Acasa Opinii România uitucă şi uitată de Dumnezeu

România uitucă şi uitată de Dumnezeu

scris de Marin Neacșu
6 afisari

Ultimele evenimente petrecute  pe meleagurile româneşti au scos la iveală pe lângă setea de senzaţional a presei, maleabilitatea  şi credulitatea marii majorităţi a românilor care sunt gata să creadă şi să înghită orice pastilă li se pune în palmă şi modul în care cei care conduc această ţară sau ce a mai rămas din ea, sau mai bine zis cei care se fac că conduc această ţară, îşi tratează supuşii.

Marin NeacsuO bătaie de joc totală,  o indiferenţă criminală şi o aroganţă fără margini. După accidentul din Apuseni, când toată presa şi lumea se inflamase de credeai că am intrat în luna lui cuptor, când tot mai mulţi vorbeau de o revoltă populară şi deja unora începuseră să le tremure genunchii, a venit generalul Iarnă, însoţit de colonelul Viscol şi a acoperit tot. Noroc cu viscolul că s-au putut decreta coduri de urgenţă şi astfel şi oficial şi practic, oamenii au fost împiedicaţi să încerce oarece manifestări a la Kiev.  Bucurie mare la guvern, orbiţi de vânt şi de zăpada viscolită, românii nu mai văd nimic, se freacă  la ochi buimaci şi nu mai au timp de un amărât de accident şi doi morţi deja îngropaţi, acum riscă să fie ei înşişi îngropaţi de vii în zăpadă şi deja consideră subiectul Apuseni încheiat.

Autorităţile, guvernul, domnul Ponta, Dragnea, Duşa, Oprea, şi-au pus puloverele pe ei, ca Roman şi Iliescu pe vremuri şi au dat ordin „ făceţi-vă că lucraţi” demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, că românul are memoria scurtă. Nimeni nu a sesizat că ţinutele „de lucru” ale domnilor din conducerea de guvern fac  parte dintr-o strategie studiată şi calculată, că figurile „îngrijorate” sunt cosmetizate  cu profesionalism sub îndrumarea sociologilor şi responsabililor cu manipularea cu state vechi în domeniu. Frecându-si mâinile şi bucuroşi că televiziunile şi oamenii au ce măcina şi au uitat de crima din Apuseni, guvernanţii noştri se fac că lucrează.

Orbiţi de viscol, românaşii nu văd nici măcar că acest circ, această bătaie de joc se repetă an de an, la fiecare ninsoare de 25 de ani încoace şi că de fiecare dată singurul lucru pe care îl fac oficialităţile sunt să închidă drumurile şi să scoată armata la deszăpezit. De fiecare dată se promit măsuri, se rostesc ameninţări la adresa drumarilor, dar aceştia îşi încasează nestingheriţi banii pe contracte neonorate, dau parandărătul celor cu care au semnat contractele, visteria partidelor se garniseşte pentru alegeri şi toată lumea e mulţumită. Şi cum această situaţie se manifestă de 25 de ani, deşi aproape mereu se mai revoltă câte cineva pentru lipsa utilajelor, dar totul trece repede, vine vara se uită totul. La fel se vor uita şi cauzele morţii celor două persoane din Apuseni şi viitorul accident aviatic  va avea aceeaşi soartă, dacă vor mai avea norocul să piloteze un alt Iovan care să aducă avionul la sol fără victime.

În încercarea lor de a-şi spăla mâinile şi păcatele după crima din Apuseni, guvernanţii au scos la interval toate forţele posibile, inclusiv rezervele guvernului, dar nu cele date bisericii şi SRI-ului în Decembrie, alea s-au păpat  deja, ci altele din buzunarele fraierilor care cotizează la bugetul lui Ponta, nu al României, pentru că Ponta îl împarte cui vrea el, nu cui trebuie. Văzând cum zboară elicopterele pe viscol la ordinul primului ministru sau al lui Oprea, şi auzind că elicopterul MAI este destinat să zboare  inclusiv în condiţii deosebite, văzând cum intervin şi sunt trimişi armata şi pompierii cu maşinile pe drumuri acoperite total de zăpadă, rămânând şi ei în pană sau izolaţi riscându-şi viaţa, românul se simte deja mai bine şi îi creşte inima în piept. Două familii însă nu se pot bucura şi ele se întreabă, cum mă întreb şi eu : unde era elicopterul MAI care poate zbura şi pe viscol, unde erau militarii, pompierii, utilajele senilate, unde era Guvernul când doi oameni mureau îngheţaţi în apuseni?

După cum spuneam, guvernanţii s-au bucurat că a venit această răbufnire a iernii, gândind că astfel lumea va uita de Apuseni şi de indiferenţa  şi lipsa de interes cu care au intervenit  şi s-au grăbit să dea tot acum, ca să arate că… se poate. Da, asta au arătat şi asta trebuie să vadă românii, faptul că dacă vrei, dacă te mobilizezi, dacă depui interes şi coordonezi activitatea, pot zbura şi elicopterele, pot intervenii şi oamenii. Iar concluzia este că la accidentul din Apuseni nu a existat interes, nu s-a făcut tot ce se putea face, deşi mijloace existau, deşi  atât uman cât şi tehnic se putea interveni.

S-a spus că vremea nu a dat voie să plece elicopterele MApN sau ale MAI în Apuseni. Gogoşi. S-a demonstrat practic şi televiziunile au tot arătat marea minune, elicopterul MAI intervenind pe viscol puternic. Situaţia în Apuseni a fost de 100 de ori mai calmă şi mai accesibilă meteorologic decât am văzut acum şi totuşi nu s-a dat ordin sau aprobare pentru ridicarea acestora. DE CE ? Cine se face vinovat de această indolenţă, lipsă de răspundere, cauzatoare de moarte? Cine se face vinovat de faptul că armata nu a intervenit nici măcar cu informaţii deşi avea date despre prăbuşirea avionului, radarul din Câmpia Turzii având coordonate mult mai exacte decât cele trimise către ISU? Răspunsul este unul singur, dintr-un motiv sau altul, conducerea armatei nu s-a implicat şi nu a colaborat. Probabil aştepta ordin, probabil aştepta să fie rugată, sau aştepta un troc cu cei de la Interne, dar eu ştiu că un militar aştepta să fie salvat, iar armata a dormit în bocanci. Ruşine, nu ministrului Duşa de la care nu am pretenţii, el nu  este militar, el nu este nici măcar  ministru, armata e condusă de Oprea şi Zisu,  ruşine militarilor care au avut date şi mijloace şi au stat degeaba, nu aşa procedează un militar când un coleg de al lui este în pericol. Stimaţi colegi care aţi putut interveni, dar aţi stat cu mâinile în sân aşteptând un ordin de la un civil supus politic fără nici o legătură cu onoarea şi codul militar, veţi avea pe conştiinţă viaţa Aureliei Ion toată viaţa voastră. Punct.

Dar, ministrul apărării, de la căderea zăpezii, până în acest moment  a dat 12 comunicate de presă în care se laudă cu măsurile luate şi intervenţia armatei la deszăpeziri, în condiţii meteorologice extreme. La accidentul din Apuseni însă, în afară de coondoleanţele transmise familiilor celor ucişi de indiferenţa guvernanţilor, domnul ministru Duşa a dat un singur comunicat şi ăla  forţat de gura presei.

Domnul Duşa şi-a acoperit incompetenţa şi lipsa de reacţie prin „proceduri” şi „cărţi tehnice”, fără a interveni măcar cu o informaţie şi deşi avea la Târgu Mureş un detaşament specializat în acţiuni de căutare salvare  l-a păstrat la căldurică în timp ce un militar murea de frig. Aşa zisele condiţii meteo nefavorabile se manifestau pe o zonă foarte restrânsă în zona în care s-a prăbuşit avionul, dar se putea ajunge în zonă cu elicopterele şi apoi scanată zona cu detectoare termice. Ce au făcut SIAS şi DIAS? Dar Detaşamentul de Căutare Salvare în luptă?  Acum însă, pe viscol, zăpadă de trei metri, drumuri troienite, domnul Duşa a scos tot ce mai putea scoate din armată afară, fără să mai ţină cont de cărţi tehnice şi condiţii meteo de 100 de ori mai vitrege decât cele de la accident. De ce domnule Duşa acum s-a putut şi atunci nu ? De ce domnule Oprea acum a ieşit elicopterul MAI şi atunci nu? Cine coordona cele două ministere din partea premierului, domnule Oprea?

De ce nu au intervenit la accidentul din Apuseni echipele de căutare salvare conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a detaşamentelor intervenţie la dezastre al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie?

De la guvernanţi nu aveai ce să ceri. Pe ei nu îi interesează viaţa oamenilor, nu îi interesează că oamenii mor de frig pe ei îi interesează să nu fie ei găsiţi vinovaţi, în rest, pot să moară toţi românii. Dovada cea mai clară şi fără dubii că acesta este adevărul şi aşa gândesc guvernanţii noştri, a dat-o însuşi primul ministru cu o frază care a fost trecută cu vederea mult prea uşor. Este incredibil, impardonabil, pur şi simplu criminal ceea ce a spus domnul Ponta  îmbrăcat „ de lucru” la şedinţa de guvern. Parcă îl şi vedeam cu lopata în mână. Cât fariseism, să vii la  şedinţa de guvern în pulover ca să creezi impresia că eşti la muncă, nu la o activitate oficială. Nici în astfel de situaţii, unii nu uită de ceea ce au învăţat la şcolile de partid privind propaganda şi manipularea. Ce declară domnul Ponta la pe data de 27.01 în şedinţa de guvern? Citez „nu avem pierderi de vieţi omeneşti din cauza neimplicării autorităţilor” . Domnilor, la ora aceea erau 13 persoane decedate din cauza frigului, găsite îngheţate în diferite locuri. Ei bine, domnul Ponta nici măcar nu a putut le pomenească să îşi exprime regretul că are cu 13 votanţi mai puţin pe liste, pe el îl interesa şi se bucura chiar că nu a murit nici unul din vina autorităţilor, deci nu i se poate reproşa nimic aşa că nici măcar nu i-a pomenit. Aşa gândeşte premierul României, asta e filozofia lui, acesta este principiul care îl călăuzeşte în viaţă. Pot să moară toţi românii, de foame, de frig, otrăviţi de cianuri, de apele infestate prin fragmentare hidraulică, atâta vreme cât autorităţile care i se subordonează nu sunt vinovate direct, totul este în regulă, ne putem considera victorioşi.  Acesta este Ponta, primul ministru al României. Iar cei care îl înconjoară sunt după calapodul său. Primarul Bucureştiului ordonă închiderea şcolilor pentru că el nu este în stare să cureţe străzile unei capitale europene, iar şeful CADNR cere şoferilor să îşi facă poze în nămeţi ca să poată dovedi în instanţă de ce nu au plătit rovigneta. Oamenii îngheţau în maşini iar pe el îl interesau amenzile pentru că asta le cere primul ministru: „ţării cât mai multe taxe şi amenzi”

Pe acelaşi cântar, dar pe celălalt taler, păstrând o balanţă echilibrată se află preşedintele României  care se află de 10 zile în tensiune şi stare de fierbere, se face că nu vede, nu aude, a uitat de cucul de la ora 18.30, nu are nici un mesaj pentru români, problema deszăpezirilor, a accidentului aviatic nu intră în competenţa preşedintelui, el nu are atribuţiuni pe aceste aspecte, aşa că nu are ce spune. El e preocupat acum de Nana şi eventual de aducerea lui Elan în ţară ca să îi poată înfunda pe Ghiţă şi Ponta. Şi mai e îngrijorat puţin de Opriş, dar nu prea mult pentru că decizia se ia în CSAT în unanimitate şi slavă domnului are destule voturi cu care să îşi salveze slujitorul. Ce face Băsescu acum ? Ce face cucu ? Cucu strânge dovezi şi când va ieşi, va ieşi cu bombe , petarde, fumigene pe care le va arunca înspre Ponta. Asta este grija lui Băsescu acum, altceva nu îl interesează.

Aceşti doi oameni, aceste două conştiinţe sunt în capul ţării. Să nu aşteptaţi nimic altceva de la ei, au demonstrat din plin amândoi cât îi doare pe ei de soarta românilor. Muriţi fraţi români pe capete, asta vă e soarta, acesta vă e destinul, altă soluţie nu aveţi câtă vreme în capul ţării stau cei doi mameluci. Dar aveţi grijă cum muriţi. Să nu muriţi din cauza neimplicării autorităţilor că se supără Ponta. Asta este soarta României, o Românie care poate plăteşte astfel păcatele democraţiei şi crimele Crăciunului, o Românie uitucă,  care nu poate ţine minte măcar că în fiecare an, în fiecare iarnă se loveşte de  aceleaşi probleme, că la fiecare scrutin votează aceleaşi nulităţi arogante şi nesimţite, că de 25 de ani mănâncă aceeaşi pâine, din ce în ce mai contaminată şi mai înnegrită sintetic, o Românie parcă uitată de Dumnezeu deşi se spune că ar fi Grădina Maicii Domnului.

156 comentarii

pathfinder 29-01-2014 - 12:10

Un articol scris din inima domnului Neacsu.
Atotcuprinzator.

mircea 29-01-2014 - 15:08

Si statul de drepti se mentine cu stare de alerta,pai toti militienii,securistii ,militarii si serviciili da unde sa manance si ei o pensie buna nu da la cel pe care-l sustin adica Bsescu,de sanatatea,invatamantul si administratia a fost sfatuita sa mangleasca,ciordeasca si cardeasca,zicere dela Basescu-Vanghelie

Pungescu Gazian 30-01-2014 - 04:58

DOAMNE APARA-NE DE PONTA, CA DE IARNA NE APARAM SINGURI !!!

Usl-istii inversunati in rautati pesedistice nu percep adevarul: neo-nastasele Ponta a copiat la stiinte umane si nicidecum la stiintele fizico-chimice.

Pai sa vedem:
1. – iulie, august septembrie – foarte calde – pui airconditioner-ul in priza
2. – decembrie, ianuarie, februarie – foarte reci – pui caloriferul in priza

De ce nu da o lege pe proprie raspundere, si anume: „in 2014 calendarul anului va fi : Iulie, Februarie, August, Aprilie, Mai, Iunie, Decembrie, si asa mai departe intercaland o luna rece cu una calda. Temperatura medie va fi tot aia, dar ciu-ciu zapada, plus toata economia de energie.

Nu are Ponta asta stofa de nici juma de presedinte, pai daca nu e eficient cu energia, dupa cum s-a si vazut, altfel cum?

ValVerde 29-01-2014 - 15:05

„România uitucă şi uitată de Dumnezeu”

===

Mai curind: „Romania dezorientata, nevrotica si isterica”

Accidente aviatice se intimpla.
Cu avioane mai mici sau mai mari, cu victime mai multe sau mai putine, prevenibile sau „asa a vrut dumnezeu”.

E trist, e dureros pentru familiile celor afectati, dar asta-i viata !
Cind accidentul sau pierderile de vieti ar fi putut fi reduse sau evitate, in primul si in primul rind se cauta raspunsuri si se dau solutii la intrebarea: „ce trebuie sa facem ca asa ceva sa nu se mai intimple”
In al doilea rind, dupa investigatie se stabilesc responsabilitati si se iau masuri impotriva celor care nu si-au facut datoria.

Adevarul se stabileste de comisii de specialisti, independente si echidistante. Nu de PM, de ziaristi sau de comentatori pe sticla si pe bloguri.

Asta se intimpla intr-o tara cu capul pe umeri, intr-o tara balansata psihic, unde bunul simt inca mai exista, unde simtul proportiilor inca actioneaza.

Dar in mintile infierbintate de ignoranta si frustrari inghesuite, un accident nefericit se transforma in „crima” (Crima presupune o infractiune grava, violarea unei legi penale. Incompetenta nu e infractiune). Masurile propuse sunt luarea cu asalt a strazilor, demiterea PM, dizolvarea Parlamentului si spinzurarea Presedintelui.

Cum spuneam…isterie de baba cu dorinte acumulate care a fost atinsa pe fund de un derbedeu care a plecat rizind, fara sa mai faca nimic…

Simtul proportiilor si simtul ridicolului in Romania lui Vilvoi !

neacsum 29-01-2014 - 16:13

Femeie, cand lasi un om sa moara si nu folosesti toate mijloacele la dispozitie ca sa il salvezi sau structurile care se ocupa de astfel de operatiuni nu sunt folosite, coordonate dirijate, nu e accident aviatic, este crima.

ValVerde 29-01-2014 - 16:22

Da, mai Vilvoi…in Tara lui Papura-Voda

UnUL 29-01-2014 - 17:44

Da, domnule ValVerde : în țara lui Papură Vodă, adică în țara USL-ului.

urbos 29-01-2014 - 17:47

Muistule, Papura Voda, dupa cum ii spune si numele, e voda si e unu singur, asa ca, ma animal scabros, Papura Voda nu se poate afla decat la Cotroceni ma sinistrule. Javra ta chioara si securista e la putere de 9 ani si tot tu guiti?
La moarte viermilor!

UnUL 29-01-2014 - 17:52

Fie cum zici tu, Cur Bubos, Papură = Ponta, nu degeaba încep ambele cu P.

ValVerde 29-01-2014 - 17:52

In ceea ce priveste isteria nationala a accidentului aviatic, nu cred ca se limiteaza la USL-isti.

Circul e mult mai general. Mai curind tine de ignoranta fudula (uite-te la Neacsu) care din pacate nu se opreste la demarcatiile politice.

UnUL 29-01-2014 - 17:55

Nu știu dacă e chiar o isterie; e doar disperarea că au murit doi oameni care mai aveau zile din cauza incompetenței și indiferenței guvernanților.

urbos 29-01-2014 - 17:59

Lindicu grohaie doct, in stil basist, cica USL-isti. Viermele, din rulota lui infecta, habar n-are ce-i in Romania, habar n-are ca uselisti nici nu exista, eventual asa pot fi numiti doar guvernantii.
Iar in tara, viermii basistii grohaie despre „uselisti” pentru ca in mintile lor bolnave, basistii cred ca e ca la ei.

ValVerde 29-01-2014 - 18:08

Incompetenta nu e crima.
Guvernul are datoria sa faca regulile.
In cazul de fata incompetentii carora li se poate imputa tragedia nu cred ca au fost numiti de guvern. Ocupa locuri prin concurs (sau asa ar trebui sa fie)

Un ministru al sanatatii, de exemplu, nu e direct culpabil ca ambulanta nu a ajuns la timp. Dar are responsabilitatea sa organizeze sistemul ca ambulanta sa fi ajunga la timp.

Daca nu a facut-o, trebuie sa-si dea demisia sau sa fie demis.

In continuare, trebuiesc pastrate proportiile, pentru ca daca mergem din aproape in aproape ajungem la Dumnezeu, ultimul responsabil pentru tampeniile noastre.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-01-2014 - 18:12

Pe acest blog , nu a fost niciodata lipsa de cazaturi, gunoaie , scursuri , nu le voi mai nominaliza , situatia este cunoscuta de cei care au fost peacilea ,mai de la inceputuri…
Dar un gunoi mai sinistru si lugubru decat UnUL cel blazonat de la Cluj, nu a fost , si nu va fi . N I C I O D A T A !
In ciuda EVIDENTEI FAPTELOR care se consuma in ROMANIA acest ORDINAR PUTRIGAI pedeleprist , incearca sa faca ca si BASESSCU ; Sa te minta in fata !
SCUMP vei PLATI !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-01-2014 - 18:18

@DOBITOCKUL …INCORNORAT V V ,
Incompetenta devine CRIMINALA in situatii ,diferite !Exemplu , ma’h animale;
Cseke Attyla prin inchiderea a peste 420 de spitale si anexe sanitare a COMIS un ACT
CRIMINAL , impreuna cu guvernul BOc si girat de BASESCU .
ACT CRIMINAL prevazut in jurisdictie !

ValVerde 29-01-2014 - 18:22

@ Tigane, imi confirmi afirmatiile: isterie generala !

Crima presupune o infractiune grava, violarea unei legi penale.

Tu ar trebui sa intelegi concepte ca „violare” „infractiune” „legi penale” !!

UnUL 29-01-2014 - 18:40

@Tâmpaghel
† ‼ !! ← ↑ → ↓ ↔ ↕ ♪ ♫ ☻☺☼ ﷲ ﷼ ﺥﺱ ﺶ ﻍ ﯔ שּׂ ♯ ♠ ‡ ???? ۞ Ѿ Ѽ Ѡ ҉ ҈

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-01-2014 - 18:26

Ma dezamagesti , incornoratule !
Ce se petrece in ROMANIA de la guvernarea basescului aduce a G E N o C i D !

UnUL 29-01-2014 - 18:48

GUVERNAREA USL, de aproape 2 ani !!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-01-2014 - 19:00

Daca tot ai sperat ca vei obtine niste material biologic cu grad ridicat de hazard , ai nimerit bine, sputarnickule de somes ,
Gonoi pedeleprist deghizat in cadru universitar la UBB , unde dealtminteri ,
nu te cunoaste nimeni , incepand cu RECTORUL , deci hai de …incaseaza !
Pentru , incalzire , una …rece,
Ia-de la …basescu !
Ia cu gheață,…până-ți vine greață !

http://2.bp.blogspot.com/-KUAOlwgGel8/Uuij15HRmTI/AAAAAAAARAA/sCYEOi_udrA/s1600/Wisky+la+gheata+.jpg

Mircea 29-01-2014 - 18:02

Neacsule,
Nu te arunca in expresii pe care nu le intelegi ca ii pui pe unii dintre adeptii tai pe ginduri si ei nu suporta efortul asta. Caderea avionului e accident (deocamdata nu exista alte indicii) iar despre crima vorbim atunci cind ea a fost premeditata si s-a urmarit moartea celor doi. Deocamdata putem vorbi doar despre neglijenta. Chiar daca Ponta nu a format celula de criza nu exista pina in acest moment dovezi ca nu si-a indeplinit atributiunile ca sa provoace moartea celor implicati in accident. Sa nu crezi ca il apar pe Ponta, departe de mine gindul asta.

neacsum 29-01-2014 - 18:21

Cand un om moare din vina altui om, e omucidere , chiar si prin lovitura cauzatoare de moarte fie si neintentionata. Ca e de gradul 1 sau 2 este mai putin important desi juridic exista diferente in penalizare. Actul in sine este tot omucidere. Cand dai cu masina peste cineva cum a dat Huidu e tot omucidere chiar daca nu ai vrut sa ii omori, moartea lor i se datoreaza. In cazul fetei indiferent ce vor scoate comisiile lui Ponta, concluzia medicului legist a fost clara, decedata prin hipotermie, deci din cauza neglijentei, lipsei de interes, de orgnanizare de coordonare, de informare, de legiferare. Au existat 3 comisii care trebuiau sa actioneze, au existat mai multe surse de depistare a locului aciidentului, si totusi nu s-a ajuns la timp In plus, din raportul initial a fost scos un pasaj care spunea ca radarul de la Muntele Mare identificase cu o eroare de 2 km locul prabusirii, dar acesta a fost scos din raport si nu a fost publicat. De ce ? Cine acopera toate aceste date si informatii nu poate fi decat complice , indiferent cine ar fi el. In asemenea conditii nu dau doi bani pe concluziile comisiilor lui Ponta sau ale procuraturii indiferent cine va face ancheta pentru ca si asta va fi dirijata tot politic… va scoate la iveala ori vina oamenilor lui Ponta ori ai oamenilor presedintelui. Se folosesc pana si de moartea oamenilor astora nevinovati ca sa isi dea la gioale. Iti vine sa vomiti.

ValVerde 29-01-2014 - 18:54

Uite mai Neacsule, daca vrei sa despicam firul in patru.

(Nu am gasit nimic echivalent in romaneste, dar cred ca intelegi si ca Romania se ghideaza dupa aceleasi principii)

Generally, the basic elements of a crime include a voluntary act coupled with the appropriate mental state. Usually, the criminal law punishes only affirmative harm the offender inflicts. However, failure to act may be a crime if the defendant had a legal duty to act or the inaction rises above civil negligence to include a level of risk taking indifferent to the attendant risk of harm.

Mircea 29-01-2014 - 19:18

Unul dintre elementele de baza cind vorbim despre o infractiune (deci ceva care se pedepseste conform Codului penal) este INTENTIA, adica daca fapta respectiva este savirsita cu intentia, cu scopul urmarit expres de a ucide (in cazul asta). Daca exista intentia (si ea trebuie dovedita) atunci vorbim despre CRIMA care se pedepseste cu inchisoarea. In cazul Huidu nu s-a dovedit ca el a urmarit sa-i omoare pe oamenii respectivi deci vorbim despre ucidere DIN CULPA si ea nu se pedepseste cu inchisoare cu executare.
La fel si in cazul din Apuseni, deocamdata nu exista niciun indiciu ca cineva a urmarit moartea celor doi deci deocamdata nu vorbim despre CRIMA deoarece nu exista INTENTIA de a ucide.
Conform legilor in vigoare UCIDEREA unui om cu intentie se numeste CRIMA iar uciderea unui om fara intentie (adica daca ucigasul nu a urmarit acest lucru) se numeste UCIDERE DIN CULPA. Un sofer care a ucis din culpa un om nu este un criminal si nu trebuie privit asa de catre ceilalti oameni.

neacsum 29-01-2014 - 19:20

Fetele, mai cauta. Vezi poate gasesti in Honolulu ceva care sa se potriveasca. Pana una alta legile in Romania nu le fac strainii, desi se tot incearca in ultimul timp, iar de judecat nu se judeca dupa legille din Ohio ci dupa legile romanesti. De ce nu comentezi matale mai bine deciziile si crimele din iubitul USA ?Acolo macar vorbesti cu legile lor pe masa. Hai fuga la unchiul Sam . Ai vrea tu ca legile SUA sa se aplice peste tot, dar nu se potriveste .

neacsum 29-01-2014 - 19:28

Mircea si tu citesti codul penal al SUA ? Unde ai auzit matale ca uciderea din culpa nu se pedepseste cu incisoare cu executare? In codul lui Valvedre? Mai oameni cititi cartile romanesti cand vorbiti despre Romania si mai lasati Zana Maseluta ca aia e din cartile de povesti americane.
UCIDEREA DIN CULPA (art. 178 C. pen.)
1. Conţinutul legal:
„Uciderea din culpa a unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispoziţiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exerciţiul unei funcţi sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitaţi, se pedepseşte cu închisoare da la 2 la 7 ani.
Când uciderea din culpa a unei persoane este savârşita de un conducator de vehicul cu tracţiune mecanica, având în sânge o îmbibaţie alcoolica ce depaşeşte limita legala sau care se afla în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
Cu aceeaşi pedeapsa se sancţioneaza fapta savârşita din culpa, de orice alta persoana în exerciţiul profesiei sau meseriei şi care se afla în stare de ebrietate.
Daca prin fapta savârşita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevazute în alin.precedente se poate adauga un spor de pâna la 3 ani.”

Mircea 29-01-2014 - 19:29

Neacsu,
Eu vorbesc despre legile si principiile dreptului romanesc, pe cele din SUA nu le cunosc decit informativ.

Mircea 29-01-2014 - 19:35

Neacsu,
Nu e suficient sa citesti din Cod doar articolul care iti place. In plus mai exista si Codul de procedura penala de care se tine cont. Legile nu se citesc doar unde doresti ci se citesc si se interpreteaza in ansamblul lor. Mai exista si jurisprudenta care are rolul ei si mai exista si circumstante agravante sau atenuante deci nu e chiar asa cum vrei tu sa fie.

urbos 29-01-2014 - 19:41

Neacsule, fata a murit de hipotermie in conditiile in care era ranita. Presa de rahat, in goana isterica dupa spectacol, face caz de treaba asta cu legistul, care este o constatare corecta tehnic. Daca iti trage unu un glont in cap si cazi intr-un lac, legistul constata ca ai murit inecat, daca inca mai respirai dupa cadere.
De accident e vinovat pilotul, oricum ai suci-o.
Si daca esti sanatos si adormi in frig, mori.

ValVerde 29-01-2014 - 19:45

” Fetele, mai cauta. Vezi poate gasesti in Honolulu ceva care sa se potriveasca. Pana una alta legile in Romania nu le fac strainii, desi se tot incearca in ultimul timp”

===

Vilvoi, nu e nimic rau cu legile din Romania.
Principiile si conceptele sunt aceleasi cu cele intilnite in tarile civilizate.
Problema e ca ignoranti pafaristi ca tine se dau in stamba si isi expun opiniile cretine, fara pic de discernamint sau responasabilitate.
Partea buna e ca nimeni cu scaun la cap nu va ia in seama….(poate doar Huhu, dar asta nu anuleaza propozitia ca el nu are scaun la cap.)

ValVerde 29-01-2014 - 20:05

Vilvoi,
uite aici definitia „uciderii din culpa” in Romania

Infracțiune prevăzută de art. 178 care constă în suprimarea, din culpă, a vieții unei persoane.

Constituie forme agravate ale infracțiunii de ucidere din culpă:

1.fapta săvârșită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activităţi;
2. fapta săvârşită de un conducător de vehicul cu tracţiune mecanică, având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală sau care se află în stare de ebrietate;
3. fapta prin care s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane.

Acum zi tu singur, asa cu mintea ta, fara sa asculti la altii care iti vor raul ( 🙂 )

Cine e vinovat (nominalizeaza-l) si (eventual) la care paragraf se incadreaza fapta lui ???

Antibasistul 29-01-2014 - 20:16

Ma cacatule basist ValV., NU mai deschide gura aici, umpli forumul cu duhoarea de cacat a gurii tale!

Antibasistul 29-01-2014 - 20:19

Postarea de sus e valabila pentru toți basistii, PTIU!

UnUL 29-01-2014 - 20:21

Ca de obicei, Bășinel când nu are argumente (și de obicei nu are) recurge la trivialități și mârlănii.

UnUL 29-01-2014 - 20:21

Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2570-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!

Antibasistul 29-01-2014 - 20:29

Ma cacat basist, toți basiștii puțiți ingrozitor a CACAT, PE NET, PTIU!

ValVerde 29-01-2014 - 20:30

Basescu Akbar !!!

UnUL 29-01-2014 - 20:54

@Bășinel, consultă un ORL-ist! Ai grave probleme cu mirosul.

UnUL 29-01-2014 - 20:55

Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2571-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!

neacsum 31-01-2014 - 09:24

Urbose,. ai pus punctul pe i si daca esti sanatos poti muri d efrig. Bravo, esti baiat destept. Deci indiferent de celelalte rani, din pacata fata aia a murit de frig dupa ce a stat 5 ore asteptand sa o salveze cineva care manca seminte . Daca o scoteau de acolo dupa doua ore si murea in spital din cauza ranilor, nu aveai ce le reprosa, au facut tot ce au putut, dar ranile au fost prea mari. dar sa rezisti 5 ore si sa mori de frig, este omucidere, indiferent ce a facut pilotul. Pilotul a adus-o in viata pe sol la fel si pe ceilalti si daca erau cautati si gasiti eficient, ramaneau poate toti in viata , aveau toate sansele. La fel de bine, daca nu ii gaseau satenii poate pana dimineata cand ajungeau autoritatile la ei, ii gaseau pe toti morti sau mancati de animale . asta este problema, asta nu vrei sa vezi tu si altii care dati vina pe oricine numai pe tembelii care au condus aceasta operatiune nu .

urbos 31-01-2014 - 09:34

Vinovatul este la STS sau STS cu totul e vinovat. Ei au trimis ajutoarele pe coclauri.
Iar omucidere cu zici tu, ar fi doar daca cineva in mod deliberat a stiut pozitia si nu a furnizat datele corespunzatoare. Nu stiu ce fel de raspundere au cei de la STS pentru NEINDEPLINIREA obligatiilor de serviciu, asta trebuie s-o spuna legea, nu in legatura cu cazul asta, ci cu orice caz ce s-ar putea ivi. La fel si in cazul celorlalte autoritati. Insa a spune ca cineva e ucis de cel care nu a ajuns sa-l salveze, e o exagerare cel putin.
Pilotul a adus oamenii aia vii la sol, i-a adus insa raniti si in pustiu.

neacsum 29-01-2014 - 19:31

Deci Mircica, fapta se incadreaza lejer in 2-7 ani cu un plus de trei ani pentru ca vorbim de 2 sau mai multe persoane .

Mircea 29-01-2014 - 19:39

Citeste Codul penal de la a la z iar apoi treci la Codul de procedura penala tot de la a la z si ai sa vezi ca nu e chiar asa de lejer cu incadrarea. Magistratura nu e armata. Exista multe fapte care se incadreaza lejer unde vrei tu dar daca nu exista intentie fapta se judeca altfel iar pedeapsa este foarte diferita decit scrie la cod.

Mircea 29-01-2014 - 19:55

neacsule,
Uite mai jos un singur articol din Codul penal care da peste cap incadrarile lejere. L-am ales deoarece cazul e legat de cumva de Apuseni:

„Legitima apărare
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare
de legitimă apărare.
(2) Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a
înlătura un atac material, direct, imedia
t şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia
sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau
drepturile celui atacat ori interesul obştesc.
(2^1) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta
pent
ru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă,
viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, întro locuinţă, încăpere,
dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare „

gaga 29-01-2014 - 18:24

„neacsum-ule”, maidanezule, esti o potaie portocalie turbata !

UnUL 29-01-2014 - 18:42

Ești total „gaga” (vezi semnificația cuvântului în franceză!)

mircea 29-01-2014 - 20:41

unde este Marta????uN-nULE

UnUL 29-01-2014 - 20:56

Care Marta, mirciulică? Nimeni dintre cunoștințele mele nu poartă acest nume.

Pribeagul 29-01-2014 - 20:29

Consider ca articolul este bun, chiar f bun.
Nu inteleg, VV de ce-l ataci in halul asta pe dl Neacsu? Tot ce spune dl Neacsu este credibil.

Care-i problema?

……
“România uitucă şi uitată de Dumnezeu”

===

Mai curind: “Romania dezorientata, nevrotica si isterica”
……….

Varianta data de tine este mai acceptabila? 🙂

ValVerde 29-01-2014 - 20:36

Tot ce spune Neacsu sunt gogomanii care impresioneaza pe unul ca tine.

Varianta data de mine atinge miezul problemei. (macar in cazul de fata)
Cind iti cunosti problemele e mai usor sa le rezolvi.

Pribeagul 29-01-2014 - 20:46

am citit cit am putut de atent dialogul vostru. te rog sa ma crezi ca n-am inteles nimic. vrei sa detaliezi putin, adica sa dai datele problemei si concluzia.

Esenta editorialului, dupa mine, este:
„Iar concluzia este că la accidentul din Apuseni nu a existat interes, nu s-a făcut tot ce se putea face, deşi mijloace existau, deşi atât uman cât şi tehnic se putea interveni.”

Ce nu-i bine, ce nu-i corect?

Cazul este in ancheta. Copilotul n-am auzit sa scoata un cuvint. Organele tac si ele. Am citit ceva socant: „Multe aş putea spune şi abia aştept să se încheie ancheta, să pot ieşi si să vă explic exact cum a funcţionat  totul. Aş face-o şi azi, dar a trebuit să dau în scris că nu fac niciun comentariu public până nu e gata ancheta. E fals 90% din ce vedeţi acum în spaţiul public”, se apără, cu jumătate de gură, unul dintre cei obligaţi la demisie.

Detaliile vor iesi la iveala. Pina atunci, cu datele pe care le avem, mai discutam si noi.

ValVerde 29-01-2014 - 21:01

@Pribeagul
Citeste postarea mea de la 15:05.

In plus, ai pus punctul pe „i” :

Cazul este in ancheta, „e fals 90% din cevedeti in spatiul public”, detaliile vor iesi la iveala, etc

Da, unul ca mine sau ca tine mai poate discuta si injura putin.
Dar cind o somitate jurnalistica ca Neacsu,
-Da deja verdicte: e crima
-Explica cum ar fi trebuit sa se actioneze.
-Generalizeaza grosolan.
-Interpreteaza gresit legea (pe bietul pilot l-au omorit propriile decizii, pe fata a ranit-o actiunea pilotului si a murit de ger)
-Se erijeaza in expert meteorolog
-Desconspira conspiratii
-Da lectii cum ar trebui sa se poarte presedintele sau PM
-etc

Da-mi voie sa ma iau de chelia lui.

Daca nici acum n-ai inteles, las-o….

Pribeagul 29-01-2014 - 21:31

Reiau. Opinia/certitudinea dlui Neacsu este:

“Iar concluzia este că la accidentul din Apuseni nu a existat interes, nu s-a făcut tot ce se putea face, deşi mijloace existau, deşi atât uman cât şi tehnic se putea interveni.”

Concluzia dlui Neacsu este si parerea mea.

Aseara spuneam sa lasam deoparte zborul si accidentul in sine si sa ne concentram asupra ceea ce au facut/nefacut institutiile de salvare.

Aceste institutii si-au facut datoria? Cum se face ca acestea dupa ce au cheltuit zeci de milioane de euro, de fapt cine stie cit?, localizeaza locul accidentului intr-o suprafat de 200 kmp, si ajung la locul accidentului la: „22.05 – începe  transportul victimelor către drumul forestier, fiind preluate apoi de ambulanţe şi alte mijloace.”, acidentul avind loc la ora: ” În jurul orei 16.01 copilotul RĂZVAN PETRESCU l-a sunat pe tatăl lui şi i-a spus că au aterizat forţat, între Peştera Scărişoara şi localitatea Beliş, că toţi sunt în viaţă şi că el are picioarele rupte;”

ValVerde 29-01-2014 - 21:48

Hai Pribege, ca vorbim in paralel.
Uite-te si tu ca am spus ca:

” In al doilea rind, dupa investigatie se stabilesc responsabilitati si se iau masuri impotriva celor care nu si-au facut datoria.”

Daca era vorba numai de modul cum si-au facut datoria echipele de salvare si in general operatiunile de cautare nu ma luam de Neacsu.
E clar ca sistemul nu a functionat.

Dar cind cataloghezi asta drept „crima”
Cind ataci structura primordiala a democratiei, unde aramata TREBUIE sa fie subordonata civilului (se pare ca Neacsu inca nu a aflat ca absolut toti militarii sunt in subordinea guvernului civil, ca toti bese’n cizme in uniforma nu pot fi lasati de capul lor si ca ceea ce zice el, Neacsu, e instigare la insubordonare)
Cind deplingi ca in Romania exista democratie, asa bleaga cum e ea, cind suspini dupa criminalul Ceausescu, atunci am tot dreptul sa-mi exprim opinia si sa afirm ca Neacsu e o caricatura de jurnalist.

Pribeagul 29-01-2014 - 22:13

Ei bine, putem s-o luam si de la ’48, ba chiar mai dinainte. 🙂

„E clar ca sistemul nu a functionat.”, asta mi se pare ca este si ideea de baza a editorialului. Punerea ei in evidenta este dantelarie.

Ei vezi, pina la urma, dac n-o iei de la ’48, esti in deplin acord cu dl Neacsu. 🙂

Fructele democratiei sunt mere acre pentru cca 50% dintre romani. Asa ca nu mai tot da din coada, actionati cu fermitate pentru instituirea statului de drept, care in primul rind presupune limitarea coruptiei la un nivel rezonabil – unde-i coruptie nu poate fi stat de drept -, si mai inlocuiti vechile structuri industriale socialiste distruse, ca n-o faceti grstis, ca altfel e de rau, rusi-s aproape rau. Pacat de mindrele forte armate americane sa plece de aici. 🙂

Cit despre „actualii”, zau, nu suporta comparatie. Cred ca-i auzit ca se declanseaza actiunea „Mona”. Ce mai poti sa spui?

ValVerde 29-01-2014 - 22:18

„-Da deja verdicte: e crima
-Explica cum ar fi trebuit sa se actioneze.
-Generalizeaza grosolan.
-Interpreteaza gresit legea (pe bietul pilot l-au omorit propriile decizii, pe fata a ranit-o actiunea pilotului si a murit de ger)
-Se erijeaza in expert meteorolog
-Desconspira conspiratii
-Da lectii cum ar trebui sa se poarte presedintele sau PM”

Deci la tine toate astea, plus instigatia la insubordonare inseamna „dantelarie”
Nu e de mirare ca suntem paraleli 🙂

PS Ma intreb cum arata fetele tale de masa sau cearceafurile….

Pribeagul 29-01-2014 - 21:51

Am parcurs din nou editorialul si am gasit urmatoarele afirmatii „de netolerat” facute de dl Neacsu:

„unde era Guvernul când doi oameni mureau îngheţaţi în apuseni?”

” La accidentul din Apuseni însă, în afară de coondoleanţele transmise familiilor celor ucişi de indiferenţa guvernanţilor”

Daca, sa zicem, salvatorii ajungeau dupa 1- 2 ore de la accident – se pare ca posibilitati existau – , cind cele doua victime erau in viata, numai bunul Dumnezeu ne poate dezvalui daca acestea ar fi supravietuit sau nu.

Deci, dl Neacsu a exagerat?

ValVerde 29-01-2014 - 21:59

Se pare ca ai ochelari de cal si citesti selectiv.
Ti-am silabisit ce gasesc reprobabil in „creatia” lui Neacsu.
Dar pentru ca mentionezi alte citeva ineptii de-ale lui, afla ca guvernul nu poate si nu are menirea sa se bage in operatiuni de salvare.

Guvernul are datoria de a crea cadrul legal si procedural prin institutiile abilitate, nu sa participe la actiune.

E clar ca au existat deficiente majore si daca guvernul are ceva de facut e acum, dupa incheierea faptelor, cind se analizeaza, se fac investigatii, se trag concluzii si se emit masuri de reparare a deficientelor si de sanctionare a vinovatilor.
Voi il voriati pe Ponta prin zapada, cu butoiasul de rom agatat de git?

Pribeagul 29-01-2014 - 22:20

Bine VV, si daca se intimpla toate astea, dl Neacsu nare si el libertatea de a scrie un editorial, dupa pofta inimii lui?

Dar ziceai ca dl Neacsu „Da deja verdicte: e crima”. Am vrut sa vad unde zice el asta. Ce am gasit am aratat. Daca-i crima sau nu numai bunul Dumnezeu stie. Victimile au rezistat citeva ore de la acident si au murit de hipotermie.

UnUL 29-01-2014 - 22:29

Domnule ValVerde, de data asta bați câmpii. Nimeni nu-l dorea pe Ponta pe post de Saint-Bernard, dar nici la chef cu ziariștii în timp ce doi oameni mureau, și la respectivul chef primind cu totală indiferență vestea morții lor.
Trebuia organizată o celulă de criză care nu a existat, trebuia făcută o localizare care cu mijloacele moderne se putea face în 10 minute și trimiși vânătorii de munte aflați la 70 de kilometri de acolo și care cunoșteau perfect zona. Toată operația nu avea de ce dura mai mult de 2 ore.
În 1944, pe vremea telefoanelor cu manivelă, a căzut în Carpați un avion; cei 11 supraviețuitori au fost localizați, găsiți și salvați – cu mijloacele de atunci! – în 3 ore și jumătate!
În 1912 supraviețuitorii Titanicului au fost găsiți în plin atlantic după 4 ore și jumătate
Iar în 2013… !!!!

Pribeagul 29-01-2014 - 22:48

VV,

Nu cred ca dl Neacsu, cind a zis „Guvernul”, s-a gindit ca Rovana s-a lua de mina cu Maneasca si vor alega prin paduri sa gaseasca locul accidentului.

Dar cine stie, poate s-a gindit la Udrea, ca-i pare mai alergareata.

Avind in vedere ca poti scoate suspect fiecare cuvint, dialogul cu tine este o placere, sigur n-are sanse sa se termine.

Umbla o gluma.

Cica doua babe dupa ce-au petrecut ani de zile in aceiasi celulai, cind au fost eliberate, au mai stat 2 ore in fata inchisorii sa-si spuna una-alta.

ValVerde 29-01-2014 - 22:54

@UnUL

Repet: guvernul nu are nimic de a face cu operatiunile de cautare.
Cind era la chef, probabil ca lui Ponta i s-a spus la ureche: „a aterizat fortat un avion. Pasagerii au chemat prin cellular. S-au declansat operatiunile de salvare”

Apoi a primit cu indiferenta vestea mortii lor…da, in accidente aviatice mor oamenii.
Chestie de gravitatie si de fortele de impact.
Din nou, in momentul respectiv habar nu avea ca cei platiti sa-si faca datoria dormeau in cizme…

Acum e usor sa va smiorcaiti..”in timp ce mureau doi oameni” si de ce n-a declansat celula de criza etc.
N-a declansat-o pentru ca la momentul respectiv nu era nici o criza. Deabia dupa fapte s-a dovedit ca procedurile alea nu valorau nici cit o ceapa degerata

Asta imi aduce aminte de comentariul tau despre protestatarii de la Pungesti
„l-au arestat in timp ce se ruga la doamne-doamne”…pai ce are sula cu prefectura ??

ValVerde 29-01-2014 - 23:12

” Dar cine stie, poate s-a gindit la Udrea, ca-i pare mai alergareata”

===

Daca alerga Udrea, eu duceam butoiasul…

neacsum 29-01-2014 - 20:43

Pribeagule din motivee care doamna Val vedre le stie trebuie sa loveasca tot ce spun eu imndiferent ce as spune. Asa ca nu mai pune intrebari retoprice. Cand nu are de ce sa se ia se ia de un termen, o virgula, de o greseala de tipar, sau de motul de la basca . Atata stie atata face.

Pribeagul 29-01-2014 - 20:50

Pai, numai ValVerde sa le stie? 🙂

ValVerde 29-01-2014 - 21:04

Pribege, ti le-as spune eu, dar nu stiu la ce se gindeste Neacsu.
Eu ma iau de el ca e un panglicar pseudo-jurnalist care polueaza blogurile cu „analizele” lui.

salut 29-01-2014 - 21:14

Hahaha, vaca verde n-a aflat inca ca e renumita pentru gandirea cu lindicu’.

Pribeagul 29-01-2014 - 21:14

http://www.112.ro/index.php?pag=9

FUNCŢIONALITĂŢI

Centrele unice pentru apeluri de urgenţă dispun de o bază de date care îi ajută pe operatorii 112 să identifice numărul de telefon (ANI) de la care este apelat serviciul de urgenţă, să identifice apelantul şi să localizeze apelul (ALI), incidentul produs (în baza unui index de incidente) precum şi resursele de intervenţie cele mai apropiate (AVL). Acest lucru este posibil cu ajutorul indicilor/sistemelor de identificare:

ANI identificarea automată a numărului de telefon: pe monitorul operatorului apare numărul postului telefonic de unde este apelat sistemul.

ALI identificarea automată a locaţiei: pe monitorul operatorului apar adresa apelantului, locul de unde acesta sună şi o serie de informaţii suplimentare necesare pentru a exploata toate resursele în vederea găsirii soluţiei optime pentru a ajunge în timp util la locul incidentului.

În vederea soluţionării cazurilor de urgenţă, se foloseşte şi aplicaţia AVL (Automatic Vehicle Location) care identifică poziţia autovehiculelor angajate în procesul de intervenţie la situaţiile de urgenţă dotate cu echipamente de comunicaţii radio (convenţionale sau digitale) care conţin un subsistem GPS. Pentru a putea transmite datele între terminalele mobile şi serverul AVL, aplicaţia AVL utilizează reţelele radio digitale şi/sau analogice (convenţionale), pentru poziţionarea vehiculelor de intervenţie şi identificarea traseelor optime de deplasare a acestora.

Sistemul permite înregistrarea convorbirilor şi stocarea datelor.
……
Surse diverse dau rezultatele localizarii, posibilitati si realizari.

„16.20 – Serviciul de Telecomunicații Speciale a alertat şi pus la dispoziţie informaţia de localizare către serviciile de intervenţie: ISU Cluj, IJP Cluj IJJ Cluj, Serviciul judeţean de ambulanţă Cluj.
Elementele de localizare puse la dispoziţie reprezentau poziţionarea pe hartă a sectorului transmis de operatorul de comunicaţii mobile la iniţierea apelului către 112, în limitele tehnice prevăzute de lege (sector/celulă). Suprafața acestui sector este de circa 200 km2, într-o zonă muntoasă împădurită.
……

„Ministerul Apărării a determinat distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri (2,09 km)”, relatează HotNews.ro. „În conditiile in care Romatsa ar fi consultat Centrul de Operaţii Aeriene (din cadrul Ministerului Apărării – n.r.) cu privire la ultima poziţie cunoscută a aeronavei, ar fi redus aria de căutare a acesteia”, se arată în paragraful – cheie al documentului, paragraf care nu a mai apărut în documentul făcut public de Guvern.”
……..
„Bogdan Padiu, C.E.O. Teamnet, aprecia, în decembrie 2013, că: „pentru proiectul de management al Centrului unic « 112 » am realizat partea software şi de localizare G.I.S. pe hartă, parte care reuşeşte ca în 5 secunde să localizeze fiecare apel. Unul din principalele beneficii, fiind diferenţa între viaţă şi moarte care se măsoară în secunde, şi e important să avem un sistem eficient”[5]. Din nefericire de la momentul producerii accidentului şi până când autorităţile naţionale au reuşit să ajungă la locul tragediei, au trecut nu mai puţin de 7 ore! Victor Zotă, de la Agenţia Naţională de Transplant, declara pentru pentru Pro TV, că „este drept absolut inimaginabil că în anul 2014, după ce s-au investit milioane de euro în această situaţie de identificare a pacienţilor, oamenilor accidentaţi, cu GPS, după 7 ore să nu se ştie, să îi scoată doi pădurari, ca pe vremea lui Vlad Ţepeş”[6].”

digital 29-01-2014 - 22:01

pribege, repeți prostiile altor idioți de dragul nu știu cui !

“Ministerul Apărării a determinat distanţa dintre ultima poziţie cunoscută a avionului şi locul prăbuşirii, şi anume 2.089 metri (2,09 km)”, relatează HotNews.ro.

MapN-ul a determinat acea diferență abia după consumarea tragediei, și abia după compararea celor două puncte….ultima apariție pe radar și locația adevărată după descoperirea epavei de către salvatori!
kkții de jurnaliști își mănâncă singuri fecalele !

ValVerde 29-01-2014 - 22:12

Degetel, asa o fi, dar un efort eficient, la vremea respectiva, ar fi putut determina usor, pe baza ultimei pozitii cunoscute si a vitezei de deplasare inmultita cu timpul trecut de la ultima comunicatie pina la ora aterizarii fortate un cerc cu raza de 4-5 km unde ar fi fost cel mai probabil sa se gaseasca epava.

digital 29-01-2014 - 22:17

nu cred !
avionul ar fi putut zbura bine mersi în zona nevăzută de radar, zeci de km, fără să fie reperat de stațiile de radiolocație ale MapN !
distanța de 2 km a fost stabilită ulterior, doar în baza datelor concrete…ultimul punct de pe radar și locația epavei din teren !

ValVerde 29-01-2014 - 22:38

Da, raza teritoriului ar fi fost mult mai mare.

La 14:42 avionul iese de sub monitorizarea ROMATSA- ultima pozitie cunoscuta
Ultimul mesaj la 15:33
Prima chemare anuntind prabusirea, la 16:01

Presupunind ca la 15:33 se afla in ruta declarata, tot ramine o jumatate de ora de zbor fara informatii specifice (intre 15:33 si 16:01) asta poate sa fie un cerc cu raza de vreo 75 de km. (daca zboara cu 150 km/ora)

UnUL 29-01-2014 - 22:48

Degețel, Aura a fost conștientă 5 ore și a murit DE FRIG.

digital 29-01-2014 - 22:51

…adică vreo…..17 mii de km pătrați !

ValVerde 29-01-2014 - 23:01

„…adica vreo…17 mii de km patrati !”

===

Mai curind vreo 500 km patrati, dar oricum, e mult.

Dupa razboi multi eroi se arata…asa si cu astia cu 2089 de metri.

Poate de aia au si scos paragraful din raport, nu crezi Pribege ?

(Pe neacsum nu-l intreb, ca stiu ce o sa zica: conspiartie !!!)

digital 29-01-2014 - 23:08

ValVerde
29-01-2014 at 23:01

băi matematică, aria cercului este pi ori raza la pătrat….adică 3,14 ori 75 la pătrat….adică 3,14 ori 5625= 17.662,5 km pătrați !

urbos 29-01-2014 - 23:11

Oricum lindic nu stie ce-i ala un cerc.

digital 29-01-2014 - 23:14

urbos
29-01-2014 at 23:11

am observat…..bine că știe ceva…aritmetică !

ValVerde 29-01-2014 - 23:16

Oops !!

ValVerde 29-01-2014 - 23:21

Nu ba…eu stiu ceva orintologie.

Papagalule !

digital 29-01-2014 - 23:39

ValVerde
29-01-2014 at 23:21

știi pă dreq să te ia de animal !

neacsum 29-01-2014 - 22:23

Corect ar fi fost sa se fi spus Radarul de pe Muntele Mare a fost cel mai aproape in aproximare . Dar cert este faptul ca nu s-a cooperat interminsiterial si interdepartamental, nu a existat o coordonare a eforturilor, nimeni nu si-a asumat raspunderea operatiunii, toti au lasat pe ceilalti considerand ca totul e simplu si asa au murit doi oameni .Cei de la Romatsa nu au declansat opreatiunea de cautare salvare, mai ales dupa ce au aflat ca a fost dat apel la 112. ROMATSA s-a spalat in final pe maini, intrucat conform propriului regulament – daca Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU – 112) – declanseaza alerta de interventie, ROMATSA nu mai are obligatie de a declansa inca o actiune paralela de salvare.Cu alte cuvinte s-au lasat una pe alta si acuma tot asta fac isi paseaza vinovatia una alteia. ROMATSA poate fi invinovatita ca nu a declansat pe loc actiunea, dar nu ca a actionat gresit, pentru ca odata declansata operatiunea de catre SNUAU , ROMATSA iesit din joc. Ca sa nu mai vorbim de SNCR si CIAS care si ele aveau atributiouni pe aceasta linie . Si cum in Romania exista un proverb care spune ca copilul cu multe moase moare cu buricul netaiat, iata si confirmarea. Cele 4 departamente, comisii, centre, departamente, s-au lasat una pe alta, considerand ca ceilalti trebuie sa se ocupe si de aici moartea celor doi. Ca sa nu mai spun ca exista voci care afirma ca de fapt s-a lucrat asa intentionat, ca de fapt era vorba de o actiune un pic de piata neagra care era legata de Ponta, tec. Asta poate fi o intoxicare marca STS , Cotroceni, sau mai stiu eu ce servicii, dar oricum procurorii investigheaya se pare mai mult ce s-a intamplat inainte de accident decat dupa. Pe mine nu ma mai mira nimic, ii cred pe toti capabili de orice porcarie ca sa ma mai mire ceva . CERT ESTE CA INTENTIONAT SAU NU, S-A ACTIONAT HAOTIC, FARA COORDONARE , LIPSIT DE PROFESIONALISM, IN DORUL LELII, DEZLANAT, FARA CAP. SI VINA ESTE A CELOR CARE TREBUIAU SA SE OCUPE DE ORGANIZAREA UNOR ASTFEL DE ACTIUNI INCLUSIV LEGIFEREREA LOR.

digital 29-01-2014 - 22:38

cu moartea celor doi, așa cum tu nu știi dacă ar fi supraviețuit după un anume timp de la accident, nici nu poți afirma că au fost uciși, deoarece nu deții nici un fel de date precise!
iar cu atribuțiile ROMATSA ești paralel !

neacsum 29-01-2014 - 22:47

Vom vedea cine e paralel. Iar cu moartea celor 2 , nu mai am nevoie de alte detalii, studenta a murit cu zile din cauza faptului ca nu a fost gasita la timp. doctorii iti pot spune cat timp e necesar pentru instalarea hipotermiei in corpul omenesc la temperaura de 15 grade .. chiar si cu organismul slabit sau ranit, in conditiile in care functiile vitale nu fusesera afectate, nu avea nici un organ afecatat si nici hemoragie interna.

UnUL 29-01-2014 - 22:50

Absolut corect, domnule Neacșu. Și – cum am mai spus-o – Aura a fost conștientă 5 ORE !

urbos 29-01-2014 - 22:54

Pentru ca ajutoarele nu au venit la timp, vina principala este numai la STS. STS are in atributii 112.

digital 29-01-2014 - 22:55

neacsum
29-01-2014 at 22:47

ce vorbești neacsum, dacă soseau salvatorii după două ore iar fata era moartă, ce mai ziceai acu?!
că trebuiau să ajungă în juma de oră?!
hai că vrei să demonstrezi alte chestii , da nu prea știi să le pui pe tapet !

UnUL 29-01-2014 - 22:57

Degețel, nătărău mic, cum spuneam mai sus, fata a fost conștientă 5 ore și a murit DE FRIG.

digital 29-01-2014 - 23:00

neacsum
29-01-2014 at 22:47

studiază pe îndelete REGULAMENTUL
privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident
de aviaţie civilă !
te vei lumina și nu vei mai scrie după ureche !

digital 29-01-2014 - 23:01

UnUL
29-01-2014 at 22:57

azi nu vorbesc cu tine !

UnUL 29-01-2014 - 23:13

Cui naiba îi pasă? Dar dacă bați câmpii, trebuie să te corecteze cineva.

digital 29-01-2014 - 23:17

UnUL
29-01-2014 at 23:13
băi boule, am zis că nu vorbesc, dar în mătta te pot băga, așa ca să te corectez un pic !

UnUL 29-01-2014 - 23:18

Tocmai asta nu poți, gunoiule !

UnUL 30-01-2014 - 09:01

Morții și răniții lui Dușa!
Exclusiv: Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a refuzat să dea ordinul de salvare în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni
Ziua News, Postat la: 28.01.2014 – 11:40 | Scris de: Monica CosacRuana Ceaușescu, Eduard Pascu

Victimele accidentului aviatic din Munții Apuseni puteau fi reperate în maximum o oră de la prăbușire. Sublocotenentul Aura Ion ar fi trăit. Răniții nu ar fi suferit de frig ore în șir, în timp ce echipele trimise pe teren au bântuit fără noimă prin păduri. Aceasta este concluzia rezultată din declarațiile unor surse militare, declarații date în exclusivitate pentru ZIUAnews, care prezintă modul în care ministrul Apărării, Mircea Dușa, ar fi putut salva, printr-un simplu ordin, o viață, dacă nu chiar două.
Odată cu intrarea în NATO, armata română și-a modernizat elicopterele IAR PUMA, acestea devenind SOCAT (Sistem Opto-Electronic de Cercetare Anti-Tanc). Piloții de la baza de la Câmpia Turzii au fost instruiți, ani de zile, să intervină în catastrofe aviatice. „De ce elicopterele PUMA SOCAT şi de ce MApN? Așa prevede Convenţia de la Chicago – la care România este parte – transpusă prin Programul Naţional de Securitate Aeronautică, prin toate legile adoptate, în caz de catastrofă aviatică – ceea ce avem în acest moment. Celula de criză lucrează în regim <>. Regimul <> înseamnă că toate ministerele, prin persoanele desemnate ale celulei de criză, au acces la datele care, altfel, sunt confidenţiale, secret de serviciu, de securitate naţională etc”, ne-au spus același surse, care au adăugat: „în cazul acesta, vocea unică ar trebui să fie ministrul Apărării”.
Dotare este. Gândire ioc
La trei zile după tragicul eveniment din Munții Apuseni, Ministerul Apărării Naţionale a dat publicității un comunicat de presă, în care afirma: „MApN a urmat procedurile conform legislaţiei şi regulamentelor în vigoare. Astfel, s-a dispus pregătirea elicopterelor IAR 330 M echipate cu kit MEDEVAC, de la Câmpia Turzii şi Giarmata, pentru plecarea în misiune. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ceaţă densă şi condiţii de givraj, conform cărţii tehnice, elicopterele nu au putut desfăşura misiunea. Executarea unei misiuni în condiţii meteo nefavorabile pune în pericol securitatea personalului şi a aeronavei”. Tot ministerul a recunoscut că elicopterele fac parte din Centrul Naţional Militar de Comandă-Nucleu (structura care asigură funcţiile de Centru Operativ în situaţii de urgenţă).
Ce nu au spus însă oficialii din MApN este că piloții de la baza de la Câmpia Turzii erau pregătiţi să intervină. „Au trei tipuri de elicoptere acolo, printre care şi PUMA SOCAT şi elicoptere de căutare şi salvare. Ei ştiu că sunt în Codul Operativ de Intervenţie, iar PUMA SOCAT era pregătit să se ridice de la sol, dar nu a primit ordinul. De fapt, ei puteau să se ridice de la sol doar cu o confirmare a ridicării, cu o aprobare, nu cu ordin. Dar, dimpotrivă, li s-a spus să rămână la sol”, au precizat aceleași surs
Elicopterul Armatei poate zbura pe nevăzute
Elicopterul militar PUMA SOCAT poate efectua zboruri în condiții dificile. „SOCAT circulă atunci când este ceaţă şi vizibilitatea este zero. Are o aparatură, sub manşa pilotului, care arată relieful la orice moment. Este cel mai modern elicopter al nostru, iar echipajele de pe SOCAT sunt formate din militari de elită care urmează cursuri de prim-ajutor, au truse medicale, iar unul dintre ei este medic sau are cursuri echivalente. În cazul în care nu poate ateriza, SOCAT poate să dea drumul la troliul MEDEVAC (30 de metri). În cazul în care nu ar fi putut să coboare troliul, mai aveau paraşutarea. Locurile de acolo, inclusiv locul în care a căzut avionul, sunt locurile de antrenament pentru SOCAT. Ei cunoşteau foarte bine locul”, ne-au mai povestit cadrele armatei.
Piloții de la Câmpia Turzii aveau coordonatele
Mai mult decât atât, piloții de la baza de la Câmpia Turzii aveau coordonatele exacte ale prăbușirii avionului. „Câmpia Turzii avea localizarea, pentru că ei sunt în colaborare cu radarul NATO, care a făcut localizarea chiar din momentul în care aparatul a dispărut de pe radar. Ei au văzut avionul cu ochiul liber, când venea, nici nu era nevoie de radar (…) Ca să activezi informaţia de pe radarul NATO, de asemenea, trebuia ordin. Radarul avea informaţia clar, 100%, pentru că orice aparat de zbor este înregistrat de aparatul NATO. Dar, dacă nu i-a cerut nimeni locaţia, el nu a dat-o, pentru că nu are voie din proprie iniţiativă. Nu i-a fost cerută de nimeni. Ca ministru al Apărării, Mircea Dușa trebuia să facă un singur lucru: să-i ceară radarului NATO locaţia prăbușirii – maximum 2,1 km rază, deci un perimetru de 4,2 km – şi SOCAT-ul să plece de la sol (…) Revenind la faptul că informaţiile circulă în regim free, dacă unul dintre membrii comitetului operativ ar fi cerut radarului NATO locaţia – trebuia să spună doar « facem parte din celula de criză pentru prăbuşirea aeronavei X, avem nevoie de ultima locaţie a radarului dvs » – și ei îi dădeau locația, fără să ceară explicații, pentru că știau că, în această situație, aceste informații se dau în regim free”, ne-au mai spus același surse.
Dușa a interzis salvarea victimelor
„Comandantul unităţii a vrut să plece, efectiv. « Iau SOCAT-ul, dacă nu, plec cu MEDEVAC » . Şi i s-a spus: « NU » . Cine? Ministrul Apărării Naţionale. Ministrul Apărării Naţionale nu i-a dat voie să decoleze în condiţiile în care legislaţia este extrem de clară. În momentul în care au văzut pe radar producerea catastrofei, ei s-au pregătit, pentru că ştiau că sunt parte a protocolului, inclusiv Câmpia Turzii, inclusiv Bacăul – nici ei nu sunt departe”, ne-au mai povestit piloții. În schimb, echipele de intervenție de la baza militară de la Câmpia Turzii „au văzut cum se plimbă elicopterul SMURD pe deasupra lor – care n-are niciuna dintre capacitățile de căutare și salvare, are doar atunci când e la sol – dar ei nu aveau voie să se ridice cu acest elicopter PUMA SOCAT, care este mândria Flotei Aeriene a României”.
Radarul NATO de pe Muntele Mare
Conform unor informații militare, la fix 20,76 kilometri sud-est de locul unde, potrivit coordonatelor s-a găsit epava avionului BN-2, la 1.828 m altitudine, se află o companie de radiolocaţie. Unitatea militară dispune de cel mai modern radar din dotarea armatei române – FPS-117. Compania radiotehnică de pe Muntele Mare a fost înfiinţată pe vremea lui Ceauşescu, întrucât din această locaţie radarul avea câmp de vedere nelimitat peste Carpaţii Occidentali, asupra celor două direcţii operative de pătrundere în România dinspre graniţa de vest (Poarta Someşului şi Poarta Mureşului), cât şi asupra întregului podiş al Transilvaniei. Cu ocazia unei aplicații militare de la Vlădeasa-Muntele Mic, de la sfârşitul aniilor `80, când s-au utilizat pentru prima dată în misiuni de atac la sol avioane MiG-21, MiG-23, IAR-93 şi elicoptere IAR-330, IAR-316, din zbor razant, pe fundul văilor Munţilor Apuseni, coordonarea a fost realizată de către radarul de pe Muntele Mare.
Armata mătura tot spațiul aerian
Specialiștii militari spun că, „odată cu depunerea planului de zbor de către pilotul Adrian Iovan, MApN l-a autorizat pe acesta să survoleze spațiul aerian național, alocându-i zborului un număr de programare militară format din patru cifre, cuprins între 1001 și 1999, ca pentru orice aeronavă civilă înmatriculată în România, în conformitate cu Regimul de zbor în spațiul aerian al României. Înainte ca avionul pilotat de Iovan să decoleze, navigatorii cu dirijarea au primit, odată cu numărul de programare militară al zborului şi detaliile planului de zbor: ora decolării, căile aeriene utilizate, punctele de schimbare a capului de zbor, altitudinea, viteza etc. Sarcina lor fiind aceea de a urmări pe ecranul radar ca aeronava să respecte elementele înscrise în planul de zbor. Aceste elemente au ajuns şi la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, având în serviciul de luptă avioane MiG-21 şi elicoptere IAR-330 în varianta MEDEVAC. Deci, chiar dacă ROMATSA nu are radare decât în Podişul Transilvaniei şi a declarat că, odată avionul coborât sub 2.100 m, controlorii de trafic civili l-au pierdut de pe radar, Armata, prin radarul de pe Muntele Mare, cel mai probabil a continuat să-l aibă pe ecran până la 40-50 de secunde de momentul în care s-a prăbuşit. În ultimele 2-3 minute de zbor de dinaintea prăbuşirii, Adrian Iovan trecând la 10-15 km vest de verticala acestui radar. În tăcerea mormântală a locului, este imposibil ca santinelele care păzeau perimetrul companiei radiotehnice să nu fi auzit avionul BN-2 cu motoarele (sau motorul) ambalat la maxim, trecând la joasă înălţime, foarte aproape de ele, după care zgomotul a încetat brusc. Poate că l-au şi văzut”, au declarat sursele pentru Vocea Rusiei.
După ce relatările celor de la faţa locului au fost puse cap la cap, începe să se contureze ipoteza că cineva a avut coordonatele exacte ale prăbuşirii. Poliţia, prin şeful de post, a îndrumat pădurarii şi pe cei doi săteni din Horea în direcţia bună, dovadă că ei au fost cei care au găsit epava. Altcineva a comunicat iniţial echipelor de salvamontişti, jandarmi montani şi militarilor ISU, o cu totul altă zonă decât cea în care se afla epava, aflată la o distanţă de 20-40 km.
„Suntem ţară membră NATO şi ne-am făcut de râs pentru că n-am folosit aceste elicoptere. Nu numai că ne-am făcut de râs la Eurocontrol, dar şi la NATO”, ne-au spus piloți militari
„Duşa nu a vrut. Sau nici nu a ştiut ce are la Câmpia Turzii sau i-a fost frică”, au declarat surse militare

urbos 30-01-2014 - 09:08

De ce au bantuit ma secatura basista salvatorii prin paduri? Pentru ca acolo i-a trimis STS-ul Kiorului tau imputit, blestemat sa fie. Nici tu sa nu mai apuci ziua de maine.

Antibasistul 30-01-2014 - 09:17

Dobitoc basist, NIMENI nu citeste postari lungi ca asta!

UnUL 30-01-2014 - 09:22

@Cur Bubos
Aici nu era vorba de salvatori, boulene, era vorba de armată, care avea locația exactă.
@Bășinel
Nu era pentru tine, știm cu toți că tu nu ești capabil să citești mai mult de 3 rânduri, după care ești total istovit.

Antibasistul 30-01-2014 - 16:08

Bine, te rog sa scri numai postari lungi, magarule basist un NUL!

UnUL 30-01-2014 - 16:16

@Bășinel
„Să SCRII” cu 2 i, analfabet mic!
Și asta nu era o postare a mea, era reproducerea unui articol de ziar.

digital 30-01-2014 - 18:46

un articol plin de inepții,
…………………………………………………………………………….. de la aritmetică de doi bani……să-i ceară radarului NATO locaţia prăbușirii – maximum 2,1 km rază, deci un perimetru de 4,2 km …………………
***********
circumferința unui cerc este 2 ori 3,14 ori raza, adică 6,28 ori 2,1=13,188, perimetru !

apoi inadvertențe genul….. inclusiv Bacăul – nici ei nu sunt departe”, …………În tăcerea mormântală a locului, este imposibil ca santinelele care păzeau perimetrul companiei radiotehnice să nu fi auzit avionul BN-2 cu motoarele (sau motorul) ambalat la maxim, trecând la joasă înălţime………..!!!

Pribeagul 29-01-2014 - 22:32

Habar n-am cind s-a facut aceasta evaluare. Este de presupus ca daca au dat-o a fost facuta in timp util.

Oricum, nu pot concepe ca toate structurile noastre n-au avut resurse sa ajunga la locul aciodentului in 1-2 ore. Iti sta mintea-n loc cind te gindesti ca structurile astea, la o adica, nu-s in stare de mai nimic.

Au dat examen si au cazut. De ce sa facem atitea sacrifici ica sa le mentinem?

neacsum 29-01-2014 - 22:43

Oricum, este ne neiertat ca nimeni nu a cerut armatei macar informativ datele inregistrate de Radarul de la Muntele Mare si mai ales ca nici armata, respectiv Dusa nu s-a gandit sa le puna la dispozitia ISU desi exista un militar implicat in accident. Daca dupa sa zicem doua opre de la accident a observat ca nu au nici un rezultat concret, ministrul Dusa ar fi trebuit sa ceara datele le la Aviatia Militara si sa le compare sau confrunte cu cele de la ISU primite de la STS si apoi sa faca o aproximare care oricum ar fi foat mai aproape decat cea care a dus la 7 ore de cautare inutila. Taranii au ajuns la avion in urma discutiilor telefonice cu doctorul Zamfir, nu a coorpdonatelor, deci practic nici dupa 7 ore coordonatele nu au folosit la nimic . Se pune intrebarea de ce nici dupa 7 ore nu s-a gandit cineva ca e ceva suspect. Existau 3 seuturi de date: cele date de doctorul Zamfir de pe telefonul lui, cele ale sistemului 112, si cele transmise de avion . Cum a fost posibil ca nimeni sa nu faca o suprapunere a celor 3 coordonate care alaturate celor de la radarul armatei ar fi dus la o intersectie in mod cert mult mai precisa.

UnUL 29-01-2014 - 22:55

Era un batalion de vânători de munte la 70 de kilometri de acolo, și cunoșteau perfect regiunea. Dar nimeni n-a apelat la ei.

digital 29-01-2014 - 23:19

care batalion, mă !

UnUL 29-01-2014 - 23:26

Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” Brad

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 29-01-2014 - 23:30
digital 29-01-2014 - 23:36

din Brad până în Pasul Horea sunt 100 de km pe care îi faci pe roți în trei ore în condiții de vară iar iarna aplici coeficientul de 1,5, deci patru ore și jumătate, plus o oră alarmare=5 h și jumătate, iar din Pasul Horea urmau să înceapă căutările, întrebarea este…UNDE?!

fata aia a murit după cinci ore !

UnUL 29-01-2014 - 23:40

N-a murit după 5 ori, și-a pierdut cunoștința după 5 ore, nu știm exact când a murit.

UnUL 29-01-2014 - 23:42

3 ore cu Loganul? Presupun că vânătorii de munte au alte dotări.

digital 29-01-2014 - 23:46

UnUL
29-01-2014 at 23:40
zice cretinul………..
N-a murit după 5 ori, și-a pierdut cunoștința după 5 ore, nu știm exact când a murit.

așa e bă, poate a murit întâi și după aia și-a pierdut cunoștința , cretinu dreq ce ești !

digital 29-01-2014 - 23:47

UnUL
29-01-2014 at 23:42

au lamborghini, cretinule !

UnUL 29-01-2014 - 23:51

Degețel cretinel, după ce îți pierzi cunoștința mai poți trăi o oră-două-trei, cu șanse de a fi salvat (mai ales dacă n-ai nicio leziune internă).
ȘI presupun că vânătorii de munte au în dotate niște vehicule de transport pentru teren accidentat, cu care pot ajunge rapid la locul misiunii.

UnUL 30-01-2014 - 00:14

Aha, degețel, te pomenești că ești și medic, așa cum ești expert militar, specialist în localizări, și multe altele.
Nici eu nu sunt medic, dar te anunț că momentul pierderii cunoștinței nu coinncide cu cel al morții.

urbos 29-01-2014 - 23:03

Cand scarba de Opris, tinut in brate de animalul Basescu, spune cu gura lui ca un cur, ca poate localiza in cateva minute orice telefon, de ce ai avea nevoie sa alertezi toata planeta, cand lucrurile ar fi trebuit sa se rezolve normal?
STS nu ca n-a dat date, a facut mai rau, i-a trimis p-aia pe coclauri.

UnUL 29-01-2014 - 23:16

Întrebarea e: i-a cerut cineva o localizare? Sau i-a cerut cineva armatei – care avea și ea posibilitatea să o facă – acest lucru. Sau le-a cerut cineva vânătorilor de munte – cei mai aproape, mai competenți și mai cunoscători ai zonei – să întervină? Sau….

UnUL 29-01-2014 - 23:17

Erată : „intervină”.

urbos 29-01-2014 - 23:30

Pai de ce sa le ceara ma alora? La cine mai voiai sa apeleze la NSA, CIA?
Pentru ce se baga milioane de euro in curul Kiorului si serviciilor lui? Ca sa intercepteze pe prostea de Boldea in Kenya sau unde dracu l-au gasist, sau pe „parlamentarul spagar” pe DN, sau sa-i faca scapati pe Hayssam sau pe Marta?

Si-apoi zici ca vanatorii de munte erau la 70 de kilometri, deci la mama dreacu.

digital 29-01-2014 - 23:41

urbos
29-01-2014 at 23:30

70 de km în linie dreaptă, că vemiștii au elice-n kur, după creierul băsist al unului-prost !

de fapt sunt 100 de km pe șosea până în Pasul Horea !

UnUL 29-01-2014 - 23:47

oricum nu i-a solicitat nimeni. Cum spunea azi Nicolaescu, responsabilul în asemenea situații era Arafat. Și cum el era plecat, a lăsa în locul lui un trepăduș care habar n-avea ce face. Iar celula de criză trebuia condusă de Stroe, care regreta doar că asta s-a întâmplat în mandatul lui..

urbos 30-01-2014 - 00:03

Stroe nu mai e, ramane in schimb animalul Kiorului de la Cotroceni, taratura Opris, in functie.

UnUL 30-01-2014 - 00:15

Obsesia Opriș la unii cretini incurabili.

UnUL 30-01-2014 - 00:45

Vinovatul nr 1 pentru că așa ai decretat tu? Vinovatul nr. 1 e Pontocchio.

Pungescu Gazian 30-01-2014 - 04:55

VINA ESTE A USL-ului!

De ce a ;lasat sa fie iarna aspra?

Asculta usl-ist inversunat in rautati pesedistice, se vede clar ca prea-măreţul tau neo-nastasele Ponta a copiat la stiinte umane si alte ticalosii avocatesti, si nicidecum la stiintele fizico-chimice.

Pai sa vedem:
1. – iulie, august septembrie – foarte calde – pui airconditioner-ul in priza
2. – decembrie, ianuarie, februarie – foarte reci – pui caloriferul in priza

De ce nu da o lege pe proprie raspundere, si anume: „in 2014 calendarul anului va fi : Iulie, Februarie, August, Aprilie, Mai, Iunie, Decembrie, si asa mai departe intercaland o luna rece cu una calda. Temperatura medie va fi tot aia, dar ciu-ciu zapada, plus toata economia de energie.

Nu are Ponta asta stofa de nici juma de presedinte, pai daca nu e eficient cu energia, dupa cum s-a si vazut, altfel cum?

ValVerde 30-01-2014 - 21:03

Nu e adevarat !
Vina e a lui Basescu !

USL-ul doar se stie ca sunt democrati pina in virful portofelului si nu au avut voturile sa treaca legea cu iarna mai blinda.

Dar Basescu e un dictator stiut si nu l-ar fi durut mana sa de si el un Decret, vreun ordin…ceva…

Dar el de-al dracu nu vrea, ca sa-si lase prietenii sa sape dupa gaze de sist si sa-i pacaleasca pe naivi ca tine, care uite, dai vina pe Ponta !

H2SO4 30-01-2014 - 04:41

INFORMATII CE AR TREBUI PUBLICATE PE PRIMA PAGINA A TUTUROR PUBLICATIILOR DIN ROMANIA si pe toate posturile TV

…dar Noi ne uitam la televizor la toate nulităţile,
iar de oamenii prezentaţi mai jos ii cunosc foarte putina lume.
O idee propagata destul de puternic in societatea româneasca de astăzi este ca, deloc mândri cu originea lor, unii dintre romani afirma ca toate aceste prilejuri de mândrie naţionala ţin doar de domeniul trecutului, ca România de astăzi ar fi… o „tara bolnava”, fara civilizaţie, fara personalitati marcante, ea fiind mereu „codaşa Europei”.
Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite sa-i tina pe romani „la locul lor” (si depărtându-i de tradiţia si sufletul neamului romanesc), teorii stabilite de cei ce se doresc „Atotputernicii Lumii”, vom oferi si o serie de realizări ale geniului romanesc ale ultimilor ani:
* Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realizat un CD ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decat a unuia obisnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata intreaga Biblioteca a Academiei Romane, iar informatiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! In noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor „Bruxelles Europa”, iar autorul doreste cu orice pret producerea de serie in Romania . Dar forurile din Romania intarzie la nesfarsit formalitatile…
* Constantin Pascu a realizat in anul 2000, in premiera mondiala, un aparat care purifica aerul in spatiile de locuit: distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind „ca in salina sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!…
* Petrica Ionescu este cel mai important regizor de opera dupa Zefirelli (afirmatie facuta de George Astalos, in ian.2001)
* Romania a castigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de multi drept cel mai inteligent joc de carti) pe Internet, in 16.11.2000 (107 – 75 cu SUA in finala).
* Hackerii romani sunt considerati printre cei mai buni (si mai periculosi) din lume. „Distractia” (conform declaratiei lor, ei nu fura informatii, ci doar doresc sa isi dovedeasca … valoarea) celor „5 magnifici de la Rasarit” a obligat CIA sa trimita o delegatie la Bucuresti… Printre site urile „sparte” de ei: US Army, US Air Force, US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc…
* La salonul inventiilor de la Geneva (aprilie 2001), Romania s-a clasat pe locul I in privinta numarului de premii obtinute si pe locul II (dupa Rusia) ca numar de inventii prezentate. Adica a luat premii pentru toate cele 62 de inventii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegatia romana s-a mai intors de la Geneva si cu 4 premii speciale din partea delegatiilor altor tari, un premiu de creativitate (pentru Ionut Moraru – inventia „Biomer”), Medalia expozitiei si Diploma salonului pentru contributia exceptionala in promovarea inventiilor.
* In anul 2003, la salonul de inventica EURECA de la Bruxelles, ing. Petrache Teleman a obtinut medalia de aur si medalia de argint si inca patru premii pentru inventiile sale ECOPIERA si MOPATEL – materiale ecologice de constructii – dar inventiile nu au fost valorificate nici in ziua de astazi.
* Prof. Stefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa si in Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Sefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. In plus, medicul roman a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numita si in conducerea acestei unitati.
* Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan si director al institutului cu acelasi nume, a avut o serie de pacienti celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, presedintii Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), printul Agacan (cu sotia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.
* La olimpiada internationala de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii romani au obtinut o medalie de aur, doua de argint si trei de bronz. Ei sunt din Galati, Arad, Valcea si Constanta. Participarea la olimpiade internationale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de tari… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galati ) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internationale si Balcaniada… Fireste, el a fost „racolat” imediat de americani, optand pentru Universitatea din Princetown (SUA)…
* Stefan Cosmin Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati, in vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalti participa la programe in colaborare cu NASA.
* Nicu Mincu din comuna Ivesti (Galati) vindeca diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru ca, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tineretii…
* Romania este pe primele locuri in lume la… exportul de inteligenta. De exemplu, la „Microsoft”, a doua limba vorbita este romana, iar la NASA multi dintre specialistii de prim rang sunt tot romani…
* Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite sali de gimnastica din SUA (Manhattan / New York). Emigrat in 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clientii sai numarandu se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Bergen, Susan Sarandon, Mick Jagger, s.a. Celebrele casete video lectii de fitness produse de Cindy Crawford incepand din 1992 au fost realizate impreuna cu antrenorul sau, Radu Teodorescu, care doreste sa infiinteze in Romania primul institut din lume de pregatire a profesorilor de educatie fizica in fitness pentru adulti…
* Nicolae Balasa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decat calculatorul (inmultiri, impartiri, ecuatii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1994 Nicolae Balasa este actualmente somer…
* Ion Scripcaru, strungar si lacatus mecanic din satul Uzunu (Giurgiu) nu gaseste de 4 ani, 15.000 USD pentru a si realiza inventia epocala (pana la proba practica): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui sa functioneze pe baza gravitatiei, fiind in fapt „instalatie mecanica amplificatoare de putere, capabila sa transforme forta statica gravitationala in lucru mecanic”. „S-ar inchide toate centralele nucleare”, spune el. Numai ca OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) a refuzat sa-i breveteze inventia in lipsa unei machete functionale, doar pe baza schitelor. Petre Roman si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenta (1997), iar sponsorii nu se inghesuie (ca si statul) sa i asigure cei 15.000 USD necesari…
* Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. O aplicatie a acestei inventii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc in 4 iulie 1997, in laboratoarele din Bristol (Anglia) ale celebrei firme „Hewlett Packard”. Pe vremea lui Ceausescu, Sandu Popescu a reusit „performanta” de a fi somer in Romania…
* Ioan Davidoni (52 de ani), un banatean sarac material dar bogat in idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul in care ne pierdem cea mai mare bogatie: inteligenta si inventivitatea. Angajat al fabricii de sticla din Tomesti (Timis), pentru care a realizat, in cativa ani, 45 de inventii si inovatii, el a fost disponibilizat cand a indraznit sa-si ceara drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adica… de 4 ori greutatea sa in aur!) si apoi a fost reangajat ca muncitor… „din mila”!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua inventii de exceptie: un recuperator de pelicula de titei si pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima inventie valoreaza miliarde de dolari in Vest, a doua a inregistrat-o inutil la OSIM, pentru ca atat chinezii cat si americanii i au furat si folosit inventia cu un profit imens. De exemplu, in SUA s-au vandut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari… In acest timp, statul roman ignora in continuare o inventie, intr adevar de miliarde…
* In 1991, Carol Przybilla a inregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pana acum. Intre timp, principii incluse in tehnologia aparatului au fost utilizate in realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat si alte inventii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vanduta de statul roman firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit inchis (1959), motor eliptic, fara biela (vanduta Japoniei si folosita in celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).
* Justin Capra este un inventator celebru al Romaniei, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii in care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani… In 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani in care „semidoctii savanti” l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, in 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din Romania si au lansat o in fabricatia de serie… In 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s a ridicat de la pamant la… Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata in 1962 de Wendell Moore („specializat” deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau… Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, „Soleta”, care consuma … 0,5l/100 km si al unei motorete unica in lume ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o incarcare).
* Mihai Ruşetel a inventat motorul cu apa! „Cazul Rusetel”, este elocvent pentru geniul romanesc dar si pentru „talentul” cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM in 1980 si a fost brevetat in … ianuarie 2001. Pana atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar in februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la „Mercedes” ( 2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei… Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe „cazanul Traian Vuia”, inventie folosita inca la locomotivele Diesel electrice pentru incalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat in domeniul transporturilor terestre si navale, in locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor termoelectrice.
In lume, mai exista doua brevete in domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitand combustibil solid sau lichid. „Motorul Rusetel” foloseste drept combustibil doar apa, si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi imbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, incantat: „reusita ar fi un miracol, si cred ca pentru un asemenea caz ar trebui sa se inventeze Premiul Super Nobel”.

Din pacate, ne conduc TAMPITII !!!

Antibasistul 30-01-2014 - 05:36

E adevarat ca am fost conduși de marii hoți si tîmpiți basiști, e adevarat procentajul inventaorilor, la romani e mai mare ca la alte popoare!

Pungescu Gazian 30-01-2014 - 05:51

corect!

dar, de ce mai multi inventatori in regimul Boc, dacat in lagarul socialist Ponta?

salut 30-01-2014 - 05:07

Mon ami, nu stiu de pe ce sit-uri culegi chestiile alea cu strungarul salvatorul omenirii si somerul teleportor, da’ eu zic sa te uiti totusi inainte de astfel de copy paste. Daca totusi ai postat in cunostinta de cauza… ei bine, scuze de deranj…

Pungescu Gazian 30-01-2014 - 05:25

Dar, ai citit atent TOT comentariul?

salut 30-01-2014 - 15:38

Cracanel-20 de nick-uri, ai vrut sa spui ceva? Ai ragait?

digital 30-01-2014 - 18:24

doar s-a bășit pe cavitattea bucală !

Tache 30-01-2014 - 08:22

„Muriţi fraţi români pe capete, asta vă e soarta, acesta vă e destinul, altă soluţie nu aveţi……” Si de murit, romanii vor muri. Deja au murit destui. Exista politica pamantului parjolit.

Un articol de mare importanta, care trebuie neaparat citit si inteles.

Din cuprinsul articolului, redau mai jos următoarele paragrafe, ce conţin adevăruri tulburătoare, referitoare la soarta ce s-a pregătit românilor, astfel:

1.)…” Referitor la România, exceptând o revoltă pop.ulară violentă împotriva abuzurilor genocidare ale supra-exploatării financiare și extractive la care occidentalii supun această țară (revoltă căreia elita economică occidentală nu-i subestimează decât parțial riscurile – v. raportul recent al The Economist Intelligence Unit), oricare ar fi culoarea politică (absolut simbolică) a guvernului în funcție, multinaționalele, care reprezintă brațul economic armat al Imperiului Atlantist, vor continua și intensifica în anii următori o adevărată politică a PAMANTULUI PARJOLIT, al cărei obiectiv nu este doar acapararea unui maximum de resurse exportabile (energie, minerale, cereale, lemn, apă și resurse umane, de la exportul creierelor – “brain drain” – până la munca sezonieră în industria agroalimentară, la personal paramedical și la forța de muncă sexuală) la un preț cât mai scăzut, cum se întâmplă în general în toate regimurile coloniale, ci și DISTRUGEREA (CHIAR GRATUITA) a tuturor resurselor ce nu pot fi acaparate în întregime pe termen scurt și care ar risca să cadă apoi în mâna eurasiatică pe termen mediu.”

2.)…” Astfel, luciditatea foarte “Realpolitik” de care unii comentatori români ai actualității socio-politice încearcă să dea dovadă, descriind “dilemele” exploatării de gaz în Moldova, prin fracturare hidraulică, ca pe o problemă a găsirii echilibrului între “câștiguri” (din care oricum pop.ulația României nu va vedea nimic) și “pierderi” (în special poluarea apelor freatice si dezastrul agricol ce-i va urma) regretabile sau “subestimate”, cade ea însăși în ridicol în fața realității reprezentate de această politică de PAMANT PARJOLIT, pentru ai cărei autori “PIERDERILE” fac de fapt parte din CASTIG. Etnocidul țăranilor moldoveni, prin distrugerea cadrului vital (care pe termen scurt va avea și pentru metropola colonială, aflată în stare de “eșec al multiculturalismului”, avantajul de a alimenta cu materie albă pompa de sclavi, în mod eufemistic numită “imigrație economică”) nu reprezintă o “pagubă colaterală”, pe care Imperiul Atlantist se va resemna să o accepte pentru a-și asigura existența și a proteja regiunea de “barbaria rusă”, ci UN SCOP IN SINE al luptei, ținând cont că reprezintă DISTRUGEREA unui teritoriu promis pe termen mediu Eurasiei și a unei pop.ulații ortodoxe considerată a priori inaptă pentru procesul de reeducare liberal-libertara impusă de ideologia drepturilor omului.”

3.)…”Cu toate acestea, caracterul profund disfuncțional al statului român de tip fanariot, de după 1990, erodează această fidelitate; în acest sens, indignarea produsă de ușurința cu care elitele compradores de la București își lasă propriul popor fără apărare, în fața rapacității multinaționalelor occidentale ar putea, cel puțin în Transilvania, să devină la rândul său un câștig colateral pentru Imperiul Atlantist, accelerând procesul separatist. Transilvania, ea însăși foarte fertilă, ar putea, dacă rămâne – cu prețul sfâșierii României – în sfera Europei occidentale, să devină unul din grânarii viitoarei zone-tampon central-europene – eventualitate care ar putea cu ușurință reprezenta, pentru strategii Imperiului, un bun motiv de a o cruța de politica de pământ pârjolit, altfel aplicată masiv zonelor transcarpatice cu pop.ulație ultra-majoritar ortodoxă.”

http://ioncoja.ro/transilvania/ce-vor-unii-si-altii-de-la-noi/

Pkly 30-01-2014 - 10:02

D-le…o fi rRomanika uitata de D-zeu dar aici,pe Pamant,e bagata-n seama de vizita unor sefi secretosi de pe la amerloci si englezi ! Asta ce-o mai insemna ?

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 30-01-2014 - 14:43

D-le Neacsu, pe la inceputul anilor 70, inainte ca Ceausescu sa se duca in vizita in China si Coreea de nord si sa se intoarca de-acolo spalat pe creieri, a fost invitat in tara cel mai mare dirijor de-atunci al lumii, mai mare si ca dirijorul Herbert von Karajan, romanul Celibidache. El a dirijat intr-o seara orchestra nationala romana si, la un moment dat, a parasit pupitrul si se plimba pe rindul dintre scaunele salii in timp ce orchestra performa in continuare. Ce vreau sa zic eu ? Pai, o data ce Celibidache pregatise acel concert cu saptamini inainte, orchestra stia perfect de bine ce avea sa faca si isi vedea de treaba ei. Cam asa ar trebui sa se intimpla si cu Romania. Asa se intimpla deja cu tarile CU ADEVARAT CIVILIZATE, unde, o data ce institutiile statului si-au invatat „partitura”, o executa cu mare profesionalism, ceea ce este in avantajul muritorului de rind. Romania, aflindu-se inca in evul mediu, asteapta totul de la Voda „Caragea” nestiind ce sa faca fara „indicatiile” lui. Romanii si-au pierdut capacitatea de a trai pe propriile lor picioare dupa anul 1947 si, se pare, vor dura citeva zeci de secole pina cind ne vom reveni ! Singurul instinct – sa zicem asa – pozitiv al romanului este acela de a-si lua lume-an cap si a emigra oriunde-si vede cu ochii si sa iasa din aceasta mizerie de tara. O data scapat din aceasta mizerabila de tara aflata intr-un continuu twilight zone, el isi recapata, ca prin farmec, abilitatile lui de cetatean de onoare, abilitati adormite pe cit timp traia in Romania. In marea lor majoritate, romanii emigranti sunt altfel de romani, sunt mult mai disciplinati, mai ordonati, mai cumsecade, mai treji, mai capabili sa inteleaga rostul unei vieti in comun si in comunitate, mai sensibili la problemele vecinului, mai civilizati. Cei ramasi in tara habar nu au ca exista si un alt tip de roman, ca si in ei dorm instinctele pozitive care-l caracterizeaza pe un om cu adevarat normal. Romanul ramas in tara e redus la simple instincte animalice, de parca cu totii sunt intoxicati, sunt infectati de virusul prostiei, al delasarii, al necivilizatiei, al grobianismului, you name it ! Te uiti la ei si nu-ti vine sa crezi la cit de jos poate sa cada fiinta umana. NIMIC si NIMENI nu-i pot trezi pe acesti idioti, pe aceste moluste fara creiere. Poti d-ta, d-le Neacsu sa le vorbesti inca cinci mii de ani de-acum inainte despre prostia lor ca nu vei reusi sa le modifici gindirea nici macar o miliardime de milimetru. Ei sunt incapatinati, ei sunt pietrificati intr-o gindire in care bunul simt, logica, normalul nu au ce cauta. D-ta vorbesti in editorialele d-tale unui numar care reprezinta cam zero virgula un miliar de alte zerouri si abia unu de romani care din motive ce tin de „abisal” au ramas in tara ca sa rabde si sa asiste la manifestarea puroiului uman. Acesti zero virgula nu stiu cite zerouri si unu la suta te inteleg si te apreciaza, dar deja ei nu mai au nevoie de clarificarile d-tale pentru ca ei deja sunt edificati, edificati, stiu deja partitura si pot trai si fara dirijor. Ca am dreptate o sa-i vezi pe cei din „majoritate” cum isi vor varsa puroiul idioteniei lor ! Stai pe-aproape ca sa „te” rizi si matale un pic. Fi-mi-ar scirba !

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 30-01-2014 - 14:50

ADEVARATA ROMANIE

Suntem campionii Europei la traiul înghesuit, în zgomot şi lipsit de condiţii moderne. Vestea bună este că generaţiile tinere nu mai acceptă să locuiască la fel ca bunicii lor.

Mai mult de jumătate din populaţia României locuieşte în case supra-aglomerate, indică datele (valabile pe 2011) ale institutului de statistică al UE, Eurostat. Astfel, 54% dintre concetăţenii noştri trăiesc înghesuiţi, urmaţi fiind în clasament de bulgari, polonezi şi unguri (cu circa 47% din populaţie în aceeaşi situaţie). Media europeană a acestui indicator este de 17%. La polul opus se află olandezii şi belgienii, cu doar circa 2% din locuitori încadrându-se în definiţia europeană a supra-aglomerării.

Mai exact, potrivit normelor de la Bruxelles, pentru a nu intra în această categorie, o casă ori un apartament ar trebui să aibă o cameră comună (sufrageria sau livingul) şi apoi, de la caz la caz, ar trebui să beneficieze de o cameră separată fiecare cuplu, fiecare adult singur de peste 18 ani, fiecare pereche de adolescenţi (12-18 ani) de acelaşi sex, fiecare adolescent (12-18 ani) neinclus în categoria de mai sus şi fiecare pereche de copii sub 12 ani (indiferent de sexul acestora). Datele Eurostat ar putea fi interpretate şi altfel: cei mai mulţi români beneficiază de un nivel scăzut de intimitate în propria casă. Este posibil ca acest fapt să aibă efecte greu de cuantificat asupra comportamentului social sau profesional al concetăţenilor noştri.

Ca acum 200 de ani

Mai uşor de observat este impactul asupra românilor al unui alt trist record: suntem pe primul loc în UE (la mare distanţă de următoarea clasată) în cea ce priveşte proporţia locuinţelor fără baie sau duş (37% din total) sau fără toaletă modernă (39%). Bulgaria se află pe locul doi la acest capitol, cu 15% din case în prima categorie şi cu 25% în cea de-a doua, iar cele trei state baltice au şi ele între 10% şi 18% dintre locuinţe în aceeaşi categorie.

La celălalt capăt al clasamentului se află Olanda, Spania şi Germania, cu sub 0,1% din case fără baie sau duş, respectiv Suedia, Olanda ori Spania, cu aproape nicio locuinţă cu veceu exterior. Dacă ne face să ne simţim ceva mai bine, una din 20 de case din Irlanda, una din 70 de case din Belgia şi una din 80 de case din Austria sau Portugalia au încă toaleta în fundul curţii.

Nu stăm deloc bine nici la poluarea sonoră – 28% din români suferă de această probemă, conform Eurostat, fiind pe locul al doilea în UE la acest capitol, după Malta, unde 30% din locuitori stau în zone zgomotoase. Peste media UE la acest capitol (de 20%) se mai situează, în ordine descrescătoare, Ciprul, Germania, Grecia, Olanda, Portugalia şi Italia. Cel mai linişte este în casele irlandezilor (doar 9,3% se plâng de poluare fonică), ungurilor (9,8%) şi croaţilor (10,6%).

Cum cea mai importantă şi mai constantă sursă de zgomot o reprezintă traficul rutier, ultimii ani au adus unele schimbări pozitive în acest sens în România. Inaugurarea a câteva sute de kilometri de autostradă şi centuri a scos (total sau în mare parte) traficul de tranzit din zeci de sate şi din oraşe precum Constanţa, Deva, Sebeş, Orăştie, Alexandria, Drobeta Turnu Severin, Caransebeş sau Lugoj.

Nu e totul negru

Există, totuşi, şi capitole la care stăm mai bine decât majoritatea europenilor. Spre exemplu, în 2011, 96,6% din români stăteau într-o casă ai cărei proprietari erau. Potrivit Eurostat, este cea mai mare proporţie înregistrată la nivelul UE. Urmează în clasament Lituania, Croaţia, Ungaria şi Slovacia, cu peste 90% fiecare. Cele mai mici proporţii de proprietari (sub 60%) se înregistrau în Austria şi Germania. Tot în România era înregistrată şi cea mai mică rată a locuinţelor ipotecate – circa 1% din total. Bulgarii şi croaţii au şi ei doar în jur de 2-3% din locuinţe ipotecate, în timp ce campionii la acest capitol sunt danezii (cu 53% din locuinţe cumpărate ori construite cu împrumut bancar aflat în derulare), olandezii (60% din locuinţe în această situaţie) şi suedezii (cu 66% din locuinţe ipotecate).

Totodată, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, deşi nu întotdeauna într-un ritm foarte rapid, problemele legate de calitatea locuirii în România tind să se împuţineze. Astfel, dacă în 2007 peste 40% din locuinţele românilor aveau probleme de genul iluminat insuficient, încălzire neadecvată, scurgeri prin acoperiş sau pereţi ori igrasie, în 2012 procentul lor scăzuse la 19%. Mai mult, dacă în 1990 locuinţele nou construite aveau în medie 91 de metri pătraţi, iar în 2000 ajunseseră la 130 de metri pătraţi, în 2011-2012 ele aveau circa 160 de metri pătraţi. Totodată, în 1990 locuinţele cu cinci camere şi peste reprezentau numai 3% din totalul celor construite, iar cele cu patru camere doar 11%. În 2000, locuinţele din prima categorie ajunseseră la 15% din total, iar cele cu patru camere la 16%. În 2012, casele cu cinci sau mai multe camere reprezentau 27% din totalul locuinţelor noi, iar cele cu patru camere – 24% (asta însemnând că mai mult de jumătate din locuinţele noi aveau cel puţin patru camere).

Datele INS mai indică şi că, între 2008 şi 2012, s-au îmbunătăţit şi dotările locuinţelor. Astfel, au crescut numărul de televizoare (de la 132 la 143 la 100 de gospodării), frigidere şi combine frigorifice (de la 120 la 125), aragazuri (de la 94 la 96), maşini de spălat rufe (de la 71 la 79) şi aspiratoare (de la 59 la 66 la 100 de gospodării). Accesul la un computer la domiciliu a crescut vertiginos (de la 31% în 2007 la 56% anul trecut) şi la fel s-a întâmplat şi cu accesul la Internet (de la 21% în 2007 la 53% anul trecut). În acest ritm, peste puţin timp am putea ajunge la situaţia oarecum absurdă în care numărul locuinţelor fără Internet va fi mai mic decât al celor fără toaletă.

digital 30-01-2014 - 18:17

au crescut numărul de televizoare (de la 132 la 143 la 100 de gospodării), frigidere şi combine frigorifice (de la 120 la 125), aragazuri (de la 94 la 96), maşini de spălat rufe (de la 71 la 79) şi aspiratoare (de la 59 la 66 la 100 de gospodării). Accesul la un computer la domiciliu a crescut vertiginos (de la 31% în 2007 la 56% anul trecut) şi la fel s-a întâmplat şi cu accesul la Internet (de la 21% în 2007 la 53% anul trecut). În acest ritm, peste puţin timp am putea ajunge la situaţia oarecum absurdă în care numărul locuinţelor fără Internet va fi mai mic decât al celor fără toaletă.

în ritmul ăsta, și tu vei suge mai multe …llle decât ți-ai imaginat vreodată!
morții măttii de hoașcă !

ValVerde 30-01-2014 - 18:18

Ce, ba, te oftici ca n-ai televizor ?

urbos 30-01-2014 - 19:01

Nu e muyere, dar nici barbat. E ca si rujatu sau lindic.
Ce specie, bleahhh!

digital 30-01-2014 - 19:17

marțafoi băsiști, oligofreni care pun botul la șmenozeala kiorului !

pathfinder 30-01-2014 - 19:25

@degetel
Simptomele principale sunt: slăbirea memoriei, scădere atenţiei, scădere capacităţii de judecată, generalizare, abstractizare, fatigabilitate, bradipsihie, sărăcirea nuanţării afective, tendinţa la perseverare, stereotipii, modificări evidente în personalitate subiectului, egoism.
Se descriu trei pattern-uri comportamentale care se asociază şi se condiţionează reciproc: dezorientare (confuzie pe plan senzorial), distimie (pe plan emoţional), deteriorare (pe plan cognitiv).

Te recunosti?

digital 30-01-2014 - 19:45

acu vă recunosc, măi băsiștilor !

Mircea 30-01-2014 - 17:49

Apar primele nume:
„EXCLUSIV: Primul demnitar suspectat de procurori în cazul accidentului din Apuseni”

http://www.dcnews.ro/2014/01/accidentul-aviatic-din-apuseni-primul-suspect-intrat-in-vizorul-procurorilor-de-ce-sunt-anchetatorii-socati/

Mircea 30-01-2014 - 17:51

Stirea e confirmata de Antena 3 care sper ca nu e basista (inca).

digital 30-01-2014 - 18:13

scoală de te culcă, bă tâmpitule, adică ROMATSA cu atribuții legale-oficiale nu e suspectă dar pullettele ăsta e cireașa de pe tortul procurorilor!
mai du-te-n pheezdhhhaaa măttii de rahitic mintal !

ValVerde 30-01-2014 - 18:15

papagalule, tu nu intelegi obligatiile ROMATSA
citeste ce a zis Neacsu, ca are dreptate

Mircea 30-01-2014 - 18:20

Eu vorbesc despre nume de demnitari iar el urla ca vrea nume de institutii. Ma rog, domnul are studii in domeniu. Bine colega, o sa fie arestata si ROMANTA aia, stai linistit nu te oxida prea tare ca face rau la ten.
🙂

Mircea 30-01-2014 - 18:21

Sper ca papagalul a inteles cui ii era adresat raspunsul.

digital 30-01-2014 - 18:21

citiți amândoi bă Hotărârea nr. 741/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 74/1991 privind înfiinţarea Regiei autonome Administraţia română a serviciilor de trafic aerian – ROMATSA!
capabililor ce sunteți !
apoi , vorbim !
până atunci, studiu voios !

Mircea 30-01-2014 - 18:30

digital
Mi se pare mie sau ai adoptat un stil mai civilizat de adresare ? Daca nu e o greseala s-ar putea sa mai discutam.

digital 30-01-2014 - 18:53

Mircea
30-01-2014 at 18:30
cu voi, băsiștii nu prea am ce discuta, dar când vă văd inepțiile și limbismul, parcă mi se face milă de voi și-mi vine să vă fut direct în bot!

Mircea 30-01-2014 - 18:56

digital
Mi se pare. Totusi cu femei nu ai incercat ?
🙂

digital 30-01-2014 - 19:12

Mircea
30-01-2014 at 18:56

păi, voi sunteți femeile !

Mircea 30-01-2014 - 19:16

😉

pathfinder 30-01-2014 - 19:18

@digital
Nasol!

Asa e in sat la tine?
Sau esti cioban?

Hai spune drept…

urbos 30-01-2014 - 17:52

Scarba de infractor Basescu care-l tine in brate pe infractorul Opris?

salut 30-01-2014 - 18:03

Incredibil

Iata ce numesc basistii „critica lui Basescu”

„Judecătorul Cristi Vasilică Danileț l-a criticat pe Traian Băsescu, în văzul tuturor. Motivul care a stat la baza criticilor este că președintele s-a limitat la “a lua notă” de “atacurile” prim-ministrului Victor Ponta la adresa Justiției și nu a aplicat o măsură mai gravă.”

(„Stire recomandata
Danileț se ia de Băsescu: “Îmi pare ceva așa, ca la teatru”
Roxana Covrig / 09 Jan 13:01” / DC News)

Adica, vine cam asa:

Un golan de strada ii trage un pumn in ochi unei batrane. Un alt „om de bine” il critica pe primul: „de ce nu i-ai tras si un sut in gura cand era cazuta?”

Dumnezeule, basismul asta transforma Romania in casa de nebuni.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult