Acasa Opinii Săraci cu duhul, nu cu mintea

Săraci cu duhul, nu cu mintea

scris de Roland Catalin Pena
4 afisari

Multă lume, inclusiv intelectuali, „oameni cu pretenţii”, cum se mai spune, sunt convinşi că sărăcia cu duhul, prima dintre cele nouă Fericiri comunicate de Hristos în Predica de pe Munte, echivalează cu lipsa de inteligenţă, cu mărginirea, dacă nu cu prostia de-a dreptul… Într-un cuvânt de învăţătură la Fericiri, Părintele Rafail Noica aducea această precizare fundamentală: săraci cu duhul, nu cu mintea! Adică – smeriţi; modeşti, la locurile lor…

Dan-CIACHIR

Săraci cu duhul, nu cu mintea

Am putea defini sărăcia cu duhul şi prin reversul medaliei. În ce constă contrariul sărăciei cu duhul, cu ce poate fi ea echivalentă? Răspuns: Cu mânia, cu violenţa şi chiar cu crima. Pentru a ilustra afirmaţia voi recurge la acel roman fără seamăn şi pereche care este Craii de Curtea-Veche de Mateiu I. Caragiale.

Pantazi, unul dintre personajele principale din carte îi povesteşte naratorului cum fusese pus în posesia unei averi fabuloase: negăsindu-se un testament al defunctului proprietar, mort în condiţii violente, averea îi fusese atribuită lui, ruda cea mai apropiată a răposatului. Însă după o perioadă de timp, Pantazi descoperă incidental testamentul prin care defunctul îşi lăsa întreaga agoniseală Eforiei Spitalelor, şi distruge actul. Să cităm din monologul personajului: „…dacă în acea noapte, la amintirea căreia mă tulbur încă, ar fi fost nevoie să făptuiesc ceva grav decât să nimicesc o zdreanţă de hârtie, ei bine, aşa cum mă vezi, crede-mă, nu aş fi pregetat… Nu eram un sărac cu duhul!”

Aşadar, întrucât nu era un sărac cu duhul, Pantazi sugerează că nu s-ar fi dat înapoi de la crimă. Mateiu I. Caragiale cunoştea forte bine atât binecunoscuta expresie evanghelică, cât şi contrariul ei. Cred că s-a văzut că reversul sărăciei cu duhul nu este nici pe departe inteligenţa ori deşteptăciunea.

3 comentarii

ANCUTA 03-05-2012 - 22:30

Nea ciachire,
Vorba lui dxn;
CAM SLABUT!

un crestin 07-05-2012 - 07:16

Se vede ca cititorii lumesti ai Zilei Vechi nu sunt de acord cu descrierea lui Christos a unei persoane fericite fiind saraca in duhul.. Sensul cuvantului „sarac” in acest text vine de la grecescul care inseamna „a se face mic in ochii lui insusi”, a se smeri, a-si simti marea nevoie sufleteasca.

Persoana care se simte saraca in duhul este opusul celei centrate pe sine si multumita si mandra de sine.

Din Apocalipsa intelegemdespre cei mandri si plini de sine, care se indreptatesc mereu, vor fi rtimisi afara goi.
Exemplu:
. Pentru ca zici”Sunt bogat, m-am imbogatit si nu duc lipsa de nimic” si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac si orb,…
Nu esti nici rece, nici in clocot, am sa te vars din gura Mea.

un crestin 07-05-2012 - 07:26

Stimate Domnule Dan Ciachir,
va rugam sa continuati cu explicatia celorlalte opt FERICIRI descrise in Predica de pe Munte.
Sa invete si crestiniii din Ploiesti invataturi de baza ale credintei lor si sa nu mai spuna nerozii pe la televizoare , sa confunde Pastele cu Craciunul sau ca Biblia a fost scrisa de Eminescu si Alecsandri..
.Da’ ei sunt crestini, da cum ?
ca doar tin postu…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult