Acasa Opinii România, proasta Europei, bătaia de joc a haholilor

România, proasta Europei, bătaia de joc a haholilor

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

Având în vedere că ministrul de Externe este preocupat doar să aducă milioane de voturi din diaspora pentru PDL, România a ajuns proasta Europei, bătaia de joc a haholilor de la Kiev.

Marius Batca

Prigonirea şi deznaţionalizarea românilor din Ucraina se realizează din ce în ce mai agresiv, timp în care diplomaţia de la Bucureşti are reacţii mai ceva ca ale unei mâţe leşinate.

După cum se ştie, în luna iulie, în satul românesc Hagi-Curda (Komyshivka sau Camâşovca) din raionul Ismail, un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Petru, mitropolitul Basarabiei, a sfinţit singura biserică ortodoxă românească de pe teritoriul Ucrainei. Evenimentul a fost supravegheat de securitatea ucraineană (SBU), iar vameşii de la Reni au încercat să împiedice în fel şi chip participarea la eveniment a pelerinilor şi tinerilor veniţi din România.

Care a fost reacţia lui Teodor Baconschi la nesimţirea haholească? Aproape nici una. A precizat doar că “i-a solicitat omologului Konstatin Grişcenko identificarea unor măsuri de creştere a încrederii între Bucureşti şi Kiev care să conducă la evitarea unor situaţii precum cele care au avut loc sâmbătă, 16 iulie, cu ocazia deplasării unor ziarişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor la sfinţirea unei biserici din Hagi-Curda”. Iar solicitarea a fost făcută în marja reuniunii Grupului de Prieteni ai Ucrainei.

După reacţia anemică a Bucureştiului, SBU a început o campanie şi mai draconică împotriva românilor: ameninţări, hărţuiri şi confiscarea şi distrugerea cărţilor în limba română.

Da. Aţi citit bine. Securiştii ucraineni au dat iama în satele româneşti (sau moldoveneşti, cum le numesc ei) şi au început să “aresteze” din şcoli cărţile în limba română.

Şi, nici nu o să vă vină se credeţi pe ce le-a căşunat cel mai mult haholilor de la SBU.

Pe CAPRA CU TREI IEZI, pe care o consideră literatură subversivă, care pune în pericol unitatea statului ucrainean.

De ce este subversivă? Pentru că trei iezi ar simboliza cele trei principate româneşti, iar capra ar simboliza România Mare, care-i ţine uniţi pe cei trei iezi!

Şi a mai fost ceva care i-a deranjat mult pe acefalii din SBU. O anume poezie a lui Mihai Eminescu. Pentru că era vorba despre cărţi donate oficial de statul român, pe liste şi tabele, nu au îndrăznit să confişte şi volumele de poezii ale lui Mihai Eminescu.

În schimb, au luat toate cărţile la rând şi au rupt paginile în care apărea DOINA.

Acesta este tratamentul aplicat românilor de autorităţile ucrainene, în timp ce România sprijină integrarea europeană a Kievului, înfiinţează şcoli pentru minoritarii ucraineni şi le pune la dispoziţie locuri separate chiar şi la Academia de Poliţie.

Oricât ar fi de greu de crezut, aceste fapte sunt dovedite prin mărturiile românilor din zonă. Aşa cum este cazul reportajului publicat de Moldova.org, sub semnatura lui Dacian Dumitrescu, care scrie ce a pătimit o româncă în sudul Basarabiei, aflată sub ocupaţia ucraineană:

Aici mătuşă-mia îmi povesteşte:”Fată dragă, la vreo 3-4 zile după ce aţi fost voi la sfinţirea aia au apărut cei de la SBU. Noi eram la şcoală şi făceam pregătire cu o parte din elevi.” Eu zic: „Aici la noi în sat? Ce-au căutat?” Mătuşi-mea zice „Am auzit că au fost în mai multe sate care au şcoli cu predare în limba moldovenească. Au căutat cărţile romăneşti. Au ridicat până şi cărţile de poveşti pentru copii în limba română, au motivat că au conţinut subversiv la adresa unităţii teritoriale a Ucrainei! LE-AU ADUNAT ÎN SACI, AU PUS SACII CU CĂRŢI ROMÂNEŞTI IN MAŞINILE SBU ŞI DUŞI AU FOST! Alergau copiii noştri din şcoală să le dea inapoi măcar o carte de poveşti dar n-a fost chip să se inţeleagă cu ei. Măriuca, deşi are numai patru ani, se plictiseşte acasă şi vine cu mine la şcoală, mai ales în vacanţă. Ia o carte din biblioteca şcolii şi stă cu ea într-o bancă până termin eu treaba. Când au năvălit în şcoală cei de la SBU, Măriuca s-a speriat şi ţinea strâns la piept o carte de poveşti pe care se tot uita de vreo săptămână ba la poze, ba încerca să buchisescă niscaiva litere. Un civil s-a apropiat de ea şi i-a smuls cartea. A silabisit cu voce tare: „Capra cu trei iezi„. Apoi a declarat că-i subversivă şi trebuie arestată. Eu întreb năucă:” Au arestat-o pe Măriuca?” Mătuşi-mea mă linişteşte:” NU, nu pe Măriuca, au arestat cartea! Au zis că-i subversivă şi are conţinut duşmănos la adresa unităţii statale a Ucrainei!” Eu şi mai năucă întreb: „Cine-i subversivă, capra?” Mătuşi-mea explică contrariată:” Nu ştiu exact, capra, iezii. CIVILUL ĂLA SPUNEA CĂ DE FAPT CEI TREI IEZI SIMBOLIZEAZĂ CELE TREI PRINCIPATE, IAR CAPRA SIMBOLIZEAZĂ ROMĂNIA MARE CARE-I ŢINE UNIŢI PE CEI TREI IEZI! În fine a confiscat cartea. Eu n-am zis nimic. Mi-era frică să nu ne aresteze şi pe noi profesoarele dacă tot ţinem asemenea cărţi periculoase in şcoală.

(…)

Maria mai ia o înghiţitură de apă rece şi continuă relatarea: „Eram bulversată şi răvăşită de cele auzite. Într-un târziu întreb: „Şi cum, mătuşă, dar cărţile poetului nostru naţional Mihai Eminescu de le-am primit donaţie de la Statul Român, pe tabel şi pe-alea le-au confiscat?” Mătuşica răspunde: „Nu. Au cerut toate volumele de Eminescu, au zis că nu ni le confiscă, să le scoatem pe toate că vor doar să le vadă. Le-am scos d-apăi ce era să facem? A venit un civil cu ochelari aşa înalt, tuns scurt şi albit şi le-a luat la cercetat. A CĂUTAT ÎN FIECARE VOLUM POEZIA DOINA ŞI A RUPT PAGINILE ŞI LE-A LUAT CU EL. Volumele ni le-a lăsat aşa văduvite şi jumulite…”

(…)

Maria scoate un şerveţel şi îşi şterge o lacrimă ce începe a se rostogoli: „PĂI ESTE POSIBIL DOMNULE SĂ CONFIŞTE CĂRŢILE DE POVEŞTI DOAR PENTRU CĂ SUNT ÎN ROMÂNĂ? SĂ ARESTEZE CAPRA CU TRI IEZI PENTRU CĂ S-AR PUTEA GÂNDI COPIII LA ROMÂNIA MARE ŞI CELE TREI ŢĂRI ROMÂNE? Cărţile noastre de poveşti au ajuns să fie subversive şi să atenteze la integritatea teritorială a Ucrainei? Pe ce planetă aţi mai văzut Dvs asemenea reacţii isterice, paranoice şi total disproporţionate? Eu am apucat şi am trăit şi înainte de 1991 pe vremea URSS, eram acolo, dar parcă mai slăbise prigoana împotriva moldovenilor. Dar ucrainenii ăştia sunt nebuni de tot, sunt parcă mai răi ca ruşii domnule!”

Ştiu că pare greu de crezut, că sunt unii cititori care se gândesc că poate toate acestea sunt înflorituri. Dar ce te faci când mărturii similare au fost filmate şi difuzate chiar la TVR.

Să te declari român, astăzi, în Basarabia de Sud, e un act de curaj, mai ales dacă eşti dascăl şi refuzi să-ţi renegi identitatea şi cultura, scrie Romanian Global News. Paradoxal, Constituţia Ucrainei este una modernă – există chiar o lege a minorităţilor.

Despre dreptul comunităţii române la propria cultură şi poveştile de viaţă ale unor oameni care refuză să-şi abandoneze identitatea aflăm din reportajul realizat de Alina Grigore şi Mihai Florea pentru Televiziunea Română.

19 comentarii

Arhimede 11-08-2011 - 13:00

Atât timp cât ţara noastră este condusă de trădătorul basescu, nu se poate face nimic.
Toate faptele basescului sunt îndreptate împotriva poporului român, indiferent unde se găseşte, în ţară sau în teritoriiler furate.

Evrika 11-08-2011 - 13:16

Arhimede mare dreptate ai! Conducatorii romani lucreaza nu pt poporul roman ci IMPOTRIVA lui! E o realitate care incepe sa-si faca simtita prezenta din ce in ce mai mult, oricat ar incerca ei s-o mascheze! Nu e doar nesimtire, nepasare, incompetenta sau neimplicare! E lupta cu URA impotriva POPORULUI ROMAN cu tot ceea ce inseamna el! Istorie, valori nationale etc! Problema e: ce facem noi?

gica contra 11-08-2011 - 17:29

Dle Batca,titlul articolului te descalifica din calitatea de roman,iar de cea de jurnalist chiar nu-mi mai pasa.Ce pretentie de respect sa mai avem la muscali,daca dta scrii asa despre Romania? La Arhimede si Evrika n-am pretentii pentru ca ei,sunt aproape sigur,nici n-au fost sa voteze,iar acum fac exercitii de razboi la masa cu nisip.

Marius Bâtcă 11-08-2011 - 17:47

Cand o sa iti dai seama ce am scris in titlu, sa ma mai cauti.
Deocamdata, inteleg ca nu ai luat nota de trecere la pricepere.
Sau doar te prefaci, pt ca m-am luat de oranjada ta iubita.
Sanatate si un praz verde, ca am inteles ca, mai nou, va orientati spre culoarea asta.
Si, mai bine, ramai la cartofii prajiti!

gica contra 11-08-2011 - 19:39

Nici dvs n-ati luat nota de trecere la pricepere,dovada ca m-ati etichetat drept cosumator de oranjada. Eu m-am referit DOAR la titlu,si nu la continut,dar v-ati pripit.Oricum,daca ati renuntat la jurnalism si ati trecut la partizanat politic,va contrasalut,adio si-un praz verde.

urbos 11-08-2011 - 18:06

Tu ai votat cu lepadatura securista base, patibularule? Te dai si patriot este?

gica contra 11-08-2011 - 19:40

Doar atata poti?

Arhimede 12-08-2011 - 06:49

Mucles lacheu jegos.

Cercul 11-08-2011 - 18:36

Ei, domnule Batca, tupeul unei tari e proportional cu forta ei militara. Ce rol poate sa joace Romania in regiune, cand potentialul ei militar e la pamant?
Vorba tiganului: Daca nenai puterinta la ce chicherezi galceava?
Romania trebuie sa-si puna la punct educatia, sa fie instruiti un numar cat mai mare de oameni in stiintele naturii si cele umaniste. Si dupa asta, veti vedea, ideile vor aparea, dupa idei implementarea va fi o rutina.
Abia dupa aceasta, nivelul de trai va creste, abia dupa asta politicienii nu vor mai inseamna nimic, si dascalii aliati cu alte categorii de intelectuali(de fapt restul populatiei) vor lua decizii guvernamentale in Romania.

Cercul 11-08-2011 - 18:40

Tupeul Romaniei e proportional cu forta militara a ei. Iar forta aceasta e proportionala cu numarul de indivizi educati in stiintele realiste si umaniste.

gica contra 11-08-2011 - 20:07

@urbos Mai cumpara-ti niste virgule sau mai invata gramatica,desi s-ar putea sa nu se mai lipeasca nimic de tine.

Cercul 11-08-2011 - 20:19

Ca sa se revina la normal in Romania, trebuie desfiintate Politehnicile, liceele tehnice si scolile de meserii, toate institutii in care se invata prostia.
Potentialul economic(si militar) al unei tari depinde de eficienta fiecarui individ. Care este maxima cand toti au studii realiste si umaniste si negativa cand sunt cetateni pregatiti in meserii (politehnici, licee tehnice, sam-uri).

un roman verde 11-08-2011 - 22:54

Mai rau ca proasta Europei, stimate d-le Batca! CARPA DE PRAF a Europei am ajuns! Sub o conducere care nu-i mai pasa de NIMENI si de NIMIC, in afara de propria sa IMBUIBARE! Cum sa nu ne rada Europa, bai nea gica contra, cu ploada basescului si ale sale succesuri in ditamai Parlamentul Europei? Cum sa nu ne rada Europa cand la noi se iau banii 95% si lucrarea e facuta 40%? Cum sa nu ne rada Europa cand ai nostri tineri, vorba lui Eminescu, pica pe capete la un examen de bacalaureat JENANT de usor? Cum sa nu se strice Europa de ras cand suntem incapabili sa cheltuim niste bani GRATIS? Cum, bre nea gica contra? Adevarul este ca PRIMIM CEEA CE MERITAM (a se vedea vorba marelui Iorga – de asta auzisi, bre nea gica? – Fiecare popor isi are conducatorii pe care ii merita). Sa traim si… slava Domnului ca Chioru’ e la ultimul mandat, ca altfel s-ar mai gasi capete patrate care sa-l voteze!

Ciu Huhu 12-08-2011 - 12:40

Baconshi e evreu, de ce nu se duce in tara lui Israel sa-i conduca ministerul de externe, ce cauta la conducerea unui minister roman?

jan dinu 12-08-2011 - 18:34

HuHule ,chinez cum esti ,tu vorbesti dar NU gindesti !
Omu este ortodox ,neam roman din os in os !
JD-USA

Arhimede 12-08-2011 - 19:27

Theodor Baconsky este fiul lui Anatol Eftimie Baconsky, poet proletcultist, autorul versurilor:
„Stalin şi poporul rus,
Libertate ne-au adus”.
A E Bakonsky a fost prieten bun cu cominternştii Tismăneanu (Tismeniţky) şi Patapievici.
Originea familiei Bakonsky: Ucraina.

Credeţi că este doar o întâmplare că fii celor 3 proletcultişti şi cominternişti sunt apropiaţi lui basescu?

jan dinu 12-08-2011 - 20:29

EU stiam ca E shi mai prieten cu – Manuela Vulpe in- jacuzzi ..-:))
ca in pat nu am verificat !…-:))
Tacsu se pare ca a scris shi – Biserica Neagra – dar NU cea de la Brasov !
Daca stie – IDISH – e shi mai bine ca nu ,mai trebuie s-a raspunda la
comenzi prin traducator …cind devine conducator !..-::)))
JD-USA

Andrei 12-08-2011 - 21:33

Arma Demografica +educatie +inocularea patriotismului in inimile cetatenilor mindria de a fi roman…!
Ukraina totusi este in corzi ,cumintita,adica Rusia a preluat controlul acolo si nu pot face mare lucru.
Nu stiu ce asteptati de la UE ?!
Ce credeti dvs. ca este/reprezinta ce capacitati are !
Se bat intre ele statele fondatoare ale UE pe turisti rusi ce le-au salvat sezonul!

SpringTime 16-08-2011 - 08:58

nasol rau dac asa sta treaba cu bakonsy… numa ca nu prea avem chef in vremurile astea sa ne punem pe razboi… vedem si ne miram ca langa noi traieste inca un popor cu muuulte salbaticiuni. la noi in ograda sunt la fel de multe. si de o parte si de alta gasim lasitati si perversiuni intelectuale. daca n ar fi o cat de cat constiinta democrata implementata in creierasele noastre de romanaci, basescu ne ar face si de data asta sah mat, adica ceaucescu-mat si ar prelua conducerea pentru cat timp va dori ula lui. merg la munte si ma zbat in gunoaiele pretinsilor domni de la oras pentru ca nedezvoltarea este mai mare ca dezvoltarea. adevarul este doar jumatate din ce se spune – ne meritam conducerea pentru ca romanica tinde spre acel gen de organizare tribala unde populatia asteapta totul de la supremul conducator, iar daca acesta nu le face de mancare si nu ii spala la fundulet ei vor fi capabili sa se usuce de vii de foame si sete si sa stea in cel mai mare jeg si sa inghita tot jegul chiar al vecinilor lor.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult