Acasa Opinii Reformatul Tokes se reformează secuieşte

Reformatul Tokes se reformează secuieşte

scris de Roland Catalin Pena
2 afisari

Un episcop calvin, autovictimizat artificial în 1989, face valuri la Bruxelles, trecând cameleonic de la anticomunism la antiromânism cu ipocrizie şi inconştienţă politică.

teodor seranBuruiană rea pentru regimul ceauşist, Laszlo Tokes a devenit după 1989 o floare frumos mirositoare pentru un Occident care îl considera un El Cid pentru naţiunea de mămăligari români. În realitate, pastorul reformat luptase pe timpul dictaturii mai mult pentru obţinerea unui post înalt în ierarhia Bisericii Protestante din România şi nicidecum pentru drepturile şi libertăţile românilor. Victimizarea ipocrită din timpul Revoluţiei române l-a împins pe episcopul de Oradea atât de sus încât, în 1990, acesta a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace. În următorii ani, notorietatea lui Laszlo Tokes s-a umflat ca un balon pregătit să zboare în jurul lumii, oportunitate de care „năpăstuitul” pastor reformat s-a folosit din plin. Foarte curând, acesta a reuşit să ocupe scaunul Episcopiei Reformate din Oradea, pe care îl deţine şi în prezent. În anii `90 instituţiile culturale ale Occidentului s-au înghesuit să îi confere Episcopului, fel şi fel de titluri academice, toată mascarada culminând cu acordarea de către Preşedintele Traian Băsescu, pe 17 decembrie 2009, a Ordinului Naţional „Steaua României”, în semn de „apreciere a curajului şi a demnităţii” manifestate în timpul Revoluţiei române.

Anterior, Tokes primise şi marea cruce a Ordinului Republicii Ungare, din motive străine de interesul naţional al României. Treptele de ierarhie care au transformat un  politician obscur într-o pretinsă personalitate mondială, au fost urcate rând pe rând de către Episcopul de Oradea cu cerbicie şi oportunism politic. În 1996 Tokes devine preşedintele Uniunii Mondiale a Maghiarilor, iar în 2003 preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania. Pe 15 iunie 2010, cu sprijinul europarlamentarilor PDL, este ales vicepreşedinte al Parlamentului European. Personaj rugos şi fără niciun respect faţă de alegătorii din România care l-au trimis în Parlamentul de la Bruxelles, acesta s-a tranformat într-un cameleon politic cinic şi plin de tupeu, care a părăsit anticomunismul pe care îl luase drept stindard în 1989, în favoarea necondiţionată a autonomiei teritoriale a ţinutului secuiesc din Transilvania. Anticomunistul care susţinea în anii `90 că este cel care a declanşat Revoluţia românilor, s-a transformat într-un partizan al ideii morbide de autonomie teritorială. După ce a adunat cât a putut de mult în portofoliul personal, titluri academice, preşedenţii şi vicepreşedenţii, Tokes a considerat că este momentul să le dea peste nas oficialităţilor române şi să scoată pe piaţa europeană ideea de autonomie secuiască. Deşi în aparenţă s-ar părea că ungurii din Transilvania sunt încăieraţi din cauza divergenţelor politice, după cum se ştie „corb la corb nu-şi scoate ochii”. Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc se află acum înt-o situaţie imposibilă. Cum ai putea să îl iei la rost pe cel căruia în urmă cu un an şi jumătate l-ai ridicat în slăvi şi i-ai acordat Ordinul Naţional „Steaua României”? Deşi este vizibil că Episcopul de Oradea atacă sub centură, prin deschiderea ilegală a Reprezentanţei unui ţinut secuiesc imaginar la Bruxelles, atât premierul cât şi preşedintele au gura încleiată. Nu au sărit imediat cu pieptul înainte să declare că prin acest gest României îi este terfelită  demnitatea naţională. Cei mai înalţi demnitari din România au adoptat „poziţia struţului”.

Dacă ar fi să judecăm prestaţia preşedintelui şi a premierului conform Constituţiei, am fi condamnaţi să cădem într-un derizoriu mocirlos generat de nerespectarea  flagrantă de către politicieni a Constituţiei şi a jurământului de credinţă faţă de ţară. Se încearcă minimalizarea acestui gest profund antiromânesc şi considerarea acestei reprezentanţe drept o gheretă destinată lobby-ului turistic pentru ţinuturile secuieşti.

Pastorul reformat s-a prezentat şi la Tribunalul Bucureşti pentru a depune documentaţia de înregistare pentru un nou partid al maghiarilor: Partidul Popular Maghiar din România. Este evident faptul că Laszlo Tokes încearcă să dea lovitura şi să măture UDMR-ul de pe scena politică, profitând de upgradarea cinică a imaginii sale publice, prin gesturi profund antiromâneşti şi antinaţionale. Chiar dacă este ales ca europarlamentar în Parlamentul de la Bruxelles, acest lucru nu înseamnă că nu poate fi tras la răspundere pentru nerespectarea jurământului de credinţă şi a Constituţiei României. Ordinul Naţional „Steaua României” poate fi retras oricând, iar dezavuarea sa publică vehementă îl poate obliga pe Episcopul reformat de Oradea, să vorbească, să gândească şi să simtă româneşte în Parlamentul European de la Bruxelles. Acesta este motivul pentru care a fost trimis acolo. Nu pentru a tăia prin trădare rădăcinile românismului şi  a pângări prin lipsă de loialitate demnitatea statului naţional român.

2 comentarii

Viorica Ianc 02-06-2011 - 07:37

Respect !
Jos palaria ! Domnule Ziarist !
Si ungurii sunt de mai multe feluri : calvini, catolici si…cumsecade.

Daisy 02-06-2011 - 23:21

„Domnule” Teodor Şeran, nu ti se pare ca exagerezi cand spui ca „se pângareste demnitatea statului român” sau in general, cu tot cu articolul dumitale izvorât din creierul dumitale atât de odihnit?! Românii si cu maghiarii de pe tinuturile harghitene, asa cum si de prin alte parti, se inteleg si s-ar intelege foarte bine, daca uneori nu ar da peste ziaristi de teapa dumitale! Asa ca nu mai mânca atâta mamaliga si lasa-i in pace. Fiecare natie are dreptul la demnitatea si recunoasterea sa culturala. Nu vorbeste nimeni de autonomie teritoriala si nici pana acum nu a vorbit; dar uite ca se gaseste cate unu’ ca dumneata, care mananca tot timpul rahat pe bat! Ca doar fara niscaiva vrajba nici nu s-ar putea, nu-i asa?!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult