Acasa Opinii Se pierde mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria?

Se pierde mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria?

scris de Marin Neacșu
45 afisari

Am scris în decembrie 2011 un articol intitulat “Scrisoare deschisă poporului român – mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria.”

Marin NeacsuCând am început să scriu articolul, nu gândeam că va trezi atâtea discuţii, controverse, patimi dar şi minciuni, propagandă, sentimente şi resentimente, gesturi reprobabile (cum este chiar punerea acestui articol în spinarea arhimandritului Iustin Pârvu, sau preluarea de către alţii, ca producţie proprie) invidii, răutăţi sau negări mai mult sau mai puţin susţinute . A apărut chiar şi un articol al unui domn arhitect de pe la Universitatea Babeş Bolyai, legat strict de Tărtăria, care ar fi trebuit să reprezinte o probă de profesionalism, dar este construit tendenţios, prin interpretări personale ale unor date şi informaţii, deci subiectiv.

Ce am dorit prin acel articol cred că este deja cunoscut. Datele prezentate nu reprezintă falsuri.Mulţi din cei care au comentat însă articolul, se referă în mare parte la tăbliţele de la Tărtăria, care atât ca subiect cât şi ca informaţie reprezintă în fapt o metaforă, un îndemn la căutare, la cercetare şi descifrare a valorilor acestui pământ la neuitare , respect şi continuitate. Recunosc fără ruşine că sunt patriot, îmi iubesc neamul, pământul, strămoşii şi istoria. Sunt mândru de istoria şi faptele înaintaşilor, cu bune şi rele, ca şi de ceea ce reprezintă România azi, chiar dacă aşa cum rezultă şi din comentarii – au început să se înmulţească faptele care mă fac să nu mai fiu la fel de mândru. Şi întreb de ce totuşi, noi romanii nu vrem să ne acceptăm istoria şi nu o respectăm, aşa cum este ea? Tăbliţele de la Tărtăria există. Pe ele se afla o scriere care la ora actuală este considerată cea mai veche scriere cunoscută. Că a scris-o un roman, sau un grec, sau un khazar, sau un sumerian, nu poate spune nimeni, dar A FOST GĂSITĂ AICI ŞI NU A FOST ADUSĂ CA SĂ LI SE ARATE LOCUITORILOR ACESTUI PĂMÂNT CUM SCRIU ALŢII PRIN ALTE PĂRŢI, CI A CONŢINUT O INFORMAŢIE. DECI CEI CARE AU AVUT-O FOLOSEAU SCRIEREA ÎN INDIFERENT CARE FORMA. E chiar aşa greu de acceptat acest adevăr ? Contează cum se numeau strămoşii noştri acum 7000 de ani ? SUNT AI NOŞTRI OAMENI BUNII, ŞI SCRIAU. ASTA CONTEAZĂ.Am găsit comentarii pe diferite ziare sau bloguri, care fac praf românismul, idea de popor, istoria şi toată cultura română. Au fost şi comentarii care au exacerbat unele aspecte. Articolul a circulat pe mail, cu sau fără sursă, cu sau fără numele autorului,ba a mai fost şi diseminat prin unele oraşe că manifest. A fost folosit de asociaţii sau organizaţii de dreapta, de stânga, bloguri ortodoxe, sau ale unor sindicate sau asociaţii ale revoluţionarilor. Este un lucru îmbucurător că a circulat, indiferent cum, este însă trist că a fost preluat, pus în mod voit în spinarea altora sau “ înfiat” cu intenţie de către unii, care l-au declarat copilul lor cu neruşinare după ce au scos sau introdus un pasaj sau două de câteva rânduri, exact pasajele în care îşi declarau paternitatea.

Faptul că a produs atâtea vizualizări nu poate decât să mă bucure. Spre exemplu în săptămâna 6-12 Februarie a fost pe primul loc în topul vizionărilor de pe facebook, conform http://pro.facebrands.ro/intro. deşi trecuseră două luni de la prima apariţie. Şi bomba continua să sară. Dar este trist faptul că unii au înţeles să profite de acest fapt, iar unii pur şi simplu legându-se de unele aspecte -e adevărat neclare ale istoriei, dar reale ca probe,- s-au legat de tăbliţe pentru a demonta o idee care în fapt se dorea o întoarcere la valorile culturale şi spirituale ale acestui popor, la acceptarea , însuşirea valorilor respectarea şi propăvăduirea lor, a istoriei, la purificarea moralei acestui popor. A fost uneori distractiv să citesc comentariile unor docţi, care demonstrau cu tărie că nu se poate să fie acesta mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria, că de fapt acestea nu au fost descifrate şi că pe vremea când au fost scrise, nu se ştia de Băsescu. Alţii ceva mai moderaţi susţineau doar că de fapt pe vremea aceea , nu exista un popor român, că acesta s-a format de două mii de ani din Traian şi Decebal. Trecând peste binecunoscuta sintagmă că suntem singurul popor care nu a avut mamă a avut însă doi taţi, de unde şi concluzia că suntem “ băieşi de băieţi “ nu pot să nu constat cât de superficiali putem fi atunci când vrem.Atunci când vrem să ne batem joc de noi înşine. L-aş ruga acuma pe acel comentator să spună cum poate să îmi dovedească că acum 7000 de ani, nu ne numeam România şi de unde ştie el că mesajul acelor tăbliţe nu este “Atenţie popor român, nu îl lăsaţi pe Traian să vă dezbine !”

Mai comenta cineva, pe unul din bloguri, că istoria Ardealului nu este cunoscută de români, şi că de fapt noi nu am învăţat Istoria României ci doar Istoria Românilor. Am analizat mai adânc şi am ajuns la concluzia că aşa este. Îmi convine sau nu, este un adevăr pe care românii trebuie să îl accepte şi trebuie să încerce să cunoască istoria aşa cum este ea, cu bune şi rele, cu toţi eroii pe care i-a avut România, nu numai cei de origine neaoşă. Trebuit să accept că cei de generaţia mea am fost bombardaţi doar cu informaţiile pe care a vrut partidul să le cunoaştem, într-un efort de naţionalism şi patriotism un pic forţat. Nu e rău că ni s-a dezvoltat sentimentul patriotic, este însă râu că nu ni s-a spus nimic şi despre alţi eroi, domnitori ai acestui pământ, tot cu bune şi rele, care au avut ceva de spus sau au influenţat istoria românilor sau a României. În istoria pe care am cunoscut-o şi învăţat-o se sărea prea repede de la o epocă la alta, ca şi când perioadele sărite nu făceau parte tot din istoria noastră. Atunci eram copil, ni se spunea că programa şcolară nu putea acoperi toată istoria, toţi domnitorii, de aceea îi studiem pe cei mai importanţi. Important a fost şi Matei Corvin de exemplu pentru istoria României dar despre el nu am învăţat decât că a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi că a fost regele Ungariei.De altfel, cred că este timpul să ştim că Ardealul nu a însemnat numai Avram Iancu, Şcoala Ardeleană, Horia Cloşca şi Crişan, Bobâlna, Gheorghe Doja , Mihai Viteazu şi atât. Există şi cărturari, domnitori, eroi, oameni de ştiinţă care au trăit în Ardeal şi chiar dacă nu au purtat nume neaoş românesc, au trăit şi realizat ceva pe meleagurile româneşti. Negându-i pe ei şi faptele lor, ne negăm istoria , timpurile şi pământurile. De ce să ştiu cine a fost Traian, care a cucerit Dacia, a transformat-o în provincie romană, i-a luat bogăţiile şi tezaurul, copii, femeile şi bărbaţii şi i-a transformat în sclavi, gladiatori sau mercenari şi să nu ştiu nimic despre Gheorghe Racoczy ?

Când ne vom cunoaşte şi recunoaşte istoria aşa cum a fost, nu aşa cum au vrut sau vor unii şi alţii să ne-o vâre pe gât ?

Atunci când vor dispărea toate datele arheologice, când arhivele vor fi transferate în capitalele fostelor imperii vecine care au ocupat vremelnic părţi din teritoriul ţării, pentru că aşa a dat guvernul Boc legea arhivelor?

Atunci când Tăbliţele de la Tărtăria , Plăcuţele de la Sinaia şi alte artefacte, precum cele din expoziţia Aurul Dacic plecate cu surle şi trâmbiţe în Italia dar uitate cel puţin la nivel mediatic să mai fie menţionate că s-au întors, vor fi dispărut cu totul ?

Atunci când hoţii pe care îi plătim să ne conducă ţara şi destinele vor goli institutele de cercetări de toate dosarele , invenţiile şi inteligenta românească, dându-le pe nimic şi pretinzând că s-au furat fără a găsi însă făptuitorii, aşa cum s-a făcut cu dosare privind cercetarea nucleară de la Piteşti ?

Românilor, cât încă mai există acest nume şi nu va fi înlocuit cu totul de cuvântul rromi cu care tot mai mulţi europeni ne confundă, ridicaţi-vă, deschideţi-vă ochii, deschideţi cărţile, învăţaţi-vă istoria aşa cum a fost ea, până nu o veţi pierde şi odată cu ea dreptul de proprietate asupra acestui pământ, asupra istoriei lui, prin pierderi succesive dar bine regizate de suveranitate, prin europenizarea forţată şi bine ţintită, însuşită de cei ce stau în fruntea statului şi vă vând istoria cui dă mai mult pe ea. Protejaţi-vă şi apăraţi-vă istoria, dovezile şi site-urile arheologice, cărţile, înscrisurile, muzica tradiţională, tradiţiile, Dragobetele, nu Sfinţii Valentin, Ziua Mamei, nu Ziua Recunoştinţei, Crăciunul, nu Hallowenul. Adevărata Sarmisegetuza adevărata cetate a Dacilor stă ascunsă încă sub Grădiştea şi în curând va fi vândută. Ruşii stau cu ochii pe ea prin satelit, iar românii habar nu au pe ce pământ calcă şi ce vând când îşi dau acceptul să se toarne câte o autostradă experimentală.

Ne pierdem ne îndepărtăm de cei ce ne-au dat nume ne rupem de rădăcini, ne lăsăm călcaţi în picioare de vânzători de neam spunând laş, ASTA E . Ne închinăm la sfinţi împrumutaţi şi uităm de Zalmoxe. Ne închinăm la icoane şi uităm de Dumnezeu. Ne acoperim de păcate şi fugim la biserică să ne “spovedim”pentru a fi curaţi şi gata să săvârşim altele şi mai înfricoşătoare, ca într-un târg făcut cu diavolul, sperând că spovedania ne curăţă de păcate, când este mult mai simplu să nu păcătuim.

Ne pierdem, privind cum cad peste noi toate urgiile cerului, şi aşteptăm să vină altcineva, poate armata, poate guvernul, poate străinii, cu ajutoare, cu bani, cu lopeţi, cu saci cu nisip, cu haine, cu elicopterul, să ne salveze, să dea viaţă. De ce ne-ar da alţii ceea ce noi nu respectăm ? De ce ne-ar da alţii ceea ce putem să ne luăm singuri ? De ce să aşteptăm să îşi bage alţii coada, de ce ne târâm la Porţi Străine pentru ceea ce noi singuri putem obţine? DE CE NE LĂSĂM CĂLCAŢI ÎN PICIOARE ?Unde ne este mândria, suntem toţi orbi, surzi, handicapaţi, ologi, fără mâini fără picioare, fără cap? CÂT O SĂ MAI STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ ŞI CU CAPUL PLECAT?

103 comentarii

sorin 22-02-2012 - 19:34

Absolut de acord cu dumneavoastra! Va salut cu respect!

milosul 22-02-2012 - 20:15

Unde ne este mândria, suntem toţi orbi, surzi, handicapaţi, ologi, fără mâini fără picioare, fără cap?

NEACSU, tu ai mandrie? Aceasta fraza, mai sus mentionata, ti se potriveste de minune. Te caracterizeaza, ‘jurnalistule’!!!!!!!

Kaukaraipek 22-02-2012 - 20:32

D-le Neacsu pe mine a inceput de mult sa ma enerveze aceasta sintagma: „…cind ne vom cunoaste cu adevarat istoria…” Adica cum d-le, nu ne cunoastem istoria? D-le Neacsu istoria este si ea un subiect care este tratat la fel ca politica, fotbalul sau … femeile. In istorie ca si in fotbal, e musai sa te plasezi de partea cuiva. Nu se paote altfel. D-ta spui ca esti mindru ca esti roman dar ca si „recunosti” „nu stiu ce” despre Transilvania. D-le, nu merge, nu se imbuca, nu se impaca una cu alta. Ca roman nu se paote sa spun ca sint mindru de romanismul meu dar sa recunosc ungurilor ca nu stiu ce dreptate au ei despre Ardeal. D-le, daca n-ar fi fost ca acest pamint sa fie PUR romanesc nu ar mai fi fost romanesc. Normal si firesc acest pamint e romanesc indiferent de cum „rastalmacesc” unii istoria acelui tinut romanesc. Cei care se dau in stamba si sint impotriva romanismului din Ardeal, ei ne defaimeaza istoria noastra, a romanilor si din celelalte teritorii ale noastre. Cei care rastalmacesc istoria romanilor, ne vorbesc de rau pe toate palierele. Pina la urma, istoria este oglinda destinului. Daca sintem ceea ce sintem, inseamna ca am fost, iar daca am fost, avem dreptul sa fim si nu vreau sa mai am repere in istorie, pentru ca istoria nu este o stiinta ci doar o unealta, o arma cu care se poarta razboaie pentru zeul Care-pe-Care.

neacusm 23-02-2012 - 10:07

Domnule Kaukaraipek
Ce este gresit in ceea ce am afirmat eu despre Ardeal ? Te rog sa recitesti si sa spui ce anume nu este ok. Eu nu am spus ca nu este pamant romanesc. Mai citeste odata si vei vedea ca am dreptate. Nu da cu pietre numai pentru ca ti s-a parut dumitale ca am spus cine stie ce despre Transilvania. Reciteste cu atentie.

Kaukaraipek 23-02-2012 - 14:34

Prin interventia mea nu am dorit sa va jignesc sau sa va supar. Daca d-stra asa ati perceput mesajul meu, va cer, sincer, iertare. Iata paragraful din care eu m-am inspirat ca sa va trimit mesajul meu:

„Mai comenta cineva, pe unul din bloguri, că istoria Ardealului nu este cunoscută de români, şi că de fapt noi nu am învăţat Istoria României ci doar Istoria Românilor. Am analizat mai adânc şi am ajuns la concluzia că aşa este. Îmi convine sau nu, este un adevăr pe care românii trebuie să îl accepte şi trebuie să încerce să cunoască istoria aşa cum este ea, cu bune şi rele, cu toţi eroii pe care i-a avut România, nu numai cei de origine neaoşă.”

neacsum 23-02-2012 - 18:40

Domnule Kaukaraipek
Si ce este gresit acolo ? Acesta este adevarul, Nu cunostem istoria decat pe bucati, care ne convin, ne plac sau au placut ceklor ce ne-au dat acces la ea. Trebuie sa ne cunoastem istoria si a neamului si a tarii, pentru ca neadmiterea istoriei conlocuitorilor, traitorilor in aceasta tara, ii poate determina sa inscrie acele pagini de istorie in istoria altei tari. Sunteti prea intel;igent ca sa sesizati pericolul. Toti istoricii straini stiu ca Matia Corvin a fost unul din cei mai mari regi ai Ungariei, dar putini stiu si ca e fiul lui Iancu de Hunedoara, romanul. Si uite a;a un element al istoriei noastre se transfera integral si exclusiv in istoria celor ce sustin ca Ardealul nu este al Romanilor. Acesta era sensul pasajului r3spectiv. Si acesta este numai un exemplu. Dar si Gheorghe Racoczi este tot o parte a istoriei Ardealului si daca noi nu acceptam, ne vom trezi cu el transferat in Ungaria cu pamant cu tot.

Kaukaraipek 23-02-2012 - 18:55

Punerea la punct a neintelegerii mele va face cinste. Sint intru totul de acord cu ceea ce spuneti. Si ca sa conchid, cind N. Iorga a fost intrebat despre vecinii Romaniei, acesta a raspuns: Romania este inconjurata nu de vecini ci de romani! Si are multa dreptate. Peste tot dincolo de granitele romaniei, de jur imprejur, sintem invecinati doar de romani. Aveti respectul meu si consideratia mea.

De multe ori ma mihnesc cind va vad inglodindu-va in mocirla, dialogind cu niste suboameni (2 la numar pe acest forum).

neacsum 23-02-2012 - 18:42

Apropo, nu m-a suparat comentariul dumitale, voiam numai sa stiu unde sau cu ce consideri ca am gresit ca sa ne lamurim

Kaukaraipek 23-02-2012 - 18:47

Perceptia mea reiese din contextul paragrafului, pe care eu am interpretat-o ca noi,romanii, nu ne cunoastem bine istoria, recte, istoria Ardealului si, ca exista in istoria acestui spatiu geografic PUR romanesc niste momente care sint pro-unguresti, iar noi, romanii, le minimalizam sau, mai grav, nici nu dorim sa stim de ele, iar aceste „momente” nu ne-ar face „cinste”, iar d-ta, un om cu o personalitate integra, v-ati informat si, prin natura acestor informatii, va asumati aceste momente defavorabile romanilor. Cu alte cuvinte, d-vstra induceti in subtext si in context ideea ca ungurii au dreptate cind revendica ceva care nu este al lor! Am gresit cu ceva?

neacsum 23-02-2012 - 19:33

Ati inteles corect faptul ca noi cunoastem numai istoria facuta de romani sau numai domnitorii romani de pe pamantul romanesc si nu vrem sa stim nimic si despre altii care au domnit cu sau fara voia noastra peste aceste pamanturi romanesti. In felul acesta , vecinii nostri ii trec in istoria lor, si si-i revendica, si odata cu istoria si pamantul . Atata vreme cat Gheorghe Racoczi se regaseste numai in istoria Ungurilor, se poate crea impresia falsa ca Ardealul este pamant unguresc, iar ei vor profita de aceasta greseala a noastra. Eu spuneam ca trebuie sa invatam si istoria pamantului romanesc nu numai a romanilor de pe pamantul romanesc.
facem daca vrei, aceeasi greseala pe care am facut-o si cu limbile straine .In anii comunismului, in scoli se invata preponderent limba prietenului de la raasrit. Cine voia sa invete Engleza, era privit ciudat si studiat. Si apoi ne plangeam ca nu avem vorbitori de engleza sa ne spuna ce vorbesc dusmanii . Acuma , situatia s-a schimbat si icopii invata numai engleza, si in curand nu vom mai avea vorbitori de lima rusa. Amestecam marfa cu ambalajul, politizam educatia si cultura si nu facem bine . Trebuie sa admitem istoria pamantului cu tot ce s-a intamplat de-a lungul timpului, fie ca ne place fie ca nu . NU AM SPUS CA TREBUIE SA DAM ALTUIA CE NE APARTINE, DIMPOTRIVA . Am fost mai clar acuma ?

Ioan Tîrziu 22-02-2012 - 21:00

Domnule Neacșu,vreau pe această cale să vă mărturisesc faptul că am preluat unele dintre materialele scrise de dv.printre care și acesta și primul scris pe tema tăblițelor de la Tărtăria,la fel și altele care mi-au atras atenția ca român neaoș care pe lângă pâinea lui cea de toate zilele nu mai posedă altceva decât utopia unei țări cu,,marile ei bogății”și istoria milenară! Patriotismul ne-a fost inoculat încă din clasele mici cândva și nu putem renunța la el,mai ales că nu toți vrem să părăsim spațiul Carpato-Danubiano-Pontic să culegem căpșunii altora când putem să-i îmbogățim și lingem în continuare pe noii parveniți ai sistemului.Mai cred că totuși se mai poate face ceva pentru a mai salva din istoria și bogățiile neamului,asta în mare parte prin contribuția dv a ziariștilor care trebuie să arătați în continuare cele bune și cele rele în derulare.Închei prin a vă asigura de susținerea mea și a altor ardeleni,articolele preluate de la dv.puteți să le vizionați în original(având numele și fotografia dv.) pe portalul on-line http://www.Bistrița-News.ro .Din Ardealul lui Andrei Mureșanu și Coșbuc,vă dorim numai bine!

neacsum 23-02-2012 - 10:17

Domnule Tarziu, Va multumesc, am vazut ca ati preluat articolul meu initial,v-am citit si eu portalul si il mai citesc inca. Cum spune si Nicolae Iorga, patriotismul; nu este o cravata, un papion, este ceva cu care te nasti si de care nu poti scapa. E bine sa nu vorbesti despre el.Simti sau nu simti. Iar iastoria, daca nu am citi-o si nu am arata-o celor ce au lene in a o cunoaste,s-ar acoperi de colb si de pamant asa cum sunt acoperite cetarile dacice si calcate in picioare. Unii insa,ar dori ca istoria sa fie un subiect tabu, sa nu vorbim d4spre ea, pentru ca ea este a istoricilor. Istoria insa nu este nici o meserie,nici un privilegiue , este insasi existenta si devenirea unui neam. Si o spun cu glas tare ca NU O CUNOASTEM. Stim doar ce au vrut altii sa stim. De ce sa ne suparam si sa nu recunoastem ca itsoria Romaniei este istoria tuturor celor ce au trait si murit pe acest pamant, indiferent ce samanta au avut ei. Daca noi nu n-ao insusim asa cum a fost, partile nerecunoscute de noi o sa fie preluate de altii, cu oameni cu tot, cu pamant cu tot si astfel ne facem un rau mai mare decat ni-l fac altii, ne taiem singuri bucati de istorie si o oferim altora.

ValVerde cel Viteaz 22-02-2012 - 22:30

Neacsu si tinguiala nationala.
Tu crezi ca a-ti iubi tara si a fi patriot inseamna, citez:

„Sunt mândru de istoria şi faptele înaintaşilor, cu bune şi rele..”

Cum poti fi mindru de faptele rele ale inaintasilor tai?

Ai devenit patriot si iubesti istoria nationala de curind? Daca simti asa de cind esti, ti-ai format iubirile pe premise incomplete pentru ca singur te tinguiesti mai jos ca celor din generatia ta istoria Romaniei le-a fost prezentata truchiat.
Cind iubeai istoria nationala mai mult, cind o cunosteai prin prisma ideologica a regimului comunist, sau acum, cind ti-ai largit orizonturile (dupa cum lasi sa se inteleaga)

„L-aş ruga acuma pe acel comentator să spună cum poate să îmi dovedească că acum 7000 de ani, nu ne numeam România şi de unde ştie el că mesajul acelor tăbliţe nu este “Atenţie popor român, nu îl lăsaţi pe Traian să vă dezbine !”

Neacsule, nu poti cere sa ti se dovedeasca un negativ. Poti cere sa ti se dovedeasca ca de fapt pe tablite scrie: „atentie, feriti-va de nationalistii irationali care se vor forma pe aceste teritorii dupa ce Decebal si Traian vor forma un popor….cam 5000 de ani de acum in colo”????

Eu de fapt cred ca tablitele vorbeau de frumusetea feminina. Si daca nu ma crezi, dovedeste-mi ca nu e asa.

Dai cu lozinci mobilizatoare:

” DE CE NE LĂSĂM CĂLCAŢI ÎN PICIOARE ?Unde ne este mândria, suntem toţi orbi, surzi, handicapaţi, ologi, fără mâini fără picioare, fără cap? CÂT O SĂ MAI STĂM CU MÂNA ÎNTINSĂ ŞI CU CAPUL PLECAT?

Neacsule, iti acuzi cu patos concetatenii ca sint fara miini si fara picioare si pe urma ii intrebi cit or sa mai stea cu mina intinsa???!!! Nu au cap, dar stau cu capul plecat???!!!

Cine va calca in picioare??? Cui intindeti mina????

neacsum 23-02-2012 - 10:30

Dumneata ai auzit vreodata de metafora?
In ceea ce priveste pasajul cu piocoarele si mainile, daca l-ai mai citi odata, ai sesiza ca e acolo si un semnul intrebarii si ca expresia tocma asta subliniaza , ca ne comportam ca si cum am di , desi nu suntem . Deci este normal sa intreb de ce stam cu mana intinsa si cu capul plecat, cerand unii cetatenii, altii mila, altii cine stie ce, fiecare dupa nevoi.

ValVerde cel Viteaz 23-02-2012 - 15:12

Da, neacsum, inca imi aduc aminte de profesoara de L. Romana dintr-a cincea. Ne spunea:

„Metafora e o comparatie subinteleasa”

Daca spun: „urbos guitza pe internet”, aia e o metafora. L-am comparat cu un porc fara sa o precizez.
(Poate exemplul nu e prea bun, pentru ca in cazul lui comparatia isi pierde sensul…e evidenta)

Dar ma rog..sa o lasam asa. S-a schimbat definitia de cind eram in clasa, la orele de romana?

Pentru ca daca nu s-a schimbat, nu gasesc metafora pe care o invoci. Mai explica-mi odata.

Si poate raspunzi la intrebari mai serioase:
Cum dracu poti fi mindru de faptele rele ale inaintasilor tai????????
Cum poti iubi istoria pe care nu o cunosti???????????
Cine ne calaca neamul in picioare????? (documenteaza te rog)
La cine stam cu mina intinsa, ca natie?????(cu exemple concrete)

viper 25-02-2012 - 14:43

ai auzit de roller???? unu care vroia sa acrediteze ideea ca dupa retragerea aureliana in Transilvania nu a mai ramas nimeni si de aia hunii pot revendica teritoriul.ai auzit de noile descoperiri arheologice care atesta continuitate noastra pe aceste meleaguri???? tablitele de la tartaria tocmai asta arata ca indiferent sub ce nume am fost consemnati istoric n-am plecat niciunde. doar cei care au ratacit fiind migratori au cautat sa impuna asemenea asertiuni pt as crea o istorie noua falsificind adevarul.da sint un om patriot pt ca nu accept sa mi se fasifice descoperirile arheologice care atesta ca am fost aici dintodeauna de aceea fac parte dintre cei care doresc sa schimbam denumirea din romania in DACIA pt ca m-am saturat sa fim confundati cu alte natii

neacsum 25-02-2012 - 15:43

Nu Roller ci Roesler.

ValVerde cel Voinic 25-02-2012 - 15:50

viper, nu vad legatura intre ce spui tu si ce il intrebam eu pe neacsu.

Cine calca poporul roman in picioare?
La cine stam cu mina intinsa?
Esti si tu un patriot mindru de faptele rele comise de inaintasii tai?

Continuitatea poporului roman pe teritoriul Romaniei contemporane este o particularitate care poate fi dezbatuta de cei care nu o cred.
Ramine ca dovezile istorice obiective sa hotarasca.

Dar nu inteleg cum vrei tu ca niste tablite aflate pe teritoriul asta de acum 7000 de ani, sa dovedeasca ca dupa retragerea aureliana noi am ramas aici?? Mai explica-mi odata, poate imi scapa ceva.

viper 26-02-2012 - 14:13

are legatura da fiindca nu gindesti in termeni istorici nu vei intelege. patriotismul inseamna sa-ti accepti trecutul cu bune si rele si mai ales sa inveti din greselile trecutului sa iti doresti bine pt patria ta chiar de exista uscaturi printre noi.am vorbit de Roller fiinca ala voia sa ne desfiinteze chiar si ideea ca ar fi fost locuitori vreodata pe teritoriul revendicat de altii. mai cauta si lucrari aparute inainte de 89 despre cavalerul trac {vezi almanahul luceafarul}

ValVerde cel Viteaz 26-02-2012 - 16:16

Una e sa iti „accepti” trecutul cu partile lui rele si cu totul atceva sa fii „mindru” de el.

Cum se „gindeste in termeni istorici” ???
Explica-mi tu cum descoperirea unor tablite vechi de 7000 de ani pe teritoriul romanesc constituie dovada ca dupa retragerea romana noi am ramas aici.
Sint doua evenimente separate, despartite de 5000 de ani.

Fiecare are dreptul sa aiba o parere. Diferenta apare in momentul in care pozitia pe care o adopti e sustinuta de date concrete, inatacabile.
Daca sustii ca tablitele vechi de 7000 de ani sint argumentul continuitatii poporului roman pe teritoriul actual, nu m-ai convins nici pe mine.
Si eu sint partinitor, eu vreau ca tu sa ai dreptate.

digital 23-02-2012 - 14:38

sal,măi vale,ai revenit?….tot rigid și dedicat ai rămas!
de,propaganda cere sacrificii și uneori…continuitate….asta-i viața…
te salut,cu respect!

ValVerde cel Viteaz 23-02-2012 - 15:23

Salut digital. Eu in schimb constat ca ai evoluat. Acum dovedesti ca stii sa injuri la fel ca urbos. L-ai facut gelos.

Nu e nici un sacrificiu coane, imi e usor sa fac ceea ce numesti tu „propaganda rigida”. Am tolerante din ce in ce mai mici pentru idioti, asa ca nu trebuie sa fac eforturi sa-mi articulez ideile. Vin natural. Si nici nu trebuie sa recurg la injuraturi ca sa dau putere argumentului meu, desi crede-ma ca stiu sa injur si sint mindru de amploarea si bogatia cunostiintelor mele in domeniu.
Dar e cum zice neacsum ca a zis Coposu despre patriotism. Daca il ai, nu trebuie sa-l scrii pe garduri (cum face neacsum) Asa si eu cu injuraturile, le cunosc dar le tin pentru mine.

digital 23-02-2012 - 17:50

uite mă.și un val cu care poți construi un tsunami….
nu te mai da tu așa de pacifist și nici mediatorul unor ideologii care ne depășesc pe absolut toți care măcănim pe-aici….
vezi să nu fii victima indirectă a vreun-or polemici mai explozive pe forumul ăsta….
partea cu înjurăturile este pur…entertainment….
așa că nu are rost să te formalizezi…te înțeleg…perfect….dar mie-mi și place,apropos de…IDIOȚI

Valviolet 23-02-2012 - 18:01

D-le esti de-a dreptul idiot, agramat, incult. Va dau aia caldura in Ferentari? 🙂

digital 23-02-2012 - 18:10

milogule de kk-t marș la coteț,in m.mă-tii de imbecil

ValVerde cel Viteaz 23-02-2012 - 19:03

„ideologii care ne depasesc pe absolut toti…”
Vorbeste in numele tau.

„Pacifist”??? deci tu esti razboinic?
Esti belicos? Iti ogoiesti agresivitatea cu injuraturi zemoase?

Pot intelege „entertainment” condimentat cu face-ti-as si drege-ti-as dar atunci nu pretinde ca esti serios in ceea ce dezbati.

„Polemici explozive” pe aici pe fourum?? Ce vrei sa zici? Ca or sa ma injure niste frustrati ca urbos? Nu-ti fa griji pentru mine, ma amuza nefericitii astia.

urbos 23-02-2012 - 18:14

Cine te-a injurat ma prost patentat, a zis omu ceva?
Suferi si de mania persecutiei ca un dobitoc sinistru.
Cat te mai chinuie prostia ma valverdus tata. Hahaha!

Apropo, ai aflat strambule ce e ala un cerc?

ValVerde cel Viteaz 23-02-2012 - 18:51

Ce mai faci urbos-panselutza?
Digital nu m-a injurat pe mine, dar am vazut ca a inceput sa-i injure abitir pe altii. De aia am spus ca s-a schimbat.
In cazul tau nu s-a schimbat nimic. Ai aceleasi asa-numite idei (Besecu-dictator, evreii ne fura tara, americanii sint timpiti) si iti bazezi argumentatia pe grijanii si dumnezei, citeodata cu referiri la mama interlocutorului.

Pot sa-ti spun ce NU E un cerc. Un cerc nu e un disc. Notiunea de cerc a fost abuzata de de un nating care posteaza pe aici cu pseudonimul unei nobile figuri geometrice.

urbos 23-02-2012 - 19:36

Aha. si te phoote pe tine grija.
E o categorie de imbecili care se screm din rasputeri sa para destepti, atunci unii fac pe privitorii „dinafara”. In mintea ta tampa iti inchipui ca esti chemat sa faci ordine pe undeva. Nu ma, nu te pune nimeni sa pazesti forumul sau sa dai note. Aia o faci la tine in salon.
Iar in legatura cu ideile, daca adevarul e tot ala, de ce-as spune altceva?
Si faptul ca tu citesti numai grijaniile, caci, ca orice dobitoc esti interesat de forma, nu de continut, e problema ta psihica.

Cu cercu las-o asa cum a picat fraiere, inghite-o si taci, ca te afunzi.

urbos 24-02-2012 - 01:16

Eu nu-s ceea ce se numeste de regula nationalist, asa ca pot sa inteleg perfect discursurile critice la adresa inchinatorilor la steaguri, numai ca exista o specie de indivizi care dau cu copita in nationalismul romanesc(ceea ce poate fi foarte corect) INSA il accepta si-l pupa in cur cu nesat pe-al altora! Curat musdar, cum ar veni, de fapt lichelism pur.
Dupa 90 s-au vazut tot felul de astfel de stapituri, care, dupa ce faceau praf cu mandria nationala romaneasca, de multe ori pe buna dreptate, incepeau sa mestece cacat nationalist, dar al altei natii, cel mai adesea americana. Cum uite ce minunat cum isi pun mana la inima americanii retardati cand de uita la o carpa cu stele si dungi si lalaie o cantare. Sau ce buni sint ji danii, cu asasinii, crimele si atrocitatile lor, caci, uite ce minunat isi apara cacatul de tara(. Deci vezi mai valversdus tata, ca si alte scarbe isi iubesc inaintasii si cu rele, ba chiar mai mult cu rele, si as vrea sa te vad facand analize d-astea pentru toti, cu aceeasi masura.
Dar tu, esti o sluga prapadita, fugita de nevoi si mizerie, care linge mana care-l hraneste.

ValVerde cel Voinic 25-02-2012 - 16:01

„Deci vezi mai valversdus tata, ca si alte scarbe isi iubesc inaintasii si cu rele, ba chiar mai mult cu rele, si as vrea sa te vad facand analize d-astea pentru toti, cu aceeasi masura.”

Oricine glorifica faptele rele ale inaintasilor lui pe premiza ca e strabunul meu si trebuie sa-l iubesc nu este patriot. Este de fapt un antipatriot pentru ca perjudiciaza neamul si tara pe care pretinde ca le iubeste.

Asta e valabil pentru orice natie, orice popor, orice etnie, etc
Vrei tu sa ajungi la evreii tai dar chiar daca ei ar face-o, ceea ce am spus e valabil si pentru ei, iar comportamentul lor reprobabil nu e scuza pentru comportamentul tau reprobabil.

Dar mai explica-mi cum e cu gheata fierbinte si de ce ai chiulit de la orele de fizica in anii aia putini in care te-ai dus la scoala?

urbos 25-02-2012 - 16:53

Nu vreau sa ajung la ji dani, dar sint un bun exemplu, mai ales ca-s ai tai, nu ai mei.
Gheata fierbinte e in creierul tau mic si foarte mic.

ValVerde cel Voinic 25-02-2012 - 17:22

Mai gulie de Prahova, de cite ori sa-ti spun ca daca tu nu intelegi ceva (si ceea ce nu intelegi tu e cu mult mai mult decit ceea ce intelegi) nu inseamna ca acel ceva nu exista.

Imi mai racesc gura odata, mai mult pentru audienta, cit o fi aia, decit pentru tine. Tu esti un caz pierdut.

Gheata este faza solida a apei.
Trecerea de la lichid la solid la presiunea atmosferica se face la zero grade Celsius.

La temperatura de 250 grade Celsius si presiunea de 10GPa (cam 100 de mii de atmosfere), apa nu exista decit in forma solida, adica GHEATA.

De ce ii zice gheata fierbinte? Pentru ca la 250 de grade, daca pui mina pe ea te frige la buricele degetelor, trogloditule.

Dupa cum chiar si tu poti vedea, am ales valorile fizice mentionate in articolul despre planeta de apa.

Deci ramine cum am spus prima data: in conditii speciale de temperatura si presiune, vei avea gheata fierbinte, fara ghilimele.
Ai inteles ceva mai microb ploiestean, sau neuronul tau timid e prea ocupat cu evreii ca sa proceseze concepte simple?

urbos 25-02-2012 - 17:29

Nu e gheata aia bai cap de poola, nu va fi o structura cristalina imbecilule. Ea ti s-ar parea tie solida la presiunea aia, dar atomii zbarnaie chiar daca sint inghesuiti ca sa crezi tu ca e tare.
Ii zice „gheata fierbinte” in ghilimele idiotule.
Ascunde-te dreacu de avorton. De cate ori sa-ti spun?

urbos 25-02-2012 - 17:32

PS Asta daca exista intr-adevar asa ceva, ca nu se stie ce-au „vazut” aia.

ValVerde cel Voinic 25-02-2012 - 18:06

Deci tu crezi ca in gheata comuna, pe care ti-o pui tu in bere, atomii nu „zbirnie”, era sa zic „papagalule” dar ar fi o insulta gratuita pentru o pasare nevinovata.

Miscarea atomica inceteza la zero Kelvin.

Gheata la 10GPa si 250 Celsius are structura cristalina (se cheama Ice-VII) si, bingo, atomii dau din coate la fel ca in gheata ta din frigider.

In capul tau asociezi starea solida cu inactivitatea atomilor???? -Monumental !!!!
Te trimeteam la orele de fizica pentru incepatori dar ai nevoie de cursuri ajutatoare inainte de a te duce acolo.
Mai crezi ca presiunea externa „inghesuie” atomii???

Ia-te dupa ala micu’…Huhu sau cum isi mai zice. El nu intelege, dar macar nu se baga…te mai previne ca ai sa arzi in focul iadului dar nu o face cu rautate si nu se baga in polemici pe care nu e pregatit sa le sustina, asa ca tine.

Ai mai scos una….cum pina si tu incepi sa realizezi ca nu stii despre ce vorbesti, ai inceput sa arunci suspiciuni cu privire la „ce au gasit aia” Tipic !!!

urbos 25-02-2012 - 18:23

Vorbesti singur ba ……….
De fapt, ti-ai dat si tu seama ca esti un …………….si nu mai stii cum sa iesi din situatie. Ingroapa-te …………., dispari, asta e singura solutie.

ValVerde cel Voinic 25-02-2012 - 18:57

Dar ceva la subiect ai de spus?
Iti dau o pista: vezi diferenta dintre atomi si molecule, hahalera.

Hai apuca-te sa injuri ca asta e tot ce poti sa faci.

urbos 25-02-2012 - 19:06

Care subiect ba ………, nu vezi ca vorbesti singur, tu spui ce cred io, apoi tu-ti raspunzi.

ValVerde cel Viteaz 25-02-2012 - 19:28

Retragere strategica, bai prapaditule?
Iti demonstrezi ignoranta si te ascunzi injurind partea adversa?

Spune tu ce crezi, alifie, cu privire la gheata cristalina (Ice-VII) care e singura forma de existenta a apei la 250 Celsius si 10GPa

Sustine-ti parerile cu fapte obiective, nu cu insulte

urbos 25-02-2012 - 20:05

Ce retragere bai ,,,,,,,,,,,, nu vezi ca bati campii? Nici macar nu vorbesti cu cuvintele tale ca sa stii despre ce vorbesti, ai dat pe google repede, repede si-ai trantit ce-ai gasit. Nu e gheata ………. asa ii zice ca trebuia sa denumeasca cumva ciudatenia aia. Umor de oameni de stiinta.
Si asta faceai, vorbeai singur, spui ce cred io si apoi iti raspunzi. Ce sa discut cu tine ……? Du-te …..

Europeanuul 25-02-2012 - 21:23

Hi ValVerde,
orice incercare de a dialoga cu urbos (un coleric inrait) este de prisos. Ignoranta pentru el este cea mai mare pedeapsa (ii va fi cam greu sa polemizeze singur;)

neacsum 23-02-2012 - 11:13

Iata de ce trebuie sa ne invatam istoria, sa o spunem si altora si sa nu stam cu capul plecat in fata celor care impun legile in tara asta santajand un guvern las cu iesirea de la guvernare si inchiderea robinetelor de bani.
http://www.youtube.com/watch?v=ZT5sXbKilQ4

neacsum 23-02-2012 - 11:16

Iata de ce , trebuie asa ne cunoastem si sa ne insusim istoria. Ca sa nu ne-o ia altii care sustin ca Ardealul este pamant unguresc , cu care au venit ei hunii suv saua calului.
http://www.youtube.com/watch?v=h_pUjDq65tA&feature=related

Kaukaraipek 23-02-2012 - 14:45

Numai niste scelerati poate sa faca asa ceva, sa spuna ca acele tablite sunt de provenienta maghiara cind, pina si sugarii unguri stiu ca ei au venit din pusta asiatica in veacul al 8-lea. Ar trebui luat imediat act si sa se interzica astfel de filme pe youtube.

neacsum 23-02-2012 - 15:46

Nu le poti interzice sa publice ce vor.Asta e democratia din pacate. Dar poti spune adevarul si poti arata ce spun izvoarele istoriei. Si daca faci asta nu inseamna ca faci parada de fals patriotism, cum spun unii, ci ca doresti sa fie respectat adevarul . Cand cer stiudiul istoriei si respectarea aceteia indiferent cum ar fi ea, nu inseamna ca sunt neaparat mandru de ceea ce a fost rau in istoria noastra, ci ca inteleg sa imi asum si sa accept aceasta tara aceasta istorie pentru ca este a mea, inseamna ca am taria sa spun am gresit, sau inaintasii mei au gresit poate , privind si judecand dupa pozitila de azi . Asta inseamna sa iti cunosti , sa iti respecti istoria, neamul, tara.

Kaukaraipek 23-02-2012 - 16:07

Domnule Neacsu, eu daca am o treaba de facut si sint profesionist in ceea ce fac, pe mine nu ma intereseaza ce zic despre mine cei care ma privesc, sau imi critica munca dupa ce o sfirsesc. Eu ma straduiesc si ma focalizez asupra a ceea ce trebuie sa realizez. Asa si cu istoria. Cine cerceteaza in de-ale istoriei nu trebuie sa isi raporteze munca lui la eventualele reactii ale „bagatorilor de seama”. Eu il admir foarte mult pe istoricul colonel Mircea Dogaru pe care-l percep ca pe un subiect standard in ceea ce priveste modelul istoricului roman.

nimeni 23-02-2012 - 11:21

„Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricînd viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta.”

asta spunea Corneliu Coposu, despre patriotism.

in ceea ce priveste istoria romanilor, sunt extrem de multe lucruri pe care cartile de istorie nu le mentioneaza. sau le prezinta complet eronat.incepand cu formarea limbii romane pana in prezent. e o mutilare a constiintei si memoriei , si ne tot miram ca de ce am ajuns cum am ajuns.

neacsum 23-02-2012 - 12:33

De acord.

Ciu Huhu 23-02-2012 - 20:29

Basescu e singurul vinovat pentru ruinarea tari si a poporului pentru ca el a numit in functii cheie numai basisti hoti mari, care au furat cel putin 20 de miliarde de euro de cind Basescu e la putere!

Romani veniti zilnic in piete sa strigam JOS DICTATORUL BASESCU, CU CIT VOM FI MAI MULTI CU ATIT MAI REPEDE VOM SCAPA DE EL!!!

PS. Pe Net cirula un nou salut, cind oamenii se intilnesc nu-si mai zic
te salut, isi zic drept salut: JOS BASESCU!

vasile1 26-02-2012 - 14:31

Ciuhule, vezi ca Base a lasat cu limba de moarte sa fie pus in sicriu cu fata in jos si cu un bec in chiur ,asta ca sa-l pupe mai usor astia care se saluta cu ,,jos Basescu”. Vezi ca te asteapta ,,patriotul” Voiculescu sa pupi tot ca pe Base dar cat este viu.

Dorin C. 23-02-2012 - 21:04

Foarte frumos articolul. O intrebare am D-le Neacsu. Cu privire la Gheorghe Rakoczi, oare acest om a fost intr-adevar roman? In timpurile alea, cunoastem cu totii ce importanta mica aveau romanii in Transilvania stapinita de unguri. Ei erau tinuti la subsolul societatii, erau un fel de sclavi, iobagi, plebea cu alte cuvinte. Oare sa fi fost posibil, sa se fi permis unui om cu singe romanesc sa acceada intr-o asa pozitie de importanta? Eu as inclina sa am dubii serioase. Daca e al ungurilor, e al lor si nu al nostru. Petoffy Sandor este cel mai mare poet al Ungariei de astazi. Si de unde este el de loc? Si unde si-a trait traiul? In Transilvania noastra. Dar este al lor. Este UNGUR. Este singele lor unguresc. Noi nu avem nimic de-a face cu el. Nu ne reprezinta deloc.

neacsum 23-02-2012 - 22:08

Domnule Dorin ,
Nici nu am afirmat ca Racoczi ar fi fost roman, ci doar ca a domnit peste o portiune de pamant romanesc si vrem nu vrem face parte din istoria Romaniei, chiar daca nu a romanismului. Iar eu tocmai asta spuneam, ca din pacate nu invatam istoria Romaniei ci numai aromanilor. De ce invatam oare despre popoarele migratoare? De ce invatam despre Legiunile lui Lissimach sau stim cine a fost Baiazid , dar nu stim cine a fost Racoczi ? Aici vad eu greseala, ca nu invatam istoria Romaniei, asa cum acuuma ]n scoli nu se mai invata despre Basarabia si Bucovina. De ce sa stim cine a fost Hitler si sa nu stim nimic despre voievozii Transilvaniei, indiferent de etnie ? Daca nu acceptam acesti voievozi inseamna ca nu acceptam nici Transilvania .Nu am spus ca trebuie sa ii slavim, ci ca trebuie sa ii cunoastem sa stim ce au facut, pentru ca fac parte din istoria Transilvaniei, deci a Romaniei.

Dorin C. 24-02-2012 - 03:41

Da, sub aspectul asta se merita intr-adevar osteneala.

Dorin C. 23-02-2012 - 21:12

In tara noastra, din pacate, oamenii de treaba care ar face ceva bun, sint inlaturati cu rautate de catre jigodii. Va dau un exemplu clar de oameni tip „jigodii”, componentii fostei institutii D.S.S.. Tipul asta de oameni au chinuit cu adevarat romanii si i-au transformat practic in animale. Le-au modificat practic ADN-ul in circa jumatate de secol. Cum sa apara la conducerea si administratia tarii adevarati oameni care sa vrea binele tarii si oamenilor? Pe care sa-i doara de istoria neamului romanesc si de imaginea sa in lume?

... 24-02-2012 - 14:02

Nu-i asa ca atunci cind v-ati gindit la jigodiile care inlatura pe romanii cei buni v-ati gindit (si) la suboameni de tipul urbos si digital? … Multumesc!

Viorica Ianc 24-02-2012 - 08:33

Petöffy stiam ca este de origine sarba ! ?

digital 24-02-2012 - 09:12

Se pierde mesajul Tăbliţelor de la Tărtăria?

parcă ăsta era subiectul…
cred că e pierdut ,săracul…..acum aveți o grijă….cu …ungurii….

ANDREI 24-02-2012 - 12:44

Iata de ce se pierde mesajul:
http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/
EXCLUSIV_Scene_de_film_cu_
mafioti-printre_interlopii_romani-_-Daca_pierd_cateva_sute_de_mii_de_euro_intr-o_
afacere-mai_investesc_doi_euro_pentru_un_glont_0_651535374.html

Burghezia bitei ,…..privilegiatii.,..e „dictatura,fascism ” in Ro sa-l suspendam pe Basescu …..Vai sa revenim la democratia de tip „suedez” ce a permis unor oameni ce s-au „descurcat”..sa se afirme ,copiind „virtutile „iliesciene mineresti…..

Desiguuuur ,noi ceilalti, suntem „invidiosi „pe succesele altora …

Ps inteligentii strategi, a-i USL ului prezenti pe acest forum, striga :. Evreii sunt de vina ,rusi , ba stalin ,ba nuuu ,americani, chiunezii ……

Kaukaraipek 24-02-2012 - 15:37

Domnule Neacsu, tocmai ma pregateam sa va postez un lung text privind unele neandre ale istoriei romanesti, dar, avind un program tv de stiri in derulare, acolo, s-a petrecut un breaking news in care s-a dat o stire cum ca o femeie insarcinata, a taiat capul pruncului; iar ceea ce se stie este ca familia avea 7 copii si erau „pocaiti” ?!?!?!?!? Domnule, eu, in viata mea nu am auzit o astfel de stire venita de la vecinii nostri unguri, pe care ii percepem ca pe o populatie extrem, extrem de violenta. Domnule, in ce lume traim?

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult