Acasa Opinii Refuzul optiunii iresponsabile

Refuzul optiunii iresponsabile

scris de Ziua Veche
4 afisari

Ceva se întampla la Washington D.C. În penultima duminica a lunii februarie a.c., postul de televiziune NBC l-a avut drept invitat pe comandantul Comandamentului Central American/CENTCOM, charismaticul general David Petraeus. Dupa numai 48 de ore, cotidianul “The Washington Post” prelua o idee a intervievatului, fara sa-l citeze, pledand pentru o optiune responsabila, în politica externa americana. Semn ca nicio luare publica de pozitie, a unui comandant american, nu este întamplatoare.

Mi-ar fi placut sa vad si la un post TV,  din Bucuresti, un general sigur pe el, nu încordat si fara suras, raspunzand la întrebarile vizand misiunile concrete ale trupelor romane dislocate în  teatrele de operatii. Si asta în cadrul unei transmisiuni directe, de la postul sau de comanda, precum a fost cazul generalului Petraeus. Nu în varianta de invitat în studiou, tinut nefiresc în picioare, cu mainile sprijinite pe o tribuna de sticla, cum s-a întamplat recent, cu un lider militar autohton, ca si cum era o confruntare electorala, nu un dialog initiat în folosul telespectatorilor romani! Din pacate, varianta moderna a Romei imperiale – azi capitala americana – este  înca departe de „castrele legiunilor” de la frontiera rasariteana a comunitatii … euroatlantice. De altfel și pe drapelul comandamentului mentionat, postat în spatele generalului Petraeus, pe timpul emisiunii de la NBC, vulturul american semana izbitor cu cel roman.

 Sub pretextul unui tur de orizont menit a reaminti actualele amenintari la adresa Statelor Unite, realizatorul interviului a dorit explicatii privind arestarea unui lider taliban în Pakistan, ofensiva din Afganistan, viitorul Irakului si înarmarea Iranului.

Generalul David Petraeus a primit, fara sa clipeasca, întrebarea cea mai dificila a interviului: „poate o singura tara, fie aceasta Statele Unite sau Israelul, sa descurajeze Iranul de a deveni (un stat) nuclear, fara a recurge la o lovitura militara?” Comandantul CENTCOM a raspuns: ”este sarcina comandantilor sa aprecieze daca este cazul sa fie pregatiti cu planuri pentru alte situatii posibile. Nu spun asta într-un sens provocator. Am afirmat  întotdeauna ca avem responsabilitati, iar poporul american si comandantul nostru (presedintele) asteapta de la noi sa ne gandim la toate variantele si sa fim pregatiti pentru situatii posibile. Iar noi ne straduim sa nu fim iresponsabili în aceasta privinta”.

Ulterior, “The Washington Post” insera articolul „Sa fim pregatiti pentru razboi cu Iranul, în caz ca Israelul îl lovește”.  Epuizarea mijloacelor diplomatice vizand oprirea înarmarii nucleare a Iranului, faptul ca majoritatea israelienilor privesc programul iranian ca o problema de viata și de moarte, declaratiile președintelui Iranului prin care acesta neaga atat dreptul la existenta a Israelului, cat și comiterea Holocaustului, sunt suficiente motive, la Tel Aviv, pentru a preveni un atac iranian.

Ce se va întampla daca, dupa lovitura aeriana israeliana și/sau actiunea unor subunitati de comando, iranienii vor riposta masiv? Jurnalista Anne Applebaum spera ca “actuala administratie este gata, pe plan militar și psihologic, nu pentru un razboi ales, ci pentru un nedorit razboi al necesitatii. Aceasta este viata adevarata, pana la urma, nu Hollywood”.

La cateva zile distanta, un purtator de cuvant militar israelian a anuntat ca au început sa fie distribuite populatiei noi modele de masti de protectie contra gazelor.  Practic, din aceeași necesitate. O perspectiva care l-a determinat pe președintele rus Medvedev sa declare ca Moscova ia acum în calcul sanctiunile posibile contra Iranului. Cam tarziu.

0 comentariu

romeo2110 09-08-2010 - 10:59

Piti 666 alias „Satana” – cum era numit la Euro 2008 a incercat preluarea Stelei lui Becali print-o manevra financiara:

a cerut garantii de 25 mil euro + 10 ha de teren (versiunea lui Becali), ca garantie ca patronul nu va mai vorbi prostii. Aceasta practica (in relatia patron-angajat) este noua pe plan mondial.

A santajat: daca nu imi dai cele cerute, asmut suporterii si las Steaua fara antrenor si fara staf; asta dupa ce Becali i-a cumparat 14 jucatori si i-a lasat politicile administrative pe mana.

SI-A DUS SANTAJUL PANA LA CAPAT !

RUSINE CA NU SPUNETI INTREG ADEVARUL.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult