Acasa Opinii PETRESCU: Recursul la comando

PETRESCU: Recursul la comando

scris de Ziua Veche
3 afisari

Intr-un spatios birou al Pentagonului am asistat, candva, la analiza  unei situatii dificile. De jur imprejurul mesei se aflau ofiteri din cele patru categorii de forte armate americane – terestre, aeriene, navale si de infanterie marina. Conform unui raport verbal, in cursul noptii trecuse frontiera dintre Mexic si SUA un tanar ametit de alcool. El ignorase focurile de avertisment ale patrulei infanteristilor marini. Drept urmare a fost impuscat, pur si simplu. Problema era ce se va comunica presei, deoarece informatia ajunsese deja la unul dintre canalele TV importante. Acesta insa nu a difuzat-o solicitand o confirmare oficiala. Solutia a   propus-o sec un maior. Oferirea unui subiect mai interesant pentru opinia publica. Respectiv documentatia privind o tehnologie militara de ultima ora. Oferta a fost acceptata imediat…

 

 

Sambata trecuta, conform Stratfor Global Intelligence, subunitati din fortele armate iraniene au trecut temporar frontiera cu Irakul “pentru a semnala dominanta sa asupra Bagdadului si a avertiza Statele Unite  privind  consecintele declansarii loviturilor militare (aeriene) asupra facilitatilor nucleare ale Iranului”.

Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, peste Ocean au continuat comentariile vizand improbabilitatea unei optiuni militare la Casa Alba, in viitor, pentru stoparea producerii armei nucleare de catre Teheran.  Au fost trecute cu vederea ultimele sondaje de opinie in SUA. De pilda, in statul american Iowa, care a sprijinit puternic pe democrati, contra republicanilor, la ultimele confruntari electorale – conform sondajului purtand marca Des Moines Register –, in cele 13 luni de cand ocupa fotoliul de presedinte al Statelor Unite, Obama a scazut in popularitate de la 68 la 46 la suta. Si curba descendenta continua.

Confruntata cu nereusitele politicii sale interne, actuala administratie americana reaminteste ca, in ultimii sapte ani, Statele Unite au investit 700 miliarde de dolari americani in Irak si au pierdut peste 4300 militari in actiunile de lupta.  Motiv pentru care, la vara, trupele aflate pe teritoriul irakian trebuie retrase.  Un “cosmar” ce ingrijoreaza Bagdadul, aflat sub  presiunea Teheranului. O varianta considerata nerealista chiar de generalii americani, aflati in Irak, care prevad mentinerea unor efective importante si dupa actualul termen limita.

Chiar daca pierderile colaterale continua in Afganistan, nu a trecut neobservata graba cu care, dupa apropiata finalizare a ofensivei de la Marjah, trupele aliate se vor focaliza asupra zonei Kandaharului. Asa cum guvernantii de la Bagdad nu vor ca militarii americani sa se retraga in vara anului 2010, nici presedintele afgan nu doreste ca trupele SUA sa isi incheie misiunea, in tara sa, in vara anului 2011.

In aceasta aparenta stare de confuzie, Israelul a punctat magistral. Un comando al Mossadului a lichidat un lider al Hamas in Dubai. Aceasta actiune fulgeratoare a surprins statele europene de pe teritoriul carora au plecat spre tinta agentii serviciului secret israelian. Franta si Germania au cerut explicatii, fiind constiente ca intrebarile lor vor ramane retorice.

Mesajul este insa pentru… Teheran. Care mizeaza la nesfarsit pe vetourile Chinei si Rusiei, in Consiliul de Securitate al ONU – fata de noi sanctiuni economice impotriva Iranului – si pe descurajarea, de catre SUA, a unui atac aerian israelian asupra centralelor nucleare iraniene.

Mossadul a dovedit insa, in Dubai, ca nici pasapoartele biometrice, nici camerele de luat vederi nu pot impiedica comandourile sale sa isi atinga obiectivele. Executia unui comandant din Hamas fiind – nota bene -, doar o repetitie cu public.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult