Acasa Opinii Semnături în cort pentru Agamiţă

Semnături în cort pentru Agamiţă

scris de Teodor Seran
9 afisari

Atunci când vine vorba de campanii electorale și de alegeri, din vocabularul românilor dispare definitiv cuvântul sobrietate.

teodor seranBrusc, românii devin pătimași, consumând o energie nebănuită în susținerea cu îndârjire a unor candidați sau a unor partide politice. Scenele care pot fii vâzute în campania specific românească, îmbracă uneori aspecte grotești. Oameni care se înjură sau chiar se îmbrâncesc zdravăn, în încercarea de a impune un candidat preferat sau a unui partid admirat. Manipulări, intoxicări si dezinformări în toate localitățile, care crează o stare profundă de ilaritate și de haos cvasi-generalizat. Cu chiu cu vai se conturează la finalul campaniei diverse opinii de nuanță politică ale societății civile, care deși efemere duc la câștigarea alegerilor de către un partid sau altul. Nimeni nu poate cuantifica prin ce pervertire a sufletelor trec alegătorii care au înclinat balanța victoriei către câștigători.

În centrul tuturor orașelor și în marile cartiere au apărut într-o dimineață de aprilie corturile. Toate au doar trei ’’pereți’’ de pe care le zâmbesc alegătorilor cât mai cuceritor cu putință, candidații propuși de către partide sau rarii candidați independenți. Orice trecător care trece pe lânga un cort electoral este acostat de către un agent de campanie care îți aduce scurt la cunoștință faptul că cel a cărei poză se lăfăie pe cort are nevoie urgentă de semnătura ta pentru a candida. În caz contrar, candidatul se află în mare pericol și nu v-a reuși să își depună candidatura.

Brusc, de semnătura ta depinde totul, iar soarta alegerilor se pare că s-ar afla în mâinile tale. Agenții electorali sunt mieroși si super amabili. Au un zâmbet american pe buze și sunt în stare să te convingă că viitorul tău apropiat și îndepărtat depinde de această semnătură. Sunt în stare să te convingă doar în câteva minute de necesitatea acordării acestei semnături candidatului cu figura zâmbitoare de pe cort.

Acest mod de publicitate electorală, evident, foarte ieftin, este folosit de către toate partidele, inclusiv de către independenți. Alegătorii de ’’mai’’, sunt precum cireșele de mai: nepârguite. Majoritatea refuză sau trec mai departe, bâiguind ceva de neânțeles. Doar gospodinele de cartier, ieșite la piață cu somnul în ploape, evident flatate de persuasiunea racolatorilor, acceptă să ia loc pe scaunul așezat la o măsuță obligatoriu pătrată, să primească explicații lămuritoare și să fie convinse în câteva minute, că întradevăr cel mai bun candidat din zona respectivă, este cel cu ’’moaca’’ zâmbăreață de pe cei trei pereți ai cortului.

Mesajele candidatului sunt de regulă înscrise în două locuri: în dreput ochilor candidatului, simbolizând viziunea profundă de care va da dovadă acesta în viitoarea funcție sau sub fotografia candidatului, simbolizând faptul că acesta este un personaj stabil și puternic, pe care orice locuitor al urbei respective se poate bizui în viitor. Ele sunt atât de abstracte și par a nu spune nimic alegătorului, întrucât, toate se doresc a fi o esență a înțelepciunii manageriale si politice. Puțini sunt cei care înțeleg ce vrea sa spună ’’Nenea Candidatu’l ’’ prin intermediul acestui mesaj.

’’Corturiada’’ este un soi de turneu olimpic, cu tentă de chici, fără nici o valoare. Doar ’’gărzile pretoriene’’ ale patrulelor semnează cu inima deschisă aceste liste. Strângerea de semnături, de către candidați este doar o ’’ cerșeală publică’’, uneori cu accente de penibil, făcută printr-o stratagemă șireată, de tipul:’’scoatem castanele cu mâinile altora’’. Această modalitate de strângere a semnăturilor este lipsită de un minim necesar de respect față de alegători și ar trebui interzisă.

Vorba lui Vasile Acatrinei, din comuna Fâstâci din Vaslui, fermier fruntaș dar foarte sărac :’’ Dacă dom’ Primar, vrea să candideze din nou la Primărie, de ce nu vine el aici la Cort, să ceară semnături? Îi cad galoanele?’’ Semnătura dată pentru o fotografie electorală retușată și ’’ fezandată’’, pentru un candidat pe care nu l-ai văzut niciodată este o tentativă grosolană, de păcălire a alegătorilor printr-o manipulare simplă:’’uite nene, ăsta este Agamiță, candidatul tău, ia și semnează aici, pe listă, că vrei să fie primarul tău! Ia și semnează repede și ne întâlnim pe 05 iunie la alegeri, să semnezi tot pentru Agamiță al nostru!’’ Deasupra tuturor se ivește din când în când cate o Fata Morgana cu o eșarfă tricoloră de primar pe piept. Le zâmbește alegătorilor, dar nu dă semnături pentru nici un candidat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult