Acasa Opinii Rohia şi Rohiţa

Rohia şi Rohiţa

scris de Z.V.
8 afisari

Notorietatea Mânăstirii Rohia este foarte mare – a trecut chiar de hotarele ţării –, datorită, în bună masură, lui Steinhardt, devenit, prin călugărire, Părintele Nicolae.

Dan-CIACHIRÎnsă la faima Rohiei au contribuit substanţial şi actualii episcopi ai Maramureşului şi Sătmarului, IPS Justinian şi PS Iustin, care au stăreţit succesiv aici.

Cei doi arhierei, intuind chemarea înnăscută pentru construirea de biserici a arhitectului Dorel Cordoş, i-au încredinţat atât proiectarea impresionantei Catedrale Ortodoxe, din Baia Mare, cât şi pe aceea a noului şi radiosului locaş de închinare de la Rohia, unde acum se apropie de sfârşit ridicarea unei clădiri, cu mai multe nivele, care va adăposti biblioteca, de peste patruzeci de mii de volume a mânăstirii şi centrul cultural monastic „Nicolae Steinhardt”.

Mai puţin cunoscută decât Rohia este Mânăstirea Rohiţa, aflată la 12 kilometri depărtare de prima, aşezată într-un luminiş înconjurat de păduri dese şi dealuri abrupte.

Împrejur, pe o rază de câţiva kilometri, nu există nici măcar locuinţe răzleţe, iar apa pentru mânăstire e captată direct de la izvor.

Stareţul Rohiţei, Părintele Vasile Filip, călugăr încă tânăr, a fost ucenicul lui Steinhardt.

Mânăstirea Rohiţa are o bibliotecă de trei-patru mii de volume, iar vara este gazda unei tabere de pictură, de icoane pe lemn şi pe sticlă.

Rohiţa şi restrânsa ei obşte atrag mulţi credincioşi, între ei numărându-se locuitori din satele şi oraşele apropiate, dar şi oameni din întreaga ţară.

Există la Rohiţa o iradiere duhovnicească puternică, autentică, ce se revarsă prin slujbele din mica şi frumos împodobita biserică, prin dialogul dintre mireni şi monahi, prin peisajul ce evocă Psalmul 103, al frumuseţii lumii create de Dumnezeu…

Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

1 comentariu

DXN 10-04-2012 - 21:08

” Anul 2012 este centenarul N. Steinhardt eseistul, criticul si monahul Nicolae Delarohia.
Scriitor si publicist, condamnat politic si monah ortodox, atras în egala masura de literatura si muzica, de teologie si drept, N. Steinhardt este una dintre figurile de prima marime ale culturii românesti.
Personalitatea si preocuparile polivalente ale lui N. Steinhardt sunt evocate de reprezentanti ai lumii literare si religioase care l-au cunoscut în diferite etape ale vietii sale – în Bucurestiul tineretii, în închisoarea Jilava sau în „oaza de pace” a manastirii Rohia.” Va multumesc domnule ca ne stapaniti pornirile animalice cu editorialele dumneavoastra! Numai asa vom reusi sa aducem echilibrul in gandirea noastra plina de apucaturi de primate (Ciocumicul, dENISUL, Cretinosul, Curbisul (Salut!))

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult