Acasa Opinii Sfatul de război al Ţării

Sfatul de război al Ţării

scris de Doru Dragomir
48 afisari

Cu surle şi tobe, pe la sfârşitul lunii martie 2012, domnul Băsescu Traian, preşedintele României, a anunţat, mai întâi, că va avea loc şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAŢ), al cărui preşedinte este şi, mai apoi, că şedinţa tocmai a avut loc. Ce l-a îndemnat să facă atât de publică ştirea despre o şedinţă a singurului „organ” de stat ce nu se supune nici unui control sau supraveghere democratice în România, pe motivul că este un fel de consiliu de război, menit să funcţioneze mai ales atunci când democraţia este lăsată pe planul doi?

Hari Bucur MarcuCu câteva zile mai devreme, domnia sa promisese că va face ceva în privinţa câtorva dintre problemele pe care mulţi dintre noi le considerăm presante, respectiv corupţia, evaziunea fiscală şi contrabanda, probleme a căror rezolvare trenează de când a început regimul Băsescu, cu mai bine de şapte ani în urmă, precum şi că va găsi o soluţie la problema, mai recentă, a crimelor prin împuşcare, săvârşite de oameni înarmaţi de statul nostru.

Şi, pentru ca această promisiune să nu rămână una deşeartă, domnul preşedinte a făcut o şedinţă.

Nu sunt multe de spus despre ceea ce s-a întâmplat acolo. Să notăm totuşi că, din problematica strategică a corupţiei, Consiliul a stabilit doar măsuri de reducere moderată a acesteia în Poliţie şi Jandarmerie, prin „limitarea recrutării poliţiştilor şi cadrelor militare din sursă externă”, soluţie prin care se speră, în tăcere, că se vor împuţina şi cazurile celor ce se trezesc înarmaţi cu arme de foc, fără să aibă instrucţia necesară şi care, dacă tot au arme şi o fire violentă, îşi aleg „ţinte” din rândul nostru, al publicului.

În rest, s-au prezentat „analize” şi „s-a stabilit” că se vor face noi planuri. Şi, dacă tot s-au adunat membri acestui Sfat de Război, au mai „analizat şi aprobat mandatul” cu care România se duce la Summitul NATO din luna mai, anul acesta, în condiţiile în care pregătirea summitului şi, implicit, promovarea mandatului României au început cu mai bine de un an în urmă.

Ca cetăţeni pasionaţi de democraţie şi iubitori de pace, o asemenea întâmplare, cum a fost şedinţa CSAŢ, ar trebui să fie o veste bună. Atâta vreme cât membrii acestui Consiliu se adună doar pentru a decide vorbe şi pentru a da sarcini să se facă planuri ori strategii, nu este nici un pericol ca „organul” respectiv să se transforme într-un sfat secret, unde se uneltesc acţiuni împotriva noastră, a poporului.

Şi spunem asta, deoarece majoritatea dintre noi nu avem încredere în nici unul dintre membri CSAŢ. Astfel, conform celui mai recent studiu sociologic, efectuat în luna februarie de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, neîncrederea noastră în preşedintele Băsescu este de 79%, pe când 66% nu avem încredere în primul ministru Ungureanu, iar 70% dintre noi îl tratăm pe ministrul apărării Oprea cu multă sau foarte multă neîncredere. Asta, în timp ce neîncrederea în ceilalţi miniştri membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării merge de la 60% în cazul ministrului de interne şi până la 55% în ministrul de finanţe.

Astfel, este bine pentru noi că domniile lor nu sunt în stare să guverneze domeniul public al securităţii şi apărării României, rezumându-se doar la vorbe fără rost, cum sunt cele referitoare la „mandatul” pentru summitul NATO, dat cu un an mai târziu decât ar fi fost normal şi raţional să fie dat. Pentru că, dacă ar fi fost să ia decizii adevărate, cine ştie ce le-ar fi putut trece prin minte, atâta vreme cât nu sunt deloc investiţi cu încrederea noastră că ar şti care sunt interesele naţionale şi voinţa Ţării şi că ar ţine seama de ele în actul lor de guvernare.

Deşi, momentul istoric al acestor zile de martie 2012 ar fi fost extrem de propice unei analize comprehensive a situaţiei strategice a României ca membră a Uniunii Europene şi Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord – NATO. Şi ar fi fost nevoie de decizii adevărate, pe termen lung, privind rolul şi locul Ţării în cadrul acestor organizaţii sau chiar în Lumea de astăzi, aflată efectiv la răscruce.

Dacă nu mă credeţi pe mine, uitaţi-vă măcar la celălalt stat fost comunist, cu care România se poate compara din punct de vedere demografic şi geografic, respectiv la Polonia. Exact în aceleaşi zile, polonezii au decis să îşi facă publice, prin vocile politice ale premierului şi ministrului de externe, priorităţile de politică de securitate regională şi globală pentru următorii patru ani, în condiţiile incertitudinilor privind viitorul Uniunii Europene şi al diminuării prezenţei americane în NATO.

În total contrast cu bâlbâiala „comunicatului CSAŢ”, care nu poate nici măcar să scrie care sunt, de fapt, elementele inteligibile ale „mandatului României la Summitul NATO”, „analizat şi aprobat” în cadrul şedinţei, polonezii sunt foarte precişi în ceea ce cred că este bine pentru naţiunea lor. Politica lor, aprobată de Consiliul de Miniştri, include o „Strategie pentru Uniunea Europeană”.

Dar, ca să nu comparam cartofii cu gladiolele, să ne uităm la modul de formulare a acestor politici în cele două state.

Zic românii, prin gura CSAŢ-ului, că „liniile directoare” ale mandatului României pentru Summitul NATO de la Chicago sunt: „apărarea antirachetă, continuarea angajamentului comunităţii internaţionale în Afganistan; identificarea unor soluţii viabile care să contribuie la consolidarea capacităţilor militare ale Alianţei; politica de parteneriate şi procesul de extindere a NATO”.

Zic polonezii, prin documentul oficial de politică externă: „Trebuie să punem accentul pe dezvoltarea capabilităţilor Alianţei în zona apărării antirachetă şi abordării serioase, pe agenda organizaţiei, a aşaziselor noi provocări”. „Polonia va continua să fie avocatul lărgirii NATO, pentru a include statele care aspiră la statutul de membru şi îndeplinesc toate criteriile. Prin sprijinirea acestor aspiraţii, în special ale Moldovei, ale statelor din Balcanii de Vest şi Caucazului de Sud, Polonia este pregătită să ofere asistenţă în domeniile politic şi economic ale transformării lor”. În ceea ce priveşte Afganistanul după 2014, Polonia recunoaşte că este „o provocare pentru Alianţă şi pentru Polonia să realizeze un transfer efectiv de responsabilitate pentru securitate, de la Alianţă la autorităţile din Kabul şi în concordanţă cu calendarul stabilit”. Şi aşa mai departe.

Orice observator rezonabil poate vedea diferenţa de limbaj între cele două texte, care se referă la aceleaşi lucruri. Iar această diferenţă este dată modul diferit de a face politică, în sensul în care România nu face nici un fel de politică, nici externă, nici de securitate, ci doar publică vorbe puse una după alta.

Dar, se poate observa cu ochiul liber şi diferenţa de conţinut. Vi se pare normal ca problema de securitate a Moldovei să fie pe agenda polonezilor şi să nu fie pe agenda României, care nu a primit nici un mandat în acest sens pentru Summitul NATO?!?

Poate veţi zice că am fost un răutăcios să aleg spre comparaţie tocmai Polonia, singurul stat din regiune, membru al Uniunii Europene, care a trecut prin criză cu înţelepciune şi succes. Ar fi trebuit să compar România cu un stat similar ei, adică la fel de prost guvernat şi incapabil de a genera o viziune de viitor pentru sine, măcar pe câţiva ani de acum înainte. Recunosc faptul că ar fi fost o comparaţie mai echitabilă, dar nu am putut găsi un asemenea stat. Cel puţin nu în Europa şi în NATO.

Articole de acelasi autor

46 comentarii

neacsum 02-04-2012 - 10:11

SFATUL DE RAZBOI IMPOTRIVA TARII ..e mai potrivit.

Ciu Huhu 02-04-2012 - 13:37

Corect!

milosul 02-04-2012 - 14:56

????????

digital 02-04-2012 - 10:33

păi CSAȚ-ul ăsta nu e tot o ”gașcă” formată din ”gașca” ce ne conduce de aproape 8 ani,cu ”succesuri”?!
oare a avut această gașcă,ceva în comun cu poporul român în toți acești ani?!
oare acum avem cumva impresia că s-au trezit brusc și-i ănteresează ceva de sorginte responsabil pentru România,atât pe plan extern sau intern?!
și chiar de ar fi așa,să zicem prin absurd,că s-ar fi trezit,există oameni raționali și capabili în această,GAȘCĂ,ce ar putea să dezvolteo strategie sau măcar un plan pentru România?!

nu vreau să mă gândesc și nici să răspund,la aceste întrebări….
poate mulți dintre forumiștii de pe bloguri sunt mai capabili,decât scursorile care,așa zis,ne conduc….
nu mai pun în calcul capabilitățile unor,(am zis”unor”),editorialiști….

neacsum 02-04-2012 - 10:56

De acord cu tine . Daca ne uitam cine a facut si face parte din CSAT ne dam seama ca de fapt e acelasi lucru cu PDL-ul. Toti lingaii toti hotii si tradatorii ajung ministri si vand tara bucata cu bucata dand aviz favorabil ” privatizarii ‘ cupru min . Pacat ca ajung acolo indivizi care habar nu au ce inseamna Apararea tarii.

digital 02-04-2012 - 11:08

păi da,că pe militarii capabili și devotați castei militare,i-au dat afară din MApN,că le cam încurcau afacerile,iar între timp au angajat ghunoieri de pe stradă în locul lor,iar izmănarul șef cu lingăii lui,oare ce strategie ar putea elabora?!

neacsum 02-04-2012 - 11:36

Nu gunoieri au incadrat, ci gunoaie .

chiaburul 02-04-2012 - 15:35

……..tu tot tablagiu esti bă neacsumule!

Ciu Huhu 02-04-2012 - 15:44

Corect!!!!!

milosul 03-04-2012 - 23:02

Neacsule, de ce scri pe acest site? Gata, te-au eliminat …………?????? Vazui ca nu mai aparusi cu tampeniile tale. Ce bine, ce bine……!!!!!

gogu 02-04-2012 - 15:33

…..prost mai esti băi digitalule!

Ciu Huhu 02-04-2012 - 15:46

Nu gresesti digitalule!

tomi 02-04-2012 - 23:31

Gogule nu alinta animalul,spune-i fara nici o jena ca-i timpit.Daca zice ceva ma ocup eu de cretin.Nu te teme, pina sint eu aici nu musca.

digital 02-04-2012 - 23:43

auzi cum vorbește,handycapatu”…..din echipa domnului BASESCU….”,mă râtane,crezi că dacă te căciulești la chior,o să poți veni la vară în CO,în România?
în primul rând aici nu se primesc,cotarle turbate ca voi,iar în curând o să rămâneți dincolo de garduri,adică pe dinafară..să vă mușcați între voi.injectatu dreq!

Ciu Huhu 03-04-2012 - 09:43

Spurcatule Tomi, tu si cei ca tine nu trebuie sa existe niciodata!

tomi 02-04-2012 - 23:27

Măi cucurigu,buni băieții ăștia,din echipa domnului BASESCU,cu aticorupție, antiteror si alte anti… ,dacă nu erau ei, râme ca de felul tău și urbos v-ați fi inmulțit in pământul gras al ROMANIEI ca după aceea ați fi ros de la radacină poporul și florile țării.Așa puțini cum sânteți veți disparea,vom da cu flitul pe voi până vă veți usca. Ciau Digital cucurigu….
tomi

digital 02-04-2012 - 23:30

ai apărut securistule,de pe câmpurile iudaice?să înveninezi iar aerul României?!

Andrei 02-04-2012 - 18:25

„neîncrederea noastră în preşedintele Băsescu este de 79%, pe când 66% nu avem încredere în primul ministru Ungureanu, iar 70% dintre noi îl tratăm pe ministrul apărării Oprea cu multă sau foarte multă neîncredere. ”

Care sunt criteriile noastre de evaluare domnule Hari cind ne exprimam pozitia…?!

Cele iliesciene ,post decembriste care ne-au afectat discernamintul !

Ba mai mult ,in momenmtul in care se bucura de 80%incredere (referendumul ) ,Marat Antonescu ;George ;Laurentiu ,Crin, de Ulan Bator spunea ca a luat la cunostinta de rezultatul referendumului ,dar nu-i obligatoriu sa-l si execute.

Pai daca vointa romanilor liber exprimata la referendum nu-i deajuns pt marineta domnului Iliescu,POLIP…..aceste sondaje dubioase ……sunt VAX!

digital 02-04-2012 - 20:41

mă copitat cornut,ți-am mai explicat și eu și alți forumiști că mișcările vitei tale au fost doar exerciții de imagine și propagandă electorală,pe care grăjdarii-consilieri i le-au recomandat,pentru a defila demagocic în fața actualului electorat PP-dd-ist,care drept dovadă este manipulat și se manifestă astăzi,urlând prin gura știrbului cu bentley,că a venit ziua dreptății…
caută-ți mă,staulul și nu mai mânca propagandă kk-cioasă p-aici!

ein deutscher 02-04-2012 - 20:21

Se trezi si gogu sa vorbeasca…

digital 02-04-2012 - 20:27

măi băieți,sigur nu e băselu admin,astăzi pe forumul ZV?!
că prea mi-au dispărut comment-urile…la calup….
poate aflăm…totuși!

* 02-04-2012 - 21:01

Comment-uri !?! maculatura pentru reciclare.

digital 02-04-2012 - 22:37

păi cum e treaba,numai la unii e maculatură?!
la alții e de arhivă?

digital 02-04-2012 - 21:39

acuma știu de ce dispar comment-urile,au plecat lolek și bolek(tomi-secu si parpa-tzighanu),la instructaj,iar in compensatie…se taie…ca sa nu ramana dezavantajate,orataniile alea…

tomi 03-04-2012 - 21:37

Afli tu pe ma-ma dracului,vei afla după ce-ți zb_or creierii dem_entule.Vezi că te așteaptă C.Z.C.să-i ți companie .Auzi cucurigu vrea să afle “totuși”…ha ha ha..
ești glumeț !! Ciao frumoaso!

digital 03-04-2012 - 22:13

ce ai .mă schizofrenicule?vezi că aici e forum,dhialechtic mă copitatule,te crezi la serviciu,sau teau ras ăia în cap?!
staulul,e în altă parte!

tomi 03-04-2012 - 22:18

Acolo de unde vi tu?

* 03-04-2012 - 00:00

Dupa valoare ,dupa importanta , numerotabil si arhivat dupa identificarea I.D si localizarea individuala.

digital 03-04-2012 - 00:14

pe aia cu valoarea și importanța nu le-am priceput și nici regăsit în sistemul de arhivare,dar dacă așa zici,așa o fi….

dxn 03-04-2012 - 20:07

Statele de dimensiunile RO, in special Ucraina, poate si Polonia, au tare serioase dpdv al stabilirii unei strategii supreme pentru apararea Tarii (a se citi dezvoltarea tarii).
Este ceva tipic, „nativ”. Nu avem cum si nu suntem in stare (coruptie, gandire afectata grav de interesul personal, superficialitate, ura/scarba fata de oamenii culti si destepti, spirit de hoarda, „da-i in p**a mea de intelectuali”, „ce ba esti mai destept decat mine?”, ” si ce daca, deocamdata eu is sefu’ !” etc.). „N-ai cu ce ba’, n-ai cu ce!”
Datorita unei evolutii cu un „start” mai timpuriu, fata de noi, Polonia este inaintea noastra! De aceea are Parlament, are ministri, are politicieni, a avut Papa, il are „neamtu’ ” langa ea, se descurca mai bine in contextul EU sau cel mondial.
La noi, la noi inca a mai ramas ceva de furat, ceva de manarit, ceva de pacalit, cineva de f***t, multi de prostit, … .
Pai pentru asta cel mai eficace este sa o dai in balbaiala s-o schimonosesti in vorbe astfel incat totul sa para complicat.
Mi-aduc aminte din timpul anilor de liceu, cand incercam demonstrarea legilor lui Kirchhoff si ecuatiilor tipurilor de miscari, prin „apelarea” la numerele complexe!
Doamne, doamne ce-a putut iesi: O HARABABURA!
Eu o intelegeam, dar bietul profesor -un inlocuitor- era terminat, livid. Nu intelegea nimic.
DE CE SIMPLU, CAND SE POATE COMPLICAT/balbait?? (!!!!)
Tot asa si cu aventurismul top-managerial al RO.
Polonezii au cu ce!

milosul 03-04-2012 - 22:32

Polonezii au cu ce!

DXN , nu are cu ce!!!!!!! De ce oare? Pt ca neuronul lui este in alt cap, capaul………….

milosul 03-04-2012 - 22:35

Eu o intelegeam, dar bietul profesor -un inlocuitor- era terminat, livid. Nu intelegea nimic.

Bai DXN, cat de ‘destept ai fost si cat de prost ai ajuns!!!!!!! Ce schimbare, ce schimbare…….!!!!!!!!!!!

DXN 03-04-2012 - 23:02

Muceo, sterge-te la nas! Sau suge-ti mucii.

milosul 03-04-2012 - 23:05

Pt DXN: EU imi sug mucii, iar tu imi sugi barbatia. Ce zici, esti de acord???????????

Ciu Huhu 03-04-2012 - 23:29

Sa facem GREVA, SA LASAM CACATUL ASTA DE FORUM DOAR CU JI DANII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

digital 03-04-2012 - 23:32

@ciuhu:crezi că ar fi o soluție,bună?!

Ciu Huhu 04-04-2012 - 00:14

Digi, esti un baiat bun, la fel licheaua Valu’, incerc 2 zile sa-l bag in ma-sa de forum, nu stiu daca reusesc! Salut!

urbos 04-04-2012 - 00:19

Cum adica „digi esti baiat bun, la fel licheaua Valu”? Asta-i fraza de tomi.

Ciu Huhu 04-04-2012 - 00:24

Da-l in ma-sa pe nebunul Tomi, ptiu!

digital 04-04-2012 - 00:26

lasă-l,urbos că ne caftim noi cu purădeii!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian 04-04-2012 - 00:23

Phoot.uzi cruella matii, de aia ma ocup IO de tine, dobitoculle, sa dezertezi acum , cand te-am reeducat!Avortonule , esti ok, ti-a spus si digi dementu!

Val Verde 03-04-2012 - 23:34

Ciuhuhule, da tu exemplul:
Boicoteaza forumul asta vreo doi ani de zile.
Cind te intorci, iti spun eu daca te-a urmat cineva sau nu.

Ciu Huhu 04-04-2012 - 00:22

Uite ca nu am rezistat, m-am gindit la Dumnezeu, Dumnezeule da-ne puterea ta IMENSA, NESFIRSITA, SA LICHIDAM HOTII SI TILHARII CARE FURA FARA MILA OMENIREA, SAU LICHIDEAZA-I TU!!!!!

tomi 04-04-2012 - 00:27

Vei muri vierme,asta ti-a fost dorinta,implineasca-se, Dumnezeu sa te odihneasca si sa te trimeata-n iad

Ciu Huhu 04-04-2012 - 14:15

Teroristule scelerat nebun Tomi, tu si cei ca tine ati facut Iad din planeta Pamint, viata oamenilor ati facut-o infernala, pentru cei ce sufera din cauza voastra moartea e o binefacere este mai frumoasa decit viata mizerabila in care ati fortat oamenii sa traiasca, nebunilor!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS