Moldovei sa fie re eliberata de rusnaci…

Ce ne-am face noi fara acesti patrioti mioritici, inalti ca brazii , care macina de secole Romania si Tarile Romane?…

alamar 10-08-2010 - 18:52

…cand Georgia a fost inva…pardon : re eliberata de rusnaci, zeci si zeci de …patriot…mioritici, de pe Forum, aplaudau pe rusnaci si se omorau de ras despre cravata agresorului georgian Shakashvili…

Imi aduc aminte cu nostaligia, postarile dnei Roxana, pe aceasta tema a re e liberarii rusilor din nordul gerogiei(in acea perioada dna Roxana , nu se reprofilase pe pictura)…

Se pare ca in curand va veni randul rusilor din Moldova sa fie re eliberati de Moscova…

urbos 10-08-2010 - 23:09

Asa e nea caisa, unu care mananca cravate e un geniu, cum sa razi de un asemenea om?
Apoi nu stiu daca ii aplauda cineva pe rusi, dar cretinul e tot mancatorul de cravate. Acuma, ca jidanii si americanasii jidanizati l-au impins pe idiot sa-si distruga tara, o fi vina islamofascistilor? Tu ce zici?
Stai dreq acolo, ca si-asa spui numa imbecilitati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult