Acasa Opinii Sper să fie tehnocrați și nu ratați

Sper să fie tehnocrați și nu ratați

scris de Doru Dragomir
5 afisari

Zilele acestea am fost asaltaţi emoțional de noutatea formării și instalării unui guvern de tehnocrați care să-l înlocuiască pe cel demisionar. Așadar, Parlamentul, cu o majoritate confortabilă, a dat undă verde noului guvern și Programului său, iar Președintele i-a numit în funcții, începând cu primul-ministru și terminând cu ultimul dintre miniștrii.

Stan Petrescu editorialist Ziua VecheS-au depus jurăminte, s-au făcut semnele crucii, s-au ciocnit cupe de șampanie, s-a zâmbit protocolar, s-a cuvântat în tonuri optimiste, apoi, într-o fugă ministerială de invidiat cu și fără girofaruri, fotoliile posturilor de demnitar au fost luate în primire de către  apoliticii tehnocrați.

Ca urmare timpului de guvernare foarte scurt, un an, formula unui executiv tehnocrat se va dovedi a fi o echipă de experți, să zicem, destul de singulară în mijlocul menajeriei noastre politice dâmbovițene. Această echipă managerială, numită Cioloș, nu are mare lucru de făcut și nici de negociat, ci doar de administrat țara fără fisuri.

Proaspătul Guvern  tehnocratic s-ar vrea a fi independent politic, propunându-și un Program de guvernare restructurat, ușor superficial, pe alocuri complicat, alteori  pretențios, plin de promisiuni.

Acele accente vădit politice (modificarea Constituției, comasare de alegeri, cinci ani de mandat pentru o anume categorie de politicieni) au fost eliminate, căci erau în dezacord cu agenda apolitică și tehnocrată.

Domnul prim-ministru s-a complicat, la început, într-un program dens și condens fără ca nimeni să i-o ceară.  Domnul Cioloș trebuie să gândească la a deveni un foarte bun administrator și să purceadă la redactarea unui fel de contract de management pentru administrarea averii materiale și spirituale a statului român, contract pus în operă de către echipa sa de specialiști pe domeniile știute, căci miniștrii sunt fără de culoare politică și aleși dintre cei mai buni experți ai patriei. Echipa guvernamentală trebuie să fie simpatizată și agreată de cei din stradă, atât cât se poate, pentru că într-un mandat de un an este important să pună în mişcare un program simplu și realist, iar nu unul futurist și de tip „haute couture”.

Primul-ministru trebuie să fie conștient că un guvern tehnocrat/tehnocratic nu poate fi ferit de influențele unui partid sau altul, dar poate fi foarte rezervat cu ofertele toxice primite din partea acestora. Pentru o bună guvernare, grija sa va fi concentrată pe jocuri de culise subtile, pe acțiuni diplomatice de succes între toate sursele de influență politică ce vor încerca să se apropie de unele zone de interes ale guvernului.

Văzând câte și mai câte opinii pe marginea acestui subiect care ține trează o țară întreagă, din pură curiozitate am încercat să caut o definiţie, așa mai acătării, a noţiunii de tehnocrat şi/sau guvern tehnocrat. Un amic scormonitor în domeniul informațiilor externe mi-a recomandat una dintre cele mai relevante, echilibrate și quasi complete definiţii ale tehnocratului, menționată în European Journal of Political Research, November 2014,volume 53,issue 4,paages 635-875. Autorii, domnii Duncan McDonnell şi Marco Valbruzzi, definesc un prim-ministru sau un ministru, ca fiind un tehnocrat, dacă la data nominalizării sale îndeplineşte următoarele trei condiţii, astfel: nu a deţinut niciodată vreo funcţie publică sub banner-ul vreunui partid politic, nu este membru al niciunui partid politic și deţine o expertiză recunoscută şi nemijlocit relevantă pentru poziţia ce urmează să o ocupe.Nimic mai simplu și mai adevărat. Nu și la București unde este o altă mâncare de pește în politichia românească, unde totul este complicat și alambicat, întortocheat și colorat, toaletat și ascuns. La români, toată lumea se pricepe la orice și mai ales la nimic pentru că le lipsește cultura liderului politic și a lideranței acestuia, viziunea omului de stat care vede peste timpul său.

Liderii bucureșteni au aplecarea nefirească să tot vălătucească programe de guvernare și să se  bălăcărească în idei lipsite de substanță, nu dispun de curajul de a decide bărbătește la construcții guvernamentale simple, suple și programe de guvernare clare, coerente, bugetate atât cât le permite plapuma financiară.

Dicționarele moderne definesc termenul de sorginte greacă – tehnocraţie-, ca însemnând calificarea/competenţa (tekhne) de a exercita puterea (kratos).

Luând drept referință cele mai sus arătate și confruntându-le cu realitățile noastre politice din teren, constatăm că totul a fost gândit și făcut la repezeală, anapoda, ca să nu zic taman invers. Înalți oficiali ai statului român, în frunte cu Președintele, au făcut declarații optimiste cu privire la alcătuirea acestui guvern, că miniștrii sunt valori umane de necontestat și că întreaga alcătuire a echipei executive, la pachet cu Programul de guvernare, vor curăța România, pe parcursul unui an, de tot răul pentru că va lucra sub protecția unui scut infailibil dâmbovițean, numit „independență politică”, ceea ce, după umila mea părere, este o utopie, dacă avem în vedere că, din start, echipa tehnocratică propusă s-a ilustrat,din start, prin doi ratați de răsunet: o vamaiotă „freedomhausistă”, incapabilă de a demonstra pe ce lume trăiește și un fel de gigolo valah, pe deasupra și medic neterminat, care se crede Dean Martin cu blăniță pe creștetul capului.

Și dacă-i scanăm și pe ceilalți propuși miniștri, cu luciditatea analiștilor de la serviciile de intelligence, servicii care trebuiau, în mod obligatoriu, consultate, vom observa că printre ei sunt câteva mere pătate care nu vor rezista sub avalanșa de lovituri de berbece date de partidul roșu, vremelnic perdant, mai cunoscut sub sigla unor flori roșii peste care stă scris acronimul iliescian – PSD.

Acest guvern nou nouț, dacă nu va lua suficientă lumină prezidențială, vorba vine, va lucra într-un fel de ceață, într-o notă de confuzie, de nesiguranță, va fi lipsit de curaj și inițiativă, pentru că sunt fără de experiență și lipsiți de rutină guvernamentală, iar un an este foarte scurt pentru ca această echipă să devină coezivă, solidară și hotărâtă să miște un asemenea Program.

Mă rog la Dumnezeu Bunul, ca miniștrii noștri să nu devină un fel de autiști guvernamentali, că vor avea puterea de a vedea în perspectivă, de a vizualiza ce s-ar putea întâmpla pe spațiul nostru mioritic dincolo de dealurile obtuzităților politice, că vor dovedi o reală capacitate de gestionare a unui guvern aflat permanent sub ifosele crizatei clase politice.

Ce pot să facă într-un an? Să guverneze cuminte și cu grija banului  public, să depolitizeze cât se poate administrația publică, să organizeze sărbătorile naționale și pe cele de iarnă, precum și campania agricolă de primăvară, apoi să se ocupe atent de alegerile lui 2016, căci pentru altceva nu or să aibă timp. Afară de faptul, dacă nu vor mai urma și alte atentate jihadiste prin Europa, deoarece celălalt popor, cel islamic, neoficial instalat cu milioanele pe pământ creștin european, să nu poată da asaltul final asupra bătrânei și mioapei Europe.

Unii dintre independenții politici nu sunt tehnocrați ci ușor ratați, deoarece dispun de mâini și linguri foarte lungi care ajung până în bucătăria serviciilor de informații, ceea ce nu-i rău, numai că ei trebuie folosiți pentru ceea ce au fost instruiți, creați și nu aduși la guvernare. Ar fi extrem de grav să continuăm cu intruziunea ocultă în lumea politicii. Pentru că unii dintre „ratați” sunt foarte deștepți, dar fac pe proștii.

Să ne bucurăm că s-a produs o uriașă schimbare, totuși. Au încetat bălăcărelile și scandalurile politice la vârf, transmise seară de seară pe televiziunile de știri, diada președinte – șef de guvern, demonstrând un alt model al dialogului politic, mult mai elevat și mult mai rafinat, adică european. Ceea ce este un început încurajator.

Ultimul scandalagiu politic, crescut la școala iliescian-năstăsistă, a plecat și au sosit ainoștri tineri de pe la Paris, Londra și Bruxelles.

Dorim să ne uimească și să ne arate cum se face un alt fel de nod la albastra cravată guvernamentală.

 

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult