Acasa Opinii PETRESCU: Semnalul dat de Sarah Palin

PETRESCU: Semnalul dat de Sarah Palin

scris de Ziua Veche
3 afisari

Inainte de vizita sefului statului roman la Chisinau, a fost difuzat un “Apel general pentru unitate! Apel catre Presedintele Romaniei si Presedintele Republicii Moldova pentru unitatea nationala a poporului roman”. Aceasta luare publica de pozitie – initiata de  Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice – a fost semnata de 35 de organizatii civice si sindicale, in frunte cu Blocul National al Revolutionarilor 1989, George Costin – presedinte executiv, Asociatia 21 Decembrie 1989, Teodor Maries – presedinte, Societatea Timisoara, Florian Mihalcea – presedinte, Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 Timisoara, dr.Traian Orban – presedinte, Fundatia Culturala Timpul, Iasi, condusa de Liviu Antonesei.

Semnatarii apelului reaminteau faptul ca Parlamentul European a adoptat, anul trecut, rezolutia prin care 23 August a fost declarata Ziua europeana a victimelor stalinismului
si nazismului, dar: ”Spre rusinea noastra, romanii din Basarabia si nordul Bucovinei sunt inca victime ale Pactului Hitler-Stalin. Dintre tarile care au indurat consecintele ilegitime si criminale ale acestui pact (statele baltice, Romania si Polonia), doar noi nu am dat dovada de demnitate nationala si nu am actionat pentru ca asemenea consecinte sa nu mai existe, in conditiile in care Uniunea Sovietica s-a desfiintat pe cale pasnica inca din 1991”.

In esenta se cerea presedintilor celor doua state romanesti sa actioneze pentru reintegrarea in Romania, in cadrul Uniunii Europene si cu acordul forurilor competente internationale, a teritoriului romanesc ocupat de Armata Rosie – respectiv Basarabia, Nordul Bucovinei, tinutul Hertei si Insula Serpilor -, ca urmare a pactului blestemat. Reintegrarea vizata era comparata de semnatarii apelului cu reunificarea Germaniei din 1990. Apelul nu a avut ecou mediatic nici la Bucuresti, nici la Chisinau. Insa, pentru mintile lucide, care nu gandesc in format tabloid, a semnalat debutul unei evolutii ireversibile, incurajata tacit, prin sprijin financiar adecvat si de  state care nu pot fi nicidecum amenintate, precum  China.

Dupa salutara prezenta a liderului Romaniei de azi, in landul dintre Prut si Nistru au urmat momente amintind oarecum de epoca Razboiului Rece. Moscova a anuntat noua sa doctrina militara, specificand riscuri si amenintari posibile precum  „pretentii teritoriale fata de Rusia si aliatii sai”. Asta ca si cum rapturile teritoriale realizate de Stalin sunt intangibile, in virtutea dreptului celui mai … puternic. Al doilea semnal public  si penibil   l-a dat Vladimir Voronin,  incriminand optiunea Romaniei de a gazdui interceptoare americane terestre pe teritoriul national. Voronin nu intelege ca prin declaratiile sale isterice devine cel mai bun agent al reintoarcerii Basarabiei la Romania.

Cheia conduitei actualei administratii americane a sugerat-o fostul guvernator din Alaska, doamna Sarah Palin. Intr-un interviu acordat duminica Canalului TV Fox News,  Palin  a afirmat ca daca presedintele Obama “va juca cartea razboiului”, atacand Iranul in urmatorii doi ani, peisajul politic american se va schimba dramatic in favoarea sa, realegerea fiind garantata! Dupa declaratiile unor lideri iranieni, de la finalul saptamanii trecute,  conflictul militar cu americanii pare cautat cu lumanarea. Singura  de folos la Teheran, dupa raidurile aeriene planificate ale aviatiei israeliene, daca Obama ezita, la inceputul lui martie sa treaca la actiune.

Kremlinul poate trimite trupe la Teheran, pentru „a securiza”, o vreme, regimul a carui prabusire este foarte dorita de aliatii din zona ai SUA – monarhii arabi. Tenaci, rabdatori si atenti la ora data de CNN…

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult