Acasa Opinii Securitatea nucleară secretă

Securitatea nucleară secretă

scris de Marius Bâtcă
32 afisari

Luni şi marţi, 26 şi 27 martie 2012, la Seul, Coreea de Sud, 53 de şefi de state şi de guverne se întâlnesc pentru a discuta cele mai presante aspecte ale securităţii nucleare. Cu câteva ore înainte de a pleca la această întâlnire la vârf, domnul Băsescu Traian, preşedintele României, a avut una dintre apariţiile sale mediatice cu totul originale. Numită de cei de la Cotroceni „declaraţie de presă”, apariţia domnului Băsescu a constat dintr-o alocuţiune privind acest summit şi un răspuns la o întrebare despre ce are domnia sa de transmis unui oarecare interlop, plecat din Ţară la vânătoare în Africa.

Hari Bucur Marcu„Declaraţia de presă” emisă cu acea ocazie are aspectul unui răspuns la tablă, dat de un elev slab spre mediocru, care spune ce a înţeles el din subiectul lecţiei de zi. Şi o spune cu chiu-cu-vai, cu vorbe poticnite şi fraze încâlcite. Iată numai un exemplu, preluat din textul publicat pe site-ul oficial www.presidency.ro: „Aş vrea să fac câteva menţiuni legate de premisele în care se desfăşoară acest summit. În primul rând, dacă privim la derularea unor programe nucleare în state precum Iranul sau Coreea de Nord, o altă premisă este menţinerea la nivel ridicat a arsenalelor nucleare”. Înţelegeţi dumneavoastră ce vreţi, dacă puteţi.

Dar, citatul meu preferat din această alocuţiune este: „O altă premisă este legată de creşterea riscurilor utilizării armelor nucleare în conflicte regionale şi ameninţările, spre exemplu, Coreei de Nord pentru regiune sunt o realitate a zilelor noastre, precum şi riscurile generate de ameninţările iraniene în regiune, nu neapărat prin ameninţarea cu arma nucleară, ci prin ameninţarea dezvoltării de arme nucleare, în condiţiile în care Iranul are o opacitate deja recunoscută faţă de organismele internaţionale de control”.

Am încercat să trec peste frazarea aproape imposibil de urmărit, chiar şi în scris şi să mă dumiresc despre conţinutul „mesajului”. Dacă nu aş fi ştiut că, la Seul, se vor întâlni şefi de stat şi de guvern pentru a discuta măsuri de cooperare internaţională în vederea protejării materialelor şi facilităţilor nucleare de acţiunea grupurilor teroriste, aş fi zis că domnul Băsescu pleacă al alt summit, unde se dezbat acţiuni împotriva Coreei de Nord şi Iranului. Sau, în mintea domniei sale, aceste două state fac parte din grupurile teroriste?!?

Toată lumea avizată este de acord că problema Coreei de Nord va fi discutată „pe marginea” lucrărilor summitului, adică în afara agendei oficiale. Însăşi conducerea acestei ţări a ţinut morţiş să fie băgată în seamă la această adunare din aceiaşi peninsulă asiatică, în momentul în care a anunţat, cu câteva zile mai devreme de eveniment că va experimenta lansarea unui satelit al Pământului, peste vreo două-trei săptămâni.

Având în vedere că experimentul aterior nord-corean, de lansare a unei rachete ce ar fi putut purta şi un focos nuclear, a fost dublată de un experiment nuclear propriuzis, toată lumea a fost de acord că anunţul menţionat aici are conotaţii nucleare. Şi că acesta se doreşte a fi o avertizare, dacă nu chiar o ameninţare că, în curând, nord-coreenii ar putea avea vectori balistici purtători la ţină a focoaselor nucleare, deoarece lansarea acelor vectori este similară cu cea a unei rachete purtătoare de satelit în spaţiul cosmic.

Bineînţeles, ceea ce zice toată lumea este total diferit de ceea ce ne-a „declarat” nouă domnul Băsescu, care vede Coreea de Nord ca o „premisă” a Summitului de la Seul şi ca „un risc al utilizării armelor nucleare în conflicte regionale” sau o „ameninţare pentru regiune”.

Nu o să facem mai departe conspectul „declaraţiei de presă” prezidenţiale, pentru că nu am ajuge la concluzii diferite. Domnul Băsescu ştie ceva, dar nu ştie bine şi nici aprofundat despre ce este vorba cu securitatea nucleară, sau cu agenda summitului la care tocmai a plecat.

Asta, pe când noi, cetăţenii români, ne aşteptăm ca primul demnitar al ţării să ne arate mult mai mult decât că ştie tabla înmulţirii pe de rost, chiar şi cu cifra şapte. De la un asemenea demnitar, dacă este vorba de înmulţiri, ne aşteptăm ca domnia sa să aibă şi să dovedească aprofundate cunoştinţe de algebră, cuprinzând legile interne ale operaţiilor, relaţiile, construcţiile şi conceptele cu care se operează, precum şi abilitatea de a opera cu termeni, polinomi, ecuaţii şi structuri algebrice.

Iar când este vorba de securitatea nucleară, ne aşteptăm ca domnia sa să fi ştiut că acesta este, în mod imperativ, o componentă a politicii de securitate a României. Adică, ne-am fi dorit să aflăm, din „declaraţia de presă”, care sunt ameninţările şi riscurile interne şi externe identificate la nivel strategic de preşedinte şi Parlament, cu referire directă sau indirectă la materialele nucleare, substanţele radioactive, la siguranţa facilităţilor nucleare de la noi şi din vecinătatea noastră, precum şi la activităţile contexe prevenirii şi contracarării acestor riscuri şi ameninţări.

Am fi dorit să ştim care este politica naţională, agreată de câtre toate puterile statului, indiferent de culoarea lor politică, pentru a pregăti şi lua contramăsuri de detectare, descurajare şi prevenire a acţiunilor ilegale, inclusiv sau mai ales teroriste, precum şi măsurile luate pentru minimizarea distrugerilor provocate de eventualele accidente nucleare.

Sau, mai precis, am fi fost interesaţi să aflăm cu ce mesaj pleacă domnul preşedinte să ne reprezine la Seul. A făcut România progrese în domniu de la primul summit de securitate nucleară de la Washington D.C., din 2010? Şi-a însuşit România vreuna dintre recomandările de atunci şi a făcut sau nu paşi în domeniul securităţii nucleare? Ce are de gând să susţină acolo domnul Băsescu, în concordanţă cu interesele strategice româneşti şi politica naţională de securitate?

Este drept că domnul Băsescu a menţionat, la sfârşitul „declaraţiei” sale de presă că, „pentru noi este exterm de important acest summit, în primul rând pentru a participa cu contribuţiile noastre la dezvoltările viitoare a normelor de securitate şi siguranţă nucleară, în al doilea rând pentru a ne putea afirma punctele de vedere în cel mai înalt cadru de dezbatere a subiectului energiei nucleare, fie că ne referim la energia nucleară în scopuri civile sau militare”.

Numai că nu ştim deloc în ce constau „contribuţiile noastre la dezvoltările viitoare a normelor”, nici care ne sunt „punctele de vedere”. Nici măcar nu ştim cine suntem „noi”, în limbajul prezidenţial.

Sunt două ipoteze ale totalei lipse de transparenţă privind problemele menţionate mai sus, sub semnul întrebării. Prima ipoteză este că nu avem răspunsuri la aceste întrebări pentru că nici guvernanţii, în frunte cu domnul preşedinte de Ţară, nu au nici un răspuns. Adică, habar nu au despre ce este vorba cu ameninţările şi riscurile nucleare ori cu politica de stat în acest domeniu.

A doua ipoteză este că atât riscurile şi ameninţările, cât şi politica naţională sunt strict secrete de importanţă deosebită, deci ascunse de ochii şi mintea publicului român. Cu alte cuvinte, guvernaţii ştiu, dar nu ne spun şi nouă. Ceea ce nu este bine. Mai ales în condiţiile în care România este una dintre puţinele state care pot procesa materialul nuclear de la minereu la muniţie nucleară, nu este bine ca asemenea aspecte să fie ţinute „la secret”.

Şi ar mai putea fi şi o altă explicaţie, pe care nu aş numi-o chiar ipoteză, ci mai mult o speculaţie. Şi anume, că România este foarte serioasă în procesarea informaţiilor privind ameninţări şi riscuri de factură nucleară, inclusiv privind terorismul nuclear, că este foarte angajată în întărirea cooperativă a securităţii nucleare în Europa şi în Lume, numai că preşedintele Băsescu Traian ori nu ştie, ori nu îi pasă de aceste lucruri şi, în consecinţă, nu ne spune nimic despre acestea.

Dacă această speculaţie este corectă, atunci toată tevatura cu „declaraţia de presă” şi limbajul stupid din care a fost alcătuită nu a avut alt scop decât să prilejuiască unui propagandist de presă să îl întrebe pe domnul Băsescu ce vrea să îi transmită interlopului zilei din curtea proprie, aflat peste mări şi ţări, tocmai la safari.

Articole de acelasi autor

11 comentarii

urbos 26-03-2012 - 19:34

Chiar nimic de adaugat.
Ramane sa vedem doar reactiile ridicolilor basisti.

digital 26-03-2012 - 19:58

înclin să cred,că prima d-voastră ipoteză este cea mai aproape de adevăr….
acest individ,numit președinte nu este nici inteligent și nici interesat de vreo problemă națională,în substanța ei,scopurile și obiectivele lui neintersecțându-se nici o clipă cu a majorității acestei națiuni…..

dxn 28-03-2012 - 22:28

Ai citit doar primele randuri si ai obosit!
Si eu am citit. Tot.
Ceea ce tu nu ai facut bovino, considerand ca-i destul.
Trebuie sa si intelegi, labagiule, ceea ce pentru tine este o mare greutate.
De ce nu-mi raspunzi la PM-urile trimise?
Ti-e frica ce te-am descoperit?
vrei sa-ti public adresa e-mail, spurcaciune?
Hai, zi: DA. Si esti mort.

ValVerde cel Viteaz 26-03-2012 - 20:56

Mai exista o a treia ipoteza:

Basescu e bine pregatit si cu idei clare. Vrea sa fie transparent si sa explice totul unui public avizat.

Dar nu stie sa explice…i se invalmasesc ideile la gura si ies dezlinat si fara forma.
Ca urbos cind ar vrea sa spuna multe, are intentii complexe dar cind se apuca de scris iese un „pi… ma-si si ceva de sobolani”

🙂 🙂

urbos 28-03-2012 - 22:44

Domnule Hari, pe forum umbla un individ, frustrat intelectual, un ghiolban cu limbaj de militian sau securist. Rebutul uman zice ca v-a fost coleg. Astfel de colegi aveti domnule Hari? Unde ati lucrat ca sa aveti astfel de colegi trogloditi cu creier de securisti sau militieni?

DXN 28-03-2012 - 23:02

Curbos,
Termina cu a mai te da fata mare.
N-am nicio legatura de „colegialitate’ cu autorul.
Ceea ce insinuezi pentru a treia oara nu este decat utilizarea unei formule de politete.
Atat.
Dar tu esti enervat ca te pun la punct.
Nu sunt nici ghiolban (!!) si nici militian, ori … . Sunt un om normal care are tendinte de normalitate.
Asta nu inseamna ca sunt de acord cu PUTEREA actuala.
Incerc sa inteleg lucrurile ca sa le pot modela. Dar pentru niste primate ca voi (dENIS, Curbos, Cretinos, Ciocumic) eu sunt un „idiot”, „ghiolban” doar ca va combat cu propriile voastre dejectii.
Vrei sa-ti araat bovino ce cuvinte, invective, mugete …, ai scos pana acum?
Ti-am trimis pana caum mai multe PM-uri ca sa te pun la punct.
Vorbeste frumos , nu mai jigni si vei face o treaba normala! Iti doresc succes.

DXN 28-03-2012 - 23:18

„Domnule Hari, pe forum umbla un individ, frustrat intelectual, un ghiolban cu limbaj de militian sau securist. Rebutul uman zice ca v-a fost coleg. Astfel de colegi aveti domnule Hari? Unde ati lucrat ca sa aveti astfel de colegi trogloditi cu creier de securisti sau militieni?”
Metoda folosita este securista.
In incapacitatea ta de a intelege ca exista oameni care gandesc altfel (sunt diferiti, mai prosti sau mai destepti, au dreptul sa gandeasca altfel, …) cauti sa dezvolti o manevra curva de a- i pune in carca autorului anumite tare pe care nu le are, doar-doar vei putea obtine vreo info’ ca sa poti umple de rahat comments-urile pe care tu le consideri forum.
Pai, daca-i forum, asa cum pretentios crezi, atunci respecta-i pe toti, bovino! Lasa-l pe autor sa-si poata exprima ideile, care oricum, sunt calculate, gfandite, studiate si nu sunt sculatori de ale tale sau altii ca tine -primate (Ciocumic, PENIS, pardoon dENIS, Cretinos)

digital 28-03-2012 - 23:26

cu animalele vorbesc de la nivelul lor,așa că va trebui să mă cobor și o voi face de câte ori va fi nevoie….
dreq de prost

dxn 28-03-2012 - 23:39

(dENISULE),
Vorbeam cu Curbos.
Ce te bagi ca musca-n c**u’ calului?
Nu-ti ajunge?
De ce nu-mi trimiti parerile tale pe PM?
Vrei sa-ti divulg contul?
Zi DA si MORTUA EST.

DXN 28-03-2012 - 23:31

Curbos,
O sa-ti spun adevarul:
N-am nicio legatura cu autorul.
Imi place stilul. N-am voie?
Habar n-am cine-s ceilalti editorialisti. Desi le vad si pozele. nu-i stiu.
Si acum sa-ti spun ce vrei tu:
„Snt pretenar cu gagii! E baetz de baetz, e tari de tot! Mma ce supeeeeeeeeeeeeeer e toti!”

Asta vrei, boule!

dxn 28-03-2012 - 23:55

„Ce are de gând să susţină acolo domnul Băsescu, în concordanţă cu interesele strategice româneşti şi politica naţională de securitate?”
NU STIM. Dar putem sesiza:
„nu îi pasă de aceste lucruri şi, în consecinţă, nu ne spune nimic despre acestea”.
A fost doar un „dus de multime”!
O spalare a imaginii, din care sa apara o noua „spusa” a comandantului.
Prostimea intelege cat poate, iar dasteptii, ce vrea ei!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS