Acasa Opinii SCHIMBATI O BANCNOTA DE 200 RONI?

SCHIMBATI O BANCNOTA DE 200 RONI?

scris de Ziua Veche
9 afisari

Ion PETRESCUIn isteria generala visam cu ochii deschisi. Reflectam la cateva gesturi politice fara precedent, dar necesare pentru linistea contribuabililor romani. Gesturi de fair play.

 Primul putea fi o renuntare la incapatanarea prezidentiala, concretizata in popasuri fulgeratoare ale presedintelui, in preziua marelui miting din Capitala, la sediile partidelor de opozitie. Fara prejudecati. Fara etichetari. Fara animozitati. Nu ar fi fost primit cu ostilitate. Si nu ar fi plecat cu mana goala. Dintr-un singur motiv. Nimeni nu isi mai permite, in actuala arena politica, sa nu ofere painea pentru care tremura tribunele satule de atata circ.

Al doilea ar fi uimit opinia publica si l-ar fi reabilitat – macar si partial – pe actualul premier. Daca presedintele nu ar fi agreat consilierea sintetizata in randurile de mai sus, putea seful Executivului sa le propuna liderilor partidelor de opozitie intalniri operative, cu un singur subiect – gasirea unor solutii de compromis, realiste,  menite a facilita Romaniei depasirea acestui impas national.

Al treilea ar fi putut apartine conducatorilor social-democratilor si liberalilor, care, trecand peste orice resentimente si pornind de la interesul national actual s-ar fi dus impreuna si succesiv la Palatul Victoria, apoi la palatul Cotroceni. Si ar fi negociat pana dupa miezul noptii.

Rezultatul? In dimineata marelui miting, cu 40.000, 60.000 sau cati manifestanti vor veni din toata tara, opinia publica din Romania putea fi anuntata, pentru prima oara, in ultimele doua decenii, ca politicienii de varf ai tarii au ajuns la un consens util natiunii.

Visez frumos?…

M-a trezit la realitate un om drag mie, abia iesit din spital. Primul popas l-a facut la farmacie. A cumparat trei medicamente, de care avea urgenta nevoie. L-a costat 87 lei noi. Un mizilic, fata de alti 200 RONI, cu care urma sa achizitioneze medicamente pentru inima, stomac, circulatie arteriala etc.

 Motiv pentru care m-a rugat frumos sa ii schimb o bancnota de 200 lei noi. Am intrat intr-o sucursala a unui banci straine, aflata in apropiere. M-am rugat frumos de casiera de acolo. Mi-a raspuns rece, fara sa clipeasca, ca nu are bancnote de schimb. M-am oprit apoi la un chios de ziare. Cu aceeasi rugaminte. Amabila, batranica mi-a spus ca, de dimineata, pana la ora pranzului, nu a vandut ziare, reviste si carti decat in valoare de… 100 RONI.

Am intrat la un supermarket. Vanzatoarea m-a privit cu mila si mi-a spus in soapta ca numai daca voi cumpara ceva, poate sa ma ajute. Am optat pentru doua plicuri de cafea, ca sa ma tina treaz intr-o societate tot mai alienata de criza financiara…

Presedinte renuntand la propriul orgoliu? Premier ofensiv? Lideri ai opozitiei pariind pe interesul national? Miting prefatat de vestea buna a unui consens politic fara precedent?

 Cum de-am uitat? Oamenii acestia nu au mai schimbat de mult o bancnota de 200 lei noi. Si nici nu au intrat incognito intr-un spital, cu 10 lei noi la portar, 5 la liftiera, 10 la asistenta de palier…Si asta zilnic. Ca de pretul medicamentelor si cointeresarea doctorilor nu mai este cazul sa amintim.

Ma intreb insa unde sunt cei care pot si vor intr-adevar sa lecuiasca economic Romania, fara sa isterizeze populatia? Mai sunt in tara?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult