Acasa Opinii Revolta ienicerilor

Revolta ienicerilor

scris de Ziua Veche
104 afisari

Ienicerii au intrat în istorie ca un corp de elită al Imperiului Otoman, coloana vertebrală a unei armate ce controla un imperiu întins la apogeul său de la Budapesta până la strâmtoarea Ormuz şi de la Marea Caspică până în Algeria. Multă vreme ienicerii au fost singura armată regulată, ai cărei soldaţi nu se ocupau cu nimic altceva decât cu meseria armelor, primeau salarii lunare şi erau întreţinuţi pe cheltuiala statului. Acţionau şi în calitate de gardă personală a sultanului, având astfel acces direct la centrul puterii, iar în urma războaielor erau răsplătiţi cu o parte însemnată din prada de război.

{loadposition adsense300}

Aceasta a fost perioada de glorie a ienicerilor care a coincis cu perioada de creştere a Imperiului Otoman. Cuceririle succesive dădeau de lucru soldaţilor din corpul ienicerilor şi le asigurau recompense substanţiale. Oprirea expansiunii Imperiului Otoman a însemnat mai puţine războaie victorioase, mai puţini bani pentru ieniceri. Între timp corpul ienicerilor şi-a pierdut calitatea de armată profesionistă. Membrii corpului au început să fie recrutaţi pe bază de mită, iar corupţia s-a răspândit în rândurile celor care altă dată erau cei mai temuţi războinici din Europa. Lipsa pregătirii militare a însemnat un lung lanţ de înfrângeri – cu consecinţe economice dezastruoase pentru ieniceri. Astfel a început lungul lanţ al revoltelor ienicerilor din secolul al XVIII lea care a coincis cu criza sistemică a Imperiului Otoman şi cu decăderea sa. Ienicerii erau nemulţumiţi că le-au scăzut veniturile şi se revoltau, îl arestau pe sultan şi cereau mărirea lefurilor. Dacă sultanul nu ceda, era ucis. Dacă sultanul îşi dorea să trăiască bătea monedă cu conţinut mai mic de argint pentru a plăti lefurile crescute ale ienicerilor – ceea ce ducea imediat la inflaţie. În secolul al XVIII lea banii turceşti erau cunoscuţi în întreaga lume ca având cea mai scăzută cantitate de argint – şi drept urmare erau printre cei mai lipsiţi de valoare. Lecţia ienicerilor este un simplă: când componenta unui sistem intrat în criză se întoarce împotriva sistemului nu face altceva decât să accentueze criza şi să grăbească moartea respectivului sistem.

Revolta anti-sistem a funcţionarilor din România nu poate avea ca rezultat decât dispariţia sistemului, în cazul în care le sunt acceptate cererile. Câţi dintre cei care s-au revoltat zilele acestea sunt înrudiţi între ei? Cine este mulţumit de serviciile publice din România? Armatele de funcţionari pe care îi vedem la televizor nu îşi fac treaba. Atunci de ce mai trebuie plătiţi?

0 comentariu

Suparat 17-08-2010 - 11:36

Si cind te gindesti ca frumusetea aia de Catherine Zeta-Jones se culca cu asta in pat! Nu e dreptate pe pamint!

Tarapus 17-08-2010 - 19:03

Numai labagii pe internet.Ba Suparat ce iti trebuie tie Zeta Jones ba cand tu o ai pe Frosina in pat ba.Gura pacatosului adevar graieste!Nu e dreptate pe pamant ca zevzeci ca tine nu au cancer.

briel 18-08-2010 - 16:36

In Canada numarul cancerelor este in crestere ceva de speriat. Exista un medicament minune, dar ilegal. Va invit sa vizionati filmul canadian si va rog sa-l transmiteti mai departe.

http://www.youtube.com/watch?v=0psJhQHk_GI

Omul din film s-a dus in excursie in Olanda si acolo fiind a primit cuvant ca daca se intoarce va fi arestat. Asa ca a ramas.

Toti care aveti in familii oameni bolnavi (si cine nu are ?) implicati-va !

Specialist 18-08-2010 - 16:56

taci dracu din gura, jigodie ce esti.

Avram 18-08-2010 - 19:36

Bai pramatie iara sugi penisul pe internet?Scarba jegoasa.Unbde e curva aia de ma-ta bai magraonule?Eu ti-am spus sa nu mai sigi cardanul pe forum bai boule.Intoarcete la facut laba ba vierme imputit

Tarapus 18-08-2010 - 21:11

Bai Specialist in spt penisul amerlocilor eu sint Suparat ba boule.Dar sunt cu curu-n sus.Cretin mai esti bai prmatie imputita.Ba scaote-ti moca din vagina aia plina de gonoria a matii si nu mai ii da limbi ca ai prins herpes la gingii ba ratatule.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult