Acasa Opinii Tăcerea foştilor conducători de ţară

Tăcerea foştilor conducători de ţară

scris de Ion Petrescu
18 afisari

Prima zi fără Băsescu! Cum va fi aceasta pentru ex-regele Mihai I al României şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu? Iată un exerciţiu necesar, de reflecţie şi  anticipare a posibilelor viitoare reacţii ale celor trei conaţionali.

Ion PetrescuOameni de stat care, în aceste zile, deloc faste pentru consolidarea democraţiei interne – când opoziţia de ieri/puterea de azi a intrat cu bocancii batalioanelor de asalt în biblioteca/legislaţia puterii de ieri/opoziţiei de acum – nu doar că nu au ieşit la rampa publică, dar au şi preferat o tăcere explicabilă, din motive diferite.

Asta în condiţiile în care Occidentul îşi manifestă, nuanţat, pe diferite canale, de la cele publice, prin comentariile unor prestigioase agenţii de presă, ziare de mare tiraj, posturi de radio şi televiziune, la cele confidenţiale, prin intermediul ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti,  fireasca nedumerire faţă de rapiditatea revocărilor din funcţie, la nivelul vârfurilor ierarhiei de stat. Chiar cu riscul ignorării prevederilor legale.

Şi ca lucrurile să fie clare, din capul locului, toate înlocuirile avute în vedere erau şi sunt normale, în urma votului masiv contra guvernării PDL, implicit a exceselor de putere ale preşedintelui în funcţie. Anormală este viteza, graba cu care se materializează acestea.

By the way/apropo, de ce nu a rămas onorabilul Parlament în sesiune prelungită, pentru a respecta termenele şi procedurile de schimbare a celor ce reprezentau vechea guvernare?!…

Revenind la cei trei ex-conducători ai României, chestiunea fundamentală este dacă au rămas robii unor resentimente justificate, faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de ce nu au avut puterea să atenţioneze, în maniere personale diferite, dar cu impact la public, asupra consecinţelor unei pripeli ce are tangenţe cu democraţia, precum Vladimir Putin cu Constituţia Statelor Unite.

Pentru Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, există o monedă – la modul figurat – care ar explica absenţa unei luări publice de poziţie.

Capul l-ar reprezenta insatisfacţia firească, faţă de repetatele întâlniri ale lui Carol al III-lea – cum deja a fost denumit, neoficial, Prințul Charles de Wales -, cu preşedintele ţării şi chiar cu şeful S.R.I., în condiţiile în care moştenitorul tronului britanic, deşi l-a lăudat, într-un  film documentar, pe fostul suveran român nu l-a vizitat la Palatul Elisabeta…

Pajura? Este cunoscută filipica lui Traian Băsescu, contra Regelui Mihai I, pe care l-a acuzat că a abdicat, în loc să se opună puciştilor comunişti – printre care se afla şi premierul de la acea vreme – bazaţi pe sprijinul ocupantului sovietic.

Iată că istoria îi dă o lecţie preşedintelui de acum. Cu ministerele de forţă controlate de coaliţia aflată la guvernare, cu serviciile secrete valsând spre noua putere, Traian Băsescu a ajuns ca şi Mihai I – izolat şi fără sprijinul scontat.

În ceea ce-l priveşte pe Emil Constantinescu, acesta ştie cel mai bine cine submina executivele pe care le-a supervizat de la Palatul Cotroceni. Şi, la vremea când a anunţat că renunţă la al doilea mandat, deoarece a fost înfrânt de structurile fostului stat socialist, unii l-au ridiculizat…

Iată însă că şi omnipotentul preşedinte, din acest moment, a ajuns în acelaşi punct! Teoretic a mai rămas comandantul armatei şi preşedintele Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Dar, chiar dacă îi datorează postul, actualul şef al Statului Major General nu va risca să execute ordine peste capul ministrului apărării naţionale.

Până şi celebrul general Florian Coldea, despre care se afirmă că ar fi adevăratul lider al serviciului teoretic condus de George Cristian Maior, este acum prins, efectiv în ofsaid, neexistând vreun dubiu că mai are altă opţiune decât trecerea, în curând, în rezervă.

Ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, este Ion Iliescu. Onest şi obiectiv este să recunoaştem că nu i-au plăcut niciodată situaţiile conflictuale, zavera, manifestaţiile, precum cea prelungită din Piaţa Universităţii – răsfirată, în final, prin intervenţia în forţă, a unui batalion al Poliţiei Militare.

Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au fost umiliţi public, în faţa a milioane de români, când preşedintele Traian Băsescu a refuzat, la Arcul de Triumf, cu ocazia paradei ocazionată de aniversarea Zilei Naţionale, ca să dea mâna cu ei. Gest reprobabil.

Iar acum majoritatea parlamentară refuză să îl mai vadă la Cotroceni.

Şi totuşi!

Ce vor declara presei occidentale – cea naţională fiind capacitată de noii lideri de la Bucureşti – fiecare dintre cei trei ex-conducători de ţară, în prima zi când Traian Băsescu nu va mai fi preşedinte? Cel mai onest ar fi să procedeze ca acum. Să tacă! Dacă erau bărbaţi imuni la luptele partizane ar fi atenţionat puterea actuală să nu recurgă la proceduri care, în timp, se vor întoarce, firesc, contra pripelii sale.

Din acest motiv, regele Mihai I al României şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu nu vor acorda interviuri sau declaraţii de presă în prima zi fără Băsescu. Deoarece acum, din păcate, au tăcut…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS