Acasa Opinii Românii buni şi românii răi

Românii buni şi românii răi

scris de Teodor Seran
3 afisari

Zilnic, milioane de români se întreabă de ce soarta lor este atât de rea. De ce nu mai pot să îşi simtă sufletul uşor şi să zâmbească încrezători. De ce le merge rău şi de ce nu pot să râdă, decât din joi în Paşte. Şi nici atunci din toată inima.

teodor seranExistă un rău în viaţa românilor care îi obligă să fie trişti şi îngânduraţi, chiar şi atunci când le ies în cale copacii înfloriţi, mângâiaţi de soarele primăverii. Oricât ar părea de paradoxal, tot ceea ce este neprietenos şi ostil, este adus în existenţa noastră de către semenii care ne înconjoară. Românii sunt nefericiţiti din cauza românilor. Există anumite categorii pentru care producerea răului este un mod de existenţă, deşi în statutul lor profesional este desemnată ca target suprem producerea şi apărarea binelui. Lângă noi trăiesc oameni care ne rănesc şi ne aduc suferinţă. Ar trebui să îi cunoaştem, dar trecem pe lângă ei cu indiferenţă, fără a-i socoti vinovaţi de dramele noastre. Cine sunt aceşti oameni? De ce trebuie să facă ei parte din existenţa noastră? De ce trebuie să îi suportăm, fără a-i condamna? Chiar dacă nu îi cunoaştem şi nu îi vedem zilnic, românii răi există şi dirijează cu o fatalitate descurajantă destinele românilor buni.

Românii răi care au cea mai mare influenţă asupra vieţii noastre nu fac parte dintr-o categorie numeroasă. Ei fac parte din corpul magistraţilor, care reprezintă în România puterea judecătorească. Există oameni care nu păşesc niciodată în viaţă pragul tribunalelor şi al judecătoriilor. Există pe de altă parte un număr nedefinit de oameni care au destinul legat ireversibil de activitatea judecătorilor şi procurorilor. Un număr de aproximativ 7000 de magistraţi din România hotărăsc destinele a mii de români, de cele mai multe ori în rău. Credibilitatea justiţiei este în cădere liberă, încă de la începutul aridei democraţii pe care pretindem că o construim. Corupţia este cuvântul lipit ca un plasture murdar de emblema justiţiei româneşti. În urma activităţii lor, judecătorii şi procurorii lasă în urmă suferinţă şi sărăcie. Este suficient să ne amintim faptul că marile averi ale miliardarilor contemporani, majoritatea obţinute prin fraudă, nu au fost niciodată condamnate de justiţie. Aceasta s-a mulţumit să pescuiască doar plevuşca, pe care au arătat-o mulţimii ca pe adevărata cauză a Răului. Breasla magistraţilor este flexibilă, mulându-se întotdeauna după unda care duce spre Rău. Independenţa justiţiei este o himeră, deoarece ea se mulează întodeauna după dorinţa ascunsă de înavuţire.  Împotriva Românilor Răi care activează în sistemul justiţiei nu se poate lupta. Împotriva lor ar putea să lupte doar Parlamentul, dar reprezentanţii acestuia fac şi ei parte dintre Românii Răi. Parlamentarii şi guvernanţii de la toate nivelurile sunt perceputi ca partizani ai Răului. De câte ori vorbim de reprezentanţii acestui idol negativ, ne referim la imensa majoritate a reprezentanţilor unei categorii, care au  statut negativ. În ceea ce îi priveşte pe politicieni, se poate spune că procentul Răilor se apropie de 100%. În România nimeni nu poate să afirme cu sinceritate că iubeşte clasa politică. Cauza o constituie ducerea în derizoriu a conceptului de „bine public”, înscris în mod ipocrit pe stindardul luptei pentru democraţie. Nu există niciun politician care să nu fii profitat de o funcţie politică. Marile averi dobândite ilicit i-au plasat definitiv pe aceşti pseudoreprezentanţi ai mulţimilor în perimetrul indezirabilităţii populare.

X X X

O analiză exhaustivă a permanenţei Răului nu poate fi continuată fără a aminti despre Răul Răilor, care s-a vrut iniţial a fi Cel Mai Bun Dintre Buni. Nimeni nu a uitat lozinca altruist – demagogică care a fost lansată de către Traian Băsescu în spaţiul mioritic românesc la începutul mandatului său: „ Să trăiţi BINE!”. Atunci, Preşedintele clama Binele ca pe un ţel neabandonabil al politicii sale. Ceea ce nu s-a întâmplat. După doar doi ani de mandat, Traian Băsescu apucând pe un drum fără întoarcere: Calea Răului. După aproape şapte ani de preşedenţie neproductivă, cel care le dorea românilor numai Binele şi-a dat arama pe faţă, devenind pentru români Cel Mai Rău Dintre Răi. Acum este socotit în propia lui ţară ca reprezentând rădăcina şi cauza Răului, eradicarea acestuia fiind legată de dispariţia din viaţa publică a preşedintelui. Românii spun aşa: „ Nimic nu se va schimba în bine, până când nu va dispărea Băsescu din viaţa politică!”. Pentru că mulţi dintre ei cred că acest lucru nu se va întâmpla până în anul 2014  au renunţat să mai lupte. „De ce să mai ieşim în stradă, că tot nu rezolvăm nimic!”.

X X X

Dintre politicieni, cei mai dezavuaţi pentru prestaţia lor publică sunt fără îndoială guvernanţii executivi. În acest lot numeros de Români Răi intră miniştri, secretari de stat, consilieri, primari, funcţionari publici corupţi şi birocraţi etc. Viaţa tuturor depinde de activitatea acestora, mai precis de abordările pe care aceştia le au în rezolvarea problemelor de interes public. Deşi s-ar părea că în lume există şi guverne formate din Oameni Buni, în România post-revoluţionară nu s-a întâmplat încă această minune. Pentru că trăim în sărăcie şi suntem ultimii în clasamentele internaţionale dedicate nivelului de trai, românii i-au considerat întotdeauna pe guvernanţii de toate culorile care s-au perindat pe la Palatul Victoria, ca pe nişte Oameni Răi, care  nu fac nimic pentru ai scăpa de un trai amar. Dimpotriva, îi bagă mai adânc într-o mocirlă a existenţei, din care este aproape imposibil de ieşit. Anul 2010 a demonstrat cât de răi pot să fie românii pentru români, atunci când guvernanţii au ciopârţit salariile şi pensiile cu cinism şi iresponsabilitate.

X X X

Celelalte categorii de Români Răi produc suferinţă proporţional cu importanţa lor socială. Conform acesteia, analiza destinată Răului trebuie să cuprindă un focus concentrat pe două domenii vitale pentru viaţa oamenilor: sănătatea şi învăţământul. În general, românii nu au nimic de reproşat sistemului de învăţământ şi nici reprezentanţilor acestuia. În ultimii ani, cadrele didactice au devenit atât de umile şi de sărace, încât nici nu se poate gândi cineva că aceştia ar putea fi corupţi. În schimb, o parte din doctori ar putea foarte uşor să treacă în categoria Românilor Răi, prin condiţionarea exercitării actului medical de primirea unei anumite sume de bani. Din cauza acestui fapt, prin popor circulă des sintagma: „să nu încapi pe mâna doctorilor!”. Începutul secolului XXI a adus mutaţii neaşteptate şi în comportamentul semenilor noştri cu har de la Dumnezeu, care formează clerul bisericesc. Homosexualitatea, alcoolul şi violenţa au început să se manifeste şi în comportamentul slujitorilor de altar. Biserica Ortodoxă Română face eforturi evidente pentru a estompa şi bagateliza anumite comportamente negative, dar ochiul atent al opiniei publice a categorisit şi a plasat în rândul Românilor Răi o parte a preoţilor săvârşitori de păcate.

X X X

Toate categoriile socio-profesionale nominalizate până acum au o structură internă ordonată şi nu cuprind un număr mare de subiecţi. Marele număr de Români Răi sunt cantonaţi în categorii sociale nedefinite, cu structură haotică şi cuprind un număr nedefinit de subiecţi. Clientela politică, de la toate nivelele, cuprinde un număr nedefinit de profitori. Ei sunt percepuţi fără niciun dubiu ca nişte Români Răi deoarece sunt lipsiţi în ceea ce fac de un fair- play elementar. Samsarii pieţelor şi bişniţarii sunt şi ei nişte Români Răi pentru că îi şmecheresc pe Românii Buni. Vameşii şi contrabandiştii sunt consideraţi fără nici un dubiu ca Români Răi pentru că se folosesc de înşelătorie şi de şpagă pentru a obţine câştiguri imense. În ultimul timp se vorbeşte ca despre nişte Români Răi şi despre funcţionarii de la Loteria Română, despre care Românii Buni afirmă că ar măslui extragerile. Categoriile de Români Răi nominalizate până acum nu reprezintă nici pe departe un procent exagerat din numărul total al românilor. Cu toate acestea, influenţa lor asupra vieţii sociale şi individuale este malefică, precisă şi necruţătoare. Să admitem că procentul de Români Răi din societatea românească ar fi de aproximativ 10%. Rezultă că 90% dintre români, sunt Români Buni şi trăiesc sub teroarea celor zece procente de Români Răi. De ce se întâmplă acest lucru? Este posibil ca Românii Buni să aibă o anumită însuşire genetică care nu le dă voie să fie combativi? Dacă lucrurile stau aşa, Românii Răi cunosc acest lucru şi se bazează pe această incapacitate combativă. Iată un dialog posibil dintre doi Răi din vârful piramidei: Ce facem cu ăştia, că sunt mulţi! Dacă se revoltă?” – „ Ce dacă! Sunt mulţi, dar proşti!”.

4 comentarii

tanase marian 29-04-2011 - 12:09

excelentele voastre se perpetua aceasta stare pentru ca avem o conducere indemna a tarii si a poporului,,..scuze pentru scrisul dificil,,nu agramat,, am o disfunctie neurologica de la un ,,a. v. c. ,, grav de acum sase ani cand la spitalul ministerului de interne am gasit trei medici colonei beti an cabinet iar unul mi a strigat din usa,,ala dacaare creierul inflamat vine altadata,,………….rexent la clinica poporulii fundeni un derbedeu medic m a dat afara an strada deci an strada cand i am povestit aproape plangand nu puteam merge ca si acum drama suferita la spitalu m. i. rusine demnitarilor cruzi si bolnavi ai acesteivtari oprimate ,,.rusine domnule presedinte abject al romaniei ce a ce am comunicat eu este unic an felul sau domnilor gunoaie nu oameni hahal demnitate scriu tuturirsi nu primesc un raspuns ,,nu pot merge eu nu am mai iesit din casa de sase luni cui sa ma mai adresez,,………m. m. an rezerva tanase marian de la s. t. s. ,,…mi se fura bani la c. a. s. si impozite si sunt dat afara din spital an strada,,………derbedeul medic bolnav psihic de la fundeni este subordonat doamne dr. virginia ion,,neurologie ,nu pot merge nemernici voi bolnavi,,……………

Arhimede 29-04-2011 - 19:24

Zicală românească:
Judecătorul este ca osia carului. Cum o ungi cum nu mai scârţîie.

Doar la urmă ai zis ceva de românii proşti. Şi ăştia fac parte tot dintre românii răi.
Ultima dată erau cam cinci milioane şi jumătate.

P.S. Când spun români proşti, nu mă refer doar la etnicii români.

Banatanul 29-04-2011 - 19:45

Draga domnule Seran,

Zugraviti o imagine oarecumva aproape de adavar desi prin modelarea efectului eliminati din start cauza reala a acestuia. Aveti dreptate prin ceea ce expuneti in articol dar cred ca este necesar sa mergem si sa analizam cauzele si nu efectul. Cetateni Buni si cetateni Rai este un fel de-aspune.

Eu va garantez ca acei cetateni Rai de care vorbiti daca ar fi fortuiti de situatie sa traiasca in USA ori Canada sar transforma instantaneu fie in cetateni buni fie ar disparea dupa gratii. Viata o demonstreaza ca majoritatea lor devin cetateni zelosi de Buni dupa ce da nas in nas cu legislatia Nord Americana.

Si atunci ne intrebam de ce nu este posibil sa aibe loc acelasi fenomen si in Romania?

Cauza reala eu cred ca exista o lipsa in primul rind a unei autoritati garante a principiilor de morala si a unei autoritati care pazeste cu strasnicie aplicarea acestor principii pedepsindui in modul cel mai necrutator pe cetatenii care incalca aceste principii transpuse in legea statului.

Ori, cala noi la nimenea.

Judecatori, procurori, avocati, notari, politicieni etc. paziti de politisti si jandarmi au distrus societatea Romaneasca in ultimii 21 de ani. Desigur nu numai din 1990 incoace se intimpla asta in Ro.

Fenomenul a devenit devastator o data cu distrugerea in romania a acelor clase sociale care au ceva sfint de aparat.
1) Clasa proprietarilor de pamint si
2) Clasa proprietarilor de industrie.

Numai din rindul acestor doua clase sociale se pot naste Barbati de stat in sensul real al cuvintului si care pot garanta o temelie dreapta societatii si statului Romanesc.

Dar pentru asta este nevoie de doua lucruru:
1) desconspirarea dosarelor la secu, pentru toti cei ce poseda o responsabilitate publica cei enumerati mai sus cit si ierarhia Bisericeasca.

2) intabularea pamintului extravilan din toata tara in Cadastru Funciar.

Cita vreme exista haosul actual din tara si care este premeditat intretinut de cei mai sus amintiti nimic nu se va schimba. Dumnezeu nu bate cu Bita, si nu pot sa spun ca societatea romaneasca si Romania sar afla in voia lui Dumnezeu ci chiar aceasta tara sar putea sa fie Blestemata de Dumnezeu, nu stiu si nu doresc sa ma pronunt dar mie teama ca sar putea sa fie chiar asa.

Si atunci este bine sa ne intrebam dece oare? Sa fi facut romanii si statul Romanesc ceva rau in trecutul istoric al lor?

Pentru ca Blestemul lui Dumnezeu cade numai atunci cind sunt comise fapte foarte grave cum ar fi hula impotriva duhului Sfint sau cum ar fi distrugerea unui habitat uman ori decimarea unor intergi clase sociale formate in timpi istorici.
Iar in Romania sa intimplat la modul cel ma singeros si Bestial astfel de fapte vezi cazurile Al I. Cuza, N Balcescu distrugerea vechilor familii in Moldova si Valahia, cit si distrugerea vechilor familii din Transilvania, Banat si Bucovina dupa 1918 la inceput mai pe sacuns in perioada interbelica iar dupa 1947 pe fata si fara menajamente si asta in numele unei intergi natiuni, cea Romaneasca.
Fenomen ce continua si astazi. Iar tara a ramas fara generatiile tinere ca toti o parasesc.

Toate acestea si multe alt grozavii pe care Dumnezeu cu siguranta le Stie sunt cele care atirna de gitul Romaniei de astazi si pentru care cetatenii nevinovati platesc. Exista oare intentia si curajul autoritatilor Romane sa recunoasca grozaviile comise si amintite mai sus? Si apoi sa inceapa sa construiasca o temelie dreapta statului Romanesc? Ma tem ca NU. Sau mai exact exista freo formatiune politica in tara care sa doreasca acest lucru? Iar Biserica Ortodoxa sa renunte la preotii si ierarhiiv care au colaborat cu securitatea?
Atata vrema cti raspunsul este NU. Nu stiu daca merita sa visati ca dupa noile alegeri vor venii altii mai buni. Alatul este acelasi unul rau si care nu va dospii inspre binele oamenuilor.

Pribeagul 01-05-2011 - 21:16

Si a fost… 1 Mai.

Dezamagitor si… putine sperante de mai bine.

Sa ascultam si… Vocea poporului:

Să nu uităm că totuși motivul pentru care mergem zilnic la serviciu este acel salariu cu care, de bine, de rău, …supraviețuim. Da, aceasta este marea noastră realizare, că, pur și simplu SUPRAVIEȚUIM! Sociologii ne-ar putea spune câți ar mai merge la serviciu fără salariu. În cazul profesorilor, adică și al meu, salariul era efectiv umilitor prin nivelul său extrem de scăzut pentru o categorie socială zisă „medie”. Tăierea celor 25% a fost pur și simplu o insultă, agravată prin reținerea până și din banii de concediu, care s-au dat cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a renumitului OUG, deși nu era cazul să se rețină și aceștia.Totuși în marea „milă” a sa, onorabilul guvern al Republicii Capitaliste România a tăiat din nou salariile chiar în pragul Crăciunului. Deci avem: umilință, insultă și crâncenă bătaie de joc!Pentru acestea toate le-am făcut și următoarea dedicație:

BLESTEM DE OM SĂRAC
Din balegi și din cuib de cuci,
Răsar ca viermii, politruci
Și din haznalele de bani –
Costume negre cu șnapani,
Viteji ca musca la arat!
Și ne-ați mințit și ne-ați furat,
Și-ați pus pe noi și jug de boi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Murdari în suflet și în gând,
Cu ghearele averi strângând,
Din flote, fabrici și uzine,
Voi ați lăsat numai ruine!
V-ați gudurat pe lângă clerici
Cu mânăstiri și cu biserici
Și vile v-ați făcut, de soi…
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Voi v-ați trădat și între frați,
Ca voi, și viermii-s mai curați.
Ați dărâmat școli și spitale
Ca să vă fie vouă moale
Și v-ați brodit și parlamente
Din licheluțe repetente
Și ne-mproșcați doar cu noroi!
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Ați omorât orice dreptate,
Ați jecmănit tot ce se poate,
Guvernul vostru cu miniștri
E-o adunătură de siniștri,
Batjocura și umilința
Au mai rămas la voi credința.
Ghiolbani de jafuri și gherțoi,
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Ați sărăcit o țară-ntreagă,
Nici dracul să nu o mai dreagă
Și din privatizări cu fumuri
Ați tot lăsat lumea pe drumuri!
Dar cum să faceți voi vreun drum
Când urma voastră e doar scrum?
La tâlhării vă strângeți roi !
Blestem, blestem, blestem pe voi!
Blestemul greu să vă lovească,
Doar bube rele să vă crească,
Ochii să îi aveți ca napul
Și să vă roadă viermii capul!
Să putreziți toți prin palate,
Toți spulberați să fiți în toate
Și să aveți doar oase moi!
Blestem, blestem,blestem pe voi!

A.R. 14 noiembrie 2010.
Trimis de Radu Andrei la 28 Aprilie 2011, ora 18:40

BRAVO ANDREI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tu crezi ca acesti nesimtiti aud ceva? Nu vezi ca pe ei ii preocupa doar cum sa faca sa ramana la putere? Crezi ca daca vor veni altii la putere ii vor aresta, judeca si condamana pe cei de-acum care au adus tara la dezastru in timp ce ei ne mint cu nerusinare ca au luat masuri bune? Slaba speranta. Cred ca va fi si mai rau. Daca raman astia, dezastrul va continua. Daca vin PSD si PNL, dupa o seceta de 6-7 ani, ei fiind plini de datorii, plus datoriile la FMI, BM, CE etc., ce crezi ca vor face? Nu avem alta solutie decat sa presam sa respecte legile, iar cei care nu le respecta sa fie aspru pedepsiti.

Trimis de la 29 Aprilie 2011, ora 09:07

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult