Acasa Opinii VARZARU: Cutitul falimentului la gatul Romaniei

VARZARU: Cutitul falimentului la gatul Romaniei

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

Balbaiala guvernantilor pe tema pensiilor, impozitelor si alocatiilor pentru copii are radacini mult mai adanci decat un defect de comunicare la Palatul Victoria. Ascunde o mare problema pe care o are statul in a asigura platile bugetare. Nu cu privire la luna in curs, cat mai ales la perspectivele imediate. Pentru ca Romania tinde sa alunece din ce in ce mai tare pe panta Greciei. Iar Romania nu e Grecia, nici in UE, nici la nivelul mediului de afaceri international. Romania nu are nici bancile, nici miliardarii eleni.

Romania nu se poate baza pe Patriciu, Voiculescu, Vantu sau Tiriac ca vor face acelasi gest pe care l-au facut germanii pentru tara lor. O cadere intr-o gaura asemanatoare celei in care se zbate acum Grecia i-ar fi fatala Romaniei. Iar semnele ca ne apropiem de punctul critic sunt prea multe.

Sebastian Valdescu, cel mai independent ministru in raport cu PDL, vorbeste aproape zilnic. Spune ca ar trebui sa impozitam toate pensiile, pentru ca apoi Boc, politicianist, sa retracteze declaratiile si sa-l traga de urechi in lipsa. Vladescu vorbeste mai transparent decat orice ministru atunci cand avertizeaza ca avem cheltuieli bugetare enorme, cu mult peste ceea ce ne putem permite, ca acestea sunt dincolo de limita de eficienta si de ceea ce asigura sustenabilitate pe termen mediu si lung. Iar declaratiile ministrului de Finante sunt completate, de peste Ocean, de cele ale reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. Acesta spunea ca tara noastra a depasit pragul datoriei publice de 29%, iar mai mai mult de 35% din PIB nu-si va putea permite, in nici un caz. Pana si Boc a recunoscut ca doar dupa cel de al doilea razboi mondial Romania a fost intr-o situatie economica mai rea decat cea in care se zbate acum. Analistii economici sunt si ei foarte sceptici cu privire la posibilitatile de redresare economica ale Romaniei pe termen scurt.

Amenintarile lui Vladescu ca declaratiile privind “incapacitate de plata sunt inconstiente” si “antinationale”, ca Romania nu are “probleme de lichiditati”, nu schimba balanta contabila a Guvernului. Ordinele sunt clare, iar Fiscul este atat de disperat sa produca bani incat a declansat o operatiune de proportii, un adevarat Jihad, trimitandu-si portareii cu instintari si popriri pe conturi la peste 300.000 de SRL-uri. Guvernul nu cauta numai datoriile curente, ci si restante de acum sase ani. Insa aceasta desfasurare de forte s-ar putea sa fie inutila, pentru ca SRL-urile asaltate nu numai ca nu mai au bani de dat spaga la oamenii Fiscului, dar nu mai au nici fonduri sa-si desfasoare activitatea zilnica. Maruntii oameni de afaceri satui de criza si de lacomia statului prefera sa-si abandoneze afacerea, economia devenind astfel din ce in ce mai slaba.

Guvernul nu trebuie sa stoarca si mai tare ugerul vacii care da lapte. Trebuie sa-si intoarca privirea la sistemul pe care clasa politica l-a ingrasat alergand dupa sponsori sau voturi. Acum buba s-a umflat aproape de maxim. Romania isi duce zilele din imprumuturi, iar limita aproape ca a fost atinsa.

PSD, PDL, PNL si UDMR au transformat Romania intr-o nava scapata de sub control. Si dezastrul nu va putea fi oprit nici de vocea melodioasa a consilierului Dan Bittman, nici de tupeul consilierului Andrei Gheorghe, nici de hotararea lui Boc. Nici macar de notorietate lui Basescu. Romania are cutitul falimentului la gat, iar singurul lucru pe care il pot face guvernantii este sa blocheze cat mai rapid canalele de drenare a banilor publici, indiferent de costurile politice sau personale ale masurilor luate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult