Acasa Opinii Ştii ce zic?

Ştii ce zic?

scris de Marin Neacșu
402 Afisari

A trecut un an de cand, luat cu problema “descălecatului” din data de 24 Ianuarie, nu am mai scris despre probleme cotidiene sau “mondene” ale românilor. Dar nu e nimic, au avut grijă televiziunile să ne ţină la curent cu toate probleme “arzătoare” sau incendiare”.

Marin-Neacsu-266x300Hai la nosocomiale neamule !
În Moldova, la Chişinău, într-o cafenea a vut loc explozia unei butelii, care a provocat un incendiu. Au fost răniţi 17 oameni. Unde puteau fi ei trimişi şi trataţi? În spitalele din România, devenite “ experte” în tratarea arşilor, de la Colectiv încoace. Eu nu mai înţeleg nimic, ori moldovenii nu au auzit nimic despre viruşii din spitalele din România, ori nu au altă posibilitate de a-şi trimite răniţii în Germania, Olanda, Norvegia sau mai ştiu eu unde, decât trecându-i prin culturile nosocomiale din spitalele româneşti. Ar fi o explicaţie. O altă explicaţie ar mai fi aceea că datorită situaţiei destul de uşoare a acestor arşi, spitalele şi medicii din România speră ca prin tratarea acestor arşi să îşi mai ridice imaginea destul de şifonată în urma experienţei Colectiv. Asta e România, imaginile spitalelor se spală cu suferinţele pacienţilor.
Hai la adopţii
Dacă tot vorbim de Norvegia, să nu uităm scandalul cu copii familiei Bodnariu. Iarăşi a găsit Gâdea un subiect cu care să ne impresionaze, pe care l-a transformat în conflict religios, antiromânesc, etc etc, tot ce trebuie ca să facă rating, iarăşi prezintă situaţia numai prin semiperimetrul ochiului stâng, ca să citez un clasic în viaţă, iarăşi românii lăcrămează şi sar să apere o imagine, fără a şti cum stau de fapt lucrurile. Departe de a lua apărarea unui sistem care în căutarea perfecţiunii comite greşeli şi gafe de proporţii, pentru că este absurd de exemplu să ceri decăderea din drepturi a unui părinte pentru că i-a intrat copilului săpun în ochi când l-a spălat, consider că înainte de a isteriza o ţară, trebuie să te documentezi şi să vezi care sunt motivele şi apoi ce se poate face practic. Norvegia nu este România, acolo legea e lege şi chiar dacă poate este prin unele locuri prea dură, nu se încalcă prin presiuni politice sau media.

Făcând încercări de felul acesta asupra politicienilor norvegieni, asupra regelui sau mai ştiu eu cui, televiziunea Română, politicienii care vor să meargă sau să transmită un mesaj colegilor norvegieni, nu vor face altceva decât să se facă de râs, arătând că în România aşa merg lucrurile, orice scandal de presă sau cioban schimbă o lege. Dar marea greşeală este că Antena 3 şi alte posturi tv, în căutare de rating, când prezintă cazul, nu verifică dacă faptele intră sau nu sub incidenţa legii ţării unde au fost comise, indiferent de prevederile legii de baştină sau a postului de televiziune. Când mergi la Roma, te porţi ca romanii, parcă aşa spunea un dicton latin Dacă a fost încălcată legea iar măsura luată de autorităţi are suport legal, oricât de absurd ar fi, atunci problema se rezolvă altfel, nu prin presiuni mediatice, politice, sau de altă natură. Am auzit că insuşi domnul Iohannis, în căutare de efuziuni post Colectiv ar vrea să se implice. Asta chiar ar întrece orice închipuire. Ce să facă, să meargă la regele Norvegiei şi să îi spună: “Domnul Rege, nu e bine ce faceţi, nu aşa se procedează cu copii familiilor de români, nu vedeţi ce scandal aţi declanşat? Daţi-mi-i mie, am experienţă, cunosc o familie în Canada, o cunosc pe prima translator a României, facem şi noi un ban cinstit, ce naiba!”

Hai la ordonanţe
Şi fiindcă tot suntem la lege, uite că doamna ministru a justiţiei a devenit Titanic şi face valuri. Pe data de 23 decembrie, într-un interviu acordat DC News vizavi de numirea procurorilor, spunea că domnia sa nu prea e de acord cu schimbarea legilor organice prin OUG, dar întrebată în acelaşi interviu despre problema oamenilor de ştiinţă din penitenciare şi “savanţii” cu ştaif, doamna Prună fermentează şi schimbă canalul declarând că nu exclude posibilitatea unei OUG pentru a schimba legea. Oricum, nu este la prima fentă de genul ăsta, doamna ministru s-a mai contrazis şi în privinţa numirii şefului DNA aşa că românii pot sta liniştiţi, justiţia în România se va regla după ciclul de coacere a prunei.
Iată declaraţiile neinterpretate: “Nu pot să preiau propunerea de la CSM (referitor la preluarea de la ministrul justiţiei a atributului de a propune viitorii şefi în parchete). Am discutat cu toate asociaţiile de magistraţi din România, care spun: nu ne regasim în acest proiect. Aşadar, ca eu să modific aceste legi şi să dau satisfacţie CSM ar trebui să dau o ordonanţă de urgenţă. Nu înţeleg că sub mandatul meu să dau OUG şi să schimb nişte legi organice.”……………..
“R Prună : În sensul de a nu mai permite ca scrierea unei cărţi să constituie un element care să conducă la reducerea pedepsei.
DT: Asta mi se pare foarte corect. Dar cum doriţi să o faceţi? Prin proiect de lege sau prin ordonanţă de urgenţă?
RP: Nu ştiu, sigur, cel mai bine ar fi prin proiect de lege. Însă trebuie să fiu realistă, nu cred că un proiect de lege pe care eu l-aş putea pune pe masă Guvernului, odată depus la Parlament, are şanse să fie adoptat.
DT: Pe de altă parte, o ordonanţă de urgenţă ar fi de aplicare imediată.
RP: Pe de altă parte, este adevărat, o ordonanţă de urgenţă ar fi de aplicare imediată şi ar rezolva această problemă. Nu exclud nici ordonanţă de urgenţă, dar nu pot confirmă acum acest lucru.”
Dar astăzi, presată de campania media ordonată de colegii din servicii, doamna ministru a reuşit să se decidă şi va cere guvernului să încalce Constituţia şi să promoveze o OUG prin care să modifice legea penală. „Am decis, constatând că fenomenul este complet scăpat de sub control, să propun o Ordonanţă de Urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern, din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii din lege.”
Ştii ce zic?
Aşa că cei care declară că ministrul justiţiei nu e de acord cu modificarea L-223 prin OUG şi că au fost chemaţi la negocieri dar au refuzat, SĂ SE LASE DE GLUME PROASTE şi manipulări.
Hai la poker
Aceeaşi justiţie joacă poker cu dosarele Băseştilor şi speranţele românilor că ar exista o justiţie în România. În România nu există justiţie, există numai “justiţiari” care fac ori ce vor ei, ori ce vor cei care îi dirijează sau care i-au numit. Numai câteodată, şi din întâmplare, Kovesi se face că dă la picioare. Condamnarea lui Mircea Băsescu la 4 ani cu executare în prima instanţă a creat impresia că gata, s-a zis cu clanul Băsescu, de acuma va începe decăderea imperiului. Prostii, vise, abureli. Mircea nu va face o zi de păşcărie, iar cifra de 4 ani dată în prima instanţă nu este întâmplătoare, ea este aducătoare de suspendare. În plus, cum averea lui a rămas intactă şi este nevoit să dea statului, şi nu lui Bercea, doar o parte din banii luaţi de la Mondial, oricine poate vedea clar în cine a lovit de fapt justiţia. Bercea, pentru un şantaj măsluit sau mai bine spus, pentru tupeul de a cere înapoi familiei Băsescu banii daţi ca şpagă a fost condamnat la 12 ani, ceilalţi membri ai familiei la câte peste 4 ani, cu executare, iar Mircea, pentru că a primit şpaga, fapt dovedit şi recunoscut, pentru înşelătorie, trafic de influenţă, escrocherie, este mângâiat cu mai puţin şi încă nu definitiv, vom vedea că va primi ceva cu suspendare în timp ce ceilalţi îşi vor “reîntregi” familia între gratii. Asta e “justiţia română”, iar cine spune sau speră că avem justiţie, să nu mai stea cu nasul în cloroform.
Hai la taxe
CNADNR continuă bătaia de joc la adresa românilor. După ce le-a mâncat miliarde de Euro pe taxe de drumuri, cârţi verzi, accize duble şi orice putea umfla salariile directorilor dar şi ale şefilor de partid, conducerea regiei ne anunţă în plin cod de ploi, că a stabilit taxele pentru autostrăzile României. Mai spune conducerea acestui Anaconda care îşi lasă doar pielea la vedere, că mai întâi ar avea loc o repararea a aşa ziselor autostrăzi, dar cuantumul taxei a fost deja stabilit, acesta va fi de 1,70 eurocenţi. Uită respectivii domni că de fapt conform legislaţiei române valabile în acest moment, toate plăţile în România se stabilesc şi fac în moneda naţională, deci ar trebui să stabilească şi să anunţe preţul în lei nu în Euro. Şi mai uită domnii că mai întâi ar trebui să facă autostrăzi, apoi să vorbească despre taxe. Am fost recent în Albania şi pe autostrada Maica Tereza am plătit doar 0,5 cenţi deşi arăta a autostradă, nu a macadam. Numai la noi, mai întâi se stabileşte şi chiar cere taxa, şi abia apoi se serveşte clientul, ca la curve. Păi dacă suntem conduşi de prostituaţi la ce să ne aşteptăm?
Hai la refugiaţi
Pe plan extern anul a început “bine” pentru politica privind refugiaţii. Bombe la turci, bombe la nemţi, Merkel este supărată că nu a reuşit să scape de toţi teroriştii pe care i-a importat sperând să îi reloce fraierilor, Franţa este supărată că România nu a dat azil unui sirian care plecând supărat de la noi s-a “descărcat” la ei, în SUA lupta pentru putere atinge cote hazlii. Obama, în ultimul său cuvânt adresat naţiunii este supărat pe Trump că îi jigneşte pe musulmani. Trump ceruse prin Decembrie ca SUA să interzică total şi complet accesul musulmanilor în Statele Unite, până când aleşii ţării vor înţelege ce se întâmplă. Să fiu sincer, măsura mi se pare la fel de justificată ca şi cea ţărilor europene care şi-au securizat graniţele pentru a împiedica intrarea teroriştilor mascaţi în refugiaţi pe teritoriul lor. Numai că sub haina sa de cameleon, domnul Obama face pe democratul vorbind despre valorile americane, şi drepturile omului, uitând de cei numiţi “nume” morţi nevinovaţi sub bombele şi gloanţele soldaţilor americani prin ţările “civilizate” de glorioasa armată a unchiului Sam. Eu mă ântreb ce este mai odios, să îţi iei măsuri de protejarea a propriilor cetăţeni împotriva unor asasini, până vei reuşi să afli cauza sau să înlături pericolul, sau să intri cu tancurile în ţări arabe “prietene” chemat de o mână de trădători sau doar de “conştiinţa ta” de american dedicat valorilor măsluite, să omori copii şi femei aşa cum străbunii tăi omorau copii şi femeile nativilor indieni, în numele aceloraşi scopuri civilizatoare, să impui legile tale şi să faci trafic cu opiul de pe câmpurile lor? Despre ce vorbeşte domnul Obama, unde sunt drepturile sirienilor, ale afganilor, ale irakienilor ale egiptenilor, ale tuturor arabilor cărora le-a dat lecţii de democraţie marca “Apache” ? Hai să fim serioşi. Şi totuşi vor fi destui care vor pune botul şi acolo la lecţiile lui de compasiune, pentru că proştii sunt cea mai răspândită fiinţă terestră, iar România nu are monopolul chiar dacă e pe primele locuri.
Mă opresc aici, e destul un par la un car de oale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult