Acasa Opinii Realismul lui Medvedev

Realismul lui Medvedev

scris de Ziua Veche
9 afisari

Nominalizarea ţării noastre ca parte a soluţionării conflictului îngheţat din arealul Transnistriei, nu oricum, nu oricând, nu de oricine, ci de către preşedintele Federaţiei Ruse, cu ocazia conferinţei de presă organizată după încheierea reuniunii cu omologul său francez şi cancelarul german, nu este o afirmaţie hazardată. Ci un semnal serios, pentru administraţia de la Tiraspol, că s-a schimbat cursul viitor al evenimentelor posibile în Republica Moldova.

Imaginea cultivată de cei care testează reacţia opiniei publice ruse pe Internet este a unui troc politic între Dmitri Medvedev,  Angela Merkel şi Nikolas Sarkozy.

În absenţa momentană a altor detalii, observatorii politici de la Moscova sunt prudenţi în evaluarea următoarelor mutări pe tabla de şah constituită din piesele U.E. şi cele ale Rusiei. Iar analişti reactivaţi brusc la Tiraspol s-au pripit să considere că liderul de la Kremlin nu ar avea o viziune corectă asupra rostului acestei republici secesioniste.

Nici la Kiev nu a trecut neobservată nemenţionarea Ucrainei printre factorii care pot contribui la deblocarea actualei încremeniri într-o situaţie ce nu foloseşte nimănui, decât menţinerii la putere a lui Igor Smirnov şi a coechipierilor săi.

Adevărul este că ani buni i-a convenit conducerii ucrainiene, indiferent de culoarea sa politică, menţinerea fărâmiţării Republicii Moldova. Dincolo de declaraţiile frumoase, bune pentru impresionat jurnalişti occidentali care au poposit doar la Kiev, nu şi pe malul stâng al Nistrului, unităţi militare ucrainiene, inclusiv de pontonieri, au fost amplasate în apropierea fluviului menţionat, la nord de teritoriul transnistrean. Ceea ce sugerează raportarea conducerii statului ucrainean, la cel de-al doilea stat românesc, pentru orice eventualitate, ca la un potenţial inamic…

Istoria ultimilor ani confirmă inutilitatea formatului de negocieri 5+2, respectiv Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, cărora li se alăturau, ca simpli observatori, fără nicio putere de influenţare, Statele Unite şi Uniunea Europeană. 

Un asemenea anunţ al lui Medvedev vine după vizita cancelarului german la Bucureşti. Una care nu a fost doar de curtoazie. Ci focalizată pe priorităţi concrete, la care se pare că interlocutorii români ai doamnei Merkel au fost extrem de receptivi la sugestiile şefului guvernului german.

Iar surprizele, pozitive pentru România, par a fi acum abia la început.

Editorial aparut in numarul 28 al saptamanalului ziuaveche.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult