Acasa Opinii Rusaliile

Rusaliile

scris de Doru Dragomir
17 afisari

Dumincă, Biserica Ortodoxă prăznuieşte una dintre marile Sale sărbători: Pogorârea Sfântului Duh; aceasta se mai numeşte Cincizecime, iar pentru poporul dreptcredincios este cunoscută de sute de ani sub  numele de Rusalii.

Dan-CIACHIRÎn fiecare an, odată cu prăznuirea Învierii lui Hristos, după un post lung, creştinii pătrund într-un timp al bucuriei, aşa cum s-a întâmplat şi cu Apostolii şi ucenicii Mântuitorului. După Înviere, Hristos a petrecut, cu trup transfigurat, 40 de zile de viaţă pământească, dovedind astfel că nu era un duh, o arătare, o închipuire, ci o persoană autentică. S-au convins mulţi atunci că există viaţă de după moartea fizică (întrucât sufletul nu poate muri) şi că s-au împlinit toate proorocirile Fiului Omului. Aşadar, o dovadă a trimfului vieţii, aducătoare de supremă bucurie.

Hristos îi previne pe Apostoli că îi va părăsi după ce li se revelase atât ca om desăvârşit cât şi ca Dumnezeu autentic, Fiu al lui Dumnezeu şi Persoană a Sfintei Treimi. Desigur, pentru Apostoli, dar şi pentru ceilalţi oameni (“până la 500 de fraţi”) care-L văzuseră după Înviere, despărţirea vremelnică de Hristos nu putea fi decât motiv de mâhnire şi de tristeţe, odată cu Înălţarea Domnului la cer. El are însă grijă ca această despărţire – reamintim: vremelnică – să fie atenuată şi chiar anihilată prin Pogorârea Sfântului Duh, la Ierusalim, la 50 de zile după Înviere, respectiv la 10 zile după Înălţare.

În ziua Cincizecimii, Apostolii (mai puţin Iuda, înlocuit cu Matia) s-au strâns la un loc în Ierusalim: “Şi din cer, fără de veste – spune Scriptura – s-a făcut vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau ei./Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei/. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. (Faptele Apostolilor, 2, 2-1).

Mulţi străini aflaţi la Ierusalim au fost atunci consternaţi să-i audă pe Apostoli vorbind în limbile lor, consecinţă a acelui dar al Duhului Sfânt, care prefigurează şi simbolizează universalitatea creştinismului, care, aşa cum se ştie, s-a răspândit pe tot cuprinsul pământului. Ziua Cincizecimii este ziua întemeierii Bisericii lui Hristos, alcătuită din poporul dreptmăritor de Dumnezeu, din clerici şi călugări; a Bisericii comunitate de iubire şi credinţă, existentă atât în Cer cât şi pe Pământ.

8 comentarii

briel 03-06-2012 - 18:41

„Cred în Duhul Sfânt, care suflă unde şi când vrea …” – N. Steinhardt

Tot omul care nu are viclesug in inima este cautat si gasit de Duhul. In filmuletul de mai jos vedem cum i-a calauzit El pe un numar mare de americani evanghelisti, de-a lungul a peste un deceniu, pana au ajuns acasa, in Biserica Ortodoxa.
Trebuie sa recunosc ca am fost atat de impresionat ca mi-au dat lacrimile.

Oamenii acestia au dorit atat de arzator sa fie asemenea crestinilor de la inceput, ca au luat cu asalt bibliotecile si an de an si-au transformat modul de slujire, de rugaciune, pana au ajuns sa fie ortodocsi. Singuri. Doar ei si Duhul.

A Journey to the Ancient Church: Evangelicals Discovering Orthodox Christianity
http://www.youtube.com/watch?v=L0WY9iBKs4M&feature=related

DXN 03-06-2012 - 19:28

Domnule ciachir: CAM SLABUT!
trebuie sa mai cititi MULT. Mult, mult de tot.
SUNTETI SUBTIRE RAU DE TOT!
Rusaliile PRECRESTINE, PAGANE, pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc “luat/LOVIT/PALIT de Rusalii” sau “ologit de Rusalii”. De aceste boli se putea scăpa prin descântec de Rusalii, citind din carti la mânastire, intrând în Hora Căluşului, sau sărind peste bolovanul pe care Căluşarii îl pun pe pămant.
După ce părăsesc mormintele în Joia Mare şi petrec Paştele cu cei vii, Rusaliile refuză întoarcearea în lăcaşurile lor.
Pentru a le determina să plece, li se împart pomeni abundente la Moşii de Vară. La marile lor praznice, (Sfredelul Rusaliilor, Rusalii, prima zi din postul lui Sf.Petru), când aceste spirite ale morţilor deveneau extrem de periculoase, oamenii purtatu usturoi sau pelin la brâu sau intrau în hora Căluşului în ziua de Rusalii. Remediul magic-ritual impotriva bolilor provocate de rusalce, erau in sudul tarii şi în Moldova,Caluşarii. Tot Căluşarii erau cei care le determinau să plece din lumea celor vii. Căluşul- ritual de exorcizare este folosi de o confrerie magică în care anume indivizi sunt iniţiaţi după un ritual foarte sever pentru a dobândi puterile necesare cerute de tradiţie.
Mulţi cercetători au atribuit caluşarilor origine pur romană, cu menţiunea că unii au pus această origine pe seama Salilor sau a Colisalilor romani. Alţii, plecând mai ales de la prezenţa femeilor în jocul caluşarilor, le-au considerat originea tot romana, dar în legatură cu ,, jocul romanilor intocmit de Romulus spre rapirea Sabinelor ”, cum considera Hediale Radulescu, de pilda . Apoi Theodor Sperantia crede în (,,Miorita si Caluşarii”) că ,, obiceiul acesta noi il avem de la daci , dar el trebuie căutat mult mai adanc în timp, la egipteni”.
Ovidiu Birlea vede in Jocul Calusarilor ,, contopite doua reprezentari principale: una legata de venerarea Ielelor , si a doua , legata de cultul CABALIN , respectiv de ,, cultul totemic al calului „. H.B. Oprisan admite si ,,descendenta romana ” a Calusarilor la care adauga ,,unele infeuente dacice”.
Mircea Eliade vede in jocul Calusarilor un ritual de initiere a tinerilor, la geto – daci.

Este greu de crezut ca un analist al literei si al verbului, cum va credeti, poate face o scrisorica plina de suficienta in acest „forum” spunand lamentabilitati.
Nu cred ca un literat ca dvs nu stie sau nu poate avea aplecare spre sarbatorile precrestine/pagane si relatia acestora cu Hristosul. Nu cred ca puteti fi atat de superficial in justificarea unei asa zise legaturi intre Rusalii si paganitatea geto-dacica. Daca sunteti atat de subtire, va rog dupa ce va documentati serios sa mai publicati cate ceva.
Este de dorit ca precrestinismul getodacic sa fie cunoscut de teapa dumneavoastra a „scriitorilor”.

briel 04-06-2012 - 18:31

Iunie 4 – Sfanta Treime (sa nu uitam)

Traducerea mea a capitolului God: Composite Unity or Absolute Unity?, Fr. James Bernstein

Dumnezeu: Unitate compusa sau unitate absoluta ?

Proclamatia ce identifica cel mai bine iudaismul se numeste in ebraica Shema: „Asculta, o Israele! Domnul Dumnezeul nostru, Domnul este unul” (Deuteronomul 6:4). Ca evreu, am fost totdeauna invatat ca Dumnezeu este Unul, o unitate absoluta, nu doi, trei ori mai multi dumnezei. Cautand si cercetand crestinismul, am descoperit ca doua cuvinte diferite in ebraica pot fi traduse ca „unul” , desi intelesul lor este diferit.

Cuvantul ebraic folosit in Shema este echad.Cercetand cum este folosit acest cuvant in scriptura, am descoperit ca intelesul nu este absolut „unul”, ci mai degraba „unul” compus/i>.
De exemplu, Geneza 1:5 vorbeste de seara si dimineata ca fiind o zi,
echad.
Geneza 2:24 se refera la impreunarea unui barbat si a unei femei, ei devenind un singur trup, echad.
Ezra 2:64 spune ca „toată adunarea la un loc (echad) se alcătuia din patruzeci şi două de mii …”.
Ezekiel 37:17 vorbeste despre doua toiege „să le apropii unul de altul încât ele să fie în mâna ta ca un singur (echad) toiag”.
Referintele date ca exemplu ne arata ca acest cuvant tradus ca „unul” in marturisirea de credinta a lui Israel (Shema) inseamna o unitate compusa.

In contrast cu echad, cuvantul folosit cel mai des in Scriptura pentru a indica „unul” in sens absolut este yachid. Motivul pentru care echad este folosit in Shema, in loc de yachid, este ca Dumnezeu este Unul, o Unitate compusa, nu Unul absolut.

Pe langa acestea de mai sus, in Shema expresia „Dumnezeul nostru” este in ebraica Elohim – o forma ce poate fi inteleasa ca plural al lui El ce inseamna Cel Puternic. In Scriptura de multe ori Elohim este insotit de verb in forma plurala.

un crestin 04-06-2012 - 19:40

Multumim, Briel ! Ai o gandire de Templu al Duhului Sfant.

Eu m-am zbatut cu dilema Trinitatii ani in sir. Apoi am abandonat. Apoi m-a luminat pur si simplu Ioan in capitolul 1 :

„La inceput era CUVANTUL si CUVANTUL era cu DUMNEZEU si CUVANTUL era DUMNEZEU.
Toate lucrurile au fost facute prin EL si nimic din ce a fost facut, n-a fost facut fara EL.
……

iar cand a sositimplinirea vremii,
v.14. CUVANTUL s-a facut trup si a locuit printre noi plin de har si de adevar.

si Galateni 4:6:
„Si pentru ca suntem fii, Dumnezeu ne-a trimis in inima Duhul Fiului Sau, care striga: „Ava”, adica „Tata !”

Ps.in Genesa: Dumnezeu a zis: „Sa fie lumina” si a fost lumina,
/ Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.- Trinitatea la lucru.

briel 04-06-2012 - 19:54

Eu doar am tradus. Si pentru mine textul a fost o iluminare, ca eu nu stiu hebrew.
Evreii Vechiului Testament Il cunosteau pe Dumnezeu ca fiind treimic. De multe ori profetii vorbesc asa „fost-a cuvantul lui Dumnezeu asupra mea” sau „fost-a duhul Domnului peste mine”.
Cei care cu adevarat slujeau lui Elohim si cu inimile lor, cand a venit Hristos imediat L-au recunoscut, nu au aflat atunci despre El pentru prima data.

un crestin 04-06-2012 - 19:02

DXN,
poate Rusaliile dumneavoastre PRECRESTINE, PAGANE, pedepsesc oamenii care fac rele, pe cei care nu le respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântană; îi ridică pe sus în vârtejuri, îi pocesc sau sluţesc. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc “luat/LOVIT/PALIT de Rusalii” sau “ologit de Rusalii”,

dar Rusaliile noastre crestine au fost inceputul semnelor prevestitoare instaurarii Imparatiei lui Dumnezeu. Semnele, vindecarile si minunile au facut parte din acest debut timpuriu.

Faptele Apostolilor ne arata insa ca putini evrei au primit mesajul apostolilor si incet, incet semnele Imparatiei au incetat iar Pavel a fost trimis „la Neamuri” .

—————————
Faptele Apostolilor 2:v.1: In ziua Cincizecimii erau toti impreuna in acelasi loc.

Sarbatoarea Cincizecimii ( 50 de zile dupa Paste) in esenta ei sarbatorea secerisul. Sarbatoarea se mai numea”sarbatoarea saptamanilor” sau „sarbatoarea primelor roade”. In Noul Testament ziua Cincizecimii a marcat o zi de mare bucurie pentru primirea Duhului Sfant si pentru convertirea primelor mii de oameni la crestinism.

Asadar, d.le DXN Rusaliile noastre s-au intamplat la Rusaliile lor:)

DXN 04-06-2012 - 19:21

Da. Poate!

Dr. Aurelian Stefan Chibici 05-06-2012 - 04:02

ziua cincizecimii, nu rusaliile, este ziua cand Dumnezeu a dovedit ca jertfa Fiului Sau, Domnul nostru Isus Hristos a fost primita. Aceasra s-a dovedit prin acele limbi ca de foc care s-au vazut impartindu-se printre cei 120 de ucenici care asteptau promisiunea Domnului Isus. Este si primul rod a; jertfei Domnului nostru isus Hristos, prin cei aproape 3000 de credinciosi care l-au acceptat pe Domnul Isus, ca singur Mantuitor si Mijlocitora la Tatal ceresc, pentru ca El este singura usa prin care se poate ajunge la Tatal.
Dar satan nu doarme. A numit aceasta sarbatoare rusalii, o sarbatoare pagana, si a introdus in crestinism la fiecare sarbatoare practici vrajitoresti pe care Biblia le condamna, cum ar fi calusarii si altele pomenite mai sus. la care se adauga practica pacatoase a inchinarii la icoane, la sfinti, la oseminte de zisi sfinnti si la Maica Domnului, ceea ce e un mare pacat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult