Acasa Opinii Editorial – Romania se intoarce in minciuna (1)

Editorial – Romania se intoarce in minciuna (1)

scris de Ziua Veche
3 afisari

Inainte de decembrie 1989 minciuna statea la masa cu Ceausescu. Devenise un mod de viata – in documentele oficiale toti romanii traiau exceptional, dar in realitate fiecare se descurca cum putea, fara ca insa sa recunoasca sau sa aiba curajul de a spune adevarul. Acum presa romaneasca trece printr-o criza de natura sa puna in pericol intreaga societate.

 

Batalia politica din cursul anului trecut a aruncat in aer orice urma a deontologiei jurnalistice. Cititorii nu sunt idioti si nu pot fi mintiti sau manipulati la nesfarsit. Inainte de 1989 nimeni nu incerca macar sa se informeze din presa controlata de partid si de stat – toti oamenii intregi la cap preferau sa se informeze prin intermediul zvonurilor sau al surselor externe – Europa Libera fiind intr-adevar un post ascultat.

Batalia electorala de anul trecut pare sa ne fi aruncat inapoi cu 20 de ani din punctul de vedere al informarii publice. Mass-media si-au pierdut in doar cateva luni de zile credibilitatea acumulata (si subtiata zdravan intre timp) din 1989. La inceputul anilor ’90 ziaristii erau priviti cu respect. Astazi oamenii zambesc neincrezator cand aud cuvantul jurnalist. Si totusi este nevoie de jurnalisti – fara libertate de exprimare o societate se intoarce la minciuna.

Romania se intoarce incet-incet la minciuna. O altfel de minciuna – nu mai este minciuna din vremea lui Ceausescu, este una mult mai perversa. De exemplu vedeta domnisoara X este surprinsa de paparazzi purtand lenjerie Y. Va aparea iritata la televizor, blestemand cu spume la gurita pe indiscretii fotografi, dar recunoscand ca lenjeria Y este cea mai fina. De fapt in spate poate exista o intelegere intre paparazzi, domnisoara X si firma Y. Domnisoara vedeta Z anunta ca este in cautarea iubirii nesfarsite pe prima pagina a unui ziar, cu text de trei randuri pe doua pagini si poze ale domnisoarei rascracarate. De fapt nu este vorba de tragedia unei tinere in cautarea iubirii nesfarsite – este un anunt matrimonial pentru domnii generosi care vor gasi cu siguranta numarul de telefon al vedetei in cazul in care se vor deranja sa sune la redactie.

Tabloidizarea Romaniei nu este pe gratis – este pe bani grei. Iar jurnalistii au uitat ca presa are si rolul de formare, nu doar de informare. Romania risca sa se intoarca in minciuna prin decredibilizarea jurnalistilor care lasa un loc gol pentru politicienii care vor sa ne toarne gogosi si prin invazia non-stirilor care nu ne intereseaza.

 

 

 

 

0 comentariu

anonim 23-09-2010 - 17:39

parerea mea este ca sotia dl cioaca a vrut sa se razbune pe el din gelozie si si-a inscenat moartea parasind domiciliul conjugal si asistand de la distanta tot ce se intampla cu cioaca copilul si o fosta iubita de-a lui cioaca de cand erea in colonie brazi jd ph atat

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult