Acasa Opinii Ştefan cel Mare a fost comunist

Ştefan cel Mare a fost comunist

scris de Marin Neacșu
7 afisari

De la Ştefan cel Mare, ne-au rămas pe lângă Voroneţ, 40 de bătălii, biserici şi mulţi copii şi sintagma ”Moldova nu a fost a strămoşilor mei, nu a fost a mea şi nu e a voastră ci a urmaşilor voştri, şi a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor!”

Marin NeacsuCe voia să spună Ştefan cu asta? A avut el oare dreptate? Au ţinut cont cei care l-au urmat de ceea ce a spus el cu limbă de moarte? Oare mai este astăzi de actualitate ceea ce a spus Ştefan?

Privind la ceea ce se întâmplă în România acum, aş spune că vorbele lui sunt depăşite, chiar dacă pe undeva la români se mai păstrează încă obiceiul ca fiecare generaţie sau părinte să lucreze până cade pe brânci pentru a lăsa ceva copilului sau copiilor după moarte. Prin alte ţări, părinţii se mulţumesc să dea copiilor o educaţie, posibilitatea de a se afirma, de a îşi croi un drum în viaţă, dar nu averi, nu case, nu totul de-a gata. La români, aproape dintotdeauna, fiecare părinte a dorit să-şi lase copilul căpătuit sub toate aspectele, să îl vadă el ”aranjat, să nu mai fie nevoie să se mai chinuie cum ne-am chinuit noi”. Greşit. În această privinţă, sunt de acord că asta nu ajută copilul, doar îl face mai leneş, mai egoist, mai nepăsător faţă de ceea ce a primit, considerând că i se cuvenea tot ce are, dar şi că el nu are nici o datorie faţă de nimeni. Ceea ce se prefigurează este extrema cealaltă la ceea ce se întâmpla până acum. Generaţiile care vor urma nu se vor mai gândi decât la ele şi uite aşa vom ajunge să îi întrecem pe cei de la care copiem în ultimii 25 de ani, în ceea ce priveşte egoismul.

Am preluat de la alţii nu numai McDonald-ul, Fast-Food-ul, Hallowen-ul şi Sf. Valentin, uitând de Dragobete şi sărbătorile străvechi, ci şi atitudinea faţă de cel care nu este în imediata noastră apropiere, filozofia de apartament.

Ţin minte lăzile vechi din casa bunicilor, aşa zisele lăzi de zestre, care, cu timpul, se transformau în lăzi de moarte, pentru că ţolurile, plăpumile şi perinele erau înlocuite, după un timp, de prosoape şi batiste. Nimeni nu ştia, cum ştiau ăi bătrâni, să pună deoparte, să economisească, să lase ”ceva” după ei. Copil fiind, cotrobăiam prin toate ungherele casei, prin sobă, vara, prin pod, iarna, pe sub paturi, pe sub saltele, prin ”gardirob”. Nu ca să iau, ci doar ca să ştiu eu ce e acolo. Aşa dădeam de sticle cu ţuică ascunse de bunica, de bani înnodaţi în batiste, puşi te miri unde, şi mă miram de ce nu erau toţi la un loc, de ce, de fiecare dată când ceream 50 de bani pentru o îngheţată, bunicii spuneau că nu au. Când eu ştiam fiecare bănuţ unde era băgat. Cu timpul, am aflat că îi puneau acolo ”pe căprării” şi fiecare aveau rostul lor, nu luau îngheţată din banii de gaz, nu luau zahăr din banii de haine, nu luau scaune din banii de porc. Totul era aranjat, stabilit, şi nu se atingeau de ceea ce avea o destinaţie stabilită decât pentru a atinge scopul propus. Aşa se făcea că, cu toată sărăcia, niciodată nu ne lipseau cele strict necesare, nu trăiam nici în lux, dar nici fără haine pe noi sau fără mâncare. Şi erau bani puşi deoparte undeva şi pentru o bere sau îngheţată la sfârşit de săptămână. Pe vremea aia, nu exista FMI, nu existau bănci, care să îţi întindă o mână cu care să dea şi două cu care să ia. Oamenii foloseau CEC-ul ca să pună bani pe el, pentru a cumpăra ceva, când făceau suma necesară, fără să se înglodeze în datorii. Pe vremea aia, nu se arunca nimeni de la balcon, pentru că nu avea din ce să ia mâncare copiilor. Pe vremea aia, nu se plângea nimeni că vrea să muncească şi nu are unde. Oamenii voiau şi atunci să meargă în America, Spania, Italia, Franţa, dar ca turişti, nu să se angajeze sclavi pe plantaţii de căpşuni.

În ’89, românii erau printre puţinii cetăţeni care nu aveau datorii, aveau o industrie, aveau resurse şi le exploatau singuri, nu le exploatau şi nu îi exploatau alţii. Şi asta s-a realizat datorită ideilor şi stilului lăsat din moşi-strămoşi, aşa cum spusese Ştefan. Fiecare generaţie a luat doar atât cât a avut nevoie, nimeni nu a băgat mâna în minele de aur, ca să plătească vacanţele în Dubai, nimeni nu a vândut gazele de şist, ca să poată concura la cursele de maşini, nimeni nu a vândut flota, ca să îşi facă fata europalamentar, nimeni nu a cedat suveranitatea ţării, ca să ajungă preşedinte. Nimeni, până în zilele noastre.

Astăzi, toate tradiţiile, principiile, obiceiurile, care ne-au ţinut în viaţă, sunt aruncate la gunoi. Nu mai bem ţuică, Europa nu ne mai dă voie să facem ţuică la cazan, trebuie să bem Whisky-ul lor colorat, neapărat aşa cum ştie primul băutor al ţării să îl prepare. Nu mai exploatăm aurul, după metode româneşti, chiar dacă sunt mai bune, mai sănătoase şi mai ieftine şi aşteaptă să fie omologate, ci după cele străine, care pustiesc pământul mai rău decât hoardele tătare. Nimic din ce e românesc nu mai e bun. Dacă vorbeşti sau scrii despre tradiţii, valori, România, eşti antieuropean, eşti împotriva progresului, eşti comunist, retrograd, îndoctrinat.

Astăzi, cuvintele lui Ştefan sunt considerate antiromâneşti şi la şcoala care se face acuma. La istoria care se mai predă în şcoli, nu m-ar mira să văd, la un bacalaureat, că un tânăr doritor de diplomă va scrie că vorbele îi aparţin lui Becali sau Ceauşescu, despre care a auzit el că a fost un vampir care locuia în Târgovişte şi avea un castel la Bran. Aşa cum nu m-ar mira ca un român, cu diplomă deja luată, să spună că alea sunt vorbe de clacă şi că, după modul de gândire, Ştefan cel Mare a fost comunist.

La modă acum este să discuţi despre Roşia Montană, un nou subiect care a arătat, deşi nu mai era necesar, că, în România, politica naţională, strategia pe termen lung şi scurt sunt stabilite la colţ de stradă sau cu lămpaşul în mână. După protestele celor care nu doreau, din diferite motive, derularea proiectului de la Roşia Montană, sau nu aşa cum e prevăzut, sau nu în condiţiile contractuale actuale, sau nu de către RMGC, sau nu prin metoda propusă, au apărut protestele celor câteva sute de familii care, fără a fi duşmanii celor cu care se contrazic, sunt apărătorii drepturilor lor, dreptul la muncă şi la viaţă.

Televiziunile prezintă puncte de vedere, opinii, prefăcându-se din nou imparţiale. Domnul Ursu de la A3 a constatat că, indiferent cine ar exploata, tot există poluare în zonă, apa tot se contaminează, aşa că de ce să ne prefacem ”patrioţi” şi să nu îi lăsăm pe canadieni să ne otrăvească? Un altul ar spune că, dacă tot e să ne otrăvim, măcar să ne alegem noi cu câştigul şi să exploatăm noi, având măcar avantajul aurului extras nu a doar 6% din profit.

Dar de ce nu spune nimeni că cel mai bine e să nu ne otrăvim? Sau de ce nu spune nimeni: ”banii ăia, aurul ăla nu sunt pentru aşa ceva, nu pentru plata datoriilor acestui guvern la FMI, aurul acela este pentru dezvoltare sau pentru cei care vor veni după noi, urmaşii urmaşilor noştri!” Guvernul, dacă vrea să îşi plătească datoriile făcute ca să fie recunoscut şi să se păstreze la putere, să muncească, nu să ia din banii generaţiilor următoare. Cele câteva sute de familii vor să îl ia în orice condiţii, ca să aibă ce pune pe masă copiilor lor. Măcar ei pot fi înţeleşi, au un scop rezonabil, chiar dacă este egoist. Dar, oare, se gândesc la faptul că iau dintr-un loc, din batista destinată altui scop, sau altor persoane sau chiar dintr-un loc care nu este doar al lor, ci al tuturor românilor, aşa cum a fost dintotdeauna? Pe de altă parte, cei care acum fac grevă în mină, pentru dreptul de a munci şi de a avea ce da să mănânce copiilor lor, îşi pun întrebarea ce se va întâmpla cu copiii copiilor lor sau dacă măcar copiii lor vor mai avea copii sau vor mai putea locui acolo? Nu sunt un pic cam egoişti şi lipsiţi de perspectivă când cer ceea ce cer, fără să vadă mai departe de lungul nasului lor? Îşi asumă responsabilitatea distrugerii vieţii următoarelor generaţii numai ca să aibă ei de lucru acum? Decid ei în numele altora? De ce ei ar avea mai mult drept să decidă şi eu nu ? Nu aparţine aurul statului român, tuturor românilor, nu toţi trebuie să decidem? Dacă nu s-ar fi pus problema contaminării mediului, şi distrugerii zonei pe zeci, sute de ani, nu s-ar fi opus nimeni, poate doar UDMR-ul care avea alte planuri cu Roşia Montană după regionalizare, dar aşa parcă nu e coşer.

Se pare că aceia, care îl consideră pe ŞTEFAN CEL MARE comunist, au altă opinie. Televiziunile fac caz ba de o opinie ba de alta, partidele şi oamenii politici la fel, dar nici o parte nici alta nu tratează subiectul fără patimă, la rece. Domnul prim ministru ne sperie că trebuie să plătim două miliarde companiei, dacă nu îi lăsăm să exploateze. DE CE DOMNULE PONTA? CINE A SEMNAT O ASTFEL DE ÎNŢELEGERE ŞI CU CINE S-A CONSULTAT CÂND A SEMNAT ACEASTĂ ABERAŢIE? Ăla să plătească cele două miliarde, el şi cu urmaşii urmaşilor lui, în vecii vecilor. Cel care a semnat un asemenea contract sau act adiţional să iasă la tv şi să spună ”românilor, eu am semnat asta ca să pot să ajung premier. Acum, voi cei care m-aţi votat trebuie să plătiţi ceea ce am promis eu acum un an.” Când a fost semnat acel act, a fost discutat în CSAT? Dacă nu, de ce, căci era vorba de resursele şi rezervele de aur ala ţării. Cine dă socoteală pentru asta? Dar cine dă socoteală şi pentru faptul că au fost interzise orice alte activităţi economice în zonă şi au fost goniţi alţi investitori, NUMAI PENTRU A LĂSA RMGC SINGURA POSIBILITATE DE TRAI A CELOR DE ACOLO CU CARE ACUM SE CREEAZĂ PRESIUNE ŞI DE CARE SE FOLOSESC SUSŢINĂTORII PROIECTULUI? Acest lucru a fost premeditat, nu e o întâmplare. Cine răspunde, Ştefan Cel Mare?

Şi un ultim aspect, nu lipsit de importanţă. Eu am spus-o, şi acum mai sunt şi alte voci care o spun, dar guvernul se face că nu aude: bătaia cea mare nu se dă pe aurul de acolo, ci pe celelalte metale rare care se găsesc acolo şi care aduc un profit mai mare decât aurul. Despre asta nu se scrie nimic în contract, şi parcă văd că aceste ”resturi” rămase în urma exploatării aurului vor fi exploatate sau transportate pe alte meleaguri, pentru a fi extrase curat, aducând companiei profituri imense faţă de care aurul ar fi doar banii de ţigări. De ce guvernul român nu spune nimic? Pe de altă parte, constat că RMGC nu ştie să negocieze. Păi, când celelalte metale rare aduc profit cu mult mai mare decât aurul, de ce mai ţine RMGC să obţină profit şi din aur şi nu dă de exemplu un profit de 50% României din exploatarea aurului şi aşa ar astupa gura tuturor şi şi-ar vedea de celelalte metale în linişte. Sau de ce guvernul nu cere ca celelalte metale rezultate în urma mineritului să fie exploatate în întregime de România, atâta vreme cât contractul prevede doar aurul? De ce se lasă posibilitatea RMGC să ia tot şi se închid ochii asupra celorlalte minereuri? Se pare că lăcomia este de vină. SĂ FIE CUMVA VORBA ŞI DE TRĂDARE, NU NUMAI DE ŞPAGĂ?

Pe de altă parte, lumea vorbeşte de faptul că miliardarul israelian (DIN NOU ISRAELIAN CA ŞI ÎN CAZUL BUCEGILOR. E O COINCIDENŢĂ?) Beny Steinmetz, unul dintre acţionarii Gabriel Resources, companie care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), este cercetat de autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, pentru înaltă corupţie, în urma unor sesizări privind posibile fapte de dare de mită în în Guineea. Prin aceste noi investigaţii, numărul ţărilor în care miliardarul este investigat ajunge la şase.Deci, învinuit de dare de mită în 6 cazuri asemănătoare. Şi atunci întrebarea adresată de Băsescu lui Ponta nu pare justificată? Păi când e vorba de 300 de milioane de euro care vor fi daţi ca plată în cadrul anumitor contracte de consultanţă şi lobby în conturile unor firme off-shore de care se şopteşte că Şova şi Ponta nu sunt străini, cum să te mai intereseze ce spunea Ştefan cel Mare?

100 comentarii

jan dinu 15-09-2013 - 06:26

— RUMANII — ca o mizerie umana …
Normal …doar sunt cetatenii – COLONIEI ROMANIA – !!!
JD-USA

UnUL 15-09-2013 - 15:42

Nea Dinule, nu știu ce ești și de ce religie (spuneai că te-ai născut ortodox). dar prea disprețuiești și denigrezi totul.

jan dinu 16-09-2013 - 00:49

— ORTODOX — (asha mor )… Destul ,nu mai dau alte explicatii
despre religie … ca dupa aceia altii sunt shi mai curioshi daca
nu cumva trec la moslemism …pentru a-mi face – harem – !
JD-USA

UnUL 16-09-2013 - 14:51

Atunci probabil ești român. Cred că ești nițeluș prea pornit împotriva neamului tău. Nici eu nu sunt foarte mândru de imensele defecte ale românilor mei, dar parcă dumneata ești prea radical.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult