Acasa Opinii Succesul si decaderea blondelor

Succesul si decaderea blondelor

scris de Ziua Veche
2 afisari

In materie de femei, romanul este specialist la orice ora si in orice locatie in care s-ar purta discutia despre fiicele Evei. Cu toate acestea, un raspuns la intrebarea care vizeaza cauza succesului supradimensionat al politicianului Elena Udrea nu poate fi exhaustiv.
Toate asertiunile care se refera la ascensiunea actualului ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului considera ca acest succes este determinat in mod hotarator de culoarea suvitelor de par ale doamnei ministru. Un soi de ,,poporanism’’ empiric, care circula mai ales in mediile vitregite de prezenta permanenta a banului, a consacrat-o pe Elena Udrea, drept ,,blonda de la Cotroceni’’. Acest epitet a ramas definitoriu, ca si cum actualul ministru nu ar mai avea si o alta calitate definitorie. S-a ajuns astfel sa se explice succesul in politica al unei femei, printr-o pseudoaxioma seaca: este suficient sa fii blonda, ca sa ai succes ! In realitate, succesul unei femei in politica  depinde in proportie destul de mica de culoarea pletelor. Nu este suficient sa fii blonda, pentru ca sa ajungi ministru.

 

Nu orice cal scos la vanzare in targ, trage cu sarg caruta incarcata la maxim, chiar daca este frumos si balan. In cazul Elenei Undrea, explicatia succesului consta in atitudinea pe care aceasta a  adoptat-o cu abilitate. Daca esti blonda, dar  esti rece si incapabila sa intelegi nuantele, sa cantaresti oportunitatile si sa te folosesti de ele, sa judeci limpede si sa inlaturi barierele mentale, sa te infrangi si sa alungi prejudecatile – atunci nu realizezi nimic ! Ramai doar o simpla blonda pana la sfarsitul vietii.

Succesul doamnei Elena Udrea se datoreaza pragmatismului si nu culorii parului. Faptul ca barbatilor le place aceasta culoare tine exclusiv de magia pe care uneori o ofera aparentele. Orice blonda poate fi la fel de neatragatoare si dezamagitoare ca orice alta bruneta sau roscata. Atitudinea doamnei Elena Udrea a fost acceptabila pana la un anumit punct, moment in care ea s-a transformat in exces de atitudine pragmatica. Ceea ce socheaza pentru ca iese din limitele normalului. Cand urci pe scara maririi nu te poti opri pe o treapta aflata la jumatate, pentru ca din urma te impinge ambitia si orgoliul. Elena Udrea va fi nevoita sa urce pana la capat, cu toate ca intuieste ca ,,de mai sus’’, caderea va fi mult mai rea. Nu se poate opri din urcat pentru ca intre timp a devenit sclava propriei imagini, pe care nu o mai vede in oglinda, ci doar in ochii multimii. Televiziunile si presa scrisa i-au creat Elenei Udrea o imagine hiperbolizata, care o cantoneaza in ghearele ei, nepermitandu-i sa fie ea insasi. Aceasta imagine ,,super-super’’ se vrea alimentata permanent cu noi valente de succes si frumusete. Imaginea de ,,super – gogoasa’’ perfecta va exploda la un moment dat, atunci cand purtatoarea ei va descoperi amaraciunea esecului. Conform dialecticii universale, sosirea acestui moment nu poate fi decat implacabila. Pana atunci, e doar o chestiune de timp. Finalul povestii va consacra un personaj oarecare : o femeie blonda. Doar atat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult