Acasa Opinii Romania vazuta din Germania

Romania vazuta din Germania

scris de Ziua Veche
3 afisari

Pe prima pagina a editiei in limba germana a cunoscutei publicatii FINANCIAL TIMES a fost inserat, in aceasta saptamana, un desen sugestiv. Acesta contureaza cinci piese de domino, care prezinta un maxim interes pentru Uniunea Europeana. Prima este cazuta si are pe ea culorile alb-albastre ale drapelului national grec. A doua se afla deja inclinata spre piesa urmatoare si este marcata de culorile steagului Spaniei. Urmatoarele trei sugereaza alte tari, din zona euro, puternic afectate de criza economica.

Este clara ingrijorarea opiniei publice germane fata de dificultatile monedei europene, comparativ cu vizibila intarire a dolarului american. Exista insa si o speranta.  Atata timp cat va functiona tandemul Berlin-Paris, UE are inca sansa unei redresari pe plan monetar. Nu imediata. Si nicidecum rapida.

Aici nu exista compasiune pentru meseriile care nu isi mai gasesc rostul pe piata muncii. Posturile dispar din organigramele private pe masura ce nu mai aduc niciun beneficiu. Iar oamenii se adapteaza pur si simplu mecanismului cererii si ofertei. Care nu este intotdeauna pe masura asteptarilor proprii.

Contrar celor declarate recent de un lider politic roman,  care a poposit in Germania si a revenit in tara cu concluzia ca nemtii nu sunt deloc interesati de ceea ce se intampla in Bulgaria si Romania, situatia este cu totul alta.

Se cunosc intentiile autoritatilor romane. Dar diminuarea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% sunt privite ca… socuri economice temporare. Ceea ce asteapta germanii este relansarea economica, care sa redreseze comunitatea europeana.  Moment in care, in logica economiei de piata din inima Europei, diminuarile mentionate vor dispare automat.

Surpriza este ca pronosticul pozitivarii evolutiilor statelor puternic afectate atat de criza mondiala, cat si de erorile manageriale autohtone, indica 2011 ca posibil  – dar nu sigur – an cu vesti bune pentru cetatenii Uniunii Europene.

Iata de ce psihoza existenta in state din rasaritul UE este considerata fireasca numai pe termen mediu. Parerea despre liderii politici si partidele care si-au asumat masuri severe de austeritate, in tarile lor ?

Chiar daca pe moment constituie tintele oprobiului public, anul viitor pot reface rapid – pe baza relansarii economice  – capitalul de popularitate,  aflat acum la cel mai jos nivel.

Nu este exclus ca, din ratiuni bine intemeiate, Germania sa sprijine adecvat Romania, Bulgaria si Republica Moldova, cu mijloace diferite si in etape distincte, nefiindu-i deloc indiferenta soarta actualei si viitoarei zone euro. Un semnal care nu ar trebui ignorat la Bucuresti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult