Acasa Opinii Restabilirea normalităţii în Forţele Terestre ale României

Restabilirea normalităţii în Forţele Terestre ale României

scris de Ion Petrescu
15 afisari
Numirea generalului-locotenent Sorin Ioan, ca lider al Statului Major al Forţelor Terestre a surprins pe toţi cei care îl credeau trecut, de foştii guvernanţi, pe linie moartă. Aici nu este însă vorba de o simplă măsură reparatorie, la nivel personal, ci de una de restabilire a normalităţii, în categoria de forţe cu numărul cel mai mare de militari.
Ion PetrescuNumai sub Nicolae Ceauşescu au mai fost numiţi ofiţeri, cu grade mai mici, ca şefi peste subordonaţi, cu grade mai mari, în statele majore ale marilor unităţi din acea vreme. Şi nici acum problema nu este decât parţial rezolvată, pentru că mai sunt situaţii de acest gen, cunoscute, care, probabil, ar urma să fie soluţionate, cu tact, în perioada următoare.
Generalul-locotenent Sorin Ioan este proba unei tenacităţi aparte, a unui profesionalism bazat pe modestie şi spiritul de echipă, a unei sensibilităţi umane greu de ghicit, în spatele unui chip răbdător cu privirile semenilor săi. Un lucru mai puţin ştiut este faptul că, la cursurile şi colegiile urmate în străinătate, a făcut cu brio faţă, în condiţiile în care a învăţat limba engleză ca un autodidact.
Faptul că a trecut prin mai toate funcţiile posibile, de la cea de bază, la nivel pluton, până la postul de secund al şefului Statului Major General – liderul din acea vreme fiind un simplu marinar – nu ţine doar de palmaresul propriu, ci şi de capacitatea sa de a relaţiona, într-un mod aparte, cu camarazii lui. Bine cumpănit.
Cum un militar de carieră trece cel mai tare examen într-un teatru de operaţiuni militare, Sorin Ioan a comandat, în condiţii extrem de complexe, Detaşamentul tactic “Sfântul Gheorghe”, dislocat în Albania, ca parte a Forţei Multinaţionale ce acţiona acolo. Un areal unde generalii italieni s-au bazat pe forţa de acţiune a românilor, în situaţii dintre cele mai dure, despre care nu s-a scris, încă, nicio carte de referinţă.
Ulterior, cu epoleţii de general pe umeri – primiţi pe merit -, Ioan Sorin s-a deplasat în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan, unde a organizat afluirea primului batalion român, numit, amical, de americani, “Scorpionii Roşii.” Preţuit de aliaţi, respectat de subordonaţi, este generalul care a creat Forţele Speciale Române şi a lansat sintagma de Forţă Expediţionară Românească. Reuşite care au atras invidii puerile şi marginalizări nedrepte, generate de personaje caricaturale, ce se simţeau atunci, temporar, pe caii mari ai puterii portocalii.
La vremea când îndeplinea funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General, era singurul – din camera unde se adunau şefii de direcţii ai structurii menţionate -, ce avea o experienţă militară şi azi neegalată. A ştiut să rabde micimea umană a unor decidenţi deveniţi acum o tristă amintire şi şi-a văzut de misiunile primite. Îi domina, pe liliputanii vremii, prin statura impozantă, privirile reci şi calmul olimpian.
Numirea sa – primul act salutar al noului ministru al apărării – este una primită cu bucurie de toţi cei ce au suferit pe timpul violării ierarhiei militare de dame de consumaţie ale politichiei româneşti, introduse acolo conjunctural, de miniştri şantajabili, din prima clipă, cu asemenea persoane, puse pe căpătuială. Una multilaterală – funcţii, doctorate, vile preluate, prin proceduri măsluite, din patrimoniul armatei.
Generalul Sorin Ioan a devenit, după numire, chiar dacă nu şi-a propus asta, simbolul restabilirii ordinii în ierarhia militară. Şi locul său următor, firesc, este acela de şef al Statului Major General, nefiind vreun alt general care să aibă parcursul său profesional, experienţa şi reuşitele sale.
Sorin Ioan este şi vicepreşedinte al Asociaţiei George C. Marshall-România, una cu un potenţial ce poate fi restartat, într-o formulă nouă, din această toamnă. Numirea lui coincide şi cu promovarea generalului de brigadă Maricel Popa – un spirit aparte -, care a preluat comanda Direcţiei Audit Intern. Măcar el să reuşească eliminarea intervenţiei politicului şi a maşinaţiunilor rău-voitoare, în această structură cu conotaţii malefice, prin care au fost curmate, la ordin, destine militare.
De reţinut că asemenea numiri s-au făcut respectând normele în vigoare, fără pripeală, sau încălcarea vreunei exigenţe tacite a NATO. Aşa cum ar fi trebuit să se procedeze şi la nivelul naţional. Chiar dacă temperaturile înalte, din această vară, au dilatat nefiresc arena politică românească.

12 comentarii

Firescu 18-07-2012 - 15:56

Tot respectul pentru modul de tratare. Deci poate fi și normalitate.
La asemenea tratare( ca și din alte articole ale dv.) pot să se înțeleaga corect problemele și nu cred ca pot fi comentarii la temă de la zvoneri și răspândaci de servici(care abundă acum ca ciupecile după ploaie)

Radjasiha 18-07-2012 - 16:45

Unde-i lege nu-i tocmeală
Nici urmă de îndoială.
__________________________
N-ai pe cineva…….?

buzoianu 18-07-2012 - 16:49

Domnilor nu stiu cata dreptate aveti cu ioan sorin,dar va pot spune ca atunci cand a mai detinut aceasta functie s-a debarasat de unii generali care si-au
facut datoria exemplar pentru asi numi in functie acolitii care ulterior au ajuns
in beciurile militiei,vezi cazul ion marian etc.,,Daca este atat de corect de ce
nu ia masuri imediate impotriva unor ofiteri care prin trafic de influenta isi fac case,vile cu muncitorii din poligonul smardan,a se vedea cazul lt.col.pasu,care a maijefuit niste unitati.Sa-i fie de bine lui ioan sorin dar sa
raspunda si pentru cei promovati anterior,aceea care au fost in beciurile militiei nu au adus prejudicii imaginii armatei?

buzoianu 18-07-2012 - 17:08

Domnule PETRESCU daca l-a numit in vechea functie pe ioan sorin mie imi
v-a reda demnitatea de militar ?DA sau NU? Spun ca demnitatea mea este afectata prin umilinta deoarece mie mi-a taiat din pensie,iar unuia care a trecut in pensie in anul 1988 i-a dublat pensia dela 2310 lei in decembrie2010
la 4692 in iunie 2011.Sunt umilit DA sau NU?Da sunt umilit deoarece cel care
a trecut in pensie in 1988 avea gradul doar de maior,iar eu am trecut in rezerva conform legii dupa 2006,DECI SUNT UN GENERAL CIUMPALAC KAKIU
umilit fata de cei pe care i-am comandat,in conditiile in care nu am sarit nici o etapa in ierarhia militara parcursa.Nu fac parte din scmd sau alta
asociatie,eu imi respect juramantul,dar cei care conduc armata de ce ma umilesc,domnule PETRESCU?

teo 19-07-2012 - 10:14

L-am intalnit intr-o anumita imprejurare si m-a surprins foarte placut vocabularul sau. Folosea cu lejeritate expresii pentru care altii nu ar fi trebuit sa lase DEX-ul din mana. Nu stiu cat este legenda sau adevar, ca Traian Basescu i s-ar fi adresat gen. Ioan Sorin cu apelativul : ” Ba ”, la care generalul i-ar fi replicat ex-ului : Nu ” Ba ”, ci ” Domnule General ”. De aici i s-a tras si ” promovarea ” cat mai departe de casa.

gigimarga 19-07-2012 - 13:40

Felicitări pentru domnul ministru că s-a orientat rapid și a numit un militar de valoare excepțională in fruntea categoriei de forțe de bază a Armatei României! Aștept și alte numiri, mai ales la DFC unde sunt in funcții grase toți incompetenții și trădătorii de neam și țară! Așa să ne ajute Dumnezeu!

istrate george 19-07-2012 - 15:41

Domnule ministru mi-ati depasit asteptarile. Este printre putinii generali romani activi care merita functia de comanda a unei categorii de forte. Nu am vrut sa-mi exprim public aceasta parere pentru a nu-i dauna cariera (dansul activ iar eu pensionar; lupii deabia asteptau) Mi-am mai exprimat opiniile despre armata pe site-ul domnului Petrescu.Observ ca si domnia sa a prins mai mult curaj acum si este bine pentru armata. Despre dl. gl. Ioan Sorin, am tot respectul, lucru pe care l-am observat si auzit atat in tara cat afara. Succes tuturor si cred ca va veni timpul sa scriu cateva cuvinte despre militarul Ioan Sorin

istrate george 20-07-2012 - 16:56

Domnule Nicu,
Intr-un comentariu mai vechi, am afirmat ca numeri pe degetele de la o mana, generalii cu activitati concrete in TO. Dl. gl Mircea Savu facea parte dupa opinia mea din cei 5-7 generali care ar fi meritat mai multa recunostinta din partea conducerii MApN. Mie mi-a fost sef direct la J7/SMG si l-am apreciat foarte mult.Daca am vorbit frumos in primul rand despre dl.gl. Ioan Sorin, se datoreaza faptului ca a fost primul „deschizator de drumuri in TO” si este putin mai in varsta decat ceilalti. Noi prin comentariile noastre nu aducem laude militarilor romani care si-au facut, isi fac datoria fata de patrie. Nu doresc sa fac analize/aprecieri care au fundamente politice. Militarii romani in decursul istoriei au platit si suferit pentru patriotismul lor. Nu am vorbit si nici nu-i voi critica pe domnii generali sau colonei care prin activitatea lor nu s-au ridicat la cerintele momentului. Militari buni pentru administratie au fost si vor mai fi. Important este ca armata sa-si stabileasca un sistem corect de proceduri de promovare pe functii, fara ca politicul sa mai fie atat de implicat. Multumim dl. Petrescu pt posibilitatea oferita de a ne exprima gandurile.

geooss(uneori nicu) 20-07-2012 - 18:04

„Sa fii iubit camarade! Sigur esti ca si mine „un profesionist” adevarat. Am discutat cu actualul ministru intr-unul din periplurile sale prin Ardeal . S-a tinut de cuvant pana acum .Sper sa nu i se puna „bocancul pe gat”.Daca il sti pe Mircea sper ca si tu sa-i doresti acelasi lucru ….LA MAI MARE!

cititor 22-07-2012 - 17:39

In sfarsit o numire corecta si buna . Generalul Ioan Sorin este la locul pe care il merita.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult