Acasa Opinii Romania lui Balint

Romania lui Balint

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Un interlop, camatar cu state vechi, acuzat de sechestrari de persoane, inselaciuni, in fine un arsenal intreg de infractiuni de crima organizata, a iesit miercuri, zi de post, din inchisoare. Amaritii de colegi jurnalisti – ma uitam in ecran si nu-mi venea sa cred ochilor, asteptau la poarta Jilavei sa iasa marea personalitate a Bucurestilor si sa incalece pe un bidiviu negru care sa-l duca spre casa pe care n-a vazut-o de vreo sase ani.

Am trait un moment de nedumerire. Si m-am intrebat ce mare scofala o fi, ce mare informatie de interes public reprezinta modul in care iese din puscarie Nutu Camataru!?. Si am ajuns la concluzia ca prin aceste transmisiuni de la fata locului (a se citi penitenciar de maxima siguranta), Camataru are parte de un  tratament discriminatoriu pentru ceilalti detinuti care ies de la Mititica, si mai mult, se alimenteaza cultul personalitatii si nu fac decat sa-i recimenteze pozitia pe soclul mai-marilor gruparilor interlope. Subliminal, mesajul catre toti membrii gruparii pare a fi ”el e seful vostru, primiti-l cum se cuvine, aplaudati-l, vine Nasu si va baga in sedinta pe toti, dati-i bilantul ultimilor ani in care a lipsit si lista neagra a informatorilor care au facut pact cu anchetatorii”.

Ziaristul, ce sa faca saracul? I s-a spus du-te la Jilava, fa reportaj de la fata locului si el… s-a conformat. Asa a inteles el ca-i este menirea. Ce se intampla mai departe cu materialul, ce impact are el asupra opiniei publice, nu mai e treaba lui. Cu toate ca ar trebui.

A face tam-tam mediatic ca si cum iesirea lui Balint pe un cal negru din puscarie ar fi, in spiritul natiunii, egala ca impact cu intrarea triumfatoare a lui Mihai Viteazu pe poarta de la Alba Iulia la 1599 (pacat ca la acea vreme nu existau cronicari dotati cu camere de filmat!), inseamna a cobori stacheta profesiei in balega armasarului incalecat in vazul asistentei de Camataru cel eliberat.

Ma uitam la jurnalisti cum alergau ca fraierii dupa marele interlop Nutu cocotat pe armasar si nu-mi venea sa rad. Ci sa plang. De furie. Ce fel de tara a ajuns Romania? De ce a ajuns presa sa faca lobby fara sa vrea unui astfel de personaj? Sunt intrebari la care exista multe raspunsuri. Ma axez, insa, pe unul singur: pentru ca rolul presei s-a redus, in timp, doar la redarea informatiei cancaniste. Rolul educativ, rolul preventiv sunt de multa vreme date uitarii. Nimeni nu mai analizeaza decat prin prisma porcariei de rating care aduce bani. Si criza nu face decat sa accentueze acest fenomen nociv. Asa ca,  daca tot o sa vina, cum se aude, la finele saptamanii, sa-i cante lui Nutu Camataru la ureche vedete maneliste la sarbatoarea eliberarii lui de sub jugul incarceratilor, propun ca televiziunile sa-si trimita si acolo, acasa la interlop, camerele de filmare. O transmisiune in direct pe timp de criza, cand oamenii nu mai stiu ce sa faca pentru a supravietui, ar fi paine calda, fara plata, pentru stomacul gol al telespectatorilor.

 

N.A.– Personal, mi-a fost sila sa urmaresc circul televizat de la Jilava. Si decaderea mass media., facand astfel de reportaje cu personaje carora orice tip de antireclama le face, de fapt, reclama si le preamareste imaginea in clanul din care fac parte. Camataru s-a urcat pe cal si fraierii alergau dupa el. De parca iesise din puscarie un nevinovat, un detinut politic caruia societatea ii simtise lipsa si ii astepta eliberarea ca pe un act reparator. Si apropos de marele eveniment, am si eu o intrebare: pe cand un reportaj cu iesirea din puscarie a unui proxenet caruia rudele i-ar aduce fetite la poarta care sa-l astepte cu flori, sau cu un traficant de droguri care sa fie asteptat de tot felul de consumatori de heroina injectati de cu noapte in asteptarea entuziasta a reinsertiei in societate a ”binefacatorului” lor?

0 comentariu

Gogol 12-08-2010 - 16:47

Care s-au trugat si se roaga in continuare lui Dumnezeu cu: ardi-i-ar focu de rusi! Te pui cu rugaciunile celor care sufera?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult