Acasa Opinii Romania, noul Israel?

Romania, noul Israel?

scris de Ziua Veche
12 afisari

Consiliera primului ministru Boc a afirmat recent ca Romania ar trebui sa ia exemplu de la Israel pentru a putea infaptui un „miracol romanesc”. Conform doamnei Andreea Vass, succesul economiei israeliene se datoreaza „antreprenoriatului”: „Un model la care Romania trebuie sa se gandeasca este cel israelian, al antreprenoriatului. De ce au avut succes remarcabil? Au avut un think-tank central orientat catre antreprenoriat. Lectia de baza este ca o tara bine educata ingaduie esecuri si incurajeaza expunerea la risc.” De aceea, continua doamna Vass citata de Agerpres, „populatia” Romaniei „trebuie educata in acest sens”, al orientarii catre risc.

Ceea ce omite sa ne spuna doamna Vass este ca succesul Israelului nu are la baza doar „antreprenoriatul”. Literatura dedicata succesului economic al Israelului vorbeste despre o combinatie de factori printre care cei mai inflluenti sunt dezvoltarea unui robust complex militaro-industrial si un influx de capital motivat politic. Dupa cum arata cercetatoarea Linda Sharaby , „in parte datorita precarei sale pozitii militare, Israelul, sarac in resurse, a atras mari sume de capital strain motivate politic, nu economic. Imprumuturile straine si transferurile de capital venite ca donatii de la comunitatile evreiesti, despagubirile platite de Germania, ajutorul economic si militar venit din SUA, au ajutat la dezvoltarea tarii si la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor ei.” Si mai important inca, „nevoile de aparare ale Israelului au dus la dezvoltarea unui complex militaro-industrial care a devenit motorul principal al dezvoltarii, ducand la crestere economica, la progres tehnologic si aducand mari beneficii la export.”

Conform cartii  Start-Up Nation: The Story of Israel’s Economic Miracle (Twelve, 2009), de Dan Senor si Saul Singer, pe langa comercializarea inovatiilor militare (Idden, PillCam etc.), complexul militaro-industrial a contribuit la succesul economiei israeliene si datorita militarizarii societatii israeliene.  Senor si Singer afirma ca ceea ce distinge antreprenorii israelieni de cei americani sau europeni e experienta serviciului militar obligatoriu in conditii de tensiune si chiar de conflict militar permanent care ii silesc pe tinerii ofiteri israelieni sa ia decizii care depasesc litera instructiunilor militare si regulile conventionale. Odata intorsi in viata civila, antreprenorii bine educati in tactici de lupta non-conventionale sunt capabili sa functioneze in cadrele unui stat care, dupa cum precizeaza Sharaby, e „construit pe secole de trecut religios si national comun care ajuta la mentinarea devotamentului multor israelieni fata de succesul statului lor. Acest tip de capital social le permite israelienilor sa isi rezolve problemele colective mai usor si sa construiasca o solida baza civica pentru a sustine dezvoltarea economica”.

Exact despre acest capital social nu vor sa ne vorbeasca doamna Vass si sistemul in numele caruia vorbeste domnia-sa. „Cultura riscului”, asa cum o prezinta domnia-sa, e o simpla componenta ideologica a neoliberalismului. Dar „riscul” asumat de israelieni nu are de a face cu neoliberalismul, ci cu nationalismul. Nu e un risc antrenat la bursa, ci pe front, in apararea patriei, a Tarii Fagaduite, si a Bibliei (Alon Tal, Pollution in a Promised Land. An Environmental History of Israel, University of California Press, 2002, pp. 20-21). E un risc antrenat in exercitiul apararii unui mod de viata si unor valori fundamentale.

Dar conform doamnei Vass si neoliberalilor chirciti in atasul actualei divizii de tampenie motorizata care e sistemul basescian, romanii nu au voie sa vorbeasca de nationalism, de eroii neamului, de religie sau de traditie decat la un mod fie dispretuitor, fie negustoresc. Dupa cum bine observa publicistul crestin Gheorghe Fedorovici, ideologii actualului regim iti dau voie sa-ti manifesti public doar scarba fata de romani si Romania. Dragostea fata de Romania e considerata demagogie, impostura, de prost-gust.

De exemplu, recent istoricul Emilia Corbu a vernisat prima expozitie dedicata „infratirilor” economice, sistemului economic bazat pe mica industrie si pe obstile satesti, sistem care a stat la baza infloririi economice a Romaniei interbelice. Expozitia  s-a  bucurat de indiferenta totala a sistemului reprezentat de doamna Vass, desi miscarea dezgropata cu admirabila pricepere si daruire de doamna Emilia Corbu ar putea oferi un model de renastere economica a Romaniei. In paralel cu aceasta miscare, in Romania interbelica a existat si o miscare cooperatista evreiasca. Kibbutz-ul e, de altfel, una din institutiile de baza ale bunei-asezari economice a Israelului. Sunt curios ce parere are doamna Vass despre expozitia doamnei Corbu.   

In absenta acestui liant social care e constiinta nationala, sacrificata pe altarul globalizarii ca „dar al libertatii”, in absenta interesului pentru o economie la scara umana, sacrificata pe altarul neoliberalismului economiei financiar-globale si al gigantismului corporat parazitar, in absenta unui stat reprezentativ, adica a unui stat care sa sustina si aplice legea, sacrificat pe altarul statului mafiot-clientelar, cum anume putem „educa” romanii la „risc”? Simplu, facem, dupa cum propune doamna Vass, un „think tank central”. Minunat! Stiu si cine va fi presedintele consiliului stiintific, al panoului de onoare si al tuturor celorlalte comitete si comitii din interiorul noului megacreier al societatii romanesti. Dupa „anticomunismul” neostalinist si libertarianismul de partid si de stat (vezi cazul dlui Patapievici), vom avea si o cultura a „riscului antreprenorial” atent coordonata de la centru. Curat revolutie cu voie de la politie! Exact din cauza acestui tip de conducere au fost siliti romanii ultimelor sapte decenii sa prefere sa-si asume riscul de a trece granita, de a fugi in alte tari, unde onestitatea si munca sunt rasplatite.  
Nu stiu de ce absolut toate guvernele Romaniei din ultimii 65 de ani au tinut sa tot „educe” si reeduce „populatia”. (Re)Educarea cu pricina s-a facut, intotdeauna, prin minciuna sau prin jumatati de adevaruri. Guvernantii nostri ne-au tratat intotdeauna ca mijloc, nu ca scop. Ne-au tratat ca si cum, daca se supara pe noi, isi pot oricand alege un alt popor. Cred ca a sosit timpul sa-i lasam sa afle care sunt riscurile meseriei.        

0 comentariu

urbos 12-08-2010 - 19:06

Huhule nu te ingrijora, oricum se vede cand scriu eu si cand scrie vreun excrement uman agramat care mai pute si a usturoi.

pavel 12-08-2010 - 20:52

Admir acest mare om evreu si mareata lui inteligenta si sinceritate ,care l-a facut sa fie unul din marii si apreciati lideri a lumii contemporane.
Evreii au fost si vor fii singurii din lume care au iubit si iubesc romanii.
Cainii care latra pe acest forum domnilor,nu sunt romani,ei sunt matreata neamului nostru.
Aceasta vizita s-ar putea sa ne scoata din noroiul in care suntem bagati….poate vin si zile bune……

oblioo 13-08-2010 - 01:52

Cand nick-ul imi este furat…..Inseamna ca am deranjat…..Dar faptele bune rezultate au dat…..

Caci Shakespeare dixit: Cei care fac din minciuna o Virtute vor pieri de minciuna celor care o considera un Pacat.

vantu 13-08-2010 - 04:33

Romanii sunt iubitori de pace,cu cine s-a consultat domnu-l presedinte ca sa declare ca va sprijinii Israelul in razboi.Armata, politia, jandarmeria ,care au fost umilite prin luarea a 25% din salariu cu japca in timp ce cu basarabenii primesc cadou peste 100 de milioane de dolaridela darnicul si patriotu-l presedinte Basescu.Aruncarea militarilor romani intr-un razboinedrept care nu reprezinta interesele Romaniei mi se pare un act de slugarnicie a statului fata de jidani.Militarii lipsiti deun trai decent isi vor da pe rand demisia si vor lua calea strainatatii.salariile de mizerie pecare le primesc militarii(jumatate cat salariul unu-i sofer de regie pe autobuz,sa-u a unu-i electrican de la electrica,sa- u a unui instalator de la companiile de gaze)1200-1400 lei net cu toate sporurrile,pe luna pentru subofiterii cu peste 15 ani vechime.Cine are curaju-l sa ia atitudine impotriva actelor criminale de distrugerea sistematica a economiei tarii si a sigurante-i nationale?

Eufrosin 13-08-2010 - 13:21

Degringolada planificata in care se afla Romania, nu se va opri, pana nu actionam chiar noi. Ce ar fi de facut:

http://wp.me/pAmVJ-17j

Astept sugestii si comentarii.

Mariusescu 18-08-2010 - 06:49

Prostii dracului, parca am fi prost. Europei sa facem trotuarul asa, pt oricine!! Nu e posibil!!!
Cine este Israelul sa-i sprijinim noi???? Si-au cerut scuze Turcei pt cei 8-9 oameni ucisi??!

Dany Rom 18-08-2010 - 12:50

scuze de la turci, turcii si-au dorit sa devina shahidi, martiri, si 9 din ei au fost norocosi.

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult