Recunosc că aş vrea să văd o grevă studenţească. Să vină ei cu miile din toată ţara şi să îşi ceară drepturile în faţa Guvernului. Pe urmă să iasă fericiţi de la negocieri: „Am înfrânt!”. Aşa, ca în ’95 cu Romeo Moşoiu şi ai săi colegi pe care îi găsim peste un an, doi, consilieri la Cotroceniul condus de Emil. Sau ca în ’99, când Luis Lazarus negocia de zor cu partidul lui Meleşcanu. Simpatic, nu?
Mereu se dă vina pe spontaneitate şi avântul tineretului universitar, când de fapt întotdeauna opozanţii regimului sunt acolo, să le insufle doctrina liderilor studenţilor. De un singur caz am auzit (şantaj poate?) când s-au răsculat învăţăceii împotriva celor care le dădeau papa. Pe la începutul anilor 2000, Abramburica habar nu avea că afişele de chemare la grevă generală fuseseră scrise tocmai într-o instituţie ce aparţinea de Ministerulu Educaţiei: Agenţia Socială a Studenţilor. Şi mai simpatic, nu? Spirituali rău studenţii ăştia.
De atunci nu s-a mai întâmplat mai nimic de amploare, doar câteva mitinguri locale. Bănuind că foamea i-a scos din adormire şi că criza a lovit foarte tare în buzunarele studenţilor, „nişte băieţaşi au organizat o brigadă” tocmai pe tărâmul Universităţii din Bucureşti, la Facultatea de Istorie. Mihail Bumbeş, activist în Miliţia Spirituală şi al cărui limbaj l-am pus mai sus între ghilimele, se jură că nu ştia nimic de organizarea unui protest în amfiteatrul Vasile Pârvan, că totul a pornit de la studenţii care organizaseră acolo o conferinţă unde profesorul de ştiinţe socio-umane Ciprian Şiulea, printre alţii, venise să vorbească despre rolul civic al Universităţii. Ulterior, titlul “De 21 de ani cobai. Până când? Ocupăm Universitatea pentru că istoria noastră de acum nu are niciun viitor” îl găsim pe siteul de “stânga” criticatac.ro, ce îi are coordonatori pe Şiulea, Costi Rogozanu şi Vasile Ernu, care spune că România seamănă cu Rusia din toate punctele de vedere.
Care erau cerinţele studenţilor, ce au stat de joi până duminică în băncile din Pârvan? Aceleaşi care se cer de la Revoluţie încoace: o bucată mai mare din PIB pentru Educaţie, burse, autonomie şi altele. De altfel, sunt de acord cu toate. Ţara are nevoie de un învăţământ sănătos.
Numai că, la un moment dat, prim-ministrul în timpul căruia au fost bătuţi crunt studenţii, Petre Roman, şi-a găsit de treabă pe acolo. Convinşi probabil că prezenţa lui nu va da bine şi că cineva încearcă să le fure protestul, cei prezenţi, studenţi sau “spirituali”, l-au gonit pe intrus. Adrian Cioroianu (PNL), profesor la Istorie, a sărit şi el în ajutorul nemulţumiţilor, declarând că: “Studenţii au dreptate să fie îngrijoraţi, pentru că e vorba de statutul lor până la urmă”.
Dacă fostul ministru de externe nu ştia, îi spun eu, căci am aflat de la Bogdan Rentea, preşedintele Asociaţiei Studenţilor la Istorie “Dacia” de la Universitatea din Bucureşti, că “nu este vorba de o acţiune a asociaţiei, ci de Mihail Bumbeş şi Miliţia Spirituală, la care s-au alăturat şi câţiva studenţi”.
“Distracţie gratis, nu degeaba”
Fix în acelaşi timp în care joi în amfiteatrul de la Istorie se întâmplau cele povestite până acum, într-un club bucureştean se petrecea un alt act “studenţesco-spiritual”: Miss Unifest. Ajuns la cea de a zecea ediţie, festivalul studenţilor organizat de Uniunea Studenţilor din România se termina cu un concurs de frumuseţe. Nici vorbă de protest, doar sloganul evenimentului din intertitlu anima studentele şi studenţii dornici de distracţie gratis. Între timp, se anunţă că fenomenul “Vasile Pârvan” va lua amploare şi că centrele universitare din toată ţara vor organiza clăci, pardon “sit-in-uri”, deşi sunt foarte mici şanse să se întâmple aşa ceva, studenţii fiind ocupaţi cu altele, cum ar fi Miss Unifest.
Citeste si Protestul de la Istorie. Cine crezi că e în spate? Roman, primul profitor
4 comentarii
Da, este un mod de a prezenta un subiect.
Este un mod penibil de a prezenta un subiect. Ce legatura are Miss Unifest cu protestul?? Esti nimic altceva decat un jurnalist care inca isi cauta gloria..incercand sa iasa in fata criticand o miscare si facand asocieri nefericite….. De exemplu in timp ce tu, un jurnalist scriai articolul asta, alt jurnalist, coleg de-al tau poate era mort de beat in club, altul se droga, altul citea forbes :))) ….so…what`s the point ??
Intr-adevar, este parerea unui jurnalist si o respect, dar mai mult de un zambet si o mana aruncata a lehamite nu a putut sa scoata din mine…
Fostul presedinte USR pana anul trecut fuse si el pe la Agentia Sociala a Studentilor vreo doua, trei luni. Nu prea i-a folosit la nimic obedienta fata de Funeriu si PDL. Urmasul face la fel. Cat despre cealalta organizatie studenteasca, UNSR, mult mai „subtire” numeric fata de „surata” USR, e aservita opozitiei prin tineretul social-democrat. A aparut si acest Bumbes, care printre altele si-a „capatat o maxima credibilitate” dupa ce a incercat sa vanda dosarul lui Gica Popescu de la CNSAS. Neacsum, Alex, vorbiti in necunostinta de cauza, chiar daca autorul e rautacios si cinic. Pacat de majoritatea studentilor, dar au si ei vina lor: indiferenta si egoismul.
Comments are closed.