Acasa Opinii Stranutul premierului rus

Stranutul premierului rus

scris de Ziua Veche
6 afisari

 La Bucuresti mai exista reflexul unor jurnalisti de a supraevalua orice reactie a Moscovei in legatura cu evolutiile actuale din Basarabia.

Comparatia pe care Vladimir Putin a facut-o – la postul public de televiziune MIR – intre Republica Moldova si Kargazstan este poate pentru ridicarea moralului administratiei de la Tiraspol.

 

 De ce?

Pentru ca Rusia nu mai poate sa intervina la Chisinau, ca la Biskek, din mai multe motive.

Primul? Stationarea trupelor ruse in Transnistria, reprezinta ultimul aliniament admis de aliati pentru prezenta inaintata a unor unitati ale armatei Rusiei.

Generalii rusi nu pot ignora prezenta trupelor americane in Dobrogea, care nu au venit sa se refaca, ori sa se pregateasca pentru parada de la 4 iulie – Ziua Statelor Unite.

Apoi, intre unitatile de paza rusesti din Transnistria şi cele americane gata de actiune, in baza de la Constanta, numai un naiv poate admite existenta unui “no man’s land”/ “teritoriul nimanui”, respectiv o zona aflata in disputa, neocupata din teama sau  incertitudine de fortele implicate intr-o confruntare militara. 

 Republica Moldova nu este teritoriul nimanui. Si nici nu va avea soarta Kargastanului.

Este meritul presedintelui Mihai Ghimpu de a fi intreprins recenta sa vizita, istorica, la Bucuresti si in nordul Moldovei din dreapta Prutului. Ce a stabilit cu omologul de la Bucuresti ramane litera de lege.

Este vointa Chinei de a fi semnat anul trecut o intelegere prin care imprumuta Republica Moldova cu un miliard de dolari! Unii economisti nu i-au inteles sensul. Raspunsul il are comunitatea chineza de la Bucuresti, constienta de aspiratiile nationale legitime ale romanilor, comparabile cu  ale acelora care viseaza la o China unita.

Este reusita premierului Vlad Filat de a fi avut o intrevedere fructuoasa, la Berlin,  cu cancelarul Angela Merkel, care a trait in statul socialist est-german, unde stationau si trupe sovietice, dar numai dupa unificarea Germaniei a respirat liber in Europa.

Iata suficiente motive pentru Vladimir Putin ca sa afirme ca situatia de la Chisinau ar fi incerta. Incerta pentru conationalii sai, in prezent cetateni ai Republicii Moldova, care constata, pe zi ce trece, ca dominatia Kremlinului in acest stat apune…

Declaratia temerara a lui Mihai Ghimpu de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chisinau numai dupa prezentarea rezultatelor Comisiei pentru studierea regimului comunist este ingroparea de facto a sanselor coechipierilor lui Voronin de a se reintoarce la Putere.

Nu in cele din urma, intalnirea presedintelui Ghimpu cu reprezentantii a 13 asociatii de veterani, care si-au unificat eforturile la primul congres al Federatiei Asociatiilor de Rezervisti si Veterani ai Fortelor Armate, precum si discursurile rostite cu acest prilej arata clar ca a trecut vremea plecaciunii la stihia Armatei Rosii.

          Putin intuieste ca si declaratia premierului Republicii Moldova, de la intalnirea bilaterala de saptamana trecuta, conform careia Chisinaul doreste un parteneriat strategic cu Moscova va ramane in faza bunelor intentii. Doar, anterior Filat poposise la Berlin. Unde Merkel i-a promis un parteneriat pe care Chisinaul poate conta.

          Amplasarea primelor rachete Patriot in Polonia, la granita cu Kaliningradul si recunoasterea de catre Pentagon a capacitatii de a folosi oricand Prompt Global Strike/Lovitura Globala Prompta, arma conventionala capabila sa loveasca orice punct de pe glob, in cel mult o ora de la transmiterea ordinului, intr-o situatie de urgenta, a schimbat brusc  situatia la frontierele Rusiei.

Poate stranuta Putin spre Chisinau?

Da, dar Republica Moldova nu mai este singura. Si nici vasala Rusiei. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult