Acasa Opinii Romanul Mihai Ghimpu

Romanul Mihai Ghimpu

scris de Ziua Veche
5 afisari

Ion PetrescuDin presedinte interimar, de jure, Mihai Ghimpu a devenit, in aceasta saptamana, prezidentiabil, de facto, prin capacitatea sa de a nu se lasa timorat de „sirenele Moscovei”, mentinandu-si demn pozitia in ceea ce priveste participarea la parada organizata de Putin, pe 9 mai 2010, in Piata Rosie.

Istoria se deruleaza rapid la Chisinau. Iar Helmut Kohl al Romaniei este acum – place sau nu, oricat de mult ar fi denigrat de inamicii sai politici interni – tenacele Traian Basescu.

Prin insistenta sa absurda, ca si Republica Moldova sa fie prezenta la apelul care precede parada militara – cu presedinte interimar si detasamentul de vasali in uniforme militare – Putin confirma Casei Albe convingerea ca Medvedev este omul viitorului.

Efectele acestei ambitii? Reactiile contradictorii ale unor politicieni de la Chisinau. Lui  Serafim Urecheanu, liderul Aliantei  Moldova Noastra, i-a iesit porumbelul pe gura, afirmand ca presedintele Ghimpu „nu este de capul lui”. Dar de capul cui ar trebui sa fie?! Sa urmeze exemplul lui Voronin, care cersea o primire la Kremlin?

Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova, este primul care si-a dat seama ca, desi oficial a ramas candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana/AIE la sefia celui de-al doilea stat roman, practic, in momentul de fata, Mihai Ghimpu l-a depasit in popularitate. Prudent a sugerat ca sa fie totusi desemnat cineva pentru a reprezenta Chisinaul la parada. Afirmatie care-i mentine rolul de moderator in cadrul  AIE. 

Spre deosebire de Ghimpu, care la Bucuresti a obtinut sprijinul decisiv al lui Traian Basescu, de Urecheanu, care mai pleaca grumazul la vocea Moscovei, si de Lupu, care nu face nicio declaratie pripita, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, s-a lasat luat pe sus de propriul orgoliu si a iesit la rampa cu un discurs nervos. Esenta acestuia? De acum inainte va face publice punctele de vedere ale propriului partid – pe problemele discutate in AIE. Marea problema? “Conduita europeana” probata prin participarea militarilor moldoveni la parada! Ne lasi?…

Dupa vizita lui Mihai Ghimpu in Romania, in Republica Moldova exista acum mai multi candidati la Presedinție. Castigatorul alegerilor prezidentiale? Va fi acceleratorul/incetinitorul integrarii europene, prin unificarea – pe care se mizeaza neoficial, la Bruxelles -, cu Romania. 

0 comentariu

oblioo 11-08-2010 - 06:40

Dar si anglo-saxonii au supravietuit…

http://www.youtube.com/watch?v=BWSn0JFRiPI&feature=related

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult